Buiten is het 6 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.812 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
8reacties

Het ‘kabinetinwording Rutte III’ wil het Wilhelmus als verplichte kost opvoeren in het onderwijs. Iedere Nederlander moet de tekst, de betekenis en de melodie kennen van het lied dat ons allen zou moeten (ver)binden. Zo is de redenering van de betrokken bewindslieden is spé met voorop de eerste man van het CDA, Sybrand Buma.

Dit nobele streven van de mannen die hard werken aan de totstandkoming van een nieuwe regering (ik ben heel benieuwd of die er komt, maar dat terzijde), heeft me ongewild doen denken aan ons Helmondse volkslied. Volgens een stadstemming in het verleden is dit ‘M’n stad’ uitgebracht door ‘t Akkoordje’. Ik ben er nog niet zo zeker van of dit wel het herkenbare lied is dat door alle rasechte Helmonders wordt gedragen. De recente gebeurtenissen in onze stad bewijzen opnieuw dat het muziekstukje waar ik mee ben opgegroeid ‘D’n Hellemonder’ (1963) nog steeds van deze tijd is. U voelt het al aankomen: ik heb het nu over ‘de kwestie Elly Blanksma’.

Onze burgermoeder Elly, van geboorte Helmondse en trouw lid van het CDA, is een beetje dom geweest. Ze heeft zich wat stoerder voorgedaan dan ze in werkelijkheid is. Elly heeft, met het doel zich sterk te profileren, de waarheid in haar voordeel aangepast. Vervolgens is heel politiek Helmond over haar heen gevallen en is het streven van de burgemeester zich als crimefighter nationaal te profileren, als een boemerang naar haar teruggekomen. Buts, een blauw oog, maar wat mij betreft niet knock out. Wat zij heeft gedaan is helemaal in overeenstemming met het refrein van mijn geliefd Helmonds lied:

En dè hit’ie naw gedoan um dèt’ie Hellemonder is,
um dèt’ie ut nie wou weten of um dèt’ie ut nie wis,
mar ein ding dè is zeker dè dut’ie nauw nie mer,
want ut deet’um erges toch un bietje zer.

Ja, het is waar dat onze eerste burger de indruk heeft gewekt dat zij de Helmondse integriteitscode niet respecteert. Het is ook waar dat zij een enorme blunder heeft begaan door haar uitgebreide staf van communicatiedeskundigen buiten haar interview met de media over ‘criminele invloeden in het lokaal bestuur’ te laten. Waarom heeft zij van die deskundigheid geen gebruik van gemaakt? Zou het refrein hier van toepassing kunnen zijn?

Hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik tot de conclusie kom dat ‘D’n Hellemonder’ niet zo maar een deuntje is. Het hoort thuis in de categorie ‘Belangrijke Levensliederen’. Ik ben me er nu beter dan voorheen van bewust dat het gaat om een Helmonds stukje cultureel erfgoed. Want o, de tekst is zo herkenbaar in het leven van alledag. En hoe vaak denken we zelf niet “..dè doe ik nauw nie mer, want ut du me ergens toch un bietje zer”. Net zoals het Wilhelmus, verbindt het Helmonds lied ons.

Wat een overdenking! En dat allemaal omdat Rutte III het Wilhelmus verplicht in de leerstof wil opnemen. Ik vind het prima! Laten we dan meteen in Helmond afspreken dat we ons eigen lokale volkslied ook in het onderwijs opnemen. Naar welk lied mijn voorkeur uitgaat, moge u nu wel duidelijk zijn.

8 reacties:

Allemachtig wat een oubollige onzin, u kunt meteen de politiek wel in.

Beantwoorden

he hanneke, nou niet de moraalridder uit gaan hangen, pas zeiken als je zelf een goei geweten hebt

Beantwoorden

Vur ut “Helmondse Volkslied ” moete ge wel unne echte Hellemonder zin en gu moet ok nog is trots kunne zin op oe stad.

En voor het Wilhelmus moet je wel een echte Nederlander in hart en ziel zijn en daarbij moet je dan ook nog eens Konings gezind zijn.

Ik denk dat geen van twee de liederen verbindend werken.

Of er in Den Haag geen belangrijkere onderwerpen te bespreken zijn !!!

En wat een onzin in bovenstaand verhaal !!!!

Beantwoorden

Ik heb liever een kordate burgemeester als Elly Blanksma die tenminste wil doen wat nodig is en daarbij misschien een keer een fout maakt dan zo’n waardeloos droogboeket als Fonske Jacobs die zodra het een beetje moeilijk werd op kosten van de gemeentekas met z’n hele gezin drie maanden vakantie ging vieren in Spanje.

Beantwoorden

Na wereldvreemde ministers van onderwijs te hebben geleverd (Maria van der Hoeven en Marja van Bijsterveldt) zie je dat het CDA nu nog steeds totaal geen benul heeft van normen en waarden. De VVD rechts inhalen qua inkomensverdeling, vervolgens vreemd opkijken dat mensen doorschieten in de ikke ikke-cultuur en dan het leren van het Wilhelmus centraal stellen. Ongelofelijk. Wat word ik toch altijd misselijk van deze hypocriete partij.

Beantwoorden

Beantwoorden

En voor alle laffe linkse wegkijk elite: de PVV heeft in 2015 een motie ingediend voor het verplichten van het volkslied in scholen.
Helaas; afgeschoten door vvd,cda,d66 en cu destijds!
Het wordt steeds fraaier; wel terugkomen om over eierschandaal te babbelen maar weigeren om over “Barcelona” en ” islam” en “terrorisme” van reces terug te keren.
Ook dit soort wegkijken en ontduiken van realiteit gaat zich ooit wreken, vanzelf.

Beantwoorden

@ Andries: Wegkijken en ontduiken van realiteit werk je naar mijn idee niet echt tegen met het verplichten van het volkslied in scholen, maar juist met het invoeren van zaken die er echt toe doen. Ook een eierschandaal, waarbij massaal werd weggekeken en zoals altijd het economische perspectief voorop werd gesteld, lijkt me dan belangrijker dan een volkslied verplichten…

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *