Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 108.529 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
8reacties

9 Juni 2021, zomaar een zonnige woensdag in Helmond. Geen wolkje aan de lucht en het heerlijke lenteweer zou nog de hele week aanhouden. De terrassen zijn weer open en het goede leven leek terug te keren naar Helmond. Dat had je gedacht. Nog voordat de zon goed en wel onze stad kon verwarmen deed de FIOD, op zoek naar witwaspraktijken, een inval bij een zonnestudie en een supermarkt. Beide van dezelfde eigenaar, een ‘bekende’ van Justitie. Tegelijkertijd werden in hetzelfde onderzoek drie woonadressen door de gewapende douane en FIOD met een ‘bezoek’ vereerd. Er werden geld en een administratie in beslag genomen.

Het toeval wil dat één van die woonadressen op nog geen 10 meter van mijn poort ligt. Het gangetje, dat ook de achterom van mijn buren is, geeft een goed zicht op het adres. Lang geleden woonde hier een gezin met 2 kinderen. De dochter zat bij mij op school. Na hen kwam er een ouder echtpaar met een vrijgezelle dochter die op latere leeftijd is getrouwd. Allemaal keurige mensen, niets van te zeggen. Ze werden opgevolgd door een jongere stel met een kind dat pas leerde praten toen hij naar de kleuterschool ging. Er was niks mis met het jongetje, wellicht wel met de moeder die nooit iets tegen hem zei ‘omdat hij toch niet kon terugpraten’. Raar mens. Afijn, het gezin maakte plaats voor een allerliefst gepensioneerd echtpaar. Hij was kapper geweest en hield nog steeds van orde en netheid. Zijn schoenen waren glimmend gepoetst en de pantalon had altijd een messcherpe vouw. Zijn echtgenote hield van bloemetjes en tuinieren. Samen hielden zij ons gangetje keurig bij. Zoals het gaat met oudere mensen, hij stierf en zij vertrok naar een appartementje in de Ameideflat. Ze lieten een keurig woning na met een groot rolluik aan de achterdeur. Je weet immers maar nooit.

De plantjes van het kappersechtpaar overleefden de volgende bewoonster niet lang. Die was altijd druk met zichzelf. Lawaaierig, veel drank en veel rotzooi en vaak vreemde kerels. Deze mevrouw had de gewoonte haar etensresten in ons gangetje te sodemieteren. Kortom, voor ons een hele verandering in de buurt. Na de zoveelste ruzie met een of andere vent, liet ze haar hele woning van voor tot achter voorzien van rolluiken. Een jaar later was ze opeens vertrokken. Wij haalden opgelucht adem.

De woning werd verhuurd aan een vrouw die naar schatting ergens rond de 40 jaar zou kunnen zijn. Contact met haar was er niet. En of ze ooit thuis was, wist niemand. De rolluiken waren bijna altijd gesloten, zowel voor als achter. Af en toe ging het rolluik bij het voorraam open. Dat was zo’n beetje de enige merkbare beweging. Tot woensdag 9 juni… Wat je ooit op televisie kunt zien, gebeurde nu voor mijn neus: gewapende mannen in kogelvrije vesten, een speurhond, politiemensen in burger (waarschijnlijk rechercheurs). Alle rolluiken en de voor- en achterdeur wagenwijd open. De hele woning werd op zijn kop gezet, inclusief de berging. En dat allemaal op de vroege ochtend voor mijn poortje, bij ons gangetje.

Een paar dagen vóór deze inval werd op de hoek van mijn straat, niet zo heel ver van de zonnestudio genoemd in mijn eerste alinea, een geldautomaat bijna opgeblazen. Je zou bijna denken dat ik in een achterstandswijk woon, maar niets is minder waar. Het geeft te denken. Het komt steeds dichterbij, onveiligheid, en dat is geen prettig idee…

Hanneke Hegeman

8 reacties:

En met het huidige drugsgebruik onder de jongere zal het nog veel erger gaan worden.

Beantwoorden

Ik heb precies de omgekeerde ervaring. Ik heb jarenlang naast een keurig echtpaar gewoond van wie één zoon opgroeide voor galg en rad. Jaren later werd in het park op enkele honderden meters van mijn huis een dode baby gevonden, en kort geleden hoorde ik van een kennis die kilometers bij mij vandaan woont over een steekincident in zijn wijk. Het lijkt wel alsof de narigheid steeds verder weg is. Het kan natuurlijk toeval zijn, maar toch…

Beantwoorden

“Leuk” stukje Hanneke, helaas bittere waarheid, het is overal, in heel Helmond, in elke wijk, ik roep het al vele jaren; het gaat helemaal fout.
Mede dankzij de import van volk wat hier niets te zoeken heeft, armoede en mensen die enkel en alleen maar aan hunzelf denken.
Den Haag is een grote schuldige, ze hebben totaal geen visie, en de geld verslindende EU dat is de allergrootste fout die ooit is gemaakt, wie dat nog steeds niet inziet….
Aangezien het huishoudpotje van Helmond ook in het rood staat zal er ook niet veel gaan gebeuren vrees ik.
“Het komt steeds dichterbij” klopt, wen er maar aan.

Beantwoorden

Toch wel jammer dat verval pas wordt opgemerkt als het kwaad al is geschied, ik ben zelf behalve in woorden al 2 keer met een pistool bedreigd in het verkeer maar de politiek blijft wegkijken. 10 jaar Rutte heeft van ons land een schurkenstaat gemaakt

Beantwoorden

Een democratie vernietigt langzaam zichzelf. We moeten naar een andere aangepaste vorm van democratie. Stof om eens zeer goed over na te denken. vr gr ec

Beantwoorden

Drugscriminaliteit heeft Helmond in de greep. Zolang er niet in de top en de vermenging binnen het openbaar bestuur wordt ingegrepen zal het dweilen met de kraan op blijven.
Helmondse politici weigeren de wortel vh kwaad aan te pakken en weigeren de info die voor handen is in te zien,al nodig je hoogleraar Tops nog tien keer uit.

Daarom, een oudbollig stukje tekst. Een open deur die tekort doet aan de werkelijk problematiek.

Beantwoorden

Topje van de ijsberg ja een andere democratie dat draai je niet meer eff 123 om.

Maar ja dan ben je te negatief ingesteld het is altijd iets.

Geniet van de zon dat hebben we nog wel

Beantwoorden

Paralelle samenlevingen..multiculturele samenlevingen.
Links vroeg erom en heeft het gekregen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *