Buiten is het 9 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 109.554 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

13reacties

Dag Helmonders, daar ben ik weer, terug van weggeweest terwijl ik, bij wijze van spreken, de deur niet uit ben gegaan. Een paradox. Het was gewoon een drukke tijd waarin andere prioriteiten zich aan mij opdrongen. En een dag heeft maar 24 uur, toch!? Afijn, diverse van mijn bezigheden komen in volgende columns aan de orde. Voor nu mijn visie op een onderwerp dat ons allemaal aangaat: inconsequent gedrag ofwel niet verder kijken dan je neus lang is!

Sinds enkele maanden mag ik onze gasten uit Oekraïne, gevlucht voor het geweld van dictator Vladimir Poetin, de beginselen van onze taal bijbrengen. Mensen zoals u en ik met het verschil dat zij helemaal terug zijn naar ‘af’ en niet weten wat de toekomst gaat brengen. In hun ‘rugzak’, tussen de schamele spulletjes die zij op hun vlucht konden meenemen, zit verdriet, eenzaamheid en in sommige gevallen angst als overblijfsel van de bombardementen die zij hebben meegemaakt.
Dat is niet alles! Zeker niet! De mensen die ik heb leren kennen, tonen veerkracht en energie die gericht is op zelfzorg. Boven alles willen ze niet de hand ophouden. Hun visie is gericht op overleven en daarvoor is werk, werk en nog eens werk nodig.

Oekraïne kent geen kastenstelsel dat de inwoners verdeelt in sociale- en economische klassen. Er zijn wel verschillen op basis van inkomen. Opleiding is minder belangrijk dan geld verdienen. Ambachtslieden/werklieden verdienen veel meer dan bijvoorbeeld artsen en leraren. Een medisch specialist krijgt een paar honderd euro per maand. Een timmerman of loodgieter verdient aanzienlijk meer. Om deze reden werken veel mensen met een studie-achtergrond in een ander vak zoals dat van schilder, bouwvakker of buschauffeur. De genoten opleiding komt als bijbaan in de vrijetijd aan de orde.

De vluchtelingen die ik elke week ontmoet in het oude Knippenbergcollege vormen geen uitzondering op de regel. In het voormalige schoolgebouw wonen nu 230 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen. (De mannen mochten het land niet uit!) Overdag is het relatief stil in het grote gebouw. De kinderen zijn naar school en hun moeders zijn ergens aan het werk, veelal via een uitzendbureau in de productie, in de schoonmaak of in de agrarische sector. Ons taalklasje blijft hierdoor relatief leeg. De vrouwen die in ‘de Knip’ blijven, houden zich bezig met de schoonmaak van het pand, met de opvang van jongste kinderen of ze zijn simpelweg te oud voor betaald werk.

Niet te oud en heel talentvol is een jonge vrouw uit Kiev die afgestudeerd is als medische specialist. Ze wil hier dolgraag aan het werk in haar vakgebied waarin ze naast kindergeneeskunde ook gespecialiseerd is in oogheelkunde. Nou ken ik níet de waarde van de universitaire studies in Oekraïne noch die van de daar uitgegeven medische diploma’s of erkenningen. Of die aansluiten bij onze eisen is de vraag. Ik weet wél dat onze Nederlandse gezondheidszorg in alle opzichten zit te springen om vakmensen. In theorie zou deze jonge vrouw snel een arbeidsplaats kunnen vinden. Wellicht niet direct als arts, mogelijk wel als stagiaire, als verpleegkundige of simpelweg als tolk voor de artsen die door taalproblemen niets begrijpen van de Oekraïners die hen consulteren. Dus ik ging op zoek. Maar de huisarts had geen tijd voor haar; de medische staf van het Elkerliek ziekenhuis verwees door naar de artsenfederatie KNMG. Die kwam niet verder dan een richtlijn hoe de arts in kwestie hier op grond van haar buitenlandse diploma’s erkenning en registratie kan krijgen. Een richtlijn voor een jarenlange en moeilijke weg die zonder begeleiding van een collega-arts op dit moment een bijna onmogelijke opgave lijkt. Een mailtje naar een zorginstelling op zoek naar personeel leverde helemaal geen reactie op…

Ik begrijp er werkelijk niets meer van! Medewerkers lopen gillend weg uit de gezondheidszorg vanwege de werkdruk, de regeldruk en de lage salarissen. Alleen al in de zorg zijn er meer dan 65 duizend banen beschikbaar en elke instelling bedelt bijna om werknemers. Ook hier in Helmond is dat het geval! Hoe dom kun je dan zijn om specialistisch geschoolde vakmensen die zich aanbieden te negeren? En deze arts is niet de enige. Ergens in Helmond staat een gynaecoloog gevlucht uit Oekraïne aan de lopende band kleding te sorteren!
Het moet toch niet gekker worden!

Hanneke Hegeman

13 reacties:

Leuk dat je er weer bent Hanneke.
Ben zelf niet de grootste voorstander van al die vluchtelingen hier, maar net wat je schrijft, hoe dom kun je zijn als ze ons willen en kunnen helpen als ze hier zijn. Kom op Elkerliek, wat is jullie probleem???

Beantwoorden

Nou nou Hanneke, je laat je heel wat op de mouw spelden. En dan niet weten of die diploma’s uit corrupte Ukraine geldig zijn. Nou nee, dat is juist nog iets waar Ukraine niet uitblinkt. Diploma’s worden daar sinds oudsher veel gekocht.
Dat hoeft niet te zeggen over die vrouw en haar studie. Maar ‘t is wel realiteit.
Ook met de taal duurt ‘t wel even, net als dus medische bijscholing en begeleiding. In NL is het een beperkt aantal opleidingsplaatsen voor artsen. Numerus fixus.
Ook zijn deze mensen hier als vluchteling, niet als arbeidsmigrant. Maar ik begrijp dat de insteek alweer anders ligt.
Kortom, ik ben en blijf sceptisch vwb migratie en mallemolen van vluchtelingen en asiel.

Beantwoorden

@ Hanneke Hegeman.

Hoi Hanneke, fijn dat je er weer bent!

Maar wat zijn dat toch weer een uiterst negatieve reacties hierboven en kortzichtig bovendien.

Het is idd zo dat de Nederlandse maatschappij echt een “hokjes ‘maatschappij is geworden. Out of the box denken is blijkbaar heel erg moeilijk.

Ik weet dat je in dit geval bij DUO moet zijn om de diploma’s van jouw cliënten te laten toetsen en beoordelen. Duo doet dit voor het hoger en wetenschappelijk onderwijs, waar jouw twee cliënten onder vallen. Kijk maar eens op de website van Duo. Kom je er niet uit dan kan je ze altijd bellen en om uitleg vragen.

Omdat je veel met deze mensen werkt nog even het volgende: Er is ook een soortgelijke instantie voor de MBO diploma’s, maar daar ben ik de naam even van kwijt. Ook zij toetsen de diploma’s en dan krijg je een certificaat waarmee je hier in Nederland aan de slag kan.

Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb kunnen helpen. Veel succes en laat eens weten hoe het afgelopen is!

Met vriendelijke groet

Yasmine

Beantwoorden

@Yasmine op zaterdag 1 oktober 2022 om 10:22:

Dank je wel. Ik zal maandag DUO even bellen met de vraag hoe dat zit met erkenning van buitenlandse artsdiploma’s.

Groetjes,
Hanneke Hegeman.

Beantwoorden

Hanbeke, je moet niet bij DUO zijn.
Kijk eens op deze site.
Hier wordt nodige uitleg gegeven, over oa inschrijving Big register etc.
https://www.knmg.nl/opleiding-herregistratie-carriere/buitenlandse-artsen/hulp-en-advies.htm

Beantwoorden

@Andre op zaterdag 1 oktober 2022 om 13:17:

Ga ik doen! Dankjewel!

Beantwoorden

@Andre op zaterdag 1 oktober 2022 om 13:17:

Dag Andre,
Ik was vorige week al op de site geweest. Voor de registratie van Oekrainse artsen is er een Engelse handleiding op de site geplaatst. Daar zijn we al mee bezig en dat is een heel moeilijk en lang verhaal.
Ik had de hoop dat jouw advies nieuwe informatie zou opleveren, maar helaas.
Toch veel dank voor het meedenken.

Groetjes,
Hanneke Hegeman.

Beantwoorden

Hanneke, wat goed dat je weer terug bent!

Wethouder Dortmans en de burgemeester hierover benaderen is misschien ook een idee. Die kunnen wellicht bemiddelen. Die zeiden op https://www.deweblogvanhelmond.nl/afgevoerd_van_de_voorpagina/opvang-150-200-oekraiense-vluchtelingen/
“Daarnaast zullen we een balans moeten vinden in de inzet voor deze vluchtelingen in relatie tot de hulp voor steeds groter wordende tweedeling in onze stad en de daarbij behorende groeiende groep Helmonders die ook onze hulp nodig heeft.”

Met de inzet van die medische specialist sla je dan dus gewoon twee vliegen in een klap.

Beantwoorden

Hoi Hanneke,

Even tussendoor, proficiat met de deze overwinning!
Je hebt je er talloze malen voor ingezet!
https://www.ed.nl/helmond/gezichtsverlies-wethouders-helmond-en-peel-regels-voor-huishoudelijke-hulp-kunnen-niet-door-de-beugel-br~acec64b8/

Ik neem aan dat Harry van Dijk nu eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt. De schade van 3 jaar!!!! wanbestuur zijn enorm geweest voor de doelgroep. Eigenlijk zou dit het aftreden van deze wethouder moeten betekenen.

Groetjes

Yasmine

Beantwoorden

@Yasmine op dinsdag 4 oktober 2022 om 19:08:

Dag Yasmine,

Het woord wanbestuur vind ik te sterk aangezet. Ik heb van dichtbij meegekeken met clienten die huishoudelijke ondersteuning kregen volgens het principe ‘een schoon huis’. En dat was prima! Niets van te zeggen.
De gemeente Helmond heeft op dit onderdeel geprobeerd een eigen invulling te geven aan de Wet en is daarop teruggefloten. Nu definitief. Maar dat wil dus niets zeggen over de inhoud van de verleende huishoudelijke ondersteuning.

Als ik de gemeente was, stopte ik nu met het ‘verzet’. De uitspraak is duidelijk en de strijd is gestreden. Het levert niets op om door te gaan op de ingeslagen weg. Het doet me denken aan die twee boeren die aan een koe trekken. Eén aan de voorkant, één aan de achterkant en er onder zit de advocaat die de koe melkt en zich daarmee de winst toe-eigent.

Hartelijke groet,
Hanneke Hegeman.

Beantwoorden

@John op maandag 3 oktober 2022 om 12:10:

Dag John,

Het college, met name wethouder Harrie van Dijk, heeft mijn signaal heel goed opgepakt. De ambtelijke staf is aan het werk om te kijken wat er voor mogelijkheden zijn. En dat gebeurt met terugkoppeling naar mij. Heel fijn! Niet dat ik zeggenschap heb, maar wel dat ik mag meedenken.
Dus we proberen eendrachtig tot een oplossing te komen en het getuigt van goede wil dat mijn signaal als burger serieus wordt genomen.

Of het tot een oplossing leidt… op den duur wel lijkt me; hetzij linksom hetzij rechtsom. Niet geschoten is immers altijd mis!

Hartelijke groet,
Hanneke Hegeman.

Beantwoorden

@ Hanneke

Hoi Hanneke

Je vergelijking met de koe en de melkende advocaat is zeer beeldend.
Blijft echter wel het feit dat de burger ook opdraait voor de kosten van die advocaten en procedures. Daar zou eigenlijk eens een onderzoek naar moeten komen. Wat besteed de gemeente jaarlijks aan ( nodeloze) procedures en advocaten die uiteindelijk door de burger betaald moeten worden.

Met vriendelijke groet,

Beantwoorden

@Yasmine op zaterdag 8 oktober 2022 om 09:06:

We begrijpen je enthousiasme en laten jouw 2 betreffende reacties staan. Maar “Even tussendoor”: we proberen het op de weblog on topic te houden. Als jij dat ook probeert dan zouden we dat heel erg fijn vinden.
Mocht je de behoefte hebben om op onze reactie te reageren, mail dan even je telefoonnummer naar [email protected] en we bellen je vervolgens graag op om het e.e.a. te bespreken.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *