Buiten is het 7 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.389 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
38reacties

Het wordt stiller en stiller in het Helmondse centrum. Steeds meer winkeliers houden het voor gezien en sluiten de zaak. Binnenkort gaan er weer een paar dicht. Zelfs Brand’s Schoenen, sinds 1958 gevestigd in Helmond, behoort aanstaande september tot de verleden tijd. Prénatal gaat evenals Coolcat en Telfort Helmond verlaten. De laatste gaat op in KPN, Coolcat is failliet en de babywinkel concentreert zich op de filialen in Eindhoven en Den Bosch. Hoe komt dat toch? Wat is er met ons centrum aan de hand? Waarom blijven de klanten weg?

Wie over de Veestraat, Markt, Ameidestraat of door de Kerstraat loopt, moet het wel opvallen dat veel winkelplekken worden opgevuld door horeca: vooral eetgelegenheden. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is er. Als je geld genoeg hebt, hoef je nooit meer te koken. Je kunt in het hart van onze stad alle dagen van de maand ergens anders snoepen, lunchen, snacken of dineren. De mogelijkheden nemen met de maand toe. En de overheid maar roepen dat wij met z’n allen te dik worden omdat we ongezond eten…. Waar zijn we mee bezig? Toch blijven, ondanks al die culinaire uitspattingen, veel panden onbezet. Dat zal ongetwijfeld op termijn een nadeel zijn voor de kroegbazen en restauranthouders die er nu een boterham verdienen.

Weekblad De Loop publiceerde recent een ingezonden artikel waarin een anonieme briefschrijver met een oplossing kwam voor de leegstand. Hij of zij adviseerde de verantwoordelijke instanties maatregelen te nemen die het winkelbezoek moeten stimuleren zoals het aanpassen van de parkeertarieven. Daarnaast pleitte de auteur voor meer acties in het kader van Helmond promotie.

De briefschrijver heeft gelijk: er moet echt iets gebeuren om de glorie van ons stadshart te herstellen. Het is voor mij de vraag of dit met acties gaat lukken. Natuurlijk zijn de parkeergelden van de zotte. Die stimuleren niet, juist niet! Maar wat dan wel? Hoe krijg je de Helmonders weer ‘naar de stad’ om lekker te winkelen, overal binnen te struinen, te kijken, te keuren en te kopen? Internet is natuurlijk een grote concurrent net als het jachtige leven dat mensen zich laten opdringen. ‘Geen tijd’ is het criterium dat het ‘stadten’ van vroeger heeft verdrongen. Ga daar als winkelier maar eens tegen vechten.

Toch zie ik mogelijkheden om Helmonders weer naar de winkels te krijgen. Winkelen moet weer een feest worden. Mijn grote voorbeeld hierbij is Jantje van Nuenen van Den Drietip, net buiten het stadscentrum. De fietsenmaker die sinds 3 generaties de Helmonders mobiel houdt. Jantje die niet bang is voor vuile handen, zijn boterham neerlegt als er een klant komt en altijd een oplossing heeft voor een haperende fiets. Of de mannen van Hakky, de schoenmaker in de Ameidestraat. Het ouderwetse woord ‘klantvriendelijkheid’ is hen op het lijf geschreven. Alsof ze het hebben uitgevonden. Dat geldt ook voor De Ganzenveer op de Oude Aa waar je heerlijk kunt wegduiken in boek dat je toch niet koopt omdat je voor een andere literair werk komt. Dat mag en kan allemaal want bij dit soort middenstanders is de klant nog welkom. Daar ga je met plezier naar toe want poeha kennen ze niet: wèl een persoonlijke benadering, deskundigheid en service. Daar kan internetverkoop, hoe gemakkelijk het ook is, toch niet tegenop!

Jantje van Nuenen en zijn collega’s zijn slechts een deel van de oplossing. Willen we de gezelligheid in ons centrum terugbrengen en de oude glorie herstellen, dan zullen we zelf de ondernemers daar een boterham moeten gunnen. En dat gaat niet lukken vanachter de computer!

38 reacties:

Ook minder parkeergeld gaat het centrum niet meer redden en mensen moeten vooral niet gestimuleerd worden met die kutauto naar het centrum te gaan, is al druk zat met auto’s. Loop eens door het centrum, je ergert je dood aan al die mensen op de fiets die door het centrum fietsen, wordt gewoon niets tegen gedaan. En waarom zouden we een hoop winkels willen, als er geen vraag is is er geen vraag, toch? Zet nu gewoon eens 1 politieagent in het centrum voor vast en geen agente want die kunnen toch niet alleen werken.

Beantwoorden

Veelal ook de schuld van de winkeliers zelf door hun beperkte voorraad maar wel te bestellen via hun site, Als je een specifiek iets nodig hebt kon je voorheen gewoon de stad ingaan en kwam je ermee thuis, nu krijg je overal te horen: sorry, wij hebben het niet op voorraad in de winkel, is alleen via de website te bestellen. Zo jaag je de consument de winkel en het centrum uit.

Beantwoorden
Alex van der Velden

Tsja, die service…… Ik mis dat niet als ik iets online bestel. Vaak geven webshops net zo’n goede of zelfs betere service. Simpelweg omdat ze méér marge hebben.

Ga eens om een nieuwe tv in ons Helmondse centrum. Dan kan ik nog bij welgeteld één winkel terecht: BCC. Moet ik m’n auto tegen een sky high tarief parkeren, met die mega doos naar m’n auto sjouwen. Ding thuis er weer uit halen. Ophangen, aansluiten. Kortom. Daar ben ik een halve dag mee kwijt. Dus bestel ik diezelfde tv goedkoper bij bijvoorbeeld Coolblue. Niks parkeren, niks sjouwen en meer dan voldoende keuze. Coolblue brengt deze tv de volgende dag al. Installeert de boel, hangt ‘m op en neemt en passant ook nog de grote verpakking mee retour. Daar kan geen Helmond Centrum tegenop.

Los daarvan is er geen bal meer te beleven in dat hele centrum niet. Dus is het ook niet vreemd dat de ondernemers massaal de deuren sluiten. De consument wil dit concept niet meer. Dat is wel héél duidelijk. En dat heeft niets te maken met geen tijd hebben of gejaagd leven. Onzin! Tijden veranderen, consumenten veranderen.

Helmond Centrum kan me (sorry!) gestolen worden. Mij zie je er niet of nauwelijks meer. Als ik nog trek heb om eens gezellig een middagje te shoppen wijk ik uit naar WC Woensel of de binnenstad van Eindhoven.

Dus laat de Jantjes maar fijn zitten waar ze zitten. Die gaan dit zinkend schip niet meer redden.

Beantwoorden

De huren rijzen de pan uit, de artikelen worden daardoor ook duurder.. gevolg: de klant koopt het wel op internet. Gemeente wilde de stad compacter.. gevolg: geen ondernemer wil een duurder pand huren, dus huurt wel in een andere stad. Er komen door al die oorzaken minder mensen naar de stad, waardoor meer en meer ondernemers weg gaan. Tsja… oorzaak, gevolg..

Beantwoorden

De meeste winkels in het centrum kunnen gemist worden als kiespijn.
Wie gaat er een schoenenzaak missen die al 10 jaar lang de relevantie mist die klanten wensen. Of een Op = Op Voordeelshop. Zorg voor een goed doordacht woon- en kantoorconcept voor het centrum en accepteer dat de tijd van winkels in een stadscentrum achter ons ligt.

Beantwoorden

@Mark op woensdag 29 mei 2019 om 11:41:

Als ik het goed begreep wordt er over het fietsen in winkelcentrum overleg gevoerd met de gemeente en gaan ze dat aanpakken. Daarvoor de hele dag een politieman neerzetten lijkt me wat duur, een stadswacht kan dat bekeuren prima doen.

Beantwoorden

Jammer dat er in dit artikel ook weer volledig voorbij wordt gegaan aan alle nieuwe winkels die de laatste tijd openen in de stad. Waarvan er ook nog eens en groot deel van kleine zelfstandige ondernemers zijn die de stap durven te wagen. Die vind je niet in de Veestraat, maar in de aanloopwegen (zoals het zijstraatje van de markt bij de kubuswoningen of de Smalle Haven, of de (Kromme Steenweg) naast de Ameidestraat, de Kerkstraat en de Oude Aa. En die bieden inderdaad de service waarover gesproken wordt bij de 3 voorbeelden in het artikel. Deze winkeliers kennen hun assortiment, weten het verhaal er achter en kunnen je helpen in het maken van je keus. En het parkeren in Helmond is niet duur (onderzoek van de Consumentenbond laat zien dat parkeren in Eindhoven duurder is). Als je wil kun je zelfs de hele dag gratis parkeren bij de Watertoren. En als je een Gepast Parkeren pas hebt krijg je bij een aantal parkeergarages zelfs het 2e uur gratis en je betaald voor de tijd die je parkeert en niet de tijd je die van te voren moet inkopen (wat vaak minder is dan je nodig hebt).

Beantwoorden
Jeanette Hendriks

klopt zo Gezellig is het niet meer in Helmond City ..om te winkelen ..veel leegstand ..of je maakt de heistraat was leger ..geeft de Polen en Allochtonen een Winkel ..en verhuist de Action ook na de stad ..dat trekt ook veel mensen aan .. 🙂 maak de winkels wat goedkoper ..dan kun je weer slopen in de Heistraat en Appartementen bouwen ..huizen .dan heeft iedereen wat ..om in het centrum te winkelen

Beantwoorden
Erwin van der Heijden

In winkels kopen kun je niet altijd kopen wat je wilt je wordt doorgestuurd naar het Internet zelf 3 keer meegemaakt ,ligt ook aan de winkeliers

Beantwoorden

We missen goede zaken. Ik snap niet dat er geen winkels meer zijn zoals Ma service. Die hebben tegenwoordig juist het internet ondekt. Online verdienen ze meer.

Beantwoorden

Gratis parkeren. Is dat niet haalbaar dan bezoekers die voor een bepaald bedrag kopen in het centrum van Helmond belonen door 1 of 2 uur gratis te laten parkeren. Meer diversiteit in winkels maken en misschien wel kleine winkels. Nu is het heel veel schoenen en dezelfde kledingwinkels. Klantvriendelijkheid is zeer belangrijk, ervaar ik nog niet in alle winkels. De Markt is nog steeds saai en niet gezellig ondanks het flinke kapitaal wat daar aan uit gegeven is. Amper mooie gevels te zien en te open. Het stukje bij Il Borgo en restaurant Zien ziet er gezellig uit. Zo zouden ze de Markt veel meer aan moeten kleden, meer bomen op een rij ipv kris kras zomaar ergens. Fontein erbij doet het ook goed. De grote bank zoals bij Pathe ook een aantal op de Markt zetten. Maar wel weer zo dat de Markt niet onbruikbaar wordt voor de zaterdag Markt. De gezelligheid ontbreekt helemaal in het centrum van Helmond.

Beantwoorden

De ondernemers kunnen ook aantrekkelijke aanbiedingen bedenken maar doen ook vaak niks als alleen maar klagen… Doe er iets aan dan , zorg dat het voor de mensen interessant wordt om weer naar de stad te komen. Doe akties alleen in de winkel en niet online

Beantwoorden

Gemeente is zelf de grootste oorzaak alleen die slapers hebben dat zelf nog steeds niet in de gaten, zijn te druk met eigen zakken te vullen en stilletjes aan de lachen zodat ze hun plannen dadelijke kunnen uitvoeren en van de winkelpanden woonruimte te maken en nu maken ze van die schijnbewegingen dat je een gratis pand kunt krijgen van in de elzas zo lijkt het dat ze er alles aan doen om de stad weer aantrekkelijk te maken maar werkelijk niet kunnen wachten om alle winkelpanden leeg te krijgen de bloedzuigers

Beantwoorden

Begin eerst maar eens met die achterlijk hoge huur prijzen van de panden naar beneden te doen zo dat er voor de winkelier wat te verdienen valt en haal eens een grote naam kwa winkel naar Helmond een mediamarkt of primark ofzo en het parkeer geld wat goedkoper maken maakt het voor iedereen wat aantrekkelijker

Beantwoorden

ik ben van mening dat de achteruitgang en terugloop van winkelend publiek te maken heeft met de internetverkoop. En niet alleen vanwege de aanbiedingen enz. Op internet is met een druk op een knop vanuit je luie stoel de keuze enorm groot Wil je net zo’n grote keuze hebben in een centrum dan kost het veel tijd om alles na te lopen en daar hebben mensen geen zin meer in als het ook makkelijker kan en dan op welk tijdstip dan ook. En wil men dan een keer echt gaan winkelen dan gaan we liever naar een centrum als Eindhoven, Breda, Tilburg of enig andere grotere stad waar de keus groter is.Ik mis winkels zoals V&D nog steeds, alhoewel daar de laatste jaren ook het assortiment steeds kleiner werd. Onze 1e bungalowtent hebben mijn ouders nog gekocht bij V&D.. Die werden daar in de zomermaanden verkocht boven op het dak van de aanbouw. Kun je je nu niet meer indenken. En waar is het misgegaan? Toen internet verkoop op kwam liepen de winkels leeg en zijn we er zelf debet aan, of is er toch een andere reden???

Beantwoorden

Ik blijf het toch zeggen: reguliere en frequente stadsbuslijnen vanuit de verschillende Helmondse wijken en uiteraard ook weer terug.

Om te beginnen:
– op zaterdag voor de zaterdagse markt,
– op de vrijdagavond voor de koopavond,
– op zondag voor de zondagse koopmiddag.

Beantwoorden
Peter van Lieshout

Behalve de horeca is er niks te doen, heel jammer ….

Beantwoorden
Hendrine Verbakel

Internet is niet de fout, kijk in de grote steden hoeveel volk daar door het centrum loopt. Maar er iets moois en sfeervols van en sloop niet al die mooie oude gevels/gebouwen want ook daar komen mensen op af. Houd het centrum gezellig en het wordt vanzelf als vanouds

Beantwoorden

Een winkeliersvereniging is niet meer genoeg, zo blijkt maar weer. Misschien moeten de winkeliers meer gaan samenwerken onder leiding van Helmond Marketing. Met de Kasteeltuinconcerten deden en Rondje Helmond doen die uitstekend werk. Dat is ook niet de gouden greep natuurlijk maar alle kleine beetjes helpen. Zo maken ze meteen een vuist naar de gemeente die ook best wat meer kan doen. Want zoals ze het nu doen gaat het verkeerd. Dat snapt elke Helmonder van 30+.

Beantwoorden

Helmond winkelstad is nooit iets geweest en zal t waarschijnlijk ook nooit worden. Internetwinkelen is zoals vele al aangeven gewoon veel makkelijker. Wil je toch gaan winkelen ga gewoon naar Eindhoven Den Bosch Nijmegen Arnhem Breda Roermond…etc.. daar hebben ze mooie winkelgebieden en ruim aanbod.
Maak van Helmond meer een leisure city .. ontspanning en recreatie.. het nieuwe stadspark is daarbij een mooie uitbreiding .. maak die drukke weg langs het kanaal vanaf nedschroef tm bioscoop niet meer 24/7 toegankelijk voor motorvoertuigen.. hooguit alleen fietsers en sluit dan ook het belachelijke fietspad langs havenplein en huidige terassen. Kleed t wat mooier aan zorg voor meer weekendactiviteiten overdag.. afgelopen mei maand hebben we zaterdags diverse podia’s gehad met bandjes .. tja alleen ‘s-avonds waarom dan niet vanaf 12uur smiddags.. dit jaar geen midnightrun ivm geen vrijwilligers tja de gemeente kan echt wel daarmee helpen als ze willen.. organiseer een wielerparcour hadden ze vruger ok.. drakenboot festival.. mooi dat het dit jaar alsnog door kan gaan.. zorg ervoor dat dit ook kan voor komende jaren.. ooit hadden ze ook strandvoetbaltoernooike of zoiets bij watertoren.. hup.. regel dat.. en zo meer activiteiten in en om de stad dan komt er vanzelf meer volk eropaf en kunnen ondernemers er ook op inspelen.

Beantwoorden

Alle nieuwe gebouwen tegen de grond en alle oude gebouwen die gesloopt zijn weer herbouwen snappen ze niet dat dit centrum helmond niet meer is het authentieke helmond centrum is WEG door de jaren kapot gemaakt en alle leuke winkels verdwijnen nu moeten de winkeliers ook enorme bedragen huur betalen kan ook minder ik blijf erbij HELMOND KNOEISTAD

Beantwoorden

Sandy van den Hurk Den drietip moet gewoon blijven zitten waar die zit, hebben we nog iets van nostalgie????. Bestaat nu ruim 70 jaar, gun deze trouwe ondernemer nog meer dan 70 jaar erbij!????????

Beantwoorden

Ik kom er niet meer winkelen en als een vrouw dat zegt, zegt eigenlijk alles.

Beantwoorden

Het leuke winkelen is voorbij zorg voor vriendelijkheid en goede service dan red Jante van Nuenen het zeker weten ????????????????????

Beantwoorden

Je kunt wel oproepen tot gezellig ouderwets winkelen, maar waarom zou je?
Met gebruikmaking van internet maak je binnen een paar minuten tijd een keuze die je winkelend minimaal een paar uur kosten. Daar komt nog parkeergeld bij. En je bestelling online wordt gratis thuisbezorgd.

Zou het parkeergeld een echte boosdoener zijn?
De Helmondse parkeertarieven zijn een schijntje van de tarieven die in Amsterdam worden gehanteerd.

Parkeerkosten spelen ook nauwelijks een rol. Bezoekers aan het centrum van Helmond doen dat steeds vaker vanwege de uitgebreide horecagelegenheden in de stad.
Als je de kosten van horecabezoek accepteert, en vrijwel alle bezoekers doen dat, maakt het parkeertarief niet zo heel erg veel uit.

Je maakt het centrum van Helmond niet aantrekkelijker door winkelmogelijkheden. Speel gewoon in op de vraag.
Maak er een gezellig uitje van. Ga dan niet lopen slenteren van winkel naar winkel.

De ontwikkeling in Helmond is niet uniek. Er is sprake van een algemene trendbreuk in Nederlandse steden.

Je kunt de klok niet stilzetten of terugdraaien. De tijd loop altijd door.

Beantwoorden

En parkeer geld afschaffen scheelt ook

Beantwoorden

@Rijpelaar

Stadswachten durven niet altijd te bekeuren. Een politieagent moet je zo inzetten dat hij zichzelf terug verdient. Buiten het centrum heb je zo een boete te pakken maar in het centrum is gewoon geen toezicht te bekennen.

Beantwoorden

Erg jammer dat de klanten wegblijven uit het centrum. Het centrum heeft ondanks een hele boel geld dat geïnvesteerd is geen aantrekkelijke uitstraling. De markt en het prieeltje staan bijna altijd leeg en lelijk te zijn. De communicatie met Helmond centrum management en de winkeliers is slechts minimaal. Een paar ondernemers hebben een flinke stem en bepalen met het management wat er gebeurd, de kleine winkelier wordt niks gevraagd. Erg jammer!
Alle winkeliers samen maken het centrum niet een paar!!!! En duidelijke communicatie over openingstijden en zondagen is belangrijk, niet zoals met Hemelvaartsdag. Wat een blunder: fijne dag allemaal de winkels zijn dicht. Op de officiële lijst van het centrum management staat koopzondag winkels open van 12.00 tot 17.00.
En er zijn genoeg leuke gezellige klantvriendelijke winkels in het centrum. Jamin, bakker Bart, tassenwinkel in de Elzas, gsm Helmond, lucardi, rituals, Hema, jeans Centre,,lunch en zo en ga zo maar door. Neem eens een kijkje in het centrum en ontdek dat het wel de moeite waard is????????

Beantwoorden

Winkelen in Helmond is nooit denderend geweest. Voor kleding gingen/gaan we sowieso naar Eindhoven, of het internet. En het feit is al jaren, dat winkeliers niet tegen het internet op kunnen boksen. Zelfs de reuzen in de detailhandel hebben er last van.

Parkeerkosten stellen ook niets voor, en parkeerkosten als argument maakt je alleen maar een lamzak. Het centrum is vanuit alle hoeken van de stad binnen een half uurtje fietsen bereikbaar.

Beantwoorden

Kip en het ei verhaal. Als er geen aanbod is, komt er geen publiek, als er geen publiek is verdwijnen er winkels. Er was redelijk aanbod, maar beetje bij beetje is die verdwenen. Waarom? Te weinig bezoekers in de stad is daar zeker een onderdeel van. Een deel is de schuld van de winkeliers zelf. Geen goed aanbod en service. Klanten willen toegevoegde waarde hebben van de winkelier, waarom zouden ze anders naar de stad komen? Waarom kunnen de winkeliers niet innovatief en creatief zijn? Deels omdat ze vasthouden aan ‘oude’ gewoontes. Winkelen doe je als je tijd hebt, niet perse tussen 9:00 – 18:00, maar bijvoorbeeld van 11:00 – 20:00. Een deel kan niets ook al willen, want de huren zijn torenhoog. Je kunt vaak gewoon niets meer verdienen. En ja ook het parkeergeld is er deels debet aan, want als er al nauwelijks aanbod is en je moet ook nog eens de hoofdprijs betalen helpt dit niet. Ook onze buurt gemeentes pikken een deel: Brandevoort gaat naar Mierlo en Eindhoven, Rijpelberg en Brouwhuis naar Deurne, Dierdonk naar Deurne of Gemenrt. Daarnaast komen bewoners uit die gemeentes niet naar hier, want wat Helmond heeft, hebben zij ook… Lang verhaal kort; een heel complex verhaal, wat niet 123 een oplossing kent!

Beantwoorden

@Bart Natuurlijk kun je het centrum gemakkelijk per fiets bereiken. Het wordt wat moeilijker als je met een dikke tv achterop weer naar huis moet fietsen.

@Guido Dat vind ik een goed punt. Verruim de openingstijden! Dan kun je misschien nog een beetje opboksen tegen de internetconcurrentie waar je wél 24/7 terecht kunt.

Beantwoorden

ik heb in het verleden eens aangegeven in de gulden tijd. Dat je een piek kaartje voor de bus kon kopen. Met dit kaartje kon je van Vrijdags 18.00 uur tot zondags 22.00 uur met de bus reizen tussen de stads grenzen. Maar daar waren ze het niet mee eens, de investering van de parkeer garage was belangrijker.
groetjes Gijs

Beantwoorden

@gijs op zondag 2 juni 2019 om 18:00:

Het “ei van Columbus”! Met zo’n kaartje kan iedereen die dat wil vanuit de verschillende Helmondse woonwijken op en neer met de bus van Hermes (of van een andere vervoerder) naar de koopavond op vrijdag, naar de markt op zaterdag en naar de koopmiddag op zondag..

Iedereen blij: de Helmondse consumenten (die dan ook geld uitgeven in de “stad”), de Helmondse winkeliers in het centrum, de marktkooplieden die hun kramen optuigen en weer afbreken om te proberen de kost te verdienen.

Na een hoop negatieve geluiden hier op deze weblog ook weer eens positief geluid: ik persoonlijk heb de markt op zaterdag in Helmond altijd wel heel gezellig gevonden.
Tegenwoordig kom ik daar niet meer, omdat ik er niet kan komen … met de bus.
En Bravoflex vind ik onpraktisch en veel te duur.

Ik heb overigens over de centrum – functie van Helmond geen reacties gehoord van ons college van B & W. En ook niet van onze gemeenteraad. Hebben het zeker te druk met andere dingen. De grote vraag is dan: WAARMEE?

Beantwoorden
Peter van Lieshout

helmond is/was geen winkelstad en zal t waarschijnlijk ook nooit worden. eindhoven arnhem nijmegen den Bosch roermond veel meer aanbod en leuker winkelen. ook internet veel makkelijker en vaak ook nog eens meer service.. zoals iemand al zij bij bcc moet je eerst parkeren euhhh niet op zaterdagmarkt .. n televisie uit zoeken en hopen da die ook nog op voorraad is .. naar huis sjouweh ophangen en installeren.. bij coolblue.. tja… maar goed helmond is al jaren goed op dreef met vernieuwen zo ook kriijgen we een mooi stadspark .. sluit de wegen af voor verkeer en verplaats da rottig fietspad langs havenplein naar andere kant van kanaal en sluit die ook weekends af voor autos.. organiseer dan meer evenementen .. wielerkoers haan we heul vruger ok… nightrun.. strandvoelbal..volleybal haan we ok ooit bai de wattertoren .. vorige maand mooi op zaterdags podias mi bandjes.. begin dan smiddags om 14 uur ipv 20uur tot 24uur savonds hedde ok voluk wa overdags naar de stad komt vinden winkeliers toch ok fijner.. en mogelijk komen er dan ook andere winkeliers naar ons skon Hellimond

Beantwoorden

Zojuist lees ik de oplossing die Helmond heeft om de stad aantrekkelijker te maken in het E.D.
Ze gaan het moeilijker maken met de auto in het centrum te komen, en als dat dan toch is gelukt, dan moet je wel meer betalen voor een parkeerplekje.
Dat klinkt toch aantrekkelijk, niet waar?

Beantwoorden

@Guus op zaterdag 15 juni 2019 om 08:30:

Niet goed voor de winkeliers. 🙁
Het laatste zinnetje vind ik trouwens ook triest. Dat centrummanagement en Helmond Marketing zijn nog altijd slecht bereikbaar ook al zitten ze nu op de Markt! Die riddercampagne vind ik dan weer wel leuk bedacht door Grunberg en consorten https://www.helmondmarketing.nl/helmond-marketing/centrum-campagne. Maar Grunberg, hou iig eens op met die vrije vrijdagmiddagen voor je personeel! Dat is niet meer van deze tijd. En als je er dan eens een keer niet bent, neem die telefoon aub op!

Omdat dat ED-artikel ook al achter een geldslotje zit, mailde mijn lieve moeder het me netjes. Omdat niet iedereen zo’n moeder heeft 🙂 ….

———————————
Stad wordt groener, parkeren in centrum Helmond duurder
HELMOND – Helmond wil de komende jaren een groener en aantrekkelijker centrum gaan creëren. De parkeertarieven in het stadshart gaan omhoog, wegen worden autoluw gemaakt en ondernemers worden op een andere manier bevoorraad.

Het stadsbestuur in Helmond gaat serieus werk maken van de bereikbaarheid en leefbaarheid van het centrum. Voetgangers en fietsers zijn straks koning, automobilisten worden ontmoedigd om nog met de wagen naar de stad te komen. Parkeren moet gaan gebeuren in de al bestaande garages of aan de randen van de stad. Helmond wil bovendien dat mensen in de toekomst langer gaan verblijven in het centrum. Vrachtverkeer, asfalt en onveilige verkeerssituaties moeten plaats gaan maken voor meer groen en schonere lucht.

,,Traditioneel was Helmond altijd goed te bezoeken met de auto. En dat blijft deels ook zo, maar we willen juist dat mensen naar het centrum komen op andere manieren”, zegt mobiliteitswethouder Antoinette Maas. ,,Daarbij neemt ook het auto- en vrachtverkeer dat door de stad rijdt nog altijd toe. We moeten daar op een slimme manier een antwoord op vinden. Dat gebeurt door samenwerking met de provincie, maar ook op lokaal niveau zijn we stappen aan het zetten.”

Meer betalen
En dus zal er de komende jaren best wat worden geëxperimenteerd in en rond het centrum van Helmond. Door bijvoorbeeld wegen deels af te sluiten, wordt duidelijk hoe verkeersstromen zich zullen ontwikkelen. Zo’n proef vindt waarschijnlijk dit jaar nog plaats op de Kanaaldijk. Ook wordt er nagedacht over kleinschalig openbaar vervoer, bevoorrading van winkeliers via emissievrije voertuigen en wisselende parkeertarieven. Daarbij wordt ook gekeken naar de inzet van apps en nieuwe technologieën. ,,Als het niet druk is in het centrum, is parkeren goedkoper. Wie toch in het hart van de stad wil komen met de auto, zal meer moeten gaan betalen”, zegt wethouder Erik de Vries, die zich met de ontwikkeling van het centrum bezighoudt.

De centrumplannen zijn pas met potlood geschetst. Zo is het nog onduidelijk welke parkeerplaatsen gaan verdwijnen of welke straten straks niet meer toegankelijk zijn voor autoverkeer. Ook moet de gemeenteraad nog akkoord gaan met de visie die het college voor ogen heeft. Volgens het stadsbestuur zijn de ondernemers wel al bijgepraat over de plannen. ,,Zij zijn enthousiast geworden en willen graag meedenken”, legt De Vries uit, die weet dat hij de steun van de winkeliers nodig heeft. ,,We zullen goed moeten kijken naar wat werkt, en wat niet. Duidelijk is wel dat we aan de slag moeten.”

Het centrummanagement en Helmond Marketing waren vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Beantwoorden

ik kom bijna niet in het Centrum ik heb een long probleem dus moeite met lopen ik zeg dat we gewoon de stadsbus missen voorheen stapte voor de deur in de bus nu moet je eerst bellen voor een bus en moet je wachten tot die eindelijk komt dat is voor mij een reden om te bestellen via internet die brengen alles thuis

Beantwoorden

Het valt me steeds vaker op, dat de dames en heren van “ons” gemeentebestuur losgezongen zijn van de realiteit. Er zijn meer mensen die in een fantasiewereld wereld leven, maar daarvoor ook nog betaald worden! En nog goed betaald worden ook! Uit gemeenschapsgeld! Ons geld!

Alleen al dit artikel uit het ED staat bol van de fantasietjes:

– De vrees voor de omzet van winkeliers is meer dan terecht.(Klopt helemaal, dus dit is geen fantasietje).

– De wethouders denken aan de toekomst. (O ja? Doe ik ook wel eens).

– Grotere parkeerkelders. (Zodanig belachelijk, dat ik daar niet eens op reageer.
Bovendien zit de GRATIS parkeerplaats bij Albert Heyn midden in het centrum nog lang niet aan de maximum capaciteit).

– Parkeren blijft gevoelig onderwerp in Helmond (Net zoals het openbaar vervoer).

– Of meer haltes plaatsen voor flexibel openbaar vervoer zoals Bravoflex.
Als centrumwethouder Erik de Vries over Bravoflex begint, dan mag ik dat ook

(Ik lees liever: Of meer haltes plaatsen voor het REGULIERE openbaar vervoer, met andere woorden voor de STADSBUSSEN!

Het is misschien de huidige en vorige wethouder belast met mobiliteit aan de aandacht ontsnapt, dat Bravoflex in zuidoost Brabant – dus ook in Helmond – op een haar na dood is. Het Brabantse provinciebestuur is van plan om de stekker uit het – bij voorbaat al tot mislukken gedoemde – Bravoflex – project te trekken.

Of is de evaluatie van Bravoflex nu al begonnen?
Heeft het college van B & W misschien nu al snode plannen – waar de Helmondse publieke opinie en de Helmondse gemeenteraad niks van af weten – om Bravoflex (en daarmee ook Hermes) WEER te “spekken” met een financiële bijdrage? Volgens de Wet Personenvervoer 2000 mag dat niet eens, maar dat is dan aan de Autoriteit Consument en Markt – net als bij de vorige financiële bijdrage van de gemeente Helmond – om dat te onderzoeken).

Conclusie: Geen reden tot applaus en al helemaal geen reden voor een staande ovatie. Eerder boegeroep!
———————————————————————————————————-
(Uit het Eindhovens/Helmonds Dagblad van 25 juni 2019)

Helmondse politiek applaudisseert nog niet voor minder auto’s in het centrum

HELMOND – De Helmondse politiek vreest voor de omzet van winkeliers en horeca als auto uit straten wordt geweerd, maar de wethouders denken aan de toekomst en grotere parkeerkelders.

Simon Rood 25-06-19, 21:31 Bron: ED

Het lijkt met elkaar in strijd: de leegstand in hartje Helmond is nog altijd hardnekkig, doordat steeds minder mensen het centrum bezoeken om te winkelen. Tegelijkertijd wil de gemeente dat auto’s minder makkelijk datzelfde centrum kunnen bereiken. Dat is beter voor het milieu en woonplezier, zeker nu er veel appartementen in het centrum bij gaan komen.

Parkeren blijft gevoelig onderwerp in Helmond

VVD-gemeenteraadslid Theo Manders snapt niets van de voornemens van GroenLinks-wethouder Antoinette Maas. „Geen parkeerplaatsen betekent geen business”, zei hij dinsdagavond. „Auto’s en parkeren zijn onlosmakelijk met het centrum verbonden.” De zorgen van Manders worden gedeeld door meer partijen, bleek gisteravond in de raadszaal.

‘Autootje pesten’
Helder Helmond en Helmond Aktief vrezen voor ‘autootje pesten’. De PvdA is benieuwd waar centrumbewoners straks nog kunnen parkeren. Lokaal Sterk en Plan! zien op dit moment amper opstoppingen in het centrum, dus twijfelen aan het nut van harde maatregelen. 50 Plus vreest dat ouderen straks hele stukken moeten lopen om winkels en horeca te bereiken.

Maas, samen met centrumwethouder Erik de Vries, wil bijvoorbeeld parkeerplaatsen naar de rand van de stad verplaatsen. „Maar we kunnen natuurlijk ook het aantal plaatsen in parkeergarages in het centrum uitbreiden. Of meer haltes plaatsen voor flexibel openbaar vervoer zoals Bravoflex. Het gaat erom dat het blik uit het straatbeeld verdwijnt.”

De Vries erkende dat er nu weinig files in het centrum zijn, dus weinig noodzaak tot optreden lijkt te bestaan. „Maar gezien alle plannen voor woningen, wordt het in de toekomst veel drukker.”

Nog weinig concreet
Onder politieke partijen klonk ook de kritiek dat de plannen nog weinig concreet zijn. Wethouder Maas verdedigde zich door te zeggen dat het gaat om een schets. „We willen een autoluw en groener centrum, maar hoe we dat precies bereiken, daarin kan nog van alles veranderen.”

Duidelijk is wel, dat de parkeertarieven niet omhoog gaan – iets wat sommigen concludeerden uit de plannen. Maas: „We gaan tarieven differentiëren. Hoe verder van het centrum, hoe minder je betaalt.”

Gratis parkeren – door 50 Plus nog geopperd – gaat er nooit komen, benadrukte De Vries. „Het centrum moet inderdaad aantrekkelijker, maar dat bereik je niet met alleen gratis parkeren. Bovendien kost het te veel en willen ondernemers het niet: dan staat hun personeel in plaats van klanten voor de deur geparkeerd.”

In het najaar komt de gemeente met uitgewerkte plannen.

Beantwoorden
Peter van Lieshout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *