Buiten is het 9 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.822 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
1reactie

Bouke Boender mag zich een jaar koning noemen van het St. Catharinagilde. Ik was er bij en mocht meemaken hoe deze jonge god op zondag 9 juli al zijn oudere gildebroeders te slim af was! Bouke kwam, zag en wist behendig het laatste stukje van de houten vogel naar beneden te schieten. Verbaasd, helemaal onder de indruk en met tranen in de ogen nam de bescheiden tamboer de felicitaties in ontvangst. De pastoor van de Lambertusparochie, de oudste Helmondse wethouder, diverse kopstukken uit de gemeenteraad en natuurlijk het ‘gewone voetvolk’ van het gilde haastten zich om de nieuwe koning de eer te betuigen die hij had verdiend.

Bouke Boender, 20 jaar jong en net een jaar lid van het gilde, is een buitengewoon schoon jongeling. Een Adonis die, voor zover mij bekend, nog geen beminde heeft. Zijn jeugdige kwaliteiten moeten de bijna oudste vereniging van Helmond (opgericht in 1401) goed van pas komen. Het St. Catharinagilde heeft de tand des tijds doorstaan en wil nog graag een aantal eeuwen aan het voortbestaan toevoegen. Jong bloed is meer dan welkom! Mogelijk heeft de heilige Catharina zelf een handje meegeholpen door de Koningsvogel te gunnen aan het equivalent van B.B., maar nu in mannelijke vorm. En gelijk heeft ze!

Wat nu de rol van de koning binnen het gilde is, is mij tijdens het koningsschieten niet helemaal duidelijk geworden. Hij is de hoogste functionaris binnen het gilde, maar net als onze nationale koning Willem-Alexander, heeft hij niet veel te zeggen. Het koningschap is een ceremoniële functie. Koning Bouke mag steeds met het gilde optrekken als er optredens zijn en mag dan overal als eerste naar binnen en naar buiten gaan. Hij is herkenbaar aan zijn koningsvest dat behangen is met prachtige zilveren schilden. En hij mag het gildezilver ‘bewaken’.

Ondanks de respectabele leeftijd van het St. Catharinagilde en het merendeel van de gildebroeders, waait er binnen dit broederschap een frisse wind. Sinds kort zijn vrouwen in dit oorspronkelijke mannenbastion als lid toegestaan en mogen zij een functie bekleden! Dat is een goede zaak. Het lijkt me dat de uitstraling van koning Bouke Boender ook een positieve invloed zal hebben op de toename van het ledenbestand. Want welke frisse jonge dame wil nu niet naast deze jonge god schitteren? Wie wil nu niet evenwaardig aan Maxima zijn, maar dan op Helmonds gildeniveau? Beste dames er zijn mogelijkheden. Gewoon lid worden. Volgens de regels van het gilde moet je minimaal 18 jaar zijn (dat is te doen) en je moet goed motiveren waarom je lid wilt worden! Met Bouke als koning lijkt me dit laatste helemaal geen probleem!

Ik wens de nieuwe koning een goed jaar toe en het St. Catharinagilde een grote toename van het ledenbestand.

1 reactie:

Dag Hanneke, wat een leuke column heb je geschreven naar aanleiding van het koningschieten. Er waait inderdaad al geruime tijd een frisse wind en zo en dan wakkert deze aan tot stormachtig. Dat is alleen maar toe te juichen want alleen op die manier kan onze broeder & zusters schap overleven. Dagen als afgelopen zondag dragen daar in ieder geval in positieve zin aan bij en je artikel ook. Heel veel dank daarvoor. Hartelijke groet.

Beantwoorden
Catharinagilde Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *