Buiten is het 5 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.744 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
3reacties

Het is een nationale sport aan het einde van het jaar lijstjes te maken en mensen te rangschikken naar hun al dan niet bijzondere prestatie. Wie is de invloedrijkste Nederlander, wie heeft het meeste vermogen, wie is de beste sporter, wie is de beste politicus. Noem maar op. We hebben overal lijstjes voor en als je bovenaan staat ben je op één of andere manier ergens heel goed in (geweest). De stad Helmond, daarin gesteund door de Rabobank, doet al 25 jaar mee in deze race naar publieke waardering. Daar is nu een einde aan gekomen want de vraag is ontstaan of dit soort appreciaties nog wel van deze tijd is. Er is iets voor te zeggen… Naast mensen rangschikken we gebeurtenissen graag op relevantie of belangrijkheid. Daar heb ik dit jaar geen lijstje voor nodig.

Net als iedereen kijk ik wel eens terug op wat is geweest. Niet lang want ‘we moeten vooruit’ is me geleerd. Toch kan het verleden belangrijk zijn om te beseffen wat we nu hebben. In het eerste decennium van deze eeuw groeiden de bomen tot in de hemel. Totdat er in 2008 mondiaal de klad in kwam. Voor de recessie van toen konden we baden in weelde en dat lieten we iedereen zien. Vooral in de decembermaand kon het niet op. Dan was het een feest om door de straten van Helmond te lopen die soms extravagant waren versierd. Mijn wandelmaatje Elly en ik struinden samen met onze hondjes de avonden graag door de buurt om al het moois dat aan de gevels van de huizen of in de tuinen was aangebracht te bewonderen, te keuren en natuurlijk van positief commentaar te voorzien. Lichtjes, heel veel lichtjes, wit, gekleurd, flitsend, flikkerend en figuurtjes en beestjes. De kerstman met of zonder slee, rendieren, sterren al dan niet vallend. Och wat kwamen we toch allemaal tegen. Grote dennenbomen versierd met ‘ijspegels’ en kerstballen zo groot als een kleine voetbal. Met het vorderen van de maand december werden onze avondwandelingen steeds langer. De ommetjes van een half uur liepen uit tot anderhalf uur. Wij genoten en onze hondjes uiteraard ook! En we lagen soms in een deuk want ook tijdens de kerstperiode was de Helmondse humor letterlijk op straat te vinden.

Dat is allemaal een hele tijd geleden. Ofschoon Nederland uit de financiële problemen wist te krabbelen en de economie weer hoogtij vierde, kwamen de uitbundige kerstversieringen maar mondjesmaat terug. Er was weer geld genoeg maar toch bleven de straten op een sporadische- vaak bescheiden kerstversiering na donker. Daar is verandering in gekomen. Terwijl we nog midden in de gezondheidsmisère zitten, zie ik elke avond meer en meer buitenversieringen in tuinen en aan gevels verschijnen. Het werkt blijkbaar aanstekelijk. Hele buurten stralen weer! Ik heb daar geen wetenschappelijke verklaring voor. Het geeft me wel een goed gevoel. Al vóór onze jaartelling vierden we in de maand december de terugkeer van het licht. Het lijkt erop dat dit uitzicht naar beter, van samen delen ook al kunnen we niet bij elkaar zijn, via de prachtige buitenversieringen wordt gecommuniceerd. Alsof we net als de Germanen het ‘boze’ willen verjagen en het ‘goede’ willen verwelkomen! Het is echt de moeite waard al dit moois, dat ook in uw buurt opdoemt, te bekijken!

Dank aan al die Helmondse families die van een donkere decembermaand toch een feestmaand weten te maken en ons de warmte en het licht teruggeven. 

Hanneke Hegeman

3 reacties:

Kan er niks anders van maken Hanneke, dat ik persoonlijk dit een warme column is dat je hebt verwoord. Dankjewel!

Beantwoorden

Dag Hanneke,

Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar!

En ik denk dat je echt heel goed hebt beschreven hoe de mensen in deze ‘donkere “periode van het jaar toch proberen om licht te brengen voor hun omgeving.

Ook hier zie ik veel meer versierde huizen…lichtjes buiten. Overal kerstbomen die versierd zijn!.

We hebben deze bijzonder, aparte feestdagen nu achter ons, en zijn begonnen aan het nieuwe jaar…met heel veel energie en positieviteit!

Dus…Gelukkig Nieuw Jaar voor jullie allemaal! We gaan nu daadwerkelijk weer naar “het Licht’ De dagen worden alweer een beetje langer….na de winterzonnewende….

Beantwoorden

@Yasmine op maandag 4 januari 2021 om 16:21:

Dank je wel en ook voor jou alle goeds in dit nieuwe jaar!

Veel groetjes,
Hanneke Hegeman.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *