Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 111.465 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

5reacties

In april 2017 ben ik samen met een vriendin die destijds een kleinschalig opleidingsinstituut had, op kruistocht naar Mark Rutte geweest met het doel de fiscale scholingsaftrek te behouden. Onze inspanningen zijn niet beloond. Vanaf dit jaar 2022 zijn de scholingsuitgaven geschrapt. Daarvoor in de plaats is de STAP-regeling gekomen (Stimulering Arbeidsmarkt Positie).
Wie zich verdiept in de materie komt al snel tot de conclusie dat de bedoeling – besparing van overheidsuitgaven – op grote schaal leidt tot discriminatie van eenieder die de AOW-leeftijd heeft bereikt. Voor Helmond betekent dit dat voor een kleine 17 duizend inwoners de mogelijkheid om zich te blijven ontwikkelen is afgenomen. Ik hoor hier ook bij en net als veel leeftijdsgenoten snap ik er niks van. Het motto is tegenwoordig toch ‘een leven lang leren’ en we willen toch ook dat ‘ouderen bij de tijd blijven’…

Gelukkig hebben wij de Volksuniversiteit Helmond nog die zich volop inzet voor educatie op een breed gebied. Deze week mocht ik een interessante lezing bijwonen over het (geblesseerde) brein. Tegen een kleine vergoeding, dat wel, maar de inhoud van de lezing maakte dat meer dan goed. Ik wist niet dat hersenen een zelfhelend systeem hebben dat geactiveerd kan worden door rust in combinatie met gedoceerde inspanning. Ik heb geleerd dat ‘het altijd aan moeten staan’ van onze maatschappij slechts resulteert in een vicieuze cirkel van uitputting. Dus weg met het altijd bereikbaar willen zijn, weg met die iPhone die ons geen moment rust gunt!

Het publiek bij de lezing in de Helmondse Bieb bestond voor het merendeel uit mijn leeftijdsgenoten. Dus nog altijd jong van geest en van hart. Laten we het daar maar op houden. In ieder geval Helmonders of streekgenoten die geen gebruik zullen of mogen maken van de STAP-regeling. Lotgenoten die hun eigen weg zoeken om bij te blijven. Prachtig!

Donderdagavond mag ik weer bij zo’n groep zitten. Nu voor een korte cursus op het gebied van de complementaire zorg en weer georganiseerd door de Volksuniversiteit. Dit keer in Wijkhuis Westwijzer, sinds een paar jaar de nieuwe plek van de Helmondse Volksuniversiteit. Ik heb er zin in! Vorige week hebben wij de eerste cursusavond gehad. Het was meteen een groot succes. De deelnemers (allemaal vrouwen van minimaal de middelbare leeftijd) vonden meteen een klik met elkaar. Het wachten op de cursusleider werd spontaan ingevuld met het uitwisselen van informatie over de diverse facetten van de alternatieve zorg. Daar hadden wij geen leiding bij nodig. Girl power! Toen de man in kwestie wegens pech onder weg een uur later verscheen, hadden wij het kennismakingsrondje er al opzitten en dat ging met veel humor gepaard. En het leukste was dat iedereen de telefonische melding “Ik ben in aantocht!” van de hijgend binnengekomen cursusleider had gemist omdat wij allemaal de telefoon hadden uitgezet. Tja… dat hoort er toch bij als je naar een bijeenkomst of cursus gaat.

De STAP-regeling, die hoofdzakelijk de beurzen van commerciële opleiders spekt en mij discrimineert, kan de pot op! Leren moet voor iedereen betaalbaar, toegankelijk en plezierig zijn en die lol is ons door de Volksuniversiteit gegund.

Hanneke Hegeman

5 reacties:

Ik vind het wel logisch dat boor AOW gerechtigden niet ook nog budget ter beschikking wordt gesteld.
Bovendien is dat levenslang leren gericht op arbeidsparticipatie. Voor zuigelingen en AOW ers dus niet echt efficiënt.
In je (vele) vrijetijd nog wat bijleren staat een ieder vrij. Er zijn ook goedkope of zelfs gratis cursussen zat.
Ach, en dat levenslang leren, het is ook maar een slogan om de mensen een loer te draaien. Kun je ook weer op afgerekend worden.

Beantwoorden

Hallo Hanneke,

De studieaftrek die er voorheen had, had een drempelbedrag van 250 euro. Menig cursus van de volksuniversiteit valt hier ver onder, zoveel “profijt” hadden mensen er niet veel van.

Verder ben ik het met André eens, scholing is onze arbeiders goed te scholen naar beroepen die we nodig hebben en en niet om onze AOW-ers te vermaken in hun vrije tijd.

Beantwoorden

Dag André en Niels,

De huidige STAP-regeling discrimineert en dat is bij Wet verboden. Hoofdstuk 1 van de Grondwet: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”
Mijn column kaart de onrechtmatigheid van de STAP-regeling aan die ouderen wel dwingt via een alternatief circuit hun kennis- en kunde bij te houden. Het is immers niet zo dat mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt, allemaal stoppen met werken. En dat is maar goed ook want onze beroepsbevolking wordt kleiner en kleiner en het blijkt steeds vaker dat we gepensioneerde mensen nodig hebben. Denk bijvoorbeeld eens aan de BIG geregistreerde zorgverleners die verplicht zijn elk jaar diverse bijscholingen te volgen zolang ze werken. Ook als ze na hun hun pensionering doorwerken. En zo zijn er in Helmond binnen de ‘gedupeerde groep’ van 17 duizend inwoners nog veel meer voorbeelden te geven.

Hartelijke groet,
Hanneke Hegeman.

Beantwoorden

Sorry Hanneke maar dan heb ik er nog wel meer voor je.Om je voor in te zetten.
Mensen met een beperking kunnen lang niet alles in de “gewone” maatschappij bij wat je aangeeft bij deze regel :
Hoofdstuk 1 van de Grondwet: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

Dan kun je aan de gang blijven. Dan is zo’n STAP budget nog niks.

Beantwoorden

@Frits op woensdag 16 november 2022 om 21:49:

Dag Frits,

Het klopt wat je schrijft. Mensen met een beperking hebben een probleem in de ‘gewone’ maatschappij. Zij worden vaak uitgesloten, maar niet op basis van de Wet en ook niet door de wetgever. Dit laatste is nu wel het geval: de wetgever (per definitie degene die de Grondwet dient te respecteren) maakt het uitsluiten van de groep ouderen op basis van hun leeftijd nu mogelijk. En dat is een kwalijke zaak! Het hek is hiermee van de dam. Wat is de volgende stap die op grote schaal discriminatie legitimeert?

Hartelijke groet,
Hanneke Hegeman.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *