Buiten is het 4 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.267 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
8reacties

Rood is een mooie kleur. Het is de kleur van de liefde, van het leven en van vrolijkheid. En wie wil opvallen draagt rood. Dat is een oude truc die communicatie-adviseurs graag gebruiken om hun clientèle beter voor het voetlicht te brengen. De kleur heeft ook een nadeel. Je moet wel weten wanneer je haar draagt en zeker wanneer je haar niet moet dragen. Dit laatste is blijkbaar onvoldoende tot onze burgemeester doorgedrongen!

Eind november heeft onze koningin Helmond verblijd met een bezoek aan De Kempel. Ze kwam met het doel ‘Meer Muziek in de Klas’ te promoten en het bijbehorende akkoord te ondertekenen. Zoals altijd vormde onze Maxima het stralende middelpunt van het gezelschap. Ze is een natuurtalent in de omgang met mensen en het rode jurkje dat ze droeg, had ze niet eens nodig om in positieve zin op te vallen. Max kan bij wijze van spreken een juten zak dragen en dan ziet ze er nog fantastisch uit! Daarbij is ze zeer benaderbaar en etaleert ze een bescheidenheid die haar siert. Ze weet wanneer ze in het centrum van de aandacht moet staan en wanneer niet! Dan kiest ze voor het fotomoment positie achter of tussen de groep die zij bezoekt en laat op die manier degenen schitteren om wie het gaat.

Hoe anders is dit met onze Elly. Veertien dagen na zijn echtgenote, vereerde koning Willem-Alexander onze stad met een kort bezoek. Hij kwam in goed gezelschap van staatssecretaris Tamara van Ark voor een bedrijfsbezoek aan Xycarb. In dit Helmondse bedrijf zijn in 2014 twee medewerkers dodelijk verongelukt. Mede door toedoen van de nabestaanden van de slachtoffers is de veiligheid in de onderneming enorm verbeterd. Het bedrijf heeft nu op dit gebied een voorbeeldfunctie en dat verdiende een bezoek van onze koning. En daar was hij dan, keurig in blauw pak geflankeerd door de staatssecretaris in bescheiden donker, passend bij de droevige aanleiding die aan de basis stond van dit koninklijk bezoek. Ze werden opgewacht en begeleid door onze, in felrood gestoken, burgemeester die daarmee alle aandacht naar zich toetrok!

Wat mevrouw Blanksma heeft gemotiveerd voor deze opvallende outfit te kiezen, is onbegrijpelijk. Binnen de muren van het gemeentehuis heeft zij een staf van medewerkers tot haar beschikking. Zou daarvan niemand hebben gezegd dat dit juist bij deze gelegenheid geen pas zou geven? Of zou Elly daar niet gevoelig voor zijn omdat het haar ontbreekt aan innerlijke beschaving? Of zou ze Maxima willen imiteren? Of zou er binnen het Helmondse stadhuis niemand zijn die de etiquette beheerst? Het is namelijk een ongeschreven regel dat koninklijk bezoek in het middelpunt van de belangstelling moet staan en niet de gastheer of in dit geval de gastvrouw!

bron: Facebook E. BlanksmaNou wil ik me niet uitlaten over de bestuurlijke kwaliteiten van onze burgemeester. Als voorzitter van de gemeenteraad doet ze het goed. Dat kan iedereen via de internetuitzending van de vergaderingen zien. Als boegbeeld van de Helmondse samenleving zal ze het zakelijk gezien ook niet slecht doen. In haar rol van ‘burgermoeder’ kan ze nog veel leren van Maxima, het andere meisje in een rood jurkje. Er kan geen gebeurtenis voorbijgaan of Elly moet prominent met haar portret in de krant. En altijd in het centrum van de foto. Alsof ze een filmster is. En degenen waar het omgaat, staan vaak als randversiering, als decor, op het plaatje. Jammer, want het is juist de taak van een moeder haar kinderen naar voren te schuiven. Na 7 jaar Helmond heeft Elly ook dat nog steeds onvoldoende begrepen. Het wordt tijd dat haar rode jurkje definitief in de kast verdwijnt! Zoals Arnold Kosters in 2012 zijn essay ‘Tien Geboden voor Burgemeesters’ schreef: “Het flamboyante burgemeesterschap treffen we niet als wensbeeld aan, eerder de waarschuwing dat flamboyante te temperen en onder controle te houden (Offermanns).”

Hanneke Hegeman

8 reacties:

Wat een hoop geleuter over de kleur van een jurk.

Beantwoorden

@Marc op zondag 22 december 2019 om 11:07:

Mijn achterbuurvrouw zei een tijdje terug precies hetzelfde over de burgemeester. Als je rood of een andere opvallende kleur aantrekt, dan wil je als vrouw op een feestje opvallen. Soms is dat gepast, maar soms doe je dat niet omdat de gelegenheid om een ander gaat. Als man had ik daar eigenlijk nooit over nagedacht.
Overigens als Maxima ergens op bezoekt komt, krijg je als gastheer/gastvrouw van te voren te horen in welke kleur outfit zij komt en wordt je fijntjes tussen de regeltjes verstaan gegeven dat die kleur je dan niet past.

Beantwoorden

Als Mevrouw Blanksma al wil opvallen,dan als burgemeester van Helmond, en niet als zichzelf.
Wat is daar dan zo erg aan , tien keer beter dan zo’n omhoog gevallen uitgerangeerd politiek kopstuk, of iemand die bv heel anders praat.
Inhoudelijk doet Blanksma het ook behoorlijk.
En ze ziet er dus af en toe stralend uit, ik zou zeggen, juist op het moment supreme.

Beantwoorden

Het leven moet goed zijn als we ons druk gaan maken over zulke futiliteiten. Merry Christmas.

Beantwoorden

@Perry Vermeulen op zondag 22 december 2019 om 14:38:

zo is het Perry, maar ja die Hanneke ventileert soms dingen waarvan je denkt “hoe komt die muts nou daarop”! Voor mij is ze geen column waardig.

Beantwoorden

Inderdaad @ Marc, wat een geleuter over de kleur van de jurk. Blijkbaar iets waar Hanneke zich erg druk over maakt, anders schrijf je er geen column over. Zielig gedoe hoor, negatief schrijven over iemand terwijl je zelf redactionele ruimte in beslag neemt waar je je eigen naam onder zet. Schaam u, schaam u diep Hanneke. Geen inspiratie meer dan maar negatief en onder de gordel?

Beantwoorden

Een negatieve column over de jurk van de Burgemeester. Weer een nutteloze column dus met 0 inhoud. Ik ben het eens met bovenstaande reacties. Ze voegt niks toe als columnist. Het is wel mooi geweest!

Beantwoorden

Beetje stemmingmakerij Hanneke over een kleurtje.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *