Buiten is het 9 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 110.572 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

8reacties

Mijn tandarts is gefrustreerd. De altijd aardige en rustig man liet mij voor het eerst in jaren het achterste van zijn tong zien. Hij is verontwaardigd en ik kan dat begrijpen. Wat is er aan de hand? Laat ik beginnen met de goede band die ik met mijn tandarts heb. Hij is kundig, bedient zich niet van poespas en is in alles zeer correct en betrouwbaar. Mijn halfjaarlijkse afspraken met hem leveren geen enkel probleem op. Ik doe braaf mijn mond open, hij controleert en pullukt wat (een woord wat mijn vader heeft verzonnen en dat helaas niet in Helmonds Woordenboek is opgenomen) en dan is het klaar. Meestal hoeft hij niet meer te doen. Voordat ik de deur uitga krijg ik nog het standaardadvies ‘goed poetsen en op tijd naar de mondhygiëniste’. Dat doe ik braaf, zelfs twee keer per jaar, en toch zijn al die maatregelen geen garantie tegen onvoorziene schade.

In mei, een paar dagen na mijn controlebezoek aan mijn tandarts brak mijn kies. Dat gebeurde natuurlijk op zaterdag toen de praktijk gesloten was en de man ergens met zijn kids op het voetbalveld stond vader te zijn. Geen nood: er is in Helmond nog altijd de weekeinddienst, dacht ik. Mis! Sinds 1 januari van dit jaar kun je buiten de praktijkuren -in de avonden en weekenden- bij spoed alleen terecht bij de Tandartsenpost Eindhoven. In onze stad is er dan geen tandendokter meer te bekennen. En dat geldt zo’n beetje voor half Brabant en een groot deel van Limburg. Van pakweg Tilburg tot Den Bosch en het gebied wat daar ten oosten en ten zuiden van ligt en van Venlo tot Thorn. Alle spoedgevallen in dit gebied zijn aangewezen op “Eindhoven”. Een andere optie is er niet.

Nou moet ik eerlijk zeggen dat mijn gedwongen kennismaking met de Tandartsenpost in de Brabantse Lichtstad goed is verlopen. Gelukkig maar. Vriendelijk, deskundig en met de auto goed bereikbaar. Ik kon zelfs bijna voor de deur parkeren. Mazzel! Minpuntje: “Graag meteen afrekenen mevrouw, u kunt pinnen” en weg waren € 153,–. Afijn, het was voor een goed doel en ik heb een goede (maar dure!) ziektekostenverzekering waar ik kon declareren.

Een half jaar later tijdens het reguliere uitstapje naar mijn eigen tandarts besprak ik mijn bezoek aan het fenomeen spoedpost. Hoe kan het toch zijn dat wij als inwoners van het grote Helmond buiten de bedrijfstijden de stad uitmoeten? En daar kwam de frustratie waar ik mijn column mee begon! “De nieuwe generatie tandartsen bestaat voor een groot deel uit vrouwen die in deeltijd willen werken. Ik begrijp dat niet, want je kiest toch voor een zorgverlenend beroep met daarbij de voor- en de nadelen. In Helmond praten we over 5 keer per jaar een extra dienst. Blijkbaar is dat te veel gevraagd waardoor de continuïteit van de mondzorg buiten de normale werkuren onder druk leek te komen. We hebben dat in Helmond samen met de collega’s in de regio opgelost door ons dit jaar collectief aan te sluiten bij de Tandartsenpost Eindhoven die in het gat in de markt is gesprongen.”

Een helder en simpel verhaal dat herkenbaar is. Het mannenbolwerk dat het tandartsenvak ooit was, bestaat niet meer. En ook het arbeidsethos is veranderd. Van zowel mannen als van vrouwen. We leven niet meer om te werken, we werken om te leven en liefst leuke dingen te doen. Voor vrouwen komt daarbij nog het hardnekkige rolpatroon om de hoek kijken: zorgen voor de kinderen. U hoort mij niet zeggen dat dit verkeerd is. We gaan met zijn allen met de tijd mee. Ook in Helmond. We moeten wel! Dus gaan we met tandproblemen ’s avonds en in het weekeinde naar onze buurgemeente Eindhoven. De reis is nog te doen, zeker als je een auto hebt. Maar wat als je bent aangewezen op het openbaar vervoer? Wat als je te weinig geld hebt om de behandeling ter plekke te pinnen? Wat als je te ziek of te oud bent om zonder begeleiding naar de spoedpost te gaan? Dan wordt het tandzorg met drempels. Voor veel Helmonders met een beperkte beurs was dat al zo en het wordt er in 2023 niet beter op.

Hanneke Hegeman

Voor wie alle weblogcolumns van Hanneke wil teruglezen.

8 reacties:

Helder verhaal Hanneke, ik wist dit ook niet, en voor een stad als Helmond zeer betreurenswaardig.
Je kunt 1001 dingen bedenken waarom er dan veel mensen niet naar de tandarts kunnen in geval van nood, erg jammer.
Deeltijd banen vind ik een zeer slechte uitvinding, het kost het bedrijfsleven bakken met geld in veel gevallen en we schieten er weinig mee op.
Maar mensen met kinderen kunnen meestal niet toe met 1 salaris en willen vaak ook teveel wat allemaal geld kost en alles is stikduur geworden.
Maarja, deeltijd en parttime is het nieuwe normaal helaas.

Beantwoorden

@Twanneman op donderdag 15 december 2022 om 15:45:

Heel helder! 😉

Beantwoorden

Maar aan de andere kant, wie ben jij dan wel niet om wat te vinden over de werk- en privékeuzes van een ander. Geldt dit dan ook als je op zondag autopech hebt en je kunt bij geen een garage terecht. En wat maakt het dat jouw gebroken tand blijkbaar belangrijker is dan de privétijd van de ander. Omdat “zorgberoep”? Het kost je een ritje Eindhoven, maar er is een mogelijkheid. Waarom zou die dan ook in Helmond moeten zijn. Voor die enkele persoon die op het blijkbaar niet voor elkaar krijgt om zelf vervoer te regelen?

Beantwoorden

Er is meer aandacht voor de loonkloof die er eigenlijk helemaal niet is, dan voor dit soort effecten. Huisartsen maken’tzelfde mee.. Dure studie en dan max 20 uur draaien.

Beantwoorden

Eerst zeg je:
“De nieuwe generatie tandartsen bestaat voor een groot deel uit vrouwen die in deeltijd willen werken. Ik begrijp dat niet, want je kiest toch voor een zorgverlenend beroep met daarbij de voor- en de nadelen.”

Vervolgens zeg je:
“Voor vrouwen komt daarbij nog het hardnekkige rolpatroon om de hoek kijken: zorgen voor de kinderen vrouwen ook kinderen baren en daarvoor willen zorgen.”

Je beantwoord eigenlijk je eigen onbegrip.

Het is simpelweg een natuurlijk verschijnsel.

Beantwoorden

@David Luijs op donderdag 15 december 2022 om 18:13:

De pot verwijt de ketel.

Beantwoorden

Tsja tandartsen hebben ook veel vrije tijd nodig om hun riante inkomens uit te geven

Beantwoorden

Tja, tandartsen, ik vertrouw ze dus voor geen meter. En wel omdat een zekere tandarts in Helmond mij een reeks dure behandelingen probeerde aan te sneren omdat er vanalles mis bleek met mijn gebit. Ik was net van Eindhoven naar Helmond verhuisd en had in de 25 jaren daarvoor NOOIT wat bij de tandarts. Vond dit dan ook een vreemd verhaal en zei haar dat ik een second opinion ging vragen elders. Dat vond ze niet leuk. Ik naar een andere tandarts, die gekeken en conclusie was dat er niks aan de hand was! Ik ga dus alleen nog maar bij klachten. Zo kan ik namelijk ook een ferrari rijden!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *