Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 111.465 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

15reacties

Net voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 heb ik samen met een aantal andere gasten van het Brabants Dagblad ‘een beschuitje mogen eten’ met Mark Rutte. Ik had de man nog nooit ontmoet en sinds die ontbijtsessie in De Bosch ben ik fan van deze politieke wonderboy. Mijn bewondering geldt de persoon, niet zijn bestuurlijke visies. Helaas is Mark door de ‘affaire Omtzigt’ van zijn voetstuk gevallen. “Hij is een beetje dom geweest” zou Maxima zeggen. Tja, onze premier heeft geen verstandige vrouw aan zijn zijde en misschien is hij daarom wel ontspoord.

Hanneke (links) en Rutte‘Transparantie’ is het kernwoord dat steeds vaker tot het politieke milieu doordringt. De oproep tot openheid en duidelijkheid wordt sterker en sterker. Burgers pikken het niet meer dat ze ‘belazerd worden’ en spreken hun volksvertegenwoordigers hier tegenwoordig terecht op aan. De kwetsbaarheid van achterkamertjespolitiek wordt vroeg of laat, dankzij mannen als Pieter Omtzigt en vrouwen als Renske Leijten, aan het licht gebracht en dan zijn de rapen gaar.

Terwijl het vuur van het Haagse debacle nasmeult en de rook nog lang niet is opgelost, richt de Helmondse politiek zich op een debat waarin ‘transparantie’ het hoofdthema is. Dinsdag 6 april vergadert de Adviescommissie voor de tweede keer over een wijziging in de vergaderstructuur van het Presidium. Dit bestuursorgaan bereidt de vergaderingen van de gemeenteraad voor. In de praktijk blijkt dit orgaan te groot en te log en zou met een andere samenstelling beter kunnen werken. Hier is inmiddels politieke consensus over. Het Presidium, inclusief de verslagen, zijn sinds eind 2020 openbaar, tenzij anders wordt besloten… (!) “De voorzitter kan op verzoek van een of meerdere leden besluiten om de vergadering of een deel ervan in beslotenheid te houden.”

Dan is er ook nog het Fractievoorzittersoverleg dat bedoeld is om de dagelijkse gang van zaken in de raad met elkaar te bespreken. Dit is niet openbaar! Men wil graag zaken in alle openheid en met vertrouwen in elkaar bespreken. “Onderwerpen van vertrouwelijke aard (zoals persoonlijke en financiële) worden in beslotenheid besproken door de fractievoorzitters.”

In de commissievergadering van 9 maart is een stevige discussie over de mogelijke beslotenheid van beide instanties gevoerd. Dat doet me deugd! Ik heb het niet zo op besluiten die door een select gezelschap, buiten het zicht van het publiek worden genomen. Volksvertegenwoordigers zouden geen geheimen voor hun kiezers mogen hebben. Zoals de voorzitter van een ondernemingsraad eens tegen mij zei: “Ik ben de gekozen vertegenwoordiger van mijn collega’s en als de baas mij zaken wil toevertrouwen die ik niet mag delen, wil ik ze niet weten”.

Het is een prima zaak dat onze Helmondse volksvertegenwoordigers serieus kijken of het gewenst is dat achterkamertjespolitiek in onze stad wordt geformaliseerd. De raad wil maximale transparantie, tegelijkertijd moet er bij hoge uitzondering – en alleen als dit in het belang van onze stad is – een mogelijkheid blijven om iets in vertrouwelijkheid te kunnen bespreken. Ik ben heel benieuwd of ‘de nieuwelingen in de raad’ die pleiten voor openheid en transparantie, het gaan winnen van het old boys network dat geen enkele moeite heeft met ‘vertrouwelijkheid’. De overwinning is mij een traktatie op beschuit met muisjes waard! Wie de discussie wil volgen kan dinsdag via deze link op het debat inzoemen. Agendapunt 6. 

Hanneke Hegeman

15 reacties:

Dag Hanneke,

Helder Helmond wilt juist deze schijn van achterkamertjespolitiek tegengaan. Je verwijst in je column naar de commissievergadering van 9 april dus waarschijnlijk ben je daarvan al op de hoogte. Helder Helmond heeft toen namelijk opgedrongen: ”het fractievoorzittersoverleg openbaar in te richten, tenzij er vertrouwelijk informatie wordt gedeeld.” Zo is er wel de mogelijkheid om vertrouwelijke zaken te bespreken, maar maximaliseren we de transparantie. Er is een juridische toets geweest en het blijkt dat deze variant mogelijk is. Helaas is deze variant niet overgenomen in het raadsvoorstel. Helder Helmond zal daarom samen met 50 plus een amendement gaan indienen tijdens de aanstaande raadsvergadering van 16 april.

P.S. Het fractievoorzittersoverleg neemt geen besluiten, de suggestie wek je wel in de 5e alinea.

Beantwoorden

@Helder Helmond op zondag 4 april 2021 om 14:25:

Dag Helder Helmond, jammer dat er een naam ontbreekt, een partij kan namelijk nooit reageren het is altijd iemand namens… Dus wees helder!

Via de link in mijn column kan iedereen de discussie in de commissievergadering van 9 maart lezen. Buitengewoon interessant, voor iedereen!

De suggestie waarnaar je verwijst in je onderschrift is onjuist. Het is je eigen interpretatie van iets dat ik niet eens noem, maar dat terzijde.
Belangrijker is dat de raadsleden dinsdag eensgezind gaan voor transparantie en dat achterkamertjes in onze mooie stad alleen nog in onroerend goed voorkomen.

Heel veel succes en hartelijke groet,
Hanneke Hegeman.

Beantwoorden

Dag Hanneke,

Allereerst een heel fijn en vrolijk Pasen toegewenst!

Om eerlijk te zijn viel ik bijna van mijn stoel toen ik jouw column las!

Je hebt in 2017!!! een beschuitje “mogen”eten met Mark Rutte..en je geeft duidelijk aan dat je daar nog steeds zeer van onder de indruk bent!
Hanneke…er moet mij van het hart dat ik in mijn verleden ook wel eens of bijna een beschuitje met een man heb gegeten…waarvan achteraf toch is gebleken dat ik dat beter niet had kunnen doen…beter ten halve gekeerd dan ten hele verdwaald!!!

Ik weet niet of je de landelijke media e de verslagen goed hebt gevolg en geïnterpreteerd…maar heel Nederland wil van Mark Rutte af. Gewoon simpelweg omdat hij onze verzorgingsstaat in 10 jaar tijd volledig heeft uitgekleed. Noem het me maar op… maar werkelijk in alles is het mes gezet onder de noemer…Participatie maatschappij…

Of het nu de bijstand betreft…de WW… de Anw etc etc…alles is gedecimeerd…vaak zonder dat de burgers het in de gaten hadden. Dat is dus wat jouw beschuitjesheld Mark Rutte heeft gedaan.

Bovendien is gebleken dat meneer Rutte niet transparant is geweest…zeg maar ronduit…heeft gelogen over bepaalde feiten en omstandigheden. In de politiek is dat een doodzonde …en hoor je te vertrekken.

Nu lees ik in jouw verhandeling ook de tekst” formaliseren van achterkamertjes politiek” wbt de Helmondse politiek. Ik ben werkelijk van m’n stoel gevallen en heb mijn man gevraagd…lees ik dit nu echt…staat dit er nu werkelijk????

Alleen al het feit dat je het op deze manier benoemd geeft aan dat de cultuur van de Helmondse politiek door en door verrot is. We hebben het niet over openheid , helderheid en transparantie maar over het formaliseren van achterkamertjes politiek. En over het feit hoe we dit nu dus onder alle druk moeten gaan vorm geven en dat dit blijkbaar niet gewenst is.

Ik wens alle betrokken raadsleden voor a.s. dinsdag veel wijsheid en inzicht toe, maar jouw ingenomen positie met jouw adoratie voor de man waarmee je ooit een beschuitje hebt gegeten????

Daar begrijp ik werkelijk helemaal niets van.

Gr. Yasmine

Beantwoorden

@Yasmine op zondag 4 april 2021 om 19:43:

Dag Yasmine,

Ik had bewondering voor de man Mark Rutte, niet voor zijn visie, zo heb ik het geschreven en zo is het ook. Jij hoeft mijn mening niet te delen en dat vraag ik ook niet.
Wat wij van de hele geschiedenis kunnen leren is dat er te veel achter de schermen gebeurt wat niet sjiek is. Ook mensen die wij vertrouwen maken zich schuldig aan ongewenste praktijken. Dat blijkt nu weer.

Diverse Helmondse raadsleden/partijen zetten zich in om dit soort zaken te voorkomen. Daar gaat het dinsdag in de Adviescommissie over en ook voor deze mensen heb ik bewondering met want hun visie deel ik volkomen. Jij toch ook!

Hartelijke groet,
Hanneke Hegeman.

Beantwoorden

@hannekehegeman. De Gemeenteraad is dan te laat. Het vermorzelen van burgers, of pogingen
daartoe hebben al plaats gevonden. Ik refereer in dat kader naar de WMO kwestie waar een wethouder een gerechtelijke uitspraak verkwanselt en er nog geen motie van afkeer tegen is ingediend.

Wat betreft uw opmerkingen over dhr Omtzigt em Mevr Leijte.
Het zijn de BURGERS die doorgezet hebben, het zijn de BURGERS die vertrapt door Rutte zijn en niet opgegeven hebben.
Het zijn ook de BURGERS die er voor moeten zorgen dat er veranderingen in politiek Helmond kunnen gerealiseerd worden. Maar behalve Helder Helmond zie ik geen enkele partij die dit probeert handen en voeten te geven. De rest schrijft vooral op het Weblog Helmond en weet niet wat er op bestuurlijk EN ambtelijk niveau zich afspeelt.
Tenminste ik mag hopen dat men het niet weet, anders is het nog erger.

Beantwoorden

Ik vind Hanneke heel duidelijk, behalve haar stukje over beschuit eten met Rutte.
Dus daarin moet ik Yasmine gelijk geven.

Want werkt het nou eenmaal zo eenvoudig,dat de premier alleen maar beschuit hoeft te eten en dan valt alle kritiek vanhem af? Dan wordt de strengste criticus ineens poeslief?

Ik zou juist duidelijk afstand van deze Mark Rutte nemen. Als ik hen persoonlijk zou tegenkomen zou ik hem continu herinneren aan al zijn faalbeleid en vooral LEUGENS.

Verder lees ik hier heel veel van Hanneke en ik vind haar super transparant.

Beantwoorden

Inderdaad Andre.

Beantwoorden

@Hanneke Hegeman op zondag 4 april 2021 om 16:44:

Helder Helmond kan als partij natuurlijk ook een gezamenlijke boodschap sturen eventueel via een woordvoerder. Persoonlijk vind ik deze manier van reageren prettiger omdat ik dan meteen zie dat het een standpunt is van Helder Helmond en niet de persoonlijke mening van persoon X toevallig van Helder Helmond

Beantwoorden

UPDATE:

De Adviescommissie heeft gisteren unaniem besloten dat het voorstel over de nieuwe werkwijze van het Presidium en het Fraktievoorzittersoverleg terug gaat naar de tekentafel. Transparantie is voor beide gremia de rode draad, maar de hamvraag is hoever moet je daarin gaan? Wanneer is iets vertrouwelijk c.q. besloten en wanneer niet? En… wie beslist dat?De Adviescommissie wil hier een duidelijke leidraad in en daar voorziet het huidige voorstel niet in!

Het CDA heeft daarnaast aandacht gevraagd voor de positie van de burgemeester in beide gremia. Volgens de Gemeentewet, artikel 13 en artikel 21, heeft een burgemeester geen stemrecht in dit soort overlegvormen, terwijl het Helmondse voorstel hierin wel voorziet.

De Adviescommissie heeft de Griffie verzocht het voorstel aan te passen en opnieuw in de commissie te brengen. Wordt dus vervolgd.

Hanneke Hegeman.

Beantwoorden

Zeker doen. Deze burgemeester betrekken inzake gevallen die om transparantie vragen.
Succes verzekert.

Beantwoorden

@E Betgem op woensdag 7 april 2021 om 13:35:

Het is niet pluis in Helmond. Vandaag fietser en bromfietser aangereden. Auto’s (met inzittenden?) uit het kanaal getakeld. Het hou(d)t niet op.

Beantwoorden

@Maro, ee misdaad, mn drugscriminaliteit heeft stevige vinger in Helmondse bestuurderlijke en ambtelijke pap. Men kijkt weg en ik ben de kwade genius volgens bestuurders, raadsleden en media.

Beantwoorden

@E Betgem op woensdag 7 april 2021 om 17:23:

Eric. Heb jij onlangs het gedraai van Mark Rutte gehoord en gezien op televisie? De Nederlandse televisiekijker wist niet wat hij zag/hoorde. Vervolggesprekken voor het vormen van een nieuwe regering zijn gaande. Met Mark Rutte. Denk jij dat bestuurlijk Helmond anders is? Je kunt wel winnen bij de rechtbank. De rechtbank is te langen leste een draaibank. Je wint en gaat met een aalmoes de deur uit. Bovendien bestaat Helmond over 100 jaar nog, jij niet. Laat het er maar bij. Je leeft maar 1 keer. Er bestaat een soort gezegde: Boompje groot, plantertje dood. Helmond blijft traineren.

Beantwoorden

@Ik mag hier niets meer inhoudelijk zeggen, anders wordt mijn account geblokkeerd.
Maar misschien wel dat stoppen geen optie is en ik optimistisch gestemd ben, mede nav wat er de laatste weken naar boven is gekomen.

Mbt de rest van je betoog kan ik mij volledig bij je aansluiten.

Beantwoorden

@E Betgem op woensdag 7 april 2021 om 19:16:

Ik begrijp de situatie.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *