Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar đŸ˜»

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 96.282 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
17reacties

Het is mis met de burgermoeder van Helmond. Elly Blanksma heeft opnieuw de schijn gewekt dat zij het ambt van burgemeester niet op waarde weet te schatten. Ze heeft weer een domme zet gedaan waar, zoals dat nu eenmaal gebeurt bij mensen die een openbaar ambt bekleden, de media bovenop zijn gedoken. Deze zomer was er de NRC-affaire en nu is er de grensmarkering met de buren.

Het Eindhovens Dagblad wijdde dit weekeind 2 artikelen aan de toedracht van haar handelen waarop bijna 300 lezers reageerden. Zij discussieerden heftig en het algemene oordeel was hard. Haar optreden richting de buren werd door het gros van de inzenders afgekeurd. En in al die reacties ben ik weinig waardering voor haar werk als burgemeester tegengekomen

In een korte reactie op de affaire voert Blanksma ter verdediging van haar handelen aan dat het om een privĂ©kwestie gaat. Op de prille maandagochtend van 23 oktober verscheen een opiniestuk van Chris Paulussen in dezelfde krant waarin hij deze verdediging onderuit haalt: “
. zodra zij haar hoofd boven de heg uit steekt, is zij behalve privĂ©persoon ook burgemeester“.

Los van de juridische kant aan het grensgeschil met de buren, is er een morele kant: sluit het gedag van Elly aan bij de ethische standaard van waarden en normen die zij van haar raadsleden vraagt? Het is pas een jaar geleden dat zij in haar rol van burgmeester van Helmond de ‘Gedragscode voor de gemeenteraad van Helmond’ invoerde. Dit document geeft “Regels over de zuiverheid van de besluitvorming”. Het gaat hier om professioneel betrouwbaar en integer handelen.

Integriteit is een persoonlijke- karaktereigenschap en die is onlosmakelijk verbonden aan iemand. Integriteit is gebaseerd op de diep in iemand gewortelde waarden en normen. Die waarden en normen zijn er altijd; op het werk, in het verkeer, op straat, in de achtertuin. Een karaktereigenschap houdt niet op bij de voordeur.
In het voorwoord van haar ‘Gedragscode (pdf)‘ (november 2016) legt de Helmondse burgemeester haarfijn uit wat het begrip ‘Integriteit’ inhoudt. In 300 niet mis te verstane reacties vertellen de Helmonders haar nu dat ‘integer handelen’ ook buiten de muren van het gemeentehuis een kernwaarde van een bestuurder dient te zijn. De publieke opinie is duidelijk en dat is nu levensgevaarlijk voor het behoud van de burgemeestersfunctie. Er zijn al grotere goden om minder gesneuveld. Burgemeesters die net als Onno Hoes niet begrijpen dat een burgemeester altijd wordt beoordeeld en veroordeeld door het volk, ook al is hij privĂ©persoon.

De vraag is nu aan Helmond “Wat doen we met Elly?” De vraag is nu ook: hoe vergevingsgezind zijn wij in Helmond maar ook: wat heeft Elly hiervan geleerd?

17 reacties:

Als je de reacties onder de artikelen ziet als “de publieke opinie” en als meting voor het draagvlak van Blanksma is je verhaal wel erg dun. De volksvertegenwoordigers (een werkelijk beeld van de publieke opinie) hebben gesteld dat het hier om een privĂ©kwestie gaat. Deze column is mosterd na de maaltijd.

Beantwoorden

Update: ED 24-10-2017 Poll:

De ruzie tussen Elly Blanksma en haar buren is een privézaak

Eens (37%)
Oneens (63%)

2867 stemmen

Gisterenavond stond de poll nog op 2387 stemmen. 500 mensen hebben dus na de toelichting van burgemeester Blankse de moeite genomen hun mening te geven. De score van 63% negatief is duidelijk.

Beantwoorden

Laat dit haar ALLERlaatste blunder zijn, laat haar de ruzie met de buren MEER dan goed oplossen (al kost het haar PRIVE geld).

Nog een blunder en het is Ellexit.

Beantwoorden

Ook al verdient het de schoonheidsprijs niet, het is geen reden om de burgemeester weg te sturen. De grens daarvoor ligt volgens mij bij het plegen van een strafbaar feit. Maar bij haar herbenoeming worden dit soort incidenten wel meegenomen. Net zo goed als de dingen die wel goed gingen overigens. Want het was tot nu toe ook niet alleen maar kommer en kwel.

In die zin heeft Twanneman wel een beetje gelijk. Ze wordt in ieder geval niet zo kort voor haar herbenoeming de laan uitgestuurd. Dan wordt er waarschijnlijk afgewacht en gekozen om haar ambtstermijn niet te verlengen.

Conclusie: Tik op de vingers, berouw tonen en het is vergeven, maar niet vergeten.

Beantwoorden

@Hanneke, Elly Blanksma is burgermeester van de gemeente Helmond en niet van lezers van het ED. Dezelfde krant vraagt in een poll ook mijn mening over wie de nieuwe bondscoach moet worden.

Beantwoorden

Wat mij opvalt in deze hele ‘affaire’ is dat iedereen ervan uit schijnt te gaan dat mw. Blanksma aangezien ze in een conflict is beland wel fout zal zitten. Langs dezelfde lijn redenerend kun je ook voor-onderstellen dat haar buren fout zitten, want ook zij zijn in dit conflict beland.

Het is wel heel erg toevallig dat dit in de krant is gekomen kort nadat de buren een voorstel hebben gedaan. Nu staat hun buurvrouw onder druk om dat voorstel aan te nemen. Hoe integer hebben die buren eigenlijk gehandeld?

Beantwoorden

Dag Roel, volgens mij heeft het ED een groot aantal lezers in Helmond. Of wil jij zeggen dat het ED hier in Helmond niet komt? Dat de Helmondse inwoners deze krant niet lezen en derhalve, volgens jou, geen mening mogen hebben?

Heb je ook het cv van Elly Blanksma wel eens gelezen? Is het jou daarbij niet opgevallen dat zij als burgemeester van Helmond ook in de regio een aantal functies vervult? Voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost, voorzitter van de Metropoolregio Eindhoven, lid van het Stichtingsbestuur Brainport Development, voorzitter van het Basisteam Peelland. Dat zijn er zo maar een paar. Kijk maar eens op de site van de gemeente Helmond. Concreet: haar uitstraling als burgemeester van Helmond gaat verder als de stadsgrens. En die mensen daarbuiten zouden dan volgens jou geen oordeel over haar mogen hebben?

Beantwoorden

Beste Sander, het ED heeft Elly Blanksma de gelegenheid geboden om openheid van zaken te geven. Het ED heeft ‘hoor en wederhoor’ toegepast. Het is de keuze van Elly geweest om van deze uitnodiging geen gebruik te maken. Daarmee heeft ze aanleiding gegeven voor speculaties. En dat moet je dus als houder van een openbaar ambt nooit doen. Een burgemeester leeft figuurlijk gesproken in een glazen huis. Dat is haar eigen keuze geweest toen ze het ambt aanvaardde.
Nu ze naar de buitenwacht toe nog altijd geen openheid van zaken wil geven, zullen die speculaties niet ophouden. Ze heeft natuurlijk altijd nog de optie om het tij te keren en die openheid wel te geven. Misschien samen met de buren?

Beantwoorden

@H. Hegeman op dinsdag 24 oktober 2017 om 13:07:

Stel dat inderdaad de buren fout zitten. Dan siert het hun buurvrouw dat die niet met de op een presenteerblaadje aangereikte modder is gaan gooien.

Beantwoorden

Het ED heeft het recht om opheldering te vragen, niet om eisen te stellen.
De Burgemeester heeft het recht om zaken die NIETS met haar ambt te maken hebben privé te houden. Aangezien het hier niet om een ambtswoning, maar om een privé gekochte woning gaat hebben het ED noch de Helmondse azijnpissers hier wat mee te maken.

Omdat een persoon een publiek figuur is, wil absoluut niet zeggen dat men geen recht op privacy heeft.

Beantwoorden

@Hanneke, je schrijft in je kolom woorden als “domme zet”, “schijn gewekt ambt niet op waarde te schatten”, bovendien zet je letterlijk vraagtekens bij haar integriteit. Om je mening te onderbouwen kom je met de uitslag van een poll die ook ingevuld kan worden door mensen uit Reusel, Helenaveen, Delfzijl of desnoods Sydney. Ondertussen heeft het orgaan waar zij verantwoording verschuldigd is al vastgesteld dat dit een privĂ©zaak is. Op de vraag: wat doen we met Elly ? is het antwoord dus: niets. Haar privĂ©domein respecteren.
Ik snap dat je column gevuld moet worden maar dit is goedkoop, populair en mosterd na de maaltijd. Ik begrijp dat jij wat hebt / met burgemeesters en openbaar bestuur maar kom dan met een gefundeerd verhaal. Vorige column sloeg je de plank mis maar dit gaat verder. Dit gaat over het beschadigen van mensen.

Beantwoorden

Die Hanneke toch!! Zelf weet ze niet wat regels zijn en dan kletst die Hanneke ook nog eens als een kip zonder kop om aandacht te krijgen.
De Weblog zou haar geen ruimte voor een column meer moeten geven. Jammer genoeg ga ik daar niet over!

Ben het 100% eens met hetgeen Roel heeft gezegd!

Beantwoorden

Dag Roel, ik heb niets tegen burgemeesters of tegen het openbaar bestuur. In tegendeel! Ik volg de politiek en de mensen in het politiek bedrijf met grote belangstelling omdat zij mij als kiezer vertegenwoordigen. En dat willen ze toch ook! Politici willen toch graag in contact staan met hun kiezers. Juist de mens achter de politicus boeit mij enorm. Wat drijft hem/haar, wat zijn zijn/haar uitgangspunten? Je zult hier binnenkort wel meer over horen.

En wat Elly betreft: of zij integer is of niet, laat ik in het midden. Het is jouw interpretatie van mijn column.

Hartelijke groet.

Beantwoorden

Dit is gewoon Telegraaf-journalistiek. Elly van den H. moet zich hier niet van aantrekken.

Beantwoorden

Uiteraard ken ik de situatie niet. Als het ED-artikel klopt dan lacht Wim van de Donk de ballen uitzijn broek.

Beantwoorden

Ik had nog zo gehoopt dat Sandra Stijkel hier de enige columnist zou zijn met domme zwetsverhalen die getuigen van een gierend gebrek aan zowel kennis als integriteit.

Gefeiliciteerd Hanneke, het is je gelukt. Deze weblog heeft nu een lezer minder.

Beantwoorden

We mogen wel kritisch zijn op Elly van den Heuvel. Blijf af van je
columnitste Hanneke.
Misschien moet de redactie zich eens laten herkennen in deze?

Als columnist moet je tegen een stootje kunnen.

Dat geldt ook voor de redactie. Niet meteen weglopen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *