40reacties

Wedden dat …..

Volgt u wel eens de jaarlijkse discussies over de Helmondse begroting? Moet u dit jaar toch eens doen! In deze tijd van corona-waanzin wil ons gemeentebestuur flink uitpakken met grote projecten die de grandeur van onze stad een surplus moeten geven. We willen immers snel naar de 100 duizend inwoners! Hiervoor moeten er nu geen 500 maar 750 huizen per jaar worden bijgebouwd. Om dit mogelijk te maken wordt er 1,4 miljoen euro gereserveerd, niet voor het bouwen zelf, maar om extra ambtenaren aan te trekken die de plannen voorbereiden en het proces begeleiden. Voor wie deze huizen zijn, vertelt het verhaal niet. Ik zou zeggen: eigen volk eerst. Wedden dat dit niet gaat gebeuren?

We hoeven ons gelukkig geen zorgen te maken wie dit allemaal gaat betalen want ondanks lopende euro slurpende prestigeprojecten zoals De Braak, nieuwe bruggen over ons kanaal en een Huis voor de Stad met daarbovenop extra uitgaven door het Covid-19 virus, hebben we genoeg reservegeld in de Helmondse portemonnee. En natuurlijk moet het centrum van Helmond worden ‘her ontwikkeld’. Dat allemaal, volgens insiders 92 miljoen euro, wordt uit het reservepotje worden gehaald. Wedden dat de financiering van al dit moois door de onzekerheden over het virus nog wel eens tegen kan vallen? Dat het reservepotje vaker open moet totdat het helemaal leeg is!

De politiek wil uiteraard ook wat voor de Helmonders zelf doen. De verschillen tussen rijk en arm (de tweedeling die Helmond sinds decennia plaagt) wordt aangepakt. Hoe? Door een gezonde leefstijl te bevorderen, de werkloosheid te bestrijden en het sociale klimaat in de wijken (veiligheid, sfeer) te verbeteren. De gemeentelijke belastingen hoeven volgend jaar met slechts 1,5% te stijgen. Dat is dan weer mooi voor u en mij … maar wedden dat er een addertje onder het gemeentelijk gras ligt?

Dat beestje heet Diftar, ofwel het scheiden van afval. Dat doen we als Helmonders niet genoeg en daarom worden we allemaal gestraft. Wij zijn zondaars en daarvoor moeten we vanaf 2021 met z’n allen boete doen. De kosten om ons vuil op te ruimen gaan met 11% omhoog. Daar blijft het niet bij: de grijze container wordt in plaats van 26 keer per jaar zoals nu, nog slechts 6 keer per jaar opgehaald. Dus één keer in de 2 maanden! Voor wie dat niet genoeg is, kan tegen extra betaling meer ophaalbeurten (ledigingen) kopen. De prijs ligt, afhankelijk van de container tussen de 5 en ruim 8 euro. Wedden dat het een grote rotzooi wordt in Helmond?

Een dienstbare ambtenaar legde mij desgevraagd uit hoe dit rekensommetje tot stand is gekomen: “Voor een gemiddeld gezin met een 140 liter restafvalcontainer betekent dit het volgende: Voor de basisafvalstoffenheffing van € 197,46 wordt de container 6x geleegd. De verwachting is (o.b.v. vergelijkbare gemeenten, met vergelijkbare tarieven) dat een gemiddeld gezin de restafvalcontainer uiteindelijk gemiddeld 14 x per jaar zal gaan aanbieden. Dan wordt de totale afvalstoffenheffing gemiddeld € 237,46 per jaar: 197,46 + 40,= (8 extra ledigingen à 5,=/keer).” Vergeleken met 2020 (totale afvalstoffenheffing 213,12) is dat een stijging met 11%.” Wedden dat deze verwachtingen niet overeenkomen met de werkelijkheid?

Toen ik de begroting las, moest ik aan Italië denken. Het land van de spaghetti, de maffia en de rotzooi. Het land van voormalig premier en miljardair Silvio Berlusconi die de meest elementaire voorzieningen, zoals afvalverwerking, liet lopen en zijn macht gebruikte voor prestigieuze projecten die zijn persoonlijke uitstraling verhoogden. De televisiebeelden van huizenhoge afvalbergen in Napels staan nog op mijn netvlies. Daarin zal ik beslist niet de enige zijn, daar durf ik om te wedden!

Helmond is geen Italië. Wij hebben geen Berlusconi in ons stadsbestuur. Wat we delen met zijn land zijn de mooie praatjes die ons nu in de begroting worden voorgeschoteld. Er is geld genoeg voor groei en voor het opkrikken van de stad. En als we maar vaak genoeg het reservepotje plunderen wordt Helmond vanzelf een Artikel-12 gemeente. Dan hebben we niets meer te zeggen en dan neemt de Rijksoverheid het stuur van onze stad over. Wedden dat u hier nog niet over hebt nagedacht?

Hoe je het ook keert of wendt: het is de burger die de rekening betaalt. Nu via de invoering van Diftar die ons allemaal veel meer dan de beloofde 11% stijging gaat kosten. En als het zo doorgaat wordt de ellende groter. Helmond wordt dan Napels aan de Aa, net zo arm en net zo vuil.

Wie zijn zegje wil doen over deze hoogmoedswaanzin en de politiek op andere gedachte wil brengen kan op 3 of 4 november inspreken bij de raadscommissies die dan de begroting 2021 bespreken. Degenen die het hele politieke spel rond de begroting willen volgen, kunnen op 27 oktober via internet de Algemene Beschouwingen bijwonen. Vanaf volgende week komt er al een begeleidend filmpje op de website van de gemeente Helmond.

Hanneke Hegeman