Buiten is het 6 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.824 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
15reacties

Het rammelt (de laatste weken) in Helmond op straat. Begin december werd een man in de Vondellaan beroofd. De misdaad herhaalde zich rond de feestdagen zes keer. Twee keer in Helmond Noord, twee keer in de binnenstad en twee keer in Helmond West. En iedere keer ging het om straatroof gepleegd door jonge vandalen die zich bedienden van geweld. Deze gasten weten dat de pakkans klein is: ze werken snel en sporen laten ze nauwelijks achter. Vaak is er alleen het signalement dat het geschrokken slachtoffer geeft. Informatie die is ontstaan door een momentopname en gelardeerd is met emoties met als gevolg dat er geen eenduidig beeld ontstaat en het jonge gajes ongehinderd zijn weg naar een volgend slachtoffer kan inslaan.

Misdaad is van alledag. Niet van alledag is de moraal die steeds verder devalueert naar het niveau van een bananenrepubliek. Met al die computerspelletjes waarin degene die de meeste figuren uitschakelt zich ‘winnaar’ mag noemen, wordt het voor de jeugd moeilijk waarden en normen te respecteren. Daar ligt een taak voor de ouders die het steeds meer moeten opnemen tegen het huidige tijdsbeeld waarin al zo veel van hen wordt gevraagd. Het helpt ook niet dat er landelijk enorm bezuinigd is op de politie en maatschappelijke instanties die ontspoorde jongeren naar het rechte pad begeleiden. En dan is er nog de Nederlandse wetgeving die erg mild is als het om straffen gaat.

Tegen deze achtergrond is het niet meer leuk ‘s avonds een trimrondje te lopen of een blokje om te gaan met het hondje. Toch zie ik een kentering ontstaan: burgers pikken het niet meer en nemen maatregelen om zich te beschermen. Tijdens een verjaardagsfeestje waar het onderwerp ter sprake kwam, kreeg ik een demonstratie van een spuitbusje dat agressieve gasten uitschakelt. Het is geen pepperspray maar heeft wel dezelfde eigenschappen: het verblindt de tegenstander en schakelt die tijdelijk uit en voorziet de snoodaard van een herkenbare rode of blauwe verf die bijna niet afwasbaar is. Hij is dus dagenlang herkenbaar! Dit spuitbusje is niet verboden, is overal (internet) te koop en is niet al te duur. Er ging een wereld voor mij open. Ik wist wel dat haarlak ook een effectief middel kan zijn om mensen op afstand te houden, maar dit middel biedt meer.

Een vriendin heeft mij dit najaar enthousiast gemaakt voor een wekelijks uurtje valtraining dat via JIP gesubsidieerd wordt door de gemeente Helmond. De doelgroep, 50-plus, traint om de lichaamsstabiliteit te verbeteren zodat valpartijen in- en rondom de thuissituatie worden voorkomen en de conditie op peil blijft. De inzet van de deelnemers is, gezien de gemiddelde leeftijd die ver boven de 50 ligt, enorm groot. De trainer, gespecialiseerd in verdedigingssporten, brengt de groep technieken bij die ook van pas komen bij een onverwachte aanval op straat zoals het afweren van een duw of klap en het snel herstellen van de lichaamsbalans. Het is ongelooflijk met hoeveel plezier en fanatisme dit wordt geoefend. Mensen van 80 jaar of ouder (want die komen ook trouw elke dinsdag) die hun leeftijd opzij zetten en zich bekwamen in het behoud van hun lijf en ledematen. Die oudjes laten niet met zich sollen en worden steeds beter in zelfbescherming.

Of spuitbusjes en weerbare ouderen echt tegenstand kunnen bieden aan straatrovers met een wapen in de hand zal de toekomst uitwijzen. Hulpmiddelen en trainingen helpen wel om meer zelfvertrouwen te krijgen, de slachtofferrol opzij te zetten en het gajes van repliek te dienen. Het is jammer dat het zo moet in mijn stad. Aan de andere kant: het is goed dat Helmonders hun zelfbescherming oppakken. Mocht ik in de toekomst iemand tegenkomen met een blauw of roodgeverfd gelaat, dan zal ik met trots denken aan de burger die het voor zichzelf heeft opgenomen!

Hanneke Hegeman

15 reacties:

Goed verhaal. Waar kun je zo’n spuitbusje kopen in de stad? Of op internet, ik ben zelf namelijk niet zo goed in het zoeken op internet.

Beantwoorden

Waneer de politie faalt vind ik dat de burger het recht heeft zichzelf te beschermen desnoods ook met wapens.. wqt dan alle goede mensen gaan ze wapens inleveren laatst en nu word iedereen beroofd.. de politie helmond is slecht bezig.. gaan weg waneer ze moeten blijven.. komen niet waneer ze moeten kkmen.. komen juist wel.als het niet hoeft met 3 autos.. en veginnen pas aan een zaak als je bewijs dader en alles op een dienblad geeft.. dus ik zeg iedereen zichzelf vewapenen en zelf die verovers op zijn flikker schieten..

Beantwoorden

Helaas is iedereen overal genoodzaakt om een klein spuitbusje bij zich te hebben

Beantwoorden
Peter van der Vrande

Ja Helmond is wel gevaarlijk wy staan veel in het nieuws ik heb altijd iets by moet wel

Beantwoorden

Mooi verhaal. Zo’n busje kan ik wel een paar gebruiken voor mijn dochters. Je weet nooit…

Beantwoorden

Zo is het Hanneke Hegeman, volspuiten met verf zulke gasten!

Beantwoorden

En toch is dit kletskoek.
Het oproepen tot een geweldsspiraal.
Wapens toestaan aan on-kundigen.
Het stukje over spelletjes ook, is bewezen onzin, hier word tal decennialang studie op gedaan en telkens blijkt dat er GEEN verband is. Sterker, jongens die veel gamen zijn pacifistischer en socialer dan de straatterroristen.
Allemaal kletskoek om de schuld maar ergens neer te leggen, zo lang we de ware oorzaak maar niet noemen wegens politiek incorrect.
Of het nu handhaving is, of de multiculturele instroom(oververtegenwoordiging bepaalde afkomst), nee dat nooit.
En ja, je mag jezelf altijd verdedigen, maar of wapens gebruik daarin altijd verstandig is? Pak maar een mes, een vuurwapen en gebruik maar naar believen; je hebt echt een groter probleem.
Daarom, politiek moet zaken correct benoemen en de nodige maatregelen treffen.1 stop massa immigratie, 2 stop islamisering en 3 handhaven regels vooral strafrecht(en dus niet verkeersboetes en normale burgerovertredingen prioriteren).4 .Uitzetten criminele dubbel paspoortiërs.
Goh, waar doet dit toch aan denken…hadden we maar geluisterd naar die politici die dit al decennialang aankaarten. Als nazi weggezet, vermoord of vervolgd om niets…u weet het wel. Mensen om hun MENING vervolgd! Dit nooit meer zei de laffe babyboom generatie ooit, en hoor ze nu eens betweterig zijn.
Tijd voor een net, veilig en betaalbaar Nederland. AOW 1500 euro op 65.
Het kan, maar het kan alleen met de juiste politiek keuzes en realisme.
Geen tijd voor energie transitie en klimaat drammerij ;stop immigratie, minder EU , uitzetten ongewensten en illegalen, betaalbare zorg voor NL,voor iedereen die hier legaal verblijft!

Beantwoorden

@Anne op zondag 12 januari 2020 om 12:48:

Dank je wel, voor die 12 euro loop je toch een stuk veiliger ‘s avonds op straat.

Beantwoorden

Gewoon pepperspray klaar

Beantwoorden

@Tinus, geloof me want ik spreek uit ervaring. Zelfs als je de dader met het bewijs en alles op een dienblad aanlevert doen ze nog niks. Ja je krijgt na drie maanden zeuren een brief dat de zaak is gesloten wegens gebrek aan bewijs.

Beantwoorden

@Anne op zondag 12 januari 2020 om 12:48:

een wapen hebben en het in zo’n situatie ook daadwerkelijk gebruiken daar zit een groot verschil in, als je met je handen al niet goed je zelf kan verdedigen is een wapen vaak geen optie omdat je dan vanzelf slachtoffer van je eigen wapen wordt.
Laat je niet leiden door angstcultuur die door de social media gebezigd wordt maar durf gewoon in zo’n situatie je handen te laten wapperen

Beantwoorden

Wat een drogredenen weer. De echte problemen worden niet benoemd. De conclusie van jeugd met computerspelletjes is ook grote onzin. Er moet gewoon gehandhaafd worden. Meer blauw op straat.

Beantwoorden

Handhaven, en veroordeelden voor geweld, met foto en naam en toenaam in de kranten. Een openbaar toegankelijk register van dit soort veroordeelden.

Burgers hebben er recht op om te weten of die nieuwe buurman een pedofiel is,of een moordenaar.

En zeker, mensen verdienen soms een tweede of derde kans, maar dan toch WEL in de wetenschap van dat alles bekend is bij de samenleving EN de dader.
Want ook de dader kan dan open kaart late zien dat ie t meent en verandert is.

Om kort te gaan; beter keihard en fair(straffen en handhaven), dan kan je altijd later verzachten(na bewezen gedragsverandring dader bv)….dan andersom; niets doen ,slap doen, niet handhaven niet straffen, te laag straffen, en dan achteraf klagen.

Beantwoorden

Het grootste probleem van deze tijd is het internet, de waarheid bestaat er niet, iedereen schrijft er van alles alleen maar voor een paar euro, en vele turen op het beeld van de duivel.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *