Buiten is het 16 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.584 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
25reacties

In de diepdonkere achterkamertjes van het democratisch gedevalueerd bastillion genaamd Boscotondo vinden momenteel de onderhandelingen plaats over de nieuwe coalitie. De SP is al net zo open over de uitgangspunten van deze onderhandelingen als over haar interne partijfinanciering. (even een kleine terzijde hier: zeer lovenswaardig dat de SP al eeuwenlang ageert tegen de jaarlijkse verhoging van de vergoedingen van haar politiek vertegenwoordigers, maar zolang ze deze verhoging ongegeneerd in hun kapitalistische marketingcampagne stoppen in plaats van te retourneren aan de gemeentekas of te schenken aan goed doel is dit natuurlijk hypocrisie van de bovenste plank).

Waarom welke partij wel of niet mag meedoen laat zich enkel raden. Waarom mag het elkaar wantrouwende duo Frans en Margreet wél meepraten en staan de Senioren samen met het hoopje resterende D66-ers voorlopig aan de zijlijn? Waarom mag opa van Mullekom de tafelpoot van de onderhandelingstafel vasthouden terwijl Mohammed (uweetwel, wiens hoofd nogal aanwezig was op de vele posters afgelopen weken) zich enkel druk moet maken over zijn nevenfunctie als hoofd zorgfraude? Hoe gaat de SP haar linkse stempel drukken met de rechtsconservatieve broeders van de VVD en CDA aan hun zijde, partijen wiens vertegenwoordigers allemaal een Masters Degree hebben in manipuleren en die de machtspolitieke variant van ezeltje prikje spelen met dolken in elkaars rug?

Toen ik dit weekend op m’n benkske in het park zat kwam een ex-raadslid, wiens naam ik inderdaad niet zal noemen, naast me zitten. Met z’n ietwat zelfingenomen glimlach meldde hij me dat het nieuwe college inderdaad al rond was: hij wist de namen! Omdat transparantie het toverwoord was de afgelopen weken, presenteer ik u derhalve het nieuwe College van Helmond, op voorspraak van, inderdaad, mijn geheime bron:

Theo van Kroonenburg wordt Wethouder Financiën en Werkgelegenheid: hij heeft laten zien dat je ook met mensen die niet 100% inzetbaar zijn een forse winst kunt maken, een absolute vereiste gezien de kwaliteit van de Helmondse Raadsleden.

Yvonne van Mierlo wordt Wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Algemene zaken: door alle auto’s in Helmond groen te spuiten slaat ze 2 vliegen in één klap. Het College heeft hiermee tevens haar eigen Klokkenluider in dienst in geval er zaken misgaan, en mocht er intern gespiegeld moeten worden dan heeft zij een Ruit daarvoor paraat.

Berry van Aerle wordt Wethouder Sport, Cultuur en doet tevens alle openingen, feesten en partijen. Ook doet hij Personeelszaken erbij omdat met de bezuinigen daar een nietsontziende ausputser op zijn plaats is. Over zijn salaris zijn separate afspraken gemaakt welke in de nieuwe show van Theo Maassen openbaar gemaakt zullen worden.

De directie van Fitland BV zal de functie van Wethouder Grondzaken en Ruimtelijke Planning invullen aangezien zij dit ook de vorige periode uitstekend heeft gedaan. Wel heeft het CDA uitonderhandeld dat Frans Stienen de eerstkomende maanden nog alle gebouwen, parken en wegen mag openen. Bruggen vallen niet onder zijn mandaat aangezien de bruggenbouwende functie hem nooit verweten heeft kunnen worden.

Theo van Mullekom tot slot krijgt wegens bewezen diensten de ceremoniële functie “Chef-generaal Knaalwater” daarbij geassisteerd door ons aller Maarten Janssen: gewoon, omdat het kan.

En de SP? Die hebben in hun zucht naar het pluche, mede onder landelijke druk, af moeten zien van een Wethouderspost: je kunt immers niet alles binnenhalen in de onderhandelingen.

Vanaf ‘n benkske:
Lucy d’Uylenspiegel

25 reacties:

Hahhaha. Leuk artikel !

Beantwoorden

Hahahahahah, schitterend stuk! Het enigste wat niet veranderd, zijn Frans Stienen z’n werkzaamheden als opper brigadier-generaal lintenknipper a 300 euris per lint.

Beantwoorden

Geweldig toch. Inderdaad is transparantie ook bij de SP ver te zoeken. Mooi stukje proza.

Beantwoorden

Ben toch erg benieuwd wat mensen zo al verwachten van een meer openbare (in)formatie.

Beantwoorden

@Ad: Onder andere informatie over met welke partijen in beginsel gesproken gaat worden over een coalitie, zodat hierdoor wellicht door de achterban op wat voor manier dan ook, gereageerd kan worden.
Niet informeren ter voorkoming van speculatie of (politieke) – laten we het noemen – onrust, of het argument dat het een vertragende werking op de coalitievorming heeft, vind ik hieraan ondergeschikt.

Leuke column btw!

Beantwoorden

Heel erg plezierig artikel. Mooi geschreven, complimenten.

Beantwoorden

Het is grotendeels logisch dat de onderhandelingen achter gesloten deuren plaatsvinden, maar een toelichting waarom welke partijen afvielen (blijkbaar niet de eigen keuze maar de keuze van de informateur) is natuurlijk wel interessant en lijkt me iets dat wel gemeld zou mogen worden. Waren er breekpunten op voorhand, waren er veto’s op personen, etc? Dat er tot nu toe blijkbaar weinig lekt zou een teken kunnen zijn dat de gesprekken goed verlopen: lekker wordt gedaan op het moment dat er onderwerpen wat “druk van buitenaf” nodig hebben. Heerlijk, dat gissen 🙂
Maarre, mooi dat de Weblog/Lucy een scoop heeft met het nieuwe College!

Beantwoorden
Martijn v Stratum

Heerlijk column Lucy, dat er noig maar veel mogen komen!
Ik heb trouwens altijd begrepen dat Frans Stenen zeker wethouder wordt als het CDA meedoet. Yvonne van Mierlo is natuurlijk een zekerheidje, die deed het goed de laatste jaren. Maar wel opvallend dat ze niet de meeste stemmen kreeg deze keer, dat was Eik de Vries van de SP. Dus logisch dat hij ook wethouder wordt. Misschien wordt Smeulders van GroenLinks wel wethouder van de combinatiepartij GroenLinks en Helmond Aktief. Zou ook geen verkeerd iemand zijn lijkt me, zit nu in de provinciale staten van Brabant.

Beantwoorden

@Martijn: wat is er nu zo logisch aan onderhandelingen die plaatsvinden achter gesloten deuren?

Beantwoorden

Mevr v Mierlo goed gedaan?

Beantwoorden

Voorspelling van mijn zijde:

Erik de Vries – SP
Nathalie van der Zanden – SP
Frans Stienen – CDA
Yvonne van Mierlo – VVD
Rudi van der Made – GL/HA

Beantwoorden
Robin Verleisdonk

Wie van de wethouders uit het oude college ruilen we in voor Margreet de Leeuw? Zonder de andere tekort te doen is zij in mijn beleving de meest integere wethouder.
De enige van onbesproken gedrag uit de vorige periode!
Past in die zin heel goed bij betrouwbare bestuurders als Erik, Nathalie en als het waar zou zijn Rudy van der Made.
Krijgen we eindelijk weer een college waar we trots op kunnen zijn.
En ook niet onbelangrijk, ze voldoen allen aan het speerpunt van mevr. Blaksma!

Beantwoorden

Alleen dat onzen Berry weer genoemd wordt, vind ik in deze setting wat minder. Hij past natuurlijk niet in het rijtje hypocriete politici. Verder kan het uitstorten van een emmer gal over de hoofden van politici geen kwaad: zij trekken zich daar principieel toch niets van aan ivm een gebrek aan zelfreflectie.

Beantwoorden

Misschien kan het onderstaande oude liedje de formateur inspiratie bieden om de juiste jongens en meisjes als wethouder te kiezen. Ik hoop wel dat het allemaal Helmonders zijn die weten wat er in de stad leeft.

Beantwoorden

Misschien kan het onderstaande oude liedje de formateur inspiratie bieden om de juiste jongens en meisjes als wethouder te kiezen. Ik hoop wel dat het allemaal Helmonders zijn die weten wat er in de stad leeft.

Beantwoorden

@Robin Verleisdonk op woensdag 2 april 2014 om 18:28:

Dat rijtje klinkt best logisch, maar was Rudi van der Made niet uit GroenLinks gestapt? Misschien Ling Ko voor cultuuur en sport. Zij kent de stad op dat gebied als geen ander als organisator van veel evenementen en ze studeerde iets op het gebied van overheid.

Beantwoorden

Manuel gaat geheim vertellen. Heb niet zo’ n erge hekel aan CDA. Zou geen enkel probleem hebben met de Leeuw. Vriendelijk type Maar verlos ons van Stienen. Ik verzeker u allen dat je hier een probleem mee binnenhaald. TrouwensCDA samen met VVD ook.

Beantwoorden

@ Leny van Muijen,wat waren die speerpunten van Mevr Blanskma ook alweer?

Beantwoorden

Manuel, speerpunt van mevr. Blanksma bij haar aantreden was:

I N T E G R i T E I T !!

Beantwoorden

@Frank

Voor het wethouderschap is een partijlidmaatschap geen verplichting. (Dualisme) Persoonlijk zou ik hem wel geschikt vinden en zijn relatie met Erik de Vries is sterk, op basis van het verleden. Het belangrijkste voor dit toekomstig college is dat ze elkaar ook het een en ander gunnen.

Beantwoorden

@ Leny,o ja dat was het. Maar ook TRANSPARANTIE. Maar misschiien heb ik iets gemist.

Beantwoorden

Geweldige column.
Zou de Leeuw niet beter voor het CDA zijn dan Stienen?

Beantwoorden

@Nico op vrijdag 4 april 2014 om 18:06:

Ik denk van wel.

Beantwoorden

@Robin Verleisdonk op donderdag 3 april 2014 om 16:52:

Weer wat geleerd. Dan liever Rudi van der Made.

Beantwoorden

Het wordt overigens Paul Smeulders i.p.v. Rudi van der Made. Zo zeggen de geruchten.

Beantwoorden
Robin Verleisdonk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *