Buiten is het 14 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.801 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
8reacties

Foto Pressvisuals.comDe landelijke overheid biedt gemeenten een compensatiepakket corona aan. Dit om de extra uitgaven en de misgelopen inkomsten als gevolg van de coronacrisis dit jaar te dekken.
Voor onze gemeente betekent dat een bedrag van opgeteld 1.116.529 euro. Hieronder staan de diverse onderdelen met de bijbehorende bedragen.

 1. Precario en evenementenleges
  Door de coronamaatregelen waren er in de periode van 1 maart 2020 tot 1 juni 2020 geen terrassen opgesteld en zijn er geen markten en evenementen geweest. Gemeenten zijn daardoor geconfronteerd met een terugval van inkomsten uit terrasprecario en uit markt- en evenementenleges. Gemeente Helmond ontvangt ter compensatie voor de periode van 1 maart tot en met 1 juni ruim 100.000 euro.
 2. Lokale culturele voorzieningen
  Voor de periode van 1 maart 2020 tot en met 1 juni 2020 heeft het kabinet geld verstrekt voor de borging van de lokale en regionale culturele infrastructuur. Organisaties in deze branche missen onder andere inkomsten uit kaartverkoop en horeca, terwijl de vaste lasten zoals huisvesting en beveiliging doorlopen. Voor de tweede helft van 2020 wordt hiervoor opnieuw compensatie gegeven. Voor Helmond betekent dit dat we ruim 350.000 euro ontvangen van het Rijk.
 3. Buurt- en dorpshuizen
  Er wordt een compensatie door het Rijk gegeven voor de extra uitgaven voor de dorps- en buurthuizen als gevolg van de coronamaatregelen. Deze extra uitgaven bestaan onder andere uit het kwijtschelden van huur en het compenseren van tegenvallende inkomsten uit bijvoorbeeld horeca en zaalverhuur van buurt- en dorpshuizen. Helmond ontvangt ongeveer 100.000 euro.
 4. Toezicht en handhaving
  Gemeente Helmond ontvangt ruim 230.000 euro van het Rijk om extra toezicht- en handhavingskosten te compenseren als gevolg van de coronamaatregelen; onder andere voor de extra inzet van boa’s en de extra verkeersmaatregelen.
 5. Vrijwilligersorganisaties
  Ruim 41.000 euro is bedoeld om lokale vrijwilligersorganisaties, zoals de scouting en speeltuinen, te compenseren voor schade als gevolg van de coronamaatregelen.
 6. Extra kosten verkiezingen Covid-19
  Vooruitlopend op de Tweede Kamerverkiezing 2021 ontvangt gemeente Helmond een compensatie van 105.000 euro voor extra kosten als gevolg van de corona-maatregelen. Hierbij gaat het om extra kosten voor de inrichting van stemlokalen, voor het mogelijk moeten huren van alternatieve locaties in het kader van toegankelijkheid en voor de aanvullende werkzaamheden die gemeenten moeten doen ter voorbereiding van de verkiezingen.
 7. Eigen bijdrage Wmo (abonnementstarief)
  De Minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) heeft besloten de eigen bijdrage voor de Wmo (excl. beschermd wonen en opvang) vrij te stellen voor de maanden april en mei 2020. Aanleiding hiervoor was het feit dat als gevolg van de coronacrisis een substantieel deel van de zorg en ondersteuning in de Wmo niet (volledig) kon worden geleverd. Gemeente Helmond ontvangt hiervoor een bedrag van ruim 60.000 euro.
 8. Noodopvang kinderen van ouders met cruciaal beroep
  Ruim 117.000 euro ontvangt gemeente Helmond aan compensatie voor de kosten van de noodopvang die door gemeenten in overleg met kinderopvangorganisaties en scholen gecoördineerd is. De gemeente vergoedt hiermee de extra kosten aan kinderopvangorganisaties en scholen.

8 reacties:

mooi verdeel het maar onder de ondernemers die kapot gaan. maar het gaat wss naar andere partijen. “onder de armen”

Beantwoorden

Wat een kul…Een bijdrage van nog geen half procent op de begroting ?
Als je nu serieus werk wilt maken zonder je in schulden te steken stop je alle subsidies en leuke doelen onzin…nu gaat even iets serieuzers voor.
Ook op landelijk niveau zou het sieren om bv de massa immigratie van gelukszoekers hierheen stop te zetten. Volgens de cijfers stromen er zomaar nog altijd 600 mensen per week onze grenzen over…Wie betaalt dat? Welke huizen gaan die krijgen ?
Tijd om serieus werk te maken van het land, de provincie en de gemeente.
Stop alle gekkigheid en ga eens doen wat nodig is.
Broodnodig.

Beantwoorden

Gertjan snapt het!👊

Beantwoorden

In juni waren de corona-kosten voor Helmond al zo’n 100 miljoen. Nu, bijna 6 maanden later, zitten we in een ernstige tweede coronagolf en zal dat bedrag wel opgelopen zijn tot zo’n 200 miljoen. Als compensatie ontvangt Helmond straks 1,1 miljoen, ca. 0,5% dus. Tel uit je “winst”.
Erger nog: het verdelen van dat bedragje over die veelheid van potjes gaat natuurlijk méér kosten dan die 1,1 miljoen…

Beantwoorden

@gertjan op woensdag 14 oktober 2020 om 23:05:

Ik had het niet beter kunnen verwoorden Gertjan!!

Beantwoorden

@Toverdaas op donderdag 15 oktober 2020 om 02:44:

100 miljoen?? Waar haal je dat vandaan.

Beantwoorden

@Henk; stel, het is een ander bedrag, bv 90 miljoen of 200 miljoen of 50 miljoen…misschien maar tien miljoen..

Maakt dat uit voor de discussie, om je mening te vormen ?

Ben jij dan van; oh klopt niet dus alles is gelogen, we krijgen er gewoon geld bij en alles is precies zoals voorgeschoteld?

Alleen als je bv als raadslid de begroting controleert en checkt doet het er feitelijk toe hoeveel exact.

Wij kunnen de cijfertjes niet actueel en perfect juist weergeven of zelfs kennen. Het gaat grofweg om de situatie.

Beantwoorden

@Henk op vrijdag 16 oktober 2020 om 07:34:

Sorry Henk, ik weet het echt niet meer en terugzoeken is onbegonnen werk. Ik heb het ergens gelezen en zeker niet (zelf) verzonnen. Misschien hier op de weblog, in weekkrant De Loop, bij de gemeente zelf? Ik rondde af tot ‘zo’n 100 miljoen’ resp. ‘zo’n 200 miljoen’ om het wat leesbaarder te houden, het exacte bedrag lag dicht in de buurt.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *