Buiten is het 15 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.917 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
30reacties

Jeanine de Groot is een echte zorgdraagster. Ze is al zo’n 25 jaar actief in de wijkzorg, werkt bij zorgboerderij Thuis bij Mientje en nam ook de zorg voor haar moeder op zich. Dit deed ze vol passie, tot het corona virus haar te pakken kreeg.
Begin maart kreeg Jeanine last van griepachtige verschijnselen en nam ze contact op met de huisarts. Die droeg haar op om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Ze wilde graag getest worden op corona, maar zowel bij de huisarts als de GGD kreeg ze hiervoor geen toestemming. Na de quarantaine ging het beter en ging ze weer aan de slag. In de tussentijd waren veel van haar collega’s ziek geworden en daarom wilde ze de cliënten niet laten zitten. Maar na 10 dagen werd Jeanine opnieuw ziek. Dit keer had ze andere verschijnselen; hoge koorts, pijn op de borst en kortademigheid.

Ziekenhuisopname
Jeanine ging erg achteruit. “Het ging echt niet meer. We moesten het ziekenhuis bellen.” Na 2 telefoontjes werd er een ambulance gestuurd, die haar naar de “corona-containers” van het Elkerliek bracht. Ze werd eerst naar de “corona-verdachten zijde” gebracht en getest. Na de vaststelling was dat ze corona-positief was, werd Jeanine overgeplaatst naar afdeling 4. “Daar belandde ik werkelijk in een warm bad. Die mensen hadden zoveel tijd en aandacht voor me, terwijl ze het ongelooflijk druk hadden en continu in pakken moesten.”
Na 2 weken in het ziekenhuis zou er een omslagpunt moeten zijn, maar ging het juist slechter. Ze stemde ermee in om overgeplaatst te worden naar de Intensive Care. Hiervoor zou ze naar een ander ziekenhuis moeten. Dit betekende ook dat ze geen bezoek meer mocht ontvangen. Er werd geregeld dat Jeanines man en dochters alle 3 mochten komen. Daarvoor had ze hen alleen 1 voor 1 gezien. “We hadden elkaar heel hard nodig. Mijn kinderen zagen in het weekend hun oma overlijden en de volgende dag ligt hun moeder in het ziekenhuis. Hen zien heeft me zoveel steun gegeven. Het was echt goud waard.”

Moeilijke periode
Want niet alleen voor de Helmondse was deze periode zwaar. Haar moeder woonde in de Eeuwsels. “Toen daar de deuren werden gesloten zeiden mijn zus en ik tegen elkaar: ‘Daar gaat ze aan overlijden.’ Normaal kwam 1 van ons dagelijks langs en toen dat wegviel, werd ze eenzaam. We belden haar veel, maar ze verzwakte snel en het hoefde voor haar allemaal niet meer.” Op woensdag kreeg Jeanine een telefoontje dat ze afscheid mocht komen nemen van haar moeder. Ze was toen zelf zo ziek dat ze niet kon rijden. In volle bepakking bracht Jeanines zus haar er naartoe. “Mijn moeder was heel ziek, maar ze zei: ‘Het is gebeurd, Jeanine. In het weekend ga ik dood.’ Daar had ze vrede mee. Ik heb heel bewust afscheid van haar genomen, maar ik heb niet gezegd dat ik zelf ziek was.” In de periode dat Jeanine zelf in het ziekenhuis lag, droegen haar kinderen de zorg voor haar moeder over en waren zij erbij toen ze overleed.
Uiteindelijk werd Jeanine toch beter. “Ik kreeg ongelooflijk veel steun van de verpleegkundigen. Ieder halfuur dat ze vrij waren kwamen ze aan mijn bed zitten om te vragen hoe het met me ging. We hebben samen gehuild en gelachen. Daar gaven ze hun enige pauze voor op.”

En nu?
Thuis in Helmond Noord wordt Jeanine ook begeleid. Iedere 2 weken belt de longarts om te vragen hoe het gaat en of ze vragen heeft. Haar huisarts belt wekelijks en het corona-nazorg-team van het Elkerliek vraagt waar ze tegenaan loopt.
Hoe lang het duurt om te herstellen, weet niemand. Nu, 10 weken verder, kan zij 1½ tot 2 uur iets doen. De rest van de dag ligt ze in bed. Het is voor haar nog lastig om terug de zorg in te gaan. “Ik heb geen longschade en daar ben ik blij om. Maar op de vraag hoe lang ik immuun blijf, hebben de artsen geen antwoord.” Voorlopig is ze nog herstellende en heeft ze veel steun aan de mensen die met haar meeleven door haar een kaart te sturen.
“Je krijgt al snel het “ik-ben-zo-dankbaar-riedeltje”, maar het is wel waar. Ik ben ongelooflijk dankbaar voor degenen die mij geholpen hebben. Iedereen kan het corona virus krijgen.” Hoe Jeanine besmet is geraakt, is nog altijd onbekend.

in samenwerking met De Loop
geschreven door Floortje Jansen ⤴

In de reacties hieronder staat een update.

30 reacties:

Ongelooflijk wat corona aan een gezond lijf kan aanrichten. En anderen maar klagen dat de overheidsmaatregelen overdreven zijn en dat de 1,50m-maatregel niet meer hoeft. En dat we zo ontzettend snakken naar een avondje uit of een middagje op het terras…

Het trieste verhaal van deze dappere mevrouw die zich zelf inzet voor het welzijn van anderen staat niet op zich! Heel veel ex-corona patienten kampen met restverschijnselen en niemand weet hoe lang die gaan duren of dat die op den duur helemaal verdwijnen.

Mensen wees toch gewaarschuwd! Gezondheid is het hoogste goed!

En Jeanine de Groot: ik wens jou een volledig herstel toe!

Beantwoorden

Lieve Jeannine, ik had je verhaal al gelezen en aan ons mam laten lezen. Mijn god wat zijn wij geschrokken van wat je allemaal hebt moeten doorstaan 😥 je was altijd zo’n opgewekte positieve vrouw, en wij zagen je graag komen bij ons mam, om haar te verzorgen. Nog gecondoleerd met het verlies van je moeder 🙏 en ons mam en ik hopen dat je snel weer op de been bent. Heel veel sterkte lieve Jeannine en een dikke knuffel van ons mam ( mevr. de Ruijter ) uit de pannehoeve en mij. ❤🙏😘

Beantwoorden

Sterkte!

Beantwoorden

Succes met je herstel en sterkte met het verlies van je moeder 🌹🍀😪❤

Beantwoorden

Goed herstel toegewenst 🍀 en gecondoleerd met u moeder

Beantwoorden

Heftig verhaal, heel veel beterschap en een spoedig herstel. 💐💐

Beantwoorden

Jeetje, wat een heftig verhaal. Heel veel sterkte met het herstel. 🙏🏼💕

Beantwoorden
Deirdre van Steen

Hoop dat je nu wat aan de betere hand bent. 😘

Beantwoorden

Sterkte 🍀❤

Beantwoorden

Ik wens je een goed herstel ♥️♥️.

Beantwoorden

Gecondoleerd, sterkte en beterschap 🍀🍀🍀

Beantwoorden

Heel veel sterkte en nog gecondoleerd met je moeder 🙏🍀

Beantwoorden

Veel sterkte en een spoedig herstel.

Beantwoorden

Gecondoleerd van ons mam en mij en jij veel beterschap 😘😘
Mevrouw van Schaijk en dochter 😪

Beantwoorden
Corina van Veghel

Heel veel sterkte Jeannine. Stay strong!

Beantwoorden

Beterschap 🍀💐.

Beantwoorden

Sterkte en spoedig herstel

Beantwoorden
Corne de Bresser

Update:
Jeanine is herstellende van corona
Jeanine uit Helmond Noord is zorgmedewerkster en leed aan corona. In die periode overleed ook nog haar moeder in een verzorgingstehuis aan een combinatie van eenzaamheid en dit virus. Dat en meer kun je helemaal bovenaan lezen in het interview van 2 maanden geleden.
Jeanine is op dit moment nog niet hersteld maar ze heeft niet meer een ziek gevoel. Wel liep ze zichzelf tijdens de nafase van corona vaak voorbij omdat ze er van af wou zijn. Jeanine wou de ziekte de baas zijn maar corona was nog steeds haar de baas. Ze staat nu onder behandeling van een psychosomatisch therapeut die de patiënte duidelijk maakt dat haar lijf bepaalt hoe de dag verloopt en niet de geest. In juli had de zorgmedewerkster slechts 5 goeie dagen, in augustus gelukkig al meer.

Als Jeanine in de ochtend wakker wordt, is ze al doodmoe. “Het lijkt net alsof ik in de nacht een marathon gelopen heb”. De zorgmedewerkster heeft nu geleerd om tussen haar activiteiten door veel rust te pakken. Waarom is ze zo moe? Voor haar zelf voelt het aan alsof ze vecht tegen het virus maar dat is niet zo. De longfoto ziet er prima uit, de longschade is minder dan men had verwacht. Sterker nog, Jeanine is bezig te herstellen. Vermoeidheid is echter 1 van de meest voorkomende verschijnselen na corona. In augustus is ze begonnen met gebruik te maken van de Milon Cirkel in het Fletcher Hotel op Suytkade. Dat zijn een 6-tal apparaten die zijn gemaakt om iemand op maat te laten sporten. Men sport iedere keer een minuut een bepaalde groep spieren en neemt dan rust. Dit duurt zo 35 minuten en dat is bedoeld om te spieren aan te sterken. Jeanine’s spierkracht is door de corona namelijk flink achteruitgegaan.
Door corona heeft ze de eenvoudige dingen nog meer leren waarderen zoals het wandelen met de hond en het genieten van mooi weer. Vorige week is ze met haar man een weekend naar Leiden geweest. Daar heerst weinig corona en de mensen daar maken zich er minder zorgen om. Daarom houden ze zich ook minder aan de regels. “Mensen zijn de corona zat en willen weer een normaal leven”. Jeanine kan dit wel begrijpen al beseft ze als geen ander dat dit verhaal 2 kanten heeft.

De hulpverleenster werkt reeds 25 jaar in de zorg en het is haar lust en haar leven. Ze vertelt het verhaal van een vrouw die nieuw was op de Pannenhoeve en kwam wonen in een aanleunwoning. Jeanine ging er naartoe met de opdracht om deze vrouw te douchen. Deze dame wou dat echter niet. Toen zei Jeanine; “Oké, maar dan kom ik wel een ½ uur bij je zitten”. Dat vond de vrouw goed, ze begon haar verhaal te vertellen en Jeanine luisterde. De oudere vrouw voelde zich gehoord. “Dat is veel belangrijker dan douchen”, aldus de zorgmedewerkster.


Tijdens haar ziekbed genoot Jeanine van de hartverwarmende reacties met name van de mensen van Thuis Bij Mientje. Ze kreeg talloze brieven, appjes en belletjes, zowel van cliënten, personeel en vrijwilligers. Leidinggevende Cristel die voor Thuis bij Mientje kookt, kwam het gezin De Groot toen Jeanine thuis kwam zitten een hele poos 3 keer per week eten brengen. Bij deze zorgboerderij is ook niemand besmet geraakt. Ook vertelt ze het verhaal van een cliënt die ze kent vanuit de zorgboerderij die met een plantje bij haar aan de deur kwam. Hij zei: “Ik hoop dat je gauw beter bent want ik mis je heel erg”.
Het overlijden van haar moeder heeft ze redelijk geaccepteerd. Wel mist ze mams nog iedere dag en zou ze haar af en toe graag willen bellen. De gesprekken met het personeel van het Elkerliek Ziekenhuis afdeling nummer 4 hebben haar bij het aanvaarden erg geholpen. Verder heeft Jeanine veel warme mensen om haar heen waaronder haar kinderen en echtgenoot.

In de zorg leeft de angst voor een tweede golf heel erg, aldus Jeanine. Vooral de onzekerheid waar men aan toe is en wanneer is het nou onderhand voorbij?
De zorgmedewerkster is beslist niet zielig. Op de vraag of ze op dit moment gelukkig is hoeft ze niet lang na te denken. “Heel gelukkig!” Jeanine is en blijft een positivo.

Kees Gruijters maakte de foto’s.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op dinsdag 8 september 2020 om 09:09:

Goed zo Jeanine…..zet ‘m op!!!!🍀🍀

Beantwoorden

Je kan het Jeanine 💞

Beantwoorden

Je bent een kanjer, doe rustig aan, alles komt goed

Beantwoorden

Indrukwekkend Jeanine.

Fijn dat je dit met ons wil delen! Ik wens je nog veel kracht toe in deze herstellende fase.

Groetjes Dirk

Beantwoorden

Goed bezig wat zal je weer energie krijgen. En zo sterk als een paard worden met al die gewichte.
Uiteindelijk komt alles goed en maken we er weer gezellige hartverwarmde woensdagen van, bij Thuis bij mientje.
Want ok ik mis oe ❤.gr

Beantwoorden

Stralende vrouw ondanks..

Beantwoorden

Jeanine, heel veel bewondering voor de manier waarop je hiermee omgaat. Hopelijk gaat het herstel nu snel vooruit…..En inderdaad geniet van de lieve mensen om je heen!

Beantwoorden

Een topper ben je lieve Jeanine! Blij om je weer een paar uurtjes te zien bij “Thuis bij Mientje”! Met deze instelling wordt dit vanzelf meer 😊 Zet m op💪🏻 Liefs van Esther ❤️😘

Beantwoorden

Topper🍀🌷

Beantwoorden

Kanjer

Beantwoorden
Irma van Lierop Bos

Je bent een topper

Beantwoorden

Jeanine, ik heb heel veel respect voor jou, en je kunt het. Je bent een doorzetter en een topper ❤🌹😘

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *