Buiten is het 15 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.918 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

De coronacrisis is nog niet voorbij. Maar we komen wel in de volgende fase van de crisis. De paniek en de angst van een paar maanden geleden zijn grotendeels weggeëbd. Het aantal besmettingen is laag en ook het aantal mensen dat in het ziekenhuis opgenomen is daalt steeds verder. Dat betekent dat het land steeds meer ‘van het slot’ kan. De minister-president kondigde vorige week in zijn persconferentie flinke versoepelingen aan.

Daar ben ik natuurlijk blij mee. Tegelijkertijd is het ook spannend. Want wat doen die versoepelingen met het aantal besmettingen? Krijgen we de zo gevreesde tweede golf over ons heen? Niemand die daar een definitief antwoord op heeft. Eén ding is wel duidelijk: een land op slot gooien is één ding; een land op een slimme manier van het slot afhalen is iets heel anders.

Veel maatregelen die de minister-president aankondigde moeten lokaal ingevuld worden. Ook in Helmond zijn we daarmee bezig en dat is een hele klus. Wat betekenen de versoepelingen voor evenementen zoals de kermis? Hoe moet het verder in de horeca en op de terrassen? Natuurlijk willen we evenementenorganisatoren en (horeca)ondernemers graag tegemoet komen. Ze hebben een zware tijd achter de rug en we willen hen graag de gelegenheid geven om weer hun brood te verdienen. Bovendien gaan naar verwachting minder mensen met vakantie. Een beetje extra levendigheid in de stad is dan zeer welkom. Na al die weken van stilte in de stad hebben onze inwoners wel behoefte aan wat vertier en vermaak. Daags na de persconferentie zaten de burgemeester en ik aan tafel met vertegenwoordigers van de horeca en de evenementen. Ook bij hen leven nog veel vragen over de praktische uitwerking. Soms zijn regels tegenstrijdig. Hoe gaan we daarmee om? Wat is verantwoord? Op die vragen moeten we antwoorden vinden. Uiteraard volgen we de landelijke regelgeving en de noodverordening, maar we willen ook niet constant politieagent spelen. Daarom doe ik ook graag nog een keer een beroep op ieders gezonde verstand. Heb je klachten, blijf dan thuis en laat je testen. Ook als je maar een klein beetje verkouden bent. Werk zo veel mogelijk thuis en was vaak je handen. En hoe moeilijk het ook is, hou je aan de 1,5 meter afstand. Hoe beter we dat doen, hoe sneller we alle beperkingen kunnen loslaten. Ik wens iedereen een mooie zomer!

Erik de Vries
Wethouder horeca en centrum

9 reacties:

Ik zou beginnen om het parkeertarief tijdelijk op te schorten. Maar dan kom je aan het potje van de gemeente waar ze zo hard op rekenen.

Beantwoorden

Ik heb niet zoveel meer met wethouders,ze weten wel te vertellen dat minder mensen op vakantie gaan maar pakken ze nu het enigste waar ze naar uitkeken ook nog af,de kermis!!
Als jullie ook maar even iets om de burgers gaven dan zou je alles op alles zetten om de kermis door te laten gaan maar” praatjes vullen géén gaatjes” meneer de wethouder dus doe niet alsof!!

Beantwoorden

Extra levendigheid???….laat de kermis maar doorgaan.dan….dan maar iets later kermis..zodat hun ook weer een boterham kunnen verdienen…en verders zal er wel niet veel gedaan worden..rondom de stad

Beantwoorden

Drive in bioscoop,
Op diverse plaatsen vaste podium IIn de buitenlucht
Braderie met de kramen verder uit elkaar
Denk in mogelijkheden en niet in onmogelijk heden
Vraag het publiek, en je zult zien dat ze met goede ideeën komen
Groet en sterkte voor de horeca en de evenementen bureau’s

Beantwoorden

Kasteeltuin concerten! 🥳

Beantwoorden

Stad is niks meer aan de markt idemdito.winkel panden leeg en wat er zit is niet veel nee helmond en ook deurne daar ist centrum kapot

Beantwoorden
Patricia Langendonk

In reactie op de opmerkingen hierboven: het klopt dat de zomerkermis op de oorspronkelijke datum van 9 juli niet door gaat. Immers, in eerste instantie waren alle evenementen, dus ook kermissen, door de Rijksoverheid verboden tot 1 september. Pas eind juni werd bekend dat er versoepelingen kwamen. Maar de 1,5 meter blijft van kracht en dat vraagt nogal wat aanpassingen. Het was te kort dag om vanaf 9 juli verantwoord en veilig een kermis te organiseren. We bekijken wel of het mogelijk is om later deze zomer nog iets van vertier in de stad te brengen. Want we snappen natuurlijk ook wel dat veel mensen daar behoefte aan hebben.

Voor andere evenementen geldt dat er, onder voorwaarden, sinds 1 juli best weer wat mogelijk is. Maar het initiatief ligt – zoals altijd – bij de evenementenorganisatoren. Mensen die iets willen organiseren kunnen met de gemeente contact opnemen. Wij denken graag mee over wat er binnen de geldende regels kan.

Beantwoorden

Het grootste probleem van de corona crisis is dat we geleid worden door bestuurders en ambtenaren die gewoon hun salaris betaald krijgen. Deze mensen moet beslissen over ondernemers waar het water aan de lippen staat.

Bestuurders en ambtenaren hebben veelal vanuit huis gewerkt. In die intussen tijd hun tuin en andere dingen in huis opgeknapt. Nu snakken ze naar vakantie want hun geld moet toch rollen. Ze hebben dan ook geen idee hoe iemand moet leven die wel financieel getroffen is door de corona crisis.

Half Nederland weet niet hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen en de bestuurlijk Nederland gaat op reces (Zomerreces 2020: vrijdag 3 juli t/m maandag 31 augustus 2020) Leg het maar eens uit.

Beantwoorden

Kermis kan op andere plekken wel. We horen van deze (ook) ondernemers dat er gaten in de agenda zijn. Waar ze voorheen meteen doortrokken naar andere plekken. En ze nu moeten hopen om ergens een plekje te bemachtigen. Raar dat Helmond hier niet aan mee zou werken omdat het te kort dag zou zijn. We horen op tv dan ook dat sommige steden juist bang zijn. Draaien we dan zo langzaam in onze stad ? Geloof toch berichten in verschillende landelijke media te hebben gezien (rellen), dat juist hier, voor de jeugd toch iets meer nodig was. Kom op wethouder, nog stapje erbij en nog even doorbijten. Beetje pro- actievere houding t.o.v. de evenementen mag best ! Immers voor onze stad is er publiciteit genoeg geweest.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *