Buiten is het 0 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 86.121 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
13reacties

jongerenforum Helmond

De gemeente is bezig met ’n nieuw horecabeleidsplan. Voor onze nieuwe rubriek de mening van onze jongeren legden we hen daarom als eerste deze stelling voor:
Ik ga liever niet in Helmond uit maar in Eindhoven of buiten Helmond.

Ongeveer de helft van onze jongeren liet weten dat ze meestal in Helmond uitgaan. Toch gaf een aantal de voorkeur aan de grote stad Eindhoven.
Jasper de Groot schrijft: “Inderdaad, als het gaat om uitgaan buiten de zaterdagen is het stukken gezelliger in Eindhoven. Maar ook buiten Eindhoven zijn er nog concurrenten in de vorm van bijvoorbeeld Time Out.” Johan gaat liever buiten Helmond uit omdat: “er veel meer keuze is qua cafés en plaatsen om heen te gaan.” Jelle prijst Eindhoven omdat er “in een stad als Eindhoven gezorgd wordt voor diversiteit van muziek, openingstijden, prijzen, en zelfs biersoort!”. En Fadime kiest voor onder andere Eindhoven omdat de mensen er gezelliger zijn.
Net als Wimme geeft Lieke de Groot juist de voorkeur aan Helmond. “Lekker dichtbij, dus geen gedoe met auto’s of taxi’s. Of op tijd naar huis omdat je met de trein gaat” aldus Lieke de Groot. Ze vindt het aanbod in Helmond, vooral het laatste jaar, erg divers. Ook Chloë Cremer is het oneens met onze stelling, want “Als ik al uitga, ga ik liever in Helmond uit. Hier wonen mijn vrienden en ken ik alle plekken ook het beste.”
Jasper de Groot kiest op donderdagen voor Eindhoven, maar is nog altijd het meest te vinden in Helmond: “Het is op zaterdag, maar zeker in de middagen op de terrassen aan ’t Havenplein een stuk gezelliger in Helmond.”
Ondanks het feit dat velen in onze stad uitgaan, uiten ze ook kritiek: Wimme vindt de uitgaansgelegenheden beperkt. Lieke de Groot mist een fatsoenlijke Irish Pub en voor anderen een goede discotheek. Volgens Jelle “is Helmond een mooie stad om uit te gaan, maar heeft een dorps karakter. Uitgaan kan eigenlijk alleen op zaterdag, en pas na 12 uur ’s nachts.” Johan vindt dat er meer kwalitatieve cafés moeten komen waar jongeren heen kunnen gaan. “Het huidige aanbod is voor mij te klein en te eentonig.”
Amar komt tot slot met een nadenkertje. Zij vraagt zich af of de nadruk bij het uitgaan niet moet liggen op “met wie” in plaats van op “waar”.

13 reacties:

Citaat: “Uitgaan kan eigenlijk alleen op zatedag, en pas na 12 uur 's nachts."

Tja, volgens mij is dat zo gegroeid. Als alle jongeren weer massaal vanaf 20.00 uur naar de uitgaansgelegenheden zouden gaan, dan komt die sfeer er ook eerder.

Beantwoorden

@ad,

Ik denk wel dat je er rekening mee moet houden dat veel jongeren tot laat moeten werken tegenwoordig. Supermarkten, winkels maar ook bv callcenters werken vaak tot 7 a 8, en veel jongeren zelfs tot 10 a 11. Als je dan wil uitgaan moet je eerst nog omkleden, douchen ed. Dan is het helaas al snel 12 uur.

Beantwoorden

Het uitgaan is de afgelopen jaren erg veranderd. Er is tot 01.00 geen fluit te doen. Iedereen is thuis aan het indrinken want de drank in de kroeg is namelijk schrikbarend duur.
Verder is het aanbod in Helmond altijd wat eenzijdig geweest alhoewel hier nu langzaam wat verandering in komt.
Grootste fout die in Helmond vaak wordt gemaakt is het organiseren van evenementen op de zondag. Terwijl maandag toch echt weer een gewonen werk- of schooldag is. Als een festival als bv. Impact op de zaterdag gehouden zou worden zou het stukken drukker en gezelliger zijn.
Positieve uitschieter in Helmond zijn zonder twijfel de Kasteeltuinconcerten waar ik nu al naar uitkijk!

Beantwoorden

Ik ben het eigenlijk helemaal met Amar eens. Het maakt in principe niet uit waar je naar toe gaat. Het is de groep mensen met wie je omgaat die het gezellig maakt. Natuurlijk is Eindhoven groter en diverser maar ik heb stikvervelende zaterdagavonden op Stratum meegemaakt en in Helmond weer legendarische avonden.
Daarnaast denk ik dat deze discussie altijd zal blijven. Toen ik pas begon te stappen, tien jaar geleden, toen ging het hier al over en nu nog steeds.
Overigens ben ik wel benieuwd hoe het de nieuwe club ten zal vergaan.

Beantwoorden

@Dan

Je gaat toch geen festival organiseren midden in een stad waar alle winkels geopend zijn? Daar ondervinden de winkels ook last van. Niet erg praktisch.

En drank schrikbarend duur. Drank bepaald toch niet de gezelligheid? Toch? Thuis vol laden zodat je tenminste plezier kunt beleven?

Beantwoorden

@Kris
Drank bepaald niet de gezelligheid maar 3 uur met één drankje staan is ook geen pretje en bij veel cafees zullen ze je dwingen wat te drinken (ook niet onterecht overigens…)

Beantwoorden

Ze moesten eens ophouden met die keiharde muziek op het Havenplein, en dan van die volkszangers, met de wind de verkeerde kant op doe je hier geen oog dicht

Beantwoorden

@ Bert… Had je je dat niet kunnen bedenken toen je midden in het centrum ging wonen??

Beantwoorden

Het is keigoed uitgaan in Helmond.Vroeger was het uitgaanscentrum op de wal nu is het stukken gezelliger

Beantwoorden
van Bredevoort tot Didi

Als je in het centrum gaat wonen ,moet je je realiceren dat er geluids overlast is, als er evenementen zijn dus niet zeuren.

Beantwoorden
van Bredevoort tot Didi

@ Kris

En waarom zou er geen festival in het centrum kunnen zijn als de winkels open zijn?
Dat gebeurt ook met Koninginnedag, Artimond en noem maar op. Dan zijn er en festiviteiten en de winkels zijn open. Dat is nooit een probleem. Gewoon niet moeilijk doen met Impact en op zaterdag organiseren. Het zal er gegarandeerd stukken drukker en gezelliger zijn.

Beantwoorden

Impact wordt georganiseerd door en voor jongeren, voornamelijk studenten. Een groot deel van deze club werkt op zaterdag en kan dus niet zomaar vrij krijgen.
Daarbij komt dat deze groep maandag t/m vrijdag volop aan het studeren is, of aan het werken, en het festival al vanaf zaterdagmiddag zo’n beetje opgebouwd wordt. Dit is eerder niet te doen.
En dit is ook niet alleen aan Stichting Impact om te besluiten, maar zal ook voor een groot deel bij de gemeente liggen aan wat voor vergunning er afgegeven wordt.

Beantwoorden

Voor jongeren maakt het echt niet uit dat het op zondag georganiseerd word. Ze gaan toch ook op een donderdag en dinsdag stappen?

Het probleem van Helmond is gewoon dat het een heel maar dan ook heel beperkt aanbod heeft. Net als in het MKB heeft Helmond, naar mijn mening, hele goede kansen voor goede horeca. De behoefte is er namelijk wel!

Kijk eens naar de markt, daar staan zoveel kroegen waar niks te doen is! Als hier eens een echte ondernemer een kroeg begint durft ik hardop te roepen dat dit vol kan raken! Door middel van bandjes of dj’s en prijsacties is er al veel te regelen.

Wat wel jammer is, is dat Helmond alles naar de stad wil lokken. Het aanbod wordt niet beter waardoor de Helmondse jongeren juist naar Eindhoven gaat. De behoefte om “thuis” te stappen is er wel degelijk. Mierlo-Hout heeft niet eens een leuk kroegje waar gek gedaan kan worden (zoals de Knip vroeger).

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *