Buiten is het 4 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.396 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

De mening van onze jongeren

12reacties

jongerenforum Helmond

Idee/stelling van 1 van onze jongeren was om het leegstaande pand van Obragas aan de Havenweg om te vormen tot studentencomplex. Dat pand (inclusief het terrein) werd door de gemeente aangekocht voor de uitbreiding van het winkelgebied en staat sinds maart leeg. Daarom deze stelling aan onze jongeren:
Het voormalige Obragasgebouw tegenover het Havenplein moet gebruikt gaan worden voor studentenhuisvesting.

De meesten van onze jongeren vinden het absoluut geen goed idee. Amar zegt zelfs: "Hoewel ik vaak slechte ideeën hoor, heeft deze toch echt allen overtroffen. Studentenhuisvesting in Helmond? Over welke studenten hebben we het eigenlijk? Want een Hogeschool of Universiteit hebben we niet in Helmond, en de MBO'ers komen meestal allemaal uit Helmond. Dus voor wie wil je nu een huisvesting gaan openen?" Ook Wimme en Jelle vragen zich af of er niets beters met dat leegstaande gebouw te doen is omdat Helmond helemaal geen studentenstad is. "Er is een schrijnend tekort aan huurwoningen voor jongeren met een minimum inkomen. De wachtlijsten voor een appartement dat binnen de huurtoeslaggrens valt heeft via het huidige systeem een wachttijd van 4 á 5 jaar. Het voormalige Obragasgebouw tegenover het Havenplein moet dus niet gebruikt worden voor studentenhuisvesting maar moet voor jongeren met een minimumloon een kans bieden om, door middel van goedkope huurwoningen, voor het eerst op eigen benen te kunnen staan" aldus Jelle.
studentenhuisvesting HelmondMeerdere van onze jongeren denken dat de verbouwing tot (tijdelijke) studentenwoningen teveel gaat kosten. En hoewel Jasper de Groot Helmond juist graag een studentenstad ziet worden met de daarbij behorende studentenwoningen, ziet hij het Obragasgebouw zelf liever gesloopt. "Zo'n lelijk pand hoort namelijk niet zo prominent in/tegen het centrum te staan."
Het enige echt positieve geluid komt eigenlijk van Chloë Cremer. Zij vindt het een goed idee omdat er een tekort is aan studentenhuizen. Johan heeft echter zijn twijfels. "Ik vind het idee op zich wel erg leuk bedacht en zie er ook zeker kansen in. Echter, ik heb sterk mijn vraagtekens bij de haalbaarheid en de wensbaarheid van zoveel studenten op de locatie zoals hij is bij Obragas. Ik zie het al voor me, en kan me niet veel anders voorstellen dan een grote teringbende."

13reacties

jongerenforum Helmond

De gemeente is bezig met ‘n nieuw horecabeleidsplan. Voor onze nieuwe rubriek de mening van onze jongeren legden we hen daarom als eerste deze stelling voor:
Ik ga liever niet in Helmond uit maar in Eindhoven of buiten Helmond.

Ongeveer de helft van onze jongeren liet weten dat ze meestal in Helmond uitgaan. Toch gaf een aantal de voorkeur aan de grote stad Eindhoven.
Jasper de Groot schrijft: “Inderdaad, als het gaat om uitgaan buiten de zaterdagen is het stukken gezelliger in Eindhoven. Maar ook buiten Eindhoven zijn er nog concurrenten in de vorm van bijvoorbeeld Time Out.” Johan gaat liever buiten Helmond uit omdat: “er veel meer keuze is qua cafés en plaatsen om heen te gaan.” Jelle prijst Eindhoven omdat er “in een stad als Eindhoven gezorgd wordt voor diversiteit van muziek, openingstijden, prijzen, en zelfs biersoort!”. En Fadime kiest voor onder andere Eindhoven omdat de mensen er gezelliger zijn.
Net als Wimme geeft Lieke de Groot juist de voorkeur aan Helmond. “Lekker dichtbij, dus geen gedoe met auto’s of taxi’s. Of op tijd naar huis omdat je met de trein gaat” aldus Lieke de Groot. Ze vindt het aanbod in Helmond, vooral het laatste jaar, erg divers. Ook Chloë Cremer is het oneens met onze stelling, want “Als ik al uitga, ga ik liever in Helmond uit. Hier wonen mijn vrienden en ken ik alle plekken ook het beste.”
Jasper de Groot kiest op donderdagen voor Eindhoven, maar is nog altijd het meest te vinden in Helmond: “Het is op zaterdag, maar zeker in de middagen op de terrassen aan ‘t Havenplein een stuk gezelliger in Helmond.”
Ondanks het feit dat velen in onze stad uitgaan, uiten ze ook kritiek: Wimme vindt de uitgaansgelegenheden beperkt. Lieke de Groot mist een fatsoenlijke Irish Pub en voor anderen een goede discotheek. Volgens Jelle “is Helmond een mooie stad om uit te gaan, maar heeft een dorps karakter. Uitgaan kan eigenlijk alleen op zaterdag, en pas na 12 uur ‘s nachts.” Johan vindt dat er meer kwalitatieve cafés moeten komen waar jongeren heen kunnen gaan. “Het huidige aanbod is voor mij te klein en te eentonig.”
Amar komt tot slot met een nadenkertje. Zij vraagt zich af of de nadruk bij het uitgaan niet moet liggen op “met wie” in plaats van op “waar”.

7reacties

jongeren in discussie in Helmond

In april start op de weblog een nieuwe rubriek waarin we telkens Helmondse jongeren aan het woord laten. Elke zoveel weken plaatsen we een log over een Helmonds onderwerp dat met name jongeren aanspreekt.
Zo’n 8 of 9 geselecteerde jongeren van 16 tot en met 25 jaar gaan ons daarbij helpen. Zij mailen onderwerpen en (vraag)stellingen naar de redactie. En daarna mailen ze hun meningen over de uitgekozen stellingen. In ieder log staat steeds 1 stelling met daarbij de beste/interessantste/pakkendste/typerendste gemailde meningen van die jongeren. Zo ontstaat er, denken wij, een mooi startpunt voor discussie. Want nadat het log op de weblog geplaatst is, kan de rest van Helmond reageren, zoals bij elk ander log.

Via een aantal Helmonders die veel met jongeren omgaan hebben inmiddels 7 jongeren toegezegd die stuk voor stuk perfect in het gemêleerde jonge gezelschap passen dat we zoeken. We zijn nu nog op zoek naar 1 of 2 jongeren, waarvan er tenminste 1 een jonge dame moet zijn.
Van die jongeren verwachten we dat ze:
• iets met Helmond hebben (positief of negatief),
• over veel een mening hebben en die ook kunnen formuleren,
• de bereidheid hebben voor langere tijd mee te doen,
• zich aan afspraken kunnen houden.
Door de gekozen opzet zal het de deelnemende jongeren enkele uurtjes per maand achter hun pc of laptop kosten. En wie meer tijd heeft, kan dat er ook in kwijt.
Denk jij: dát is iets voor mij, mail ons dan op [email protected]. Geef in plusminus 50 woorden aan wie je bent (onder meer met je leeftijd, geslacht, interesses, wat je doet et cetera).
Denk jij: dit is niets voor mij (bijvoorbeeld omdat je net te oud bent), maar wel voor hem of haar, dan kan je die persoon natuurlijk hierop wijzen. Graag zelfs!