Buiten is het 26 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 96.259 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
12reacties

jongerenforum Helmond

Idee/stelling van 1 van onze jongeren was om het leegstaande pand van Obragas aan de Havenweg om te vormen tot studentencomplex. Dat pand (inclusief het terrein) werd door de gemeente aangekocht voor de uitbreiding van het winkelgebied en staat sinds maart leeg. Daarom deze stelling aan onze jongeren:
Het voormalige Obragasgebouw tegenover het Havenplein moet gebruikt gaan worden voor studentenhuisvesting.

De meesten van onze jongeren vinden het absoluut geen goed idee. Amar zegt zelfs: "Hoewel ik vaak slechte ideeën hoor, heeft deze toch echt allen overtroffen. Studentenhuisvesting in Helmond? Over welke studenten hebben we het eigenlijk? Want een Hogeschool of Universiteit hebben we niet in Helmond, en de MBO'ers komen meestal allemaal uit Helmond. Dus voor wie wil je nu een huisvesting gaan openen?" Ook Wimme en Jelle vragen zich af of er niets beters met dat leegstaande gebouw te doen is omdat Helmond helemaal geen studentenstad is. "Er is een schrijnend tekort aan huurwoningen voor jongeren met een minimum inkomen. De wachtlijsten voor een appartement dat binnen de huurtoeslaggrens valt heeft via het huidige systeem een wachttijd van 4 á 5 jaar. Het voormalige Obragasgebouw tegenover het Havenplein moet dus niet gebruikt worden voor studentenhuisvesting maar moet voor jongeren met een minimumloon een kans bieden om, door middel van goedkope huurwoningen, voor het eerst op eigen benen te kunnen staan" aldus Jelle.
studentenhuisvesting HelmondMeerdere van onze jongeren denken dat de verbouwing tot (tijdelijke) studentenwoningen teveel gaat kosten. En hoewel Jasper de Groot Helmond juist graag een studentenstad ziet worden met de daarbij behorende studentenwoningen, ziet hij het Obragasgebouw zelf liever gesloopt. "Zo'n lelijk pand hoort namelijk niet zo prominent in/tegen het centrum te staan."
Het enige echt positieve geluid komt eigenlijk van Chloë Cremer. Zij vindt het een goed idee omdat er een tekort is aan studentenhuizen. Johan heeft echter zijn twijfels. "Ik vind het idee op zich wel erg leuk bedacht en zie er ook zeker kansen in. Echter, ik heb sterk mijn vraagtekens bij de haalbaarheid en de wensbaarheid van zoveel studenten op de locatie zoals hij is bij Obragas. Ik zie het al voor me, en kan me niet veel anders voorstellen dan een grote teringbende."

12 reacties:

Als we eerst de studenten krijgen, komen later de scholen. word Helmond een studentenstad?
Ideaal zo’n studentenhuis zo dicht bij de kroegen kunnen ze naar huis toe rollen.

Beantwoorden

“Want een Hogeschool of Universiteit hebben we niet in Helmond”

We hebben natuurlijk de Kempel en de Groene Campus. Ik hoop dat die laatste wat meer gaan aanbieden op termijn.

Studentenhuisvesting is júíst een goed idee.

Beantwoorden

De Kempel en de Groene Campus zijn zeer kleine scholen in verhouding tot wat je nodig hebt om echt mee te tellen als hogeschool of uni. Verder is de laatst genoemde momenteel vooral MBO niveau als ik het goed heb. Wil je echt een studentenstad kunnen worden zal je juist HBO of uni’s nodig hebben met +1500 man.

Beantwoorden

Zoveer mensen zullen nou ook weer niet erin passen, in 1 zo’n gebouw, en willicht dat dat precies is wat er van verweg komt voor de kempel. Verder is station eindhoven slechts 9 minuten met de intercity, wat het dichterbij de TU maakt dan de meeste eindhovense kamers. Ik zie er wel wat in.

Beantwoorden

De plaats waar het ‘Obragas’ gebouw ligt is ideaal voor een manifestatieruimte.
Dit als aanvulling op het speelhuis, dat geen grote projecten voor Helmond kan huisvesten.
Eigenlijk is ‘Het Speelhuis’ te klein voor Helmond, maar een uniek gebouw en fantastisch voor kleinere hoogstaande producties. Bovendien qua architectuur van unieke waarde. Iets waar Helmond trots op kan zijn!

Met Carnaval is, net als voor grote feesten en massale producties een grotere ruimte gewenst! Ideaal aan het Havenplein en het uitgaansgebied van Helmond. Hier kan ook Helmondsport zijn toekomstige promotie vieren!

Wellicht kunnen in dit gebouw ook huisvestings faciliteiten voor studenten en een yougth-hostel gevestigd worden.

Beantwoorden

René: Ik vind het alleen zo jammer dat het speelhuis nu zo weggefrot staat achter de nieuwe bieb.
Maar het gebouw van de obragas heeft meer mogelijkheden die goed zullen zijn. Studentenhuisvesting lijkt me niet de goede oplossing voor dit gebouw.
1 inderdaad omdat er weinig studenten zijn in Helmond die er zouden willen gaan wonen. Maar de verbouwingskosten zullen ook enorm zijn en dat moet ergens terug gehaald worden en waarschijnlijk is dat dan bij de toekomstige bewoner/gebruiker. Ook als evenementenlocatie zullen er grote kosten komen, gok ik zo.
Ik zou bijna denken dat slopen en nieuwbouw op dezelfde plek een stuk goedkoper wordt.

Beantwoorden

Ik ben van mening dat je het gebouw net zo min met studenten gevuld zult krijgen als met winkels. Daar is Helmond nu eenmaal niet groot genoeg voor dus zal het voornamelijk leeg komen te staan.
De locatie ontwikkelen tot een betaalbare woonomgeving lijkt me het meest kansrijk aangezien er de laatste decennia alleen maar gebouwd is voor de hoge inkomens.
Deze rotte appel in het centrum zal dus nog wel jaren blijven zoals het nu is…

Beantwoorden

Wat me positief opvalt is dat de jongeren het niet meteen tot een disco of iets dergelijks willen maken. Dat had ik eigenlijk verwacht. Mooi dat zij er zo constructief over meedenken!
In ben het met Dan eens dat die “rotte appel” helaas nog jaren blijft staan daar. Misschien tijdelijk ingevuld door een uitverkoopwinkel of een gemeentelijk voorlichtingscentrum.

Beantwoorden

Neerhalen dat gebouw en er een mooie haven van maken. Dan kan Helmond extra toerisme trekken voor de horeca en de winkels.

Beantwoorden

Hoezo lelijk gebouw? Dan kunnen we het toch oppimpen! Qua degelijkheid van bouwen zal Obragas misschien nog wel een eeuw meekunnen. Als Helder Helmodn hebben we al voorgesteld om het om te bouwen tot hotel (en daarbij past wat mij betreft ook een Yought-Hostel of hoe je dat dan ook moet schrijven). Gezien de financieel/economische crisis zullen we veel meer moeten gaan denken aan herbestemmen. Zo kan ook wat mij betreft de voormalige Carnergiehal weer nieuw leven worden ingeblazen. Op die manier sla je met het Obragas-complex een dubbele slag!: hotel én grote zaal!
Wél ben ik voor meer jongeren en studentenhuisvesting maar daarvoor zijn nog genoeg andere leegstaande (kantoor)gebouwen voor te gebruiken. Want inderdaad zit je binnen 9 minuten in het centrum van Eindhoven: studeren in Eindhoven en wonen en uitgaan in Helmond!

Beantwoorden

@Michael Rieter

Gezien de genoemde crisis ben ik benieuwd of er een marktpartijd te vinden zal zijn om het leegstaande Essent/RWE/Obragas-gebouw om te bouwen tot een hotel-zalencomplex. Het zal niet meevallen om dit pand een beetje uitstraling te geven.
Wat betreft het huisvesten van studenten denk ik dat het een aardige opvulling kan zijn van al die leegstaande kantoorpanden. Hierbij zijn we dan wel grotendeels afhankelijk van een -voor Helmond wenselijk- huisvestingsprobleem voor studenten in Eindhoven. Hierdoor gaan ze dan misschien uitwijken naar Helmond. Het uitgaansleven in Helmond kan -helaas- niet tippen aan dat van Eindhoven dus dat zal nooit een argument worden.

Beantwoorden

Zonde om een gebouw te slopen, wat door hergebruik nog een functie kan vervullen. Natuurlijk wel een beetje ander jasje geven, wat kleur doet wonderen en kost niet zoveel. Van binnen kleine woonunits realiseren moet mogelijk zijn, parkeerruimte is er al. Jongeren genoeg op de wachtlijst voor woonruimte, evt. opvullen met studenten? Nu kost het alleen maar geld.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *