Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 110.569 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

5reacties

Het is alweer een tijd geleden dat het gemeentearchief van Helmond werd overgebracht naar het Regionaal Historisch centrum in Eindhoven (RHCe). Ook de in Helmond werkzame medewerkers, waaronder ondergetekende, zijn sindsdien werkzaam in Eindhoven.
Het ‘oud’ archief van Helmond met een omvang van ca. 2 ½ kilometer maakt onderdeel uit van de ca. 12 kilometer historisch erfgoed van Peel, Kempen en Eindhoven wat hier geborgen is in de depots van het RHCe. Veel van de archieven en de collecties zijn te raadplegen via http://www.rhc-eindhoven.nl/
Dagelijks groeit de omvang van het gedigitaliseerde materiaal wat wij ter beschikking stellen. U kunt, bij wijze van spreken, ‘thuis, vanuit uw luie stoel’ grote delen van onze collecties raadplegen. Hetzelfde geldt voor de omvang van onze collecties. Niet dagelijks, maar wel met grote regelmaat, worden deze uitgebreid.
Soms kom je daar pareltjes tegen die meer dan de moeite waard zijn en die zoveel jaren later een heel ander licht op zaken werpen of een mooi beeld schetsen van ontwikkelingen. Het historisch erfgoed wat wij bergen en beschikbaar stellen, bestaat uit veel verschillende vormen. Naast de bekende documenten in archieven, beschikken wij o.a. over kaarten, affiches, foto’s, prenten, tekeningen, vinyl én film.
Onlangs hebben wij bewegend beeld, film, gedigitaliseerd van de Stichting SLOT (Lokale omroep en televisie) een voorloper van Omroep Helmond welke bij veel lezers van De Weblog nog wel bekend zal zijn. Een eerste onderzoek de gedigitaliseerde beelden heeft mij er meteen van overtuigd dat het RHCe met dit materiaal wederom beschikt over uniek Helmonds erfgoed.
Hoewel het nog wel een hele tijd zal duren voordat u dit stukje Helmondse geschiedenis vanuit uw ‘luie stoel’ kunt bekijken, wil ik u een klein stukje van dit unieke beeldmateriaal niet onthouden. Een soort van sneak preview zeg maar.
We gaan terug naar de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1986. Ook toen werd door de lokale omroep aandacht geschonken aan dit gebeuren en kregen politieke partijen ruimte om hun boodschap te verkondigen. In dit filmpje betrof het de combinatie ‘PSP, CPN, Ongebonden’. Voor mij was het een feest van herkenning. Ik ben ervan overtuigd dat dit voor velen van u ook zo zal zijn.

Frans van der Zanden

5 reacties:

Haha

Beantwoorden

Een feest van herkenning?
Ik ken er niemand van.
Het linkse clubje van die tijd, die een liedje staan te zingen.
Voor Frans vd Zanden persoonlijk zal het waarschijnlijk anders zijn.
Ik begrijp ook niet (met alle respect) wat de weblog aan dit filmpje interessant zou moeten vinden voor hun bezoekers, of het moet zo zijn dat er steeds meer filmpjes vrijkomen over Helmond en men daar aandacht aan wil geven.

Echter wil ik allen wijzen op een ander knaal op youtube over dus ECHTE
historische beelden van Helmond via : Historyfilm Helmond met hun talloze bijdragen: https://www.youtube.com/channel/UCiT4wS_f4qrWCze-8e3gOTQ/videos

Beantwoorden

Erg leuk filmpje. Ik was al vergeten dat het gemaakt was. Ik ken alle mensen die er op staan.
Ineke van Veghel

Beantwoorden
ineke van veghel

Wat leuk! Pieternel en al die anderen, veel van het Filmhuis.

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

Ik herken er zeker een aantal van op straat of in de kroeg. Ik ken ze niet, maar herken de 30 jaar jongere versie wel. Leuk.
De campagne-methode van PSP, CPN en Ongebonden vind ik erg komisch. Je zou denken dat die uit de jaren 60 kwam. Goed bezig op het RHCe.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *