5reacties

Gemeenteraadsverkiezingen 1986 (video)

Het is alweer een tijd geleden dat het gemeentearchief van Helmond werd overgebracht naar het Regionaal Historisch centrum in Eindhoven (RHCe). Ook de in Helmond werkzame medewerkers, waaronder ondergetekende, zijn sindsdien werkzaam in Eindhoven.
Het ‘oud’ archief van Helmond met een omvang van ca. 2 ½ kilometer maakt onderdeel uit van de ca. 12 kilometer historisch erfgoed van Peel, Kempen en Eindhoven wat hier geborgen is in de depots van het RHCe. Veel van de archieven en de collecties zijn te raadplegen via http://www.rhc-eindhoven.nl/

Dagelijks groeit de omvang van het gedigitaliseerde materiaal wat wij ter beschikking stellen. U kunt, bij wijze van spreken, ‘thuis, vanuit uw luie stoel’ grote delen van onze collecties raadplegen. Hetzelfde geldt voor de omvang van onze collecties. Niet dagelijks, maar wel met grote regelmaat, worden deze uitgebreid.
Soms kom je daar pareltjes tegen die meer dan de moeite waard zijn en die zoveel jaren later een heel ander licht op zaken werpen of een mooi beeld schetsen van ontwikkelingen. Het historisch erfgoed wat wij bergen en beschikbaar stellen, bestaat uit veel verschillende vormen. Naast de bekende documenten in archieven, beschikken wij o.a. over kaarten, affiches, foto’s, prenten, tekeningen, vinyl én film.
Onlangs hebben wij bewegend beeld, film, gedigitaliseerd van de Stichting SLOT (Lokale omroep en televisie) een voorloper van Omroep Helmond welke bij veel lezers van De Weblog nog wel bekend zal zijn. Een eerste onderzoek de gedigitaliseerde beelden heeft mij er meteen van overtuigd dat het RHCe met dit materiaal wederom beschikt over uniek Helmonds erfgoed.
Hoewel het nog wel een hele tijd zal duren voordat u dit stukje Helmondse geschiedenis vanuit uw ‘luie stoel’ kunt bekijken, wil ik u een klein stukje van dit unieke beeldmateriaal niet onthouden. Een soort van sneak preview zeg maar.
We gaan terug naar de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1986. Ook toen werd door de lokale omroep aandacht geschonken aan dit gebeuren en kregen politieke partijen ruimte om hun boodschap te verkondigen. In dit filmpje betrof het de combinatie ‘PSP, CPN, Ongebonden’. Voor mij was het een feest van herkenning. Ik ben ervan overtuigd dat dit voor velen van u ook zo zal zijn.

Frans van der Zanden