Buiten is het 9 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 110.572 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

4reacties

CDA, Christen-Democratisch Appèl
Ook het CDA ontbreekt niet in de rij van partijen welke zich via het lokaal medium SLOT-tv presenteert.
Onder het genot van een kopje koffie met een koekje wordt Sjef Jonkers, éminence grise, thuis op de bank, geïnterviewd en vertelt hij over de politieke successen van de afgelopen periode. We zien ook een goed voorbeeld van een zeer beproefde werkwijze van “de koe bij de horens nemen”. Je pakt de telefoon, belt de wethouder en zegt: “Zeg wethouder, moet je eens luisteren. Dit kan zo toch niet!”. In dit geval was het de ‘burgemeester’ van Brouwhuis, Louis Donkers die een probleem met de sportvelden van Bruheze wil bespreken. Snel wordt een afspraak gemaakt, daadkracht, en………….afijn kijkt u zelf maar.

Met dat directe contact tussen belanghebbende en politiek verantwoordelijke is niets mis. Sterker nog, zo zou het moeten zijn.
De verschillen met toen en nu zijn echter groot. Telefoon en brief hebben plaatsgemaakt voor een scala van social media. Ik vraag me af in hoeverre deze technologische ontwikkeling in combinatie met o.a. de verruwing in onze samenleving ertoe heeft bijgedragen dat ook de daadkracht van lokale politici gelijke tred heeft gehouden met deze ontwikkelingen. Misschien is de beste manier nog steeds een goed gesprek.
Eerlijk gezegd weet ik niet meer of dat ene telefoontje uit Brouwhuis voldoende was om het probleem opgelost te krijgen. Ik schat in van wel, het filmpje ging immers over ‘successen’.

SP, Socialistische Partij
Ik schat zo in dat er weinig SP overleg nodig is geweest voor het beantwoorden van de vraag: Waar gaan wij het in het verkiezingsfilmpje over hebben?
Toen ik voor de eerste keer kennis mocht nemen van de resultaten van de digitalisering van de collectie van SLOT tv en ik in de gaten kreeg dat het merendeel van het materiaal betrekking had op de gemeenteraadsverkiezingen van 1986, verheugde ik me er al op dat er misschien ook wel een SP promo tussen zou zitten. Immers, Ik steek zelf mijn politieke voorkeur niet onder stoelen of banken en mensen die mij een beetje kennen weten wel dat de SP mijn partij is, maar dit filmpje……… hmmm.

Omdat ik weet dat ergens, in die 12 kilometer cultuur historisch erfgoed, ook het archief van de SP afdeling Helmond geborgen is, heb ik voor de aardigheid eens gekeken of ik in het SP archief een verwijzing zou aantreffen over dit filmpje.
Wat schets mijn verbazing….een volledig, met typemachine uitgetikt, script!
Mijn eerste veronderstelling, dat er weinig overleg nodig geweest zou zijn, komt hiermee wat op losse schroeven te staan.
Maar ja, als ik dan kijk naar het filmpje?
(Zelf ook even door de inventaris bladeren, dat kan. Via www.archieven.nl kunt u deze RHCe collecties raadplegen. Voor het gemak: de betreffende inventaris)

Eerder verscheen het 1986-filmpje van de combinatie ‘PSP, CPN, Ongebonden’.

4 reacties:

Hilarisch, doet me denken aan Koot en de Bie ????

Beantwoorden

Mooi dat die verkiezingsfilmpjes bewaard zijn gebleven. Heerlijk om te zien.
Vraagje: Waar stond Ons Huis en was dat het kantoor van de SP?

Beantwoorden

Wat leuk dat Frans van der Zanden deze 30 jaar oude filmpjes heeft ontdekt en dat de Weblog van Helmond ze nu laat zien. Ik was helemaal vergeten, dat wij dit samen met SLOT TV toen hebben gemaakt. Dankjewel Frans van der Zanden, dankjewel Weblog.

Beantwoorden

@Sjef Jonkers op zondag 26 juni 2016 om 23:36:

Beste heer Jonkers, ‘ontdekt’ is misschien niet het juiste woord. feit is wel dat we, in ieder geval u en ik, blij zijn dat dit materiaal bewaard is gebleven. Ook niet onbelangrijk is dat de gemeente Helmond naast de zorg voor haar eigen erfgoed, o.a. de Helmondse gemeentearchieven, ook erin bijdraagt dat particulier Helmonds erfgoed bewaard blijft.

@Frank op zondag 26 juni 2016 om 10:57:

Dat stond in de oude Sassenstraat. Onderdeel daarvan was een stukje nieuwbouw. In een van die woningen was het SP kantoor gevestigd. Overigens, een historische fout van onze gemeente om die oude straatnamen volledig uit te wissen……heel jammer.

Beantwoorden
Frans van der Zanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *