Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 110.572 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

10reacties

In maart 1998 ontmoette ik Lady Butterfly in de stationsrestauratie in Helmond. Als ik me verveelde ging ik daar een kop koffie drinken en had voordat ik er erg in had een hoop aanspraak. Lady Butterfly kwam dikwijls in deze restauratie maar in feite was ze hier niet te handhaven. Als klanten even naar het toilet gingen dronk de verwilderde dame hun koffie op of consumeerde hun lekkernij.
Verder heeft deze vrouw eens in het gebouw de vloer onder staan pissen. Toen vloog ze er over de kop uit. Lady Butterfly, haar echte naam was Mandy, was dakloos en vaak agressief. De uitbaatster van de stationsrestauratie vertelde me dat ze doodsbang was van haar. Ze zaten al te denken aan een straatverbod. Lady Butterfly vroeg mij om geld, maar dat gaf ik haar nooit. Wel bood ik de verwarde vrouw altijd een kop koffie aan. Ook vroeg de arme ziel of ze bij mij mocht blijven slapen. Uiteraard weigerde ik haar dat.
Wekelijks kwam ik in de restauratie. Lady Butterfly en ik raakten vertrouwd met elkaar. Waarom gedroeg Lady Butterfly zich niet agressief tegen mij? Ik behandelde haar als volwaardig mens en liet haar haar innerlijke schoonheid zien. Lady Butterfly kreeg eindelijk liefde. Verder was fouten maken bij mij veilig en ik sprak nooit met stemverheffing. De bange Lady Butterfly was een muis die schreeuwde als een leeuw. De arme ziel was heel druk en kon 1½ uur aan een stuk aan het woord zijn. Ik remde haar af door te zeggen tegen haar: “Lady Butterfly nu even niet, nu mag ik 10 minuten praten en daarna geef ik jou weer het woord.” Dit werkte fantastisch!

Mandy had een hoop korte verhalen geschreven die ze gebundeld had in een pakketje. Ze had het zelfvertrouwen niet om iemand die verhalen te laten lezen. Lady Butterfly was namelijk bang om afgewezen te worden. De arme ziel was zwaar getraumatiseerd in haar jeugd. Nadat ze was weggelopen van huis kwam de verwarde vrouw in allerlei pleeggezinnen terecht. Ook daar werd ze doorgaans honds behandeld. Mandy leed dan ook aan de borderline case met psychotische kenmerken. Ze was lastig voor de hulpverlening en die gooide haar op straat. Nu trok Lady Butterfly vaak op met de daklozen van Halte De Oversteek. Van geld dat ze bij elkaar gebedeld had, kocht ze altijd een Brandje bij de stationsrestauratie. Mandy maakte altijd tegen mij het grapje als ze het flesje aan haar mond zette: “Zo, nu eerst even een Brandje blussen.” Op een dag trakteerde ik haar op een kroketje. Mijn God, wat kon ze hiervan genieten. Niet zozeer vanwege het eten maar omdat eindelijk iemand eens goede bedoelingen met haar had. Lady Butterfly eindigde in zeer verwarde toestand in de gevangenis. In september 1998 bezocht ik mijn hulpverleenster bij de GGZ. Zij zei dat een vrouw voor mij een pakketje had achtergelaten. Het was zeer vertrouwelijk.

Weet je wat dat pakketje was?… Het verhalenbundeltje van Lady Butterfly.

Henk mailde de weblog dit schrijfsel.

10 reacties:

Wat ontroerend en bijzonder! En wat fijn dat deze eenzame vrouw in ieder geval 1 vriendelijke persoon in haar leven had.
Toch nu wel benieuwd naar de achtergrond van haar bijnaam.

Beantwoorden

@Jeanne, Lady Butterfly is een personage uit een musical waarmee zij door mensen uit haar omgeving geïdentificeerd werd.

Beantwoorden

dat ledelijke Station..bha

Beantwoorden

Heel mooi verwoord.
Het is jammer dat men tegenwoordig geen tijd en daarmee aandacht heeft voor dit soort mensen. Mensen die wel beter zouden kunnen maar de aandacht niet krijgen en daarmee de gelegenheid missen zich te verbeteren.

Beantwoorden

@Henk op zondag 12 juli 2020 om 20:04:

Dank je voor je antwoord.

Beantwoorden

Goede titel voor de bundel! Komt die uit?

Beantwoorden

@Saskia, helaas niet er is geen uitgever voor te vinden.

Beantwoorden

Nu respectvol van beide ,de band die er kwam!

Beantwoorden
Ron Uittterlinden

@Henk op woensdag 15 juli 2020 om 05:19:

misschien zelf uitgeven? In eigen beheer!

Beantwoorden

@s.w. Kost handen vol geld dat ik niet heb, verder verdien je het nauwelijks terug.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *