Buiten is het 4 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.290 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
71reacties

Voor, tijdens én na de derby FC Eindhoven-Helmond Sport (2-0) was het gisteravond onrustig in en buiten het stadion in Eindhoven. De wedstrijd werd daarom ook een kwartier stilgelegd en de Mobiele Eenheid werd ingezet om supportersgroepen uit elkaar te houden. 1 Agent raakte gewond nadat hij werd bekogeld met een stoel. Rond de wedstrijd werden in totaal 11 verdachten aangehouden. Zij zijn ingesloten voor verder onderzoek, zo maakte de politiewoordvoering zojuist bekend. 1 Van de verdachten werd aangehouden omdat hij er van wordt verdacht de stoel naar de agent gegooid te hebben. 8 Verdachten werden na de wedstrijd aangehouden in Helmond “omdat zij op zoek waren naar een confrontatie met andere voetbalsupporters.” Voorafgaand aan de wedstrijd werd een verdachte aangehouden op de Roostenlaan in Eindhoven omdat hij zich niet kon legitimeren en bij controle bleek dat hij een baksteen en vuurwerk op zak had. Een ander man werd in Eindhoven aangehouden omdat hij door rood liep en een agent die hem daarop aansprak in het been beet.
De politie laat weten agressie en geweld tegen haar medewerkers onacceptabel te vinden. “Politiebeambten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen medewerkers wordt niet getolereerd. Dit geldt voor iedereen die bij de politie werkt: agenten, rechercheurs, medewerkers van de meldkamer, baliemedewerkers en medewerkers van ondersteunende afdelingen.”
Via Twitter meldde William Verkoelen (supporter, sponsor en kartrekker bij Heel Helmond Support) vanmiddag: “Bruut geweld gebruikt door politie en ME tegen onschuldige fans. Iemand gebroken neus naar ziekenhuis en iemand met ambulance naar ziekenhuis walgelijk!! Ik ben er de hele avond bij geweest en ik weet waarover ik praat”

In de reacties hieronder staan updates.

71 reacties:

ik kan alleen maar verdrietig mijn schouders ophalen en eens diep zuchten.

Beantwoorden

❗️ UPDATE ❗️

Intussen wordt er steeds meer duidelijk over wat zich gisterenavond precies heeft afgespeeld. Wat betreft in het stadion van FC Eindhoven, daar hebben we allemaal de beelden van kunnen zien. Voor de volledigheid keuren we de gebeurtenissen aldaar nogmaals af.

We richten onze aandacht nu op de situatie van ‘onze’ Berrie, al jarenlang een trouw supporter, uit en thuis, die nog nooit geen vlieg kwaad heeft gedaan. Wel vonden meerdere agenten het nodig – toen Berrie terug de bus in wilde – om een hond op hem los te laten. En toen Berrie eenmaal lag, knuppelden meerdere agenten op hem los. Daarvan hebben we inmiddels legio getuigen.

De schade is dan ook aanzienlijk. Waarschijnlijk een gebroken neus en tal van bijtwonden, om maar wat te noemen. Daarom wilden we aangifte doen bij de politie in Helmond. Eenmaal daar werd ons dat simpelweg geweigerd. De reden: de politie start zélf een onderzoek naar Berrie, en dus niet andersom. Dat kan zo zijn, maar de politie was en is wettelijk verplicht om een aangifte aan te nemen. Het weigeren is dan ook een overtreding van die wet. En daarnaast ook tekenend: ze weten blijkbaar verdomd goed dat ze fout zitten.

Hier is daarom het laatste woord nog niet over gezegd. Het is ronduit schandelijk dat de politie Berrie nu als verdachte aanmerkt, in plaats van onderzoek te doen naar het eigen handelen. Dat we in het politiebureau ook nog werden afgesnauwd, maakt het des te bedenkelijker.

We willen Berrie graag steunen in deze zaak, omdat die er dus sowieso gaat komen. Inmiddels hebben we ook contact met onze vaste advocaat, Christian Visser, om ons van advies te voorzien. Daarnaast roepen we alle supporters(groepen) op om als één achter Berrie te gaan staan. Dit buitensporige politiegeweld moet aan de kaak worden gesteld, en mag dus niet in de doofpot verdwijnen.

We hopen daarom op jullie steun!

⚫️

Beantwoorden

Wie gaat daar nog naar toe, het is een doodlopende uitgewoonde sport. Geld & Geweld en supporters die geen enkel respekt hebben voor elkaar….neem eens en voorbeeld aan wielerpubliek…of tennispubliek…het gaat toch nergens over…

Beantwoorden

Oja? En niks zeggen over de blauwe flikkers die het nodig vonden om onschuldige mensen te slaan? En iemand neer te knuppelen terwijl die lek gebeten werd??

Beantwoorden

Berry zou niet zijn gebeten en geslagen als de hooligans hun gemak hadden gehouden, die mag je aansprakelijk stellen.

Beantwoorden

Berrie lamber ken mij hele leven .en als ik dit lees doet mij pijn .is een man met een hart voor helmondsport .die nie op allende uit is. strekte berrie

Beantwoorden

Mark, als je niet weet waar je over praat hou gewoon je smoel. Je gebrek aan kennis in combinatie met een zelfverzekerde waffel is stuitend! Je komt over als een droevige moraalridder. Just sayin’…

Beantwoorden
Reactie op domme Mark

Een onschuldige man neer knuppelen doet nooit een vlieg kwaad stelletje kut honden ????????????

Beantwoorden
Stefanie van Vijfeijken

De knuppel zwierende schoften van de eméé stelletje mietjes. De door de korpschef geïnstrueerde meelopers. Deze korpschef ,dit stuk ongedierte heeft opdracht gegeven om zonder pardon op alles en iedereen los te gaan bij terugkomst. Deze “rat” moet met naam en adres benoemd worden. Zodat we deze smeerpijp met gelijke munt kunnen terug betalen.

Beantwoorden

@reactie op domme Mark

Moraalridder? Hahaha, Helmond Sport heeft gewoon een groepje hooligans en die zijn er nog trots op ook want ze vertellen het aan iedereen.

Beantwoorden

Update 1:
Beelden van de rellen in het stadion van FC Eindhoven:

Beelden van de aankomst van de Helmond-supporters op De Braak:

Terugkomst Helmond

Gepostet von Supportersvereniging Helmond Sport am Freitag, 17. Januar 2020

.
1 Van de Tweets van Maarten Driessen van supporterscollectief We Are Helmond over een daarbij gewonde Helmond Sport-supporter. “Een goudeerlijke mens, die ook gisteren niets fout heeft gedaan.”

“Een triest resultaat” bevestigde burgemeester Elly Blanksma gisteren via Twitter haar Eindhovense ambtgenoot. Haar mening kreeg bijval uit onverwachte hoek.

Beantwoorden

Het is altijd wat met dat voetballen!

Beantwoorden
Meggy van Laarhoven

Zo help als ” supporter” de meest marginale club in het betaalde voetbal verder om zeep.

Beantwoorden

Mark, mijn suggestie dat je je mond beter kunt houden staat nog steeds. Over het hoe en waarom nodig ik je uit om je te verdiepen… Maarja, domme Mark hè ????

Beantwoorden
Reactie op domme Mark

Jongens, ook de “Marken” van Helmond mogen een mening hebben en deze hier uitspreken…ga niet teveel op elkaar in.
Maw , laat je niet provoceren.
Wanneer politie fouten maakt zal marechaussee of nationale recherche dit oppakken.
Wellicht dat hierdoor de aangifte geweigerd is.
Besef daarin ook dat van beide kanten emotie een rol speelt; agenten op bureau dienen te handelen zoals ge-eist; weigeren aangifte…En groep wil aangifte doen,maar komt van koude kermis thuis.
Even rust nemen, achter Berrie en zijn herstel staan.
Vermoed dat deze advocaat ook wat extra versterking in moet gaan schakelen.

Beantwoorden

Vrijdag staan kijken bij die razzia op de parkeerplaats. Schandalig veel geweld tegen onschuldigen. De ME alsmede een welbekende Helmondse voetbalagent stonden gewoon te lachen en blijkbaar te genieten van het inhakken op mensen die uit de bus wilde stappen. Je bent dus als voetbalsupporter vogelvrij en en los wild om afgeslacht te worden door de politie. Dit kan echt niet en is een grote schande. Ik hoop ook dat iedereen die geraakt is met de lange lat aangifte gaat doen om dit soort toestanden te voorkomen. Hulde aan de SVHS om uit het convenant te stappen en ik hoop echt dat aan deze wanpraktijken iets gedaan gaat worden. Het was gewoon ordinaire mishandeling door de politie en dat kan en mag niet ongestraft blijven. Blanksma, kom er maar in, burgermoeder en tevens eindverantwoordelijk voor dat groepje gefrustreerde ME’ers die de avond van hun leven hebben gehad. Zonder die lange lat denk ik niet dat het zo’n helden zijn……

Beantwoorden

Ook Leon moeten we zeker niet vergeten, ook hij is onterecht flink toegetakeld met de wapenstok ook nog toen hij reeds op de grond lag, hij heeft nope maar dan ook helemaal géén strafbaar feit gepleegd. Ook hij moest onder doktersbehandeling bij de aanwezige Ambulance.

Beantwoorden

Update 2:
Burgemeester, politie en OM nemen afstand van voetbalgeweld
De lokale driehoek van Helmond, bestaande uit de burgemeester, de politiechefs van team Peelland en de Officier van Justitie, heeft vandaag in een ingelast overleg gesproken over de ontstane situatie na de wedstrijd FC Eindhoven – Helmond Sport. Tijdens deze wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie braken ongeregeldheden uit in het stadion en kwam het later op de avond in Helmond tot een treffen tussen supporters van Helmond Sport en de politie. Later op de avond zijn er in Helmond PSV-aanhangers aangehouden die de confrontatie zochten met de Helmond Sport supporters. Er zijn in totaal 11 personen aangehouden waarvan 9 personen voor overtreding Wet Wapens & Munitie, 1 persoon voor zware mishandeling en 1 persoon voor mishandeling en overtreding van een gebiedsverbod.
De terugkomst in Helmond en de daarop volgende confrontatie tussen supporters en politie heeft tot commotie geleid. Het is belangrijk dat de feiten boven water komen van wat er vrijdag is gebeurd, zo vindt de driehoek zo valt te lezen in een zojuist uitgegeven gezamenlijke verklaring. Naast een strafrechtelijk onderzoek naar wat zich in Eindhoven en Helmond heeft afgespeeld, zal het door de politie gebruikte geweld worden getoetst en beoordeeld. Daarnaast heeft een supporter aangifte gedaan tegen de politie. Deze wordt door bureau VIK (Veiligheid, Integriteit en Klachten) in behandeling genomen, daarbij is het OM nauw betrokken.
Tot slot spreekt de driehoek eensgezind haar afkeuring uit over de situatie. Burgemeester Elly Blanksma: “Voetbal zou een feest moeten zijn, maar is afgelopen vrijdag uitgemond in een chaos. Voetbal en geweld is een bijzonder verwerpelijke combinatie. Dit is afgelopen vrijdag tijdens en rond de wedstrijd FC Eindhoven – Helmond Sport eens te meer gebleken. Dat daarbij gewonden zijn gevallen betreur ik zeer.”
Gemeente, politie en Openbaar Ministerie spreken de wens uit dat de betrokken partijen nauw met elkaar in dialoog blijven. “Het gesprek levert in deze veel meer op dan de confrontatie, aldus Blanksma, die het initiatief heeft genomen om alle partijen snel aan tafel te krijgen. Voor morgen is daarom een gesprek gepland tussen de driehoek met het bestuur, de directie en een afvaardiging van de supporters van Helmond Sport.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 20 januari 2020 om 19:35:

Goed gesproken burgemeester!! ????

Beantwoorden

Zet hem op jongens jullie verdienen ook respect

Beantwoorden

Tuurlijk acab maar dat wordt niet echt verteld en als langs het potje pissen is de burgemeesters om de zaak onder de mantel van liefde te gooien ipv een eerlijk onderzoek nogmaals het is geen mens maar beest dat kut wout heet

Beantwoorden

Mijn vertrouwen en respect voor politie en politiek is weg na deze actie op onschuldige supporters.
Tegen nep-supporters die op rellen uit zijn moet opgetreden worden. Hier wordt wraak genomen op een grote groep onschuldigen.
Berry is slachtoffer van politiegeweld en politie en politiek zullen echt weer niet de handen in eigen boezem steken.

Beantwoorden

Lekker makkelijk opgelost ..bah bah

Beantwoorden

Op een afstandje toekijken is ook veiliger ????

Beantwoorden

Burgemeester van helmond hoort op te komen voor de hellemonder!

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 20 januari 2020 om 19:35:

ach bij dit neemt ze afstand ????????????zegt wel weer genoeg……deze mevrouw naja wat je mevrouw mkunt noemen mag vandaag nog aftreden want de functie als burgemeester is ze niet eens waard VINDT IK. die doet van alles zonder na te denken en ook gaat ze niet in gesprek met mensen zoals het hoort als er iets aan de hand is in helmond…..toch mevrouw blanksma of vergis ik me hier nou in ????????????….nee dus……

Beantwoorden

@Corrie van Esch op dinsdag 21 januari 2020 om 00:37:

U vergist zich. Ook de laatste regeltjes even lezen tante Corrie!

Beantwoorden

Daar waar ze inmoet grijpen grijpt ze niet in en zegt ze dat helmond veilig is dus minder blauw opstraat,
Om dan vervolgens met heel de politie macht een groep helmonders te mollestreren terwijl ze uit een bus stappen. Vrouw ga een baan zoeken die je waardig bent misschien kan je wel de stads toilet gaan draaien daar zitten ze dringend verlegen op personeel en je zit zelf meteen op mde juiste plek zodat je heel de dag kan zeiken

Beantwoorden

Hopelijk lucht het schreeuwen ene beetje op.
Ondertussen zal wel met de nodige bedachtzaamheid in gesprek gegaan moeten.
Ik roep alle betrokkenen op om eerst met de raadsmannen (advocaat ea) te spreken.
Met alleen wilde en boze ,harde woorden kom je nergens.

Beantwoorden

@S2 op zondag 19 januari 2020 om 15:16:

die voetbalagent was zeker een zekere Donny dat agressieve kutventje

Beantwoorden

Voor toezicht in het centrum had ze niet genoeg politie en hier voor wel?
Hier stinkt iets heel erg,ze moet zeker besparen voor de bouw van dat nieuwe stadskantoor……

Beantwoorden

@Hellmonder. Sorry, geen namen en rugnummers vanuit mijn kant.

Beantwoorden

@Erik van Kilsdonk
Veel suc6 vanavond in het gesprek met de burgemeester, de politie en de rest.
Jammer dat je alleen moet gaan! Hopelijk weet je de supporters goed te verdedigen.

Beantwoorden

Ik was ook bij de wedstrijd en had goed zicht op de situatie de schuld ligt bij de stewards van Eindhoven die stonden te kijken hoe een supporter over het hek klom zonder iets te doen schandalig daardoor liep het uiteindelijk uit de hand bah

Beantwoorden

Update 3:
Er komt een gesprek met de supporters die er vrijdagavond bij waren
Het bestuur en de directie van Helmond Sport, politie, Officier van Justitie, gemeente, burgemeester Elly Blanksma en wethouder Harrie van Dijk (sport) hebben vanavond een overleg gehad naar aanleiding van de ontstane situatie tijdens en na de wedstrijd FC Eindhoven – Helmond Sport. Dat meldt de betaald voetbalclub zojuist op haar website over het aangekondigde gesprek. Of Erik van Kilsdonk (voorzitter van Supportersvereniging Helmond Sport) als afvaardiging van de supporters daarbij ook aanwezig was, wordt niet gemeld en is ons onduidelijk.
Er is vanavond gesproken over de incidenten die tijdens en na de wedstrijd hebben plaatsgevonden en er zijn beelden met elkaar gedeeld. Helmond Sport meldt dat uit het overleg de volgende punten naar voren zijn gekomen:

 • Het openbaar ministerie zal onderzoek doen naar de incidenten tijdens de wedstrijd in Eindhoven, alsmede het optreden en het geweldsgebruik van de politie in Helmond vrijdagavond
 • Alle gesprekspartners zijn van mening dat voetbal een feestje moet zijn. Geweld hoort daar niet bij en dat keuren alle partijen dan ook ten zeerste af.
 • Er zal op korte termijn een gesprek plaatsvinden tussen de partijen die vandaag aan tafel zaten en een delegatie van de supporters die vrijdagavond bij de wedstrijd zijn geweest.
Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 20 januari 2020 om 19:35:

Lekker makkelijk niet?! Mooi voorbeeld als Burgemeester dat je afstand neemt en politie ook, applaus voor jullie

Beantwoorden

Update 4:
Eigen statement van SVHS over het gisteravond gehouden overleg
Supporters Vereniging Helmond Sport (SVHS) wil een objectief onderzoek naar hetgeen vrijdagavond gebeurde na de derby. Toen de plusminus 237 Helmondse supporters bij terugkomst op De Braak uit de bussen stapten, trad de politie hen massaal tegemoet. Minstens 2 supporters raakten daarbij gewond. Daarbij wil SVSH het liefst dat de resultaten van dat onderzoek openbaar worden gemaakt. “Supporters moeten vertrouwen krijgen en hebben in dit onderzoek. Wij moeten niet het gevoel krijgen dat dit onderzoek afgewimpeld wordt.” Burgemeester Elly Blanksma was het daar mee eens. Zij gaf aan dat ‘de slager niet zijn eigen vlees gaat keuren’.
Dat alles laat de supportersvereniging vanochtend weten via een uitgebreid statement op hun Facebook-pagina. SVHS wil ook dat het onderzoek antwoord geeft op de vragen waarom het besluit werd genomen de ME en politie massaal in te zetten bij terugkomst op De Braak en wie dat besluit nam. Want op die 2 vragen kwamen gisteravond geen antwoorden.
Erik van Kilsdonk (de voorzitter van Supportersvereniging Helmond Sport) was gisteravond aanwezig als de afvaardiging van de supporters. Via Facebook kwam SVHS vanochtend naar buiten met een eigen statement. Dit staat dus naast dat van het statement (zie update 3) van de andere partijen (waaronder de gemeente Helmond) die gisteravond bij het overleg waren. SVSH vindt het nu te vroeg om met een gezamenlijk bericht naar buiten te komen.

Supporterscollectief We are Helmond, North Side Vak-O en de stichting Heel Helmond Support zijn uitgenodigd voor het gisteravond aangekondigde gesprek met de supporters die vrijdagavond bij de wedstrijd waren. Met de Supporters Vereniging Helmond Sport vormen zij dan de supportersdelegatie. Dat tweede gesprek wordt op korte termijn gepland.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 22 januari 2020 om 10:51:

Ik begin nu toch best wel respect te krijgen voor de supporters van onze club!
Prima besluit om in zo’n situatie zelf naar buiten te treden. De partijen zijn te verschillend en hebben ieder andere belangen. Zo’n statement kost wat extra werk en nadenken, maar dan heb je ook wat en kun je zeggen hoe jij het ziet. ????

Beantwoorden

De politie weet dat ze fout zitten maar dit zal nooit gezegd worden.
Uiteindelijk zijn de supporters dadelijk de schuldige zoals altijd.

Met een beetje passie en liefde voor je club krijg je meteen de stempel crimineel.

Beantwoorden

Update 5:
NSVO, de fanatieke aanhang van Helmond Sport, is het beu!
Ook North Side Vak-O (NSVO) liet zich niet onbetuigd. Zaterdag meldden deze plusminus 35 fanatieke aanhangers van Helmond Sport al niet naar de thuiswedstrijd komende vrijdag tegen FC Den Bosch te gaan waardoor hun VAK-O leeg blijft. Ook legden zij tot minimaal het einde van het seizoen hun taak neer om sfeer te maken in het stadion via onder andere vlaggen en trommels.
“De mannen met de blauwe helmen en knuppels en hun geliefde huisdier sloegen vrijdagavond een zeer geliefde supporter in elkaar. Een man die decennia lang elke uit- en thuiswedstrijd aanwezig is en nooit op een enkele manier iets zou doen wat niet gedoogd is, moest lek gebeten worden.” “We zijn het beu! Genoeg is genoeg!”
Vandaag bevestigt NSVO hun besluiten van zaterdag en lichten zij die toe. Ze hebben al een tijd het idee dat de gemeente en politie er alles aan doen hen uit elkaar en buiten het stadion te drijven. Dat gebeurt volgens hen middels stadionverboden die niet of nauwelijks onderbouwd zijn. Een aantal dagen vóór de derby vrijdag tegen FC Eindhoven werd een stadionverbod verlengd vanwege “het vermoeden van voetbal gerelateerd wangedrag”. Hun zoveelste tegenvaller dit seizoen. Dat, gecombineerd met het eerder genoemde politiegeweld tegen onschuldige mensen, leidt tot “Al met al is de lol eraf op deze manier, voetbal is niet meer leuk zo. Wij willen onze gezellige vrijdagavond houden, als dit niet meer in het stadion kan dan maar ergens anders!”
Binnenkort is een vertegenwoordiger van NSVO wel welkom als lid van de supportersdelegatie bij het tweede gesprek (zie update 4).

Net als iedereen die wij hier eerder benoemden, keurt ook Heel Helmond Support geweld tegen politie en hulpverleners af. “Onnodig zwaar en professioneel geweld door ME en politiehonden tegen onschuldige trouwe echte Helmond Sport/supporters ruim na afloop van een wedstrijd en op een veilige plek, keuren wij ook af” meldde deze stichting daarbij zondagochtend al.

Beantwoorden

Update 6:
Helmonder (30) aangehouden voor verwonden van agent met een stoel
De politie heeft een Helmonder aangehouden die ervan wordt verdacht afgelopen weekend tijdens de wedstrijd FC Eindhoven – Helmond Sport een agent met een stoel te hebben verwond. Dit incident vond plaats tijdens de schermutselingen tussen beide supportersgroepen.
De aangehouden man is woonachtig in Helmond en is 30 jaar oud. Zij kwamen hem op het spoor door camerabeelden uit het voetbalstadion uit te lezen. Op basis van deze beelden heeft de politie de persoon geïdentificeerd en konden zij hem aanhouden.
Hij wordt verdacht van mishandeling en zal zich binnenkort voor de rechter moeten gaan verantwoorden. Voor de ongeregeldheden in het stadion sluit de politie meer aanhoudingen niet uit.

Beantwoorden

Jankers zijn ze, de een krijg een stoel tegen zijn kop en ga zitten zeiken over spierpijn terwijl een onschuldige half dood en gebeten de ziekenhuis in word gewerkt.

Beantwoorden

@De Weblog van helmond Zij kwamen hem op het spoor gekomen of zij zijn

Beantwoorden

@WeAreAngry op donderdag 23 januari 2020 om 14:02:

Dank voor het melden, dat is nu verbeterd.

Beantwoorden

↘️ Kijk zo doen wij ????⚫️dat:↙️

Supportersvereniging dient officiële klacht in n.a.v de ongeregeldheden bij terugkomst op de Braak na de wedstrijd tegen Fc Eindhoven.

Beste supporters via dit bericht willen wij laten weten dat wij vandaag omstreeks 14.30 een officiële klacht hebben ingediend tegen de gang van zaken bij terugkomst op sportpark de braak na de wedstrijd tegen FC Eindhoven. Aangezien het indienen van een klacht via een website gaat hebben wij de klacht ook rechtstreeks naar de burgemeester gemaild zodat wij er zeker van zijn dat onze officiële klacht niet verloren raakt tussen de overige klachten.

Hieronder volgt onze klacht c.q. aangifte:

Klacht / aangifte na aanleiding van de incidenten bij terug komst op de parkeerplaats na de wedstrijd Fc Eindhoven – Helmond Sport.

Op vrijdagavond 17 januari 2020 omstreeks 23.00 zijn 4 van bussen aangekomen op de busremise van Helmond Sport gelegen aan de bakelsedijk te Helmond. Alle inzittende zijn naar de wedstrijd FC Eindhoven – Helmond Sport geweest. Veel inzittende hebben ook meegekregen dat er in het stadion van FC Eindhoven enkele (+/- 5?) supporters over een hek klommen en rende naar de hoek van de tribune omdat daar supporters van FC Eindhoven provocerend gedrag aan het vertonen waren.

Blijkbaar zou een supporter een stoeltje naar een ME-er of politieagent gegooid hebben. Dit gedrag keuren wij, als supporters vereniging af. Wij zijn ook van mening dat de dader daarvoor gestraft moet worden.

Daarom is in de tweede helft de wedstrijd rond 21.30/35 even gestaakt. Het incident speelde zich in die tijd af. Het was van korte duur en naar ons gevoel duurde dit incident niet langer dan enkele minuten waarna de ‘uitgebroken’ supporters weer snel terug kwamen het in uitvak en zich tussen de overige Helmonders voegden, waarna de rust weer terugkeerde in het vak en de wedstrijd uitgespeeld kon worden. De lucht was weer geklaard. Na de wedstrijd zijn de supporters weer in de bus gestapt en richting Helmond gereden. Onderweg terug naar Helmond zijn er verder geen incidenten meer voorgevallen, waardoor wij omstreeks 22.50 aankwamen in Helmond.

Eenmaal aangekomen werden de 4 bussen opgewacht door diverse ME-ers, politie en politiehonden. Niemand mocht de bussen uit. Vol verbazing vroegen wij ons af waarom dit nu nog nodig was. Zo lang na het incident. Achteraf bleek dat men één persoon aan het zoeken was. Dit zou de persoon zijn geweest die met het stoeltje gegooid zou hebben. Naar ons idee was het slimmer geweest om de camera beelden te bekijken en deze ene persoon een keer in de ochtend thuis aan te houden in plaats van de zoekactie die nu ingang gezet werd waarbij ongeveer 230 onschuldige supporters de dupe van waren. Normaal worden deze daders thuis van hun bed gelicht. Aangezien de bussen een voor een leeg gemaakt werden duurde het te lang voordat iedereen uit de bussen was. Naar ons idee hebben sommige personen wel 30 tot 45 minuten in de bus vast gezeten. Hierdoor liep de irritatie grens van enkele supporters behoorlijk op. De hele actie duurde naar ons idee veel te lang.

Een enkeling die onverhoopt toch de bus uitgestapte kreeg meteen klappen van de ME en werden gesommeerd om weer de bus in te gaan. Hierbij zijn twee gewonden gevallen. Een persoon is diverse malen gebeten door een politiehond. Een politiehond waarvan personen zeiden dat deze hond niet voldoende zou gehoorzamen. Er zijn zelfs personen die in de deuropening van een bus nog en klap gekregen hebben. Daarnaast zijn er supporters die gezien hebben dat een politieman in burger ook een keer geslagen zou zijn.

Aangezien de Supportersvereniging Helmond Sport (SVHS) van mening is dat dit optreden van de politie en ME totaal overbodig was om een persoon te pakken willen wij bij deze een klacht indienen c.q. aangifte doen. Daarnaast heeft dit optreden plaats gevonden ongeveer 1.5 uur na het incident. De rust onder de supporters was in het FC Eindhoven stadion al weer terug gekeerd. De wedstijd was ook uit gevoetbald. Iets wat niet zou gebeuren als het niet rustig zou zijn in het stadion. Onderweg is er niets gebeurd, iedereen heeft zich gedragen. Daarom kunnen we ons niet voorstellen dat 230 goedwillende supporters, ongeveer 1.5 uur na het incident nog de dupe moeten zijn van een domme actie van een relschopper. Alle terug gereisde personen werden hiermee aangeduid als mogelijke dader. Vaders, kinderen, minder begaafden en bejaarden. Onbegrijpelijk.

Het feit blijft dat wij bij aankomst op de braak geconfronteerd werden met ME-ers en politie. Aangezien het rustig was kregen we meteen het gevoel dat een oude wond, van welles waar 1.5 uur oud, weer open getrokken werd. Voor ons is dat echt onvoorstelbaar. De rust was echt terug gekeerd. Niemand die daar over twijfelt. Echter door de aanwezigheid van de ME en politie is de vlam weer in de pan geslagen. Iedereen binnen de SVHS is van mening dat er totaal niets gebeurd zou zijn als er geen ME of politie bij de braak aanwezig was. De meeste supporters zouden huiswaarts zijn gekeerd of het supporter café bezocht hebben voor het drinken van een pilsje.

Aangezien de werkelijkheid anders ligt is de SVHS genoodzaakt om een aangifte te doen van verstoring van de openbare orde. Naar ons idee is er een verkeerd besluit genomen. Dat besluit heeft ervoor gezorgd dat er een verstoring is ontstaan van de openbare orde. De SVHS is 100% van mening dat deze verstoring van de openbare orde niet ter sprake was geweest als er geen ME of politie aanwezig zou zijn geweest bij terugkomst op de braak.

Daarom willen wij ook een klacht indienen of aangifte doen tegen de politie of de persoon die dit besluit genomen heeft. Naar ons idee heeft die beslissing en alle na komende acties er voor gezorgd dat de openbare orde dus danig verstoord werd, dat dit niet meer acceptabel is. De openbare orde werd verstoord in de vorm van intimiderend groepsgedrag door de aanwezigheid van de ME en Politie. Dit intimiderend groepsgedrag was het begin van de calamiteiten die plaats hebben gevonden bij terugkomst op de braak.

Het uiteindelijk resultaat door de verstoring van de openbare orde door de ME en politie zijn, voor zo ver bekend, enkele gewonden, drie kapotte busramen en een beschadigd imago van Helmond Sport en zijn goedwillende supporters.

Tot slot willen wij aangeven dat wij beschikken over een enorm aantal getuigen. Het feit wil dat er ongeveer 230 supporters bij zijn geweest die daardoor, onbedoeld, allemaal getuigen zijn geworden van het ontstaan van deze situatie en het verkeerde handelen van de ME en politie. Voor ons als vereniging zou dat toch voldoende bewijs moeten zijn dat het handelen van de ME en politie in dit geval absoluut niet door de beugel kon. Wij kunnen ons ook niet voorstellen dat al deze getuigen het verkeerd gezien zouden hebben. Wij willen de behandelaar dan ook verzoeken om deze zaak strafrechtelijk te vervolgen. Indien dit het geval is dan kan men, indien nodig alle 230 personen oproepen als getuigen. Mocht de zaak niet strafrechtelijk vervolgd worden dan zullen er 230 personen zwaar teleur gesteld zijn in ons rechtssysteem en het gevoel hebben dat dit incident weer in de doofpot wordt gestopt.

Supporters vereniging Helmond Sport.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op donderdag 23 januari 2020 om 12:59:

Had beter n bankje kunnen gooien

Beantwoorden
Herman-Peter van Dijk

@De weblog van Helmond op donderdag 23 januari 2020 om 12:59:

Bietje stoelen dans niks mis mee ????‍♀️ nu meneer agentje nog aan de tand voelen meneer agentjes ????

Beantwoorden

Wat een domme reacties.

Beantwoorden

Update 7:
‘3 of 4 harde klappen met een knuppel en het bloed spoot eruit’
5 Teleurgestelde supporters van Helmond Sport vinden dat zij op De Braak door de politie onnodig hard zijn aangepakt. Dat is te lezen in een NRC-artikel dat vanmiddag online kwam.

 • Voor oud-politieman Marius Joosten (70) was het optreden van zijn voormalige collega’s voldoende reden om te stoppen als vrijwillige supporterscoördinator bij Helmond Sport.
 • Bram van Leuken (24) hield namens de supportersvereniging de situatie in de bussen in de gaten. Hij zegt dat iedereen rustig instapte om terug naar De Braak te rijden. Daar aangekomen zag hij 50 of 60 agenten met honden en ME’ers met knuppels. Volgens Van Leuken moesten ze om onduidelijke redenen ruim een halfuur in de bus blijven.
 • Leon Celosse (54) wilde naar zijn fiets lopen en zei dat tegen de politie. “Eerst duwden ze me terug met een gummiknuppel, daarna begonnen ze te slaan; 3 of 4 harde klappen met een knuppel op mijn arm en mijn neus. Het bloed spoot eruit. Ik snap dat agenten hun werk moeten doen, maar waarom ze mij moesten hebben? Ik was niet gewelddadig en ik heb de confrontatie ook niet gezocht.”
 • William Verkoelen van de stichting Heel Helmond Support was daarbij en kreeg ook klappen. “Ik zwaaide met mijn handen en riep: rustig! Daarna kreeg ik wel 7 of 8 klappen met de knuppels.” Hij zegt dat hij reageerde op de klappen die Celosse kreeg. Op foto’s van zijn armen en benen zijn blauwe bloeduitstortingen te zien.
 • Supporter Patrick Keulens kreeg een klap in zijn rug toen hij de bus verliet. “Ik stond meteen met mijn handen omhoog. Ik deed niks.” “Ik snap dat de politie degene wil oppakken die een stoeltje naar hen gooit. Maar als supporters die zich gewoon gedragen, die alleen maar naar een wedstrijd zijn gegaan, worden geslagen, dan is er iets mis. Ik ga niet meer. Dit is het me allemaal niet waard.”

foto via TwitterSupporters zagen dat een supporter door meerdere agenten werd geslagen, zelfs toen hij op de grond lag. Ook beet een politiehond in zijn been. Berrie is een supporter die bij vrijwel elke wedstrijd aanwezig is, en volgens een aantal fans, nooit gewelddadig is. Zie ook de eerdere reacties hierboven. De man belandde die avond in het Elkerliek ziekenhuis. Berrie wil zelf niet in de publiciteit. Zijn advocaat Christian Visser zegt dat Berrie stelt dat hij “uit het niks het ziekenhuis is in geslagen”. Afgelopen vrijdag deed Berrie aangifte tegen de politie.
De politiewoordvoering bevestigt dat de arriverende bussen werden opgewacht. Zij zochten de verdachte die tijdens de derby een stoel naar de agent had gegooid (zie update 6). Zij zouden een iedere hebben gevraagd 1 voor 1 uit de bussen te stappen, zodat de verdachte eruit gepikt kon worden. Volgens de politie beviel dat een deel van de fans niet, sneuvelde er een ruit van een bus en werd de sfeer grimmiger. Wapenstokken en honden werden ingezet toen een aantal supporters de aanwijzingen niet opvolgde. Het openbaar ministerie zal onderzoek doen naar het optreden en het geweldsgebruik van de politie in Helmond, zo werd vorige week maandag bekend (zie update 3).

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 27 januari 2020 om 14:59:

Gerrum veel beterschap hoop ik Berry

Beantwoorden

Sterkte Berry ???? bahbah onnodig ja ????

Beantwoorden

Sterkte berrie, ik weet dat jij geen herrie schopper bent jij gedraagt je altijd netjes

Beantwoorden

Beterschap berry…sterkte ermee

Beantwoorden

Heel veel sterkte maat !

Beantwoorden

beterschap berrie…..echt schandalig dit…te triest voor woorden dat de politie van tegenwoordig te veel misbruikt maakt van hun penning…..hoop dat ie zijn baan kwijt is die blauwpet…

Beantwoorden

berrie dit had jou niet mogen gebeuren bererschap

Beantwoorden

Sterkte ????

Beantwoorden

Sterkte Berrie ????

Beantwoorden

Update 8:
Supporters Helmond Sport hadden goed gesprek met de lokale driehoek
Gisteren vond het aangekondigde (zie update 3) tweede gesprek plaats tussen de lokale driehoek, Helmond Sport en de supporters. Aanwezig namens de driehoek waren burgemeester Elly Blanksma, de officier van justitie (OvJ), een veiligheidsadviseur en een politieagente met aansturende/coördinerende functie die die bewuste vrijdagavond dienst had. Helmond Sport werd vertegenwoordigd door Leon Vlemmings (algemeen directeur) en Eric van den Dungen (bestuurslid). De delegatie Helmond Sport-supporters bestond uit Erik van Kilsdonk (SVHS), Marius Joosten (supporterscoördinator), een afgevaardigde van de sfeergroep NSVO, William Verkoelen (Heel Helmond Support) en Bram van Leuken (We Are Helmond). De supporters keken terug op een goed gesprek in ‘t Cour op de Zuid Koninginnewal. Bram van Leuken schreef een gespreksverslag dat wij als volgt samenvatten.

De politieagente vertelde gisteravond dat de inzet van de Helmondse politie al voorafgaand aan de derby was opgeschaald. Zij kregen namelijk signalen dat een veertigtal PSV en/of FC Eindhoven-fans de Helmond Sport-supporters bij terugkomst wilde belagen. Spotters konden er onderweg al zo’n 30 onderscheppen en terugsturen. “De 10 supporters die Helmond wel binnengekomen zijn, zijn later bij Con-Brio aangehouden omdat ze gezichtsbedekkende kleding, boksbeugels (laf) en honkbalknuppels (ook laf) in hun bezit hadden.” Zij worden strafrechtelijk vervolgd.
Toen duidelijk werd dat er tijdens de wedstrijd in Eindhoven al een agent gewond raakte door een stoel, wilde de politie de dader (wiens signalement zij hadden) bij terugkomst op De Braak proberen aan te houden. “Dit was de reden van de in grote getale aanwezige politie en ME.”

Na de lezing van de politieagente gaven de supporters hun kijk op de gebeurtenissen bij terugkomst op De Braak. Er was volgens hen geen communicatie tussen politie en supporters of de organisatoren van de busreis. “Niemand wist wat de bedoeling was en waar men aan toe was. Veel onrust had voorkomen kunnen worden door transparant te zijn in het hoe en waarom van deze grote politie-inzet.” Het toegepaste politiegeweld was disproportioneel en buitensporig vindt de supportersdelegatie. Ook vroegen zij zich hardop af waarom 220 onschuldige supporters geconfronteerd moeten worden met de aanhouding van de ‘stoeltjesincident’-dader.

Het nu lopende onafhankelijk onderzoek duurt 6 tot 8 weken. Daaruit moet blijken of de politie fouten maakte, er buitensporig en buitenproportioneel geweld is gebruikt en welke sancties volgen. De klacht van onder andere de SVHS wordt bestudeerd en meegenomen in het onderzoek. De OvJ neemt de 2 aangiften tegen de politie in behandeling. “Omdat zij echt wil weten wat die avond nou allemaal heeft plaatsgevonden” wil burgemeester Blanksma in samenwerking met burgemeester Jorritsma van Eindhoven nog een geheel onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren.

“Wij kijken terug op een goed gesprek.” Het begin van herstel van vertrouwen tussen de lokale driehoek en de Helmond Sport-supporter is gemaakt meldt Bram. “We hadden zeker de indruk dat zij de onderste steen graag boven wil hebben en men onze adviezen mee nam om te voorkomen dat dit nog eens zou gebeuren.”

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 29 januari 2020 om 10:29:

Die vertrouwen is er niet en die zal er ook nooit komen !

Beantwoorden

Uit jarenlange ervaringen mogen er in deze, door locale driehoeken geen fouten mogen gemaakt. Daarvan zijn teveel mensen de dupe die nu niet meer naar het voetbal zullen gaan, omdat ze onjuist bejegend zijn waaronder te verstaan o.a. ouderen en kinderen.

Beantwoorden

Wanneer gaat het bij Helmond Sport een keer over voetbal i.p.v. allerlei randzaken. Ik lees vandaag in ED ook weer een heel verhaal over de wankele financiele basis van Helmond Sport. De vraag lijkt inmiddels gerechtvaardigd voor wie in ‘s hemelsnaam er een nieuw stadion gebouwd moet worden?

Beantwoorden

Ook Martie Jeuken, de stadionspeaker van Helmond Sport, gaat dit seizoen niet meer naar uitwedstrijden. “Om te voorkomen dat ik de volgende keer als goedwillende Helmond Sport-supporter zonder enige aanleiding door de politie in elkaar wordt gemept.” Voorlopig is hij alleen bij thuiswedstrijden actief als speaker, zo laat hij weten.

Beantwoorden

Wat erg !! Sterkte Berrie ! ????????

Beantwoorden

Deze man doet geen vlieg kwaad..is erg op zijn eigen..drinkt een biertje op zun tijd en houdt van voetballen en dan eindigt die zo op de brancard..als ze nou eens echte boeven gingen pakken dan deze mensen …dan zouden er minder criminelen rondlopen of mindere inbraken enzo zijn.
Maar dit is gewoon schandalig voor woorden ????????????

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 20 januari 2020 om 19:35:

Hoezo afstand zij is verantwoordelijk. Triest hoor.

Beantwoorden

@Roland op woensdag 29 januari 2020 om 13:36:

Hierbij die jaarcijfers (pdf) van Helmond Sport. Daarin is te lezen dat de club 265 euro verlies leed over het seizoen 2018/2019. Dit seizoen verwacht Helmond Sport 19 duizend euro in de min te eindigen. Ondanks dat verlies, spreken zij de verwachting uit over voldoende geldmiddelen te beschikken om het seizoen uit te kunnen spelen.

Beantwoorden

Bah Bah, Helmond sport wint nooit, pure bagger en geld in een putje spoelen. En dan nog al die aanhangers met het IQ van een pinda. Alle mannetje die vroeger werden gepest (zelf getuige van geweest) zijn nu opeens Helmond Sport Ultra. Wat een grap zeg. Ik zeg opdoeken die club van randdebielen.

Beantwoorden

Update 9:
Evaluatie voetbalwedstrijd FC Eindhoven – Helmond Sport afgerond
Zojuist kwam de politie met het onderstaande bericht dat we hieronder 1 op 1 geplaatst hebben. In eerdere updates en reacties zie je wat de weblog en andere Helmonders eerder schreven over die ongeregeldheden.

Op vrijdag 17 januari werd er gevoetbald in Eindhoven. Op het veld speelde FC Eindhoven tegen Helmond Sport. Tijdens de wedstrijd braken ongeregeldheden uit in het stadion en later op de avond kwam het in Helmond tot een treffen tussen supporters en de politie. Voor, tijdens en na het duel was het onrustig in en buiten het stadion. De wedstrijd werd stilgelegd en de Mobiele Eenheid (ME) werd ingezet om supportersgroepen uit elkaar te houden. Een agent raakte gewond nadat hij werd bekogeld met een stoel. Later werd daarvoor een verdachte aangehouden. Hij moet zich binnenkort voor de politierechter verantwoorden. Rond de wedstrijd werden in Eindhoven en Helmond 11 verdachten aangehouden voor uiteenlopende feiten. Een deel van deze verdachten heeft zich voor de rechter moeten verantwoorden of heeft een strafbeschikking gekregen. De heftige gebeurtenissen van deze avond zijn geëvalueerd en uit de diverse evaluaties en beoordelingen komt een aantal conclusies en aanbevelingen naar voren. Deze worden omarmd door alle betrokken partijen. Er is in de tussentijd meermaals constructief overleg geweest tussen de gemeente, politie, voetbalorganisaties en supporters om de voorgestelde actiepunten op te pakken. Ook is meermaals gesproken tussen politie en de supportersvereniging van Helmond Sport waarbij over en weer meer begrip is ontstaan.
.

.
Auditteam Voetbal en Veiligheid
Het Auditteam Voetbal en Veiligheid heeft op eigen initiatief een onderzoek gedaan naar de gebeurtenissen tijdens en na de wedstrijd FC Eindhoven – Helmond Sport, zie het eindrapport van het auditteam (pdf). Het auditteam doet, na gesprek met alle betrokkenen, 15 aanbevelingen. De belangrijkste aanbevelingen uit het rapport zijn:

 • De politie krijgt de aanbeveling om de commandostructuur te verbeteren en te zorgen voor een goede regie in alle fasen van een dergelijk incident. Het zou goed zijn om nogmaals de processen en procedures tegen het licht te houden en deze nogmaals te oefenen. Ook met betrokken clubs, bijvoorbeeld als het gaat om de uitstroom en het vertrek van het uitvak. Hierbij is extra aandacht nodig voor de communicatie met bestuur en BVO’s, zodat alle partners tijdig op de hoogte zijn van de actuele stand van zaken.
 • Veiligheidsorganisaties: de stewardorganisaties van Helmond Sport en FC Eindhoven kunnen nog verder verbeteren als het gaat om het sneller aanspreken en ingrijpen. Daarnaast krijgt FC Eindhoven de aanbeveling om regelmatig te oefenen in het omgaan met calamiteiten en optimaler gebruik te maken. van de commandopost. Helmond Sport krijgt het advies om bij uitwedstrijden de veiligheidscoördinator mee terug naar Helmond te laten reizen.
 • Het stadion van FC Eindhoven en de infrastructuur daaromheen heeft verbeteringen in de inrichting nodig om te kunnen werken ten tijde van incidenten. Daarnaast zal de inzet van stewards tijdens wedstrijden erop gericht moeten zijn om te voorkomen dat supporters over de hekken kunnen klimmen. FC Eindhoven en de gemeente Eindhoven zijn met elkaar in goed overleg om de voorgestelde verbeteringen zo snel mogelijk door te voeren.

Alle partners geven nadrukkelijk aan de aanbevelingen te onderschrijven en stappen te gaan zetten om tot verbetering te komen.
.
Beoordeling geweld
De politie evalueert haar inzet en optreden doorlopend, de leerpunten worden gebruikt om te komen tot verbeteringen in de eigen processen. Dat is uiteraard ook in deze casus gebeurd. Uit de evaluatie is een aantal aanbevelingen en conclusies gekomen, die in lijn zijn met de aanbevelingen van het auditteam.
Ook wordt het door de politie toegepaste geweld beoordeeld door een commissie. Die beoordeling leidt tot adviezen aan de politiechef en de districtchef. In zijn algemeenheid kan een politie-inzet heftig overkomen op betrokken. De afgelopen periode hebben vertegenwoordigers van de politie meermaals met supporters in hierover gesproken en is begrip ontstaan voor elkaar.
.
Beoordeling aangiften door OM
Twee supporters van Helmond Sport deden aangifte tegen de politie in verband met geweld dat door agenten was gebruikt. Dit gebeurde nadat bussen met supporters terugkeerden in Helmond. Een man werd gebeten door een politiehond en raakte daardoor gewond. Een andere man werd door een lid van de ME meerdere malen geslagen met een wapenstok. In beide zaken was er in de ogen van het Openbaar Ministerie sprake van een noodzakelijk optreden door de politie in een situatie waarbij agressie vanuit supporters zich richtte op de politie.
.
Klachtenprocedure
In totaal 6 supporters hebben uiteindelijk een klacht ingediend over het optreden van de politie. Deze klagers hebben uitgebreid gesproken met de politieleiding wat heeft geleid tot begrip over en weer.

Beantwoorden

Still angry at the outcome.
Terrible behaviour & reaction from the police. 😢

Beantwoorden
Ian Chapman from Burnley

Ik ben benieuwd wie op figuur 13 van dat rapport de stoelgooier op die foto is. Klojo!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *