13reacties

“Kampioenselftal begon erin te geloven”

Met enthousiasme haalt William Verkoelen van Helmond Sport met de weblog herinneringen op over de promotie op 1 mei 1982. Dat is zondag dus exact 40 jaar geleden. Zelfs een diehardsupporter als William moest even zijn geheugen op laten frissen. Dit gebeurde door Helmond Sport-kenner Wilko van Tilburg. 
Wilko praatte hem onder andere bij over de goede voorbereiding voor dat seizoen. Zo werd tegen de nationale selectie van Polen nipt met 1-2 verloren. Een uitstekende prestatie als je je realiseert dat deze ploeg het jaar erop de halve finale van het WK in Spanje bereikte waarin ze met 0-2 verloren van de latere wereldkampioen Italië. Ook de 4-0 overwinning tegen eredivisionist FC Den Haag mag niet onvermeld blijven. Kortom, er leek iets moois op De Braak op te bloeien.

Toch groeide bij William met de dag de verbazing dat de Helmonders zo goed presteerden dat seizoen, promoveerden en sterker nog: kampioen werden. De supporter van de AA-side over de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen SC Veendam. “Ik liep het veld op met een rood-wit geblokte vlag met het logo erop. Na de wedstrijd werden de voetballers op de schouders genomen. Er kwamen verscheidene bierwagens gesponsord door Bavaria het veld op. Zelf dronk ik in die tijd nog Dr. Pepper. Maar ja, dat was toch ook Bavaria hahaha?! De spelers stonden op de platte kar en kregen een rondrit door de stad en stonden op het bordes van Hotel West-Ende. Legendarisch! Ik verheugde mij op de duels tegen de topclubs uit de Eredivisie en op de ontvangst van hun supporters. Wat was ik trots op mijn club.” Een uitgebreide sfeerimpressie van de promotie is te zien in de film helemaal onderaan. Beslist het bekijken waard!

Hoe uitzonderlijk de prestatie was blijkt wel uit het feit dat Helmond Sport 2 periodetitels won en het er bijna 3 waren geweest. Dat was tot dan toe in de eerste divisie nog nooit gepresteerd. Het trio Jan Notermans-Rini van Loon-Piet van Lier (De 3 Wijzen aldus Van Lier) stond aan de bakermat van dit succes. Maar volgens Verkoelen waren het uiteraard ook de prestaties van de kleine krappe selectie. “Het was een vriendenteam, dat naarmate het seizoen vorderde erin begon te geloven, het kampioenschap niet meer door zijn vingers wilde laten schieten en voor elkaar door het vuur ging. Volgens Otto Versfeld was het met name een vriendenteam omdat veel spelers elkaar reeds kenden uit hun tijd bij de reserves van PSV.”

Vrijdag 6 mei is er een reünie, de meeste oud-spelers van het kampioensteam zullen er aanwezig zijn. Tijdens de rust van de competitiewedstrijd tegen FC Den Bosch zullen zij op De Braak gehuldigd worden. William hoopt dat er zoveel mogelijk fans komen om ze te begroeten en voor hen te applaudisseren.
De fans van de AA-side konden zich aanmelden voor de reünie. Zo kunnen ze dineren met het Helmondse Dreamteam. “Er zullen ongeveer 30 AA-siders hieraan deelnemen. Ik wil de organisatie van de reünie bedanken. Hierbij mogen zeker oud-speler Robert Cox, AA-Side-supporter Frank Raaijmakers en Jos Lenssen niet vergeten worden.” Jos is de eigenaar van Voetbalmuseum Fanatic in Mierlo. Daar is een aparte plek ingeruimd voor de historie van Helmond Sport. In dat museum zal de ontvangst van de genodigden plaatsvinden. “Hoe dan ook, we maken er met zijn allen een groot feest van!”

John van Lierop maakte 5 jaar geleden de foto rechtsboven.