Buiten is het 16 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.681 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

13reacties

Met enthousiasme haalt William Verkoelen van Helmond Sport met de weblog herinneringen op over de promotie op 1 mei 1982. Dat is zondag dus exact 40 jaar geleden. Zelfs een diehardsupporter als William moest even zijn geheugen op laten frissen. Dit gebeurde door Helmond Sport-kenner Wilko van Tilburg. 
Wilko praatte hem onder andere bij over de goede voorbereiding voor dat seizoen. Zo werd tegen de nationale selectie van Polen nipt met 1-2 verloren. Een uitstekende prestatie als je je realiseert dat deze ploeg het jaar erop de halve finale van het WK in Spanje bereikte waarin ze met 0-2 verloren van de latere wereldkampioen Italië. Ook de 4-0 overwinning tegen eredivisionist FC Den Haag mag niet onvermeld blijven. Kortom, er leek iets moois op De Braak op te bloeien.

Toch groeide bij William met de dag de verbazing dat de Helmonders zo goed presteerden dat seizoen, promoveerden en sterker nog: kampioen werden. De supporter van de AA-side over de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen SC Veendam. “Ik liep het veld op met een rood-wit geblokte vlag met het logo erop. Na de wedstrijd werden de voetballers op de schouders genomen. Er kwamen verscheidene bierwagens gesponsord door Bavaria het veld op. Zelf dronk ik in die tijd nog Dr. Pepper. Maar ja, dat was toch ook Bavaria hahaha?! De spelers stonden op de platte kar en kregen een rondrit door de stad en stonden op het bordes van Hotel West-Ende. Legendarisch! Ik verheugde mij op de duels tegen de topclubs uit de Eredivisie en op de ontvangst van hun supporters. Wat was ik trots op mijn club.” Een uitgebreide sfeerimpressie van de promotie is te zien in de film helemaal onderaan. Beslist het bekijken waard!

Hoe uitzonderlijk de prestatie was blijkt wel uit het feit dat Helmond Sport 2 periodetitels won en het er bijna 3 waren geweest. Dat was tot dan toe in de eerste divisie nog nooit gepresteerd. Het trio Jan Notermans-Rini van Loon-Piet van Lier (De 3 Wijzen aldus Van Lier) stond aan de bakermat van dit succes. Maar volgens Verkoelen waren het uiteraard ook de prestaties van de kleine krappe selectie. “Het was een vriendenteam, dat naarmate het seizoen vorderde erin begon te geloven, het kampioenschap niet meer door zijn vingers wilde laten schieten en voor elkaar door het vuur ging. Volgens Otto Versfeld was het met name een vriendenteam omdat veel spelers elkaar reeds kenden uit hun tijd bij de reserves van PSV.”

Vrijdag 6 mei is er een reünie, de meeste oud-spelers van het kampioensteam zullen er aanwezig zijn. Tijdens de rust van de competitiewedstrijd tegen FC Den Bosch zullen zij op De Braak gehuldigd worden. William hoopt dat er zoveel mogelijk fans komen om ze te begroeten en voor hen te applaudisseren.
De fans van de AA-side konden zich aanmelden voor de reünie. Zo kunnen ze dineren met het Helmondse Dreamteam. “Er zullen ongeveer 30 AA-siders hieraan deelnemen. Ik wil de organisatie van de reünie bedanken. Hierbij mogen zeker oud-speler Robert Cox, AA-Side-supporter Frank Raaijmakers en Jos Lenssen niet vergeten worden.” Jos is de eigenaar van Voetbalmuseum Fanatic in Mierlo. Daar is een aparte plek ingeruimd voor de historie van Helmond Sport. In dat museum zal de ontvangst van de genodigden plaatsvinden. “Hoe dan ook, we maken er met zijn allen een groot feest van!”

John van Lierop maakte 5 jaar geleden de foto rechtsboven.

13 reacties:

Het was Jong Polen waar Helmond Sport indertjd tegen oefende, niet het team dat naar het WK in 1982 ging.
Maar goed, na veertig jaar worden alle verhalen per definitie mooier 🙂

Beantwoorden

En kijk eens wat er nu van over is. De onderste plaats. Al jaren geen toonbeeld meer van een echte voetbalclub. Blijven zwijmelen in herinneringen, daar koop je niet veel voor……

Beantwoorden

Reünie van de oud Helmond Sport kampioenen belooft vrijdag 6 mei een geweldig gebeuren te worden! Zorg dat je erbij bent in het stadion op de Braak. Nog 1 keer juichen voor onze kampioenen. En natuurlijk zo’n unieke sjaal 1982-2022 scoren voor slechts een tientje! Uniek is ook dat de selectie van Helmond Sport aanstaande vrijdag thuis tegen FC Den Bosch zal spelen in een retro tenue van 1982. Deze tenues zullen later geveild worden!!

Beantwoorden

Mooi verhaal en goed verwoord. Prachtige zaterdagavond 1 mei 1982. De 2 jaar Eredivisie hierop volgende waren een kadootje. De promotie naar de Eredivisie, en de EK1988 finale de mooiste voetbalbeleving voor mij.

Beantwoorden

@Roland op zaterdag 30 april 2022 om 20:34:

Dankjewel voor je reactie, maar toch is hetgeen daarover in ons artikel staat correct. Helmond Sport speelde op 30 juli 1981 die oefenwedstrijd tegen het nationale elftal van Polen. Zie het onderstaande krantenartikel dat we vanochtend van Typisch Telstar kregen. En, hoewel wat minder hard bewijs (maar toch!), daaronder het toegangskaartje voor de staantribune dat Wilko van Tilburg nog had van die wedstrijd.
Mocht je bewijs hebben van jouw Jong-Polen-stellingname, dan zien we dat natuurlijk graag!

Beantwoorden

@ Weblog van Helmond op zondag 1 mei 2022 om 10:55:

Deze oefenwedstrijd van Helmond Sport is inderdaad aangekondigd met als tegenstander het nationale team van Polen, ook in het Helmonds Dagblad.
Echter, het team dat daadwerkelijk verscheen bevatte geen enkele bekende naam (Lato, Boniek etc.), maar uitsluitend jeugdige spelers. In het wedstrijdverslag van het Helmonds Dagblad daags na de wedstrijd stond daarom in de kop ‘jonge Polen’. In dat artikel kun je ook nog terugvinden dat de ruststand 0-1 was en Hans Strijbosch voor de gelijkmaker zorgde. De eindstand was inderdaad 1-2.

Beantwoorden

Maar een veel leuker feitje over het kampioenschap is dat er in het hele seizoen door trainer Jan Notermans slechts dertien(!) veldspelers zijn ingezet (inclusief de wissels).
De in Helmond opgegroeide Anno de Kleine (dit voor de echte kenners) bleef bijvoorbeeld het hele seizoen op de bank zitten.

Beantwoorden

Maar Anno kon wel heel goed biljarten. Net als zijn vader Henk.

Beantwoorden

@Arjen op zondag 1 mei 2022 om 13:53:

Hij kon ook best goed voetballen (liet dat ook zien in het tweede elftal), maar zijn concurrenten in het centrum van de verdediging (Jos Lacroix en Ad de Wert) misten dat seizoen geen enkele minuut.

Beantwoorden

@Ronald en @Arjen Anno de Kleine heeft later nog bij Willem II gevoetbald onder hoede van Piet de Visser. Hij moest de opvolger worden van Hans Werdekker die naar Ajax vertrokken was maar heel vlug weer terugkwam bij Willem II. Anno de Kleine gaf hiervoor zijn biljart-carrière op maar helaas niet slaagde als voorstopper in de Eredivisie en zat heel vlug bij Willem II op de reservebank en heeft het in het betaalde voetbal niet gered. PS Vraagje, ik meende dat hij Arno de Kleine in plaats van Anno de Kleine heette. Klopt dat of heb ik het fout? Nog een vraag van mij: Is hij daarna weer gaan biljarten?

Beantwoorden

De 13 spelers waren volgens mij Otto Versfeld, Hans Ribberink, Hennie van der Ven, Jos Lacroix, Ad de Wert, Hans Strijbosch, Robert Cox, Jack Edelbloedt, Johan van der Hooft, Erwin Cramer, Harry Lubse, Peter Alkemade, Eddy Sobczak die 3 wedstrijden als doelman in de basis stond, in de derde wedstrijd geblesseerd uitviel tegen Heerenveen en vervangen werd door Otto Versfeld, die afwisselend met Pieter Willemse op de bank zat en dat was toevallig die wedstrijd. Versfeld speelde een wereldpartij tegen Heerenveen en kwam later definitief in de basis. PS Misschien heeft André Klaassen ook nog meegespeeld of was hij dat jaar slechts reservespeler? Het jaar erop speelde hij zich in de Eredivisie in de basis. Hij was scholier op het MEAO op de Nachtegaallaan en voetbalde als prof. Nu werkt hij bij VDL.

Beantwoorden

@Henk op zondag 1 mei 2022 om 14:53:

De 13 VELDspelers waren Hans Ribberink, Hennie van der Ven, Jos Lacroix, Ad de Wert, Hans Strijbosch, Robert Cox, Jack Edelbloedt, Johan van der Hooft, Erwin Cramer, Harry Lubse, Peter Alkemade, André Klaassen en Piet Schilders.
De keepers waren inderdaad Eddy Sobczak en Otto Versfeld.

Beantwoorden

Aanvullend op @De weblog van Helmond op zondag 1 mei 2022 om 10:55:

Met dank aan Jan-Willem wist Wilko van Tilburg vanochtend ook nog het affiche van de wedstrijd tegen de Polen te presenteren:

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *