Buiten is het 15 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.681 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

8reacties

Bij Helmonder Gijs de Ruijter staat een groot gedeelte van zijn leven in het teken van sport, met een voorliefde voor voetbal. Van 1992 tot 1995 was hij algemeen manager van Helmond Sport. Bij deze club maakte De Ruijter coaches mee als Frans Körver, Henk Rayer en Adrie Koster.
Achter de aanstelling van Koster zit nog een verhaal. Aanvankelijk hadden de rood/zwarten Huub Stevens in het vizier. Dat zou dan diens eerste baan als hoofdcoach worden. Er liepen reeds vergevorderde onderhandelingen. De geboren Limburger koos na het ontslag van Adrie Koster door Roda JC echter voor de club uit Kerkrade en Koster kwam naar Helmond. De interesse van Helmond Sport in Stevens getuigde van een goede kijk. Want Stevens won enkele jaren later met Schalke 04 de UEFA Cup en werd in het seizoen 2000/2001 op een haar na kampioen in de Bundesliga.

De oud-algemeen manager van Helmond Sport is in 1965 geboren op de Filipijnen. Zijn vader zette daar een bedrijf op voor een Amerikaanse onderneming. Gijs kan zich van deze tijd echter niets herinneren want 2 maanden na zijn geboorte verhuisde de familie naar Helmond. Het gezin ging in de Bernoullistraat wonen en verhuisde later naar de Gerwenseweg in Stiphout.
Maar de Stiphoutenaar bleef de Wilhelminaschool in de Warande trouw. Hij had hier oud-wethouder Jan van den Heuvel als onderwijzer. Gijs herinnert zich nog diens handbalwedstrijden met PSV voor de Europa Cup die hij bezocht in Eindhoven. Saillant detail is dat zijn zoon Abe later ook les kreeg van een Helmondse politicus namelijk wethouder Harrie van Dijk. “Weet je waarom mijn zoon supporter van PSV werd? Omdat Harrie in de klas altijd het PSV-clublied draaide hahaha.”
Gijs zelf ging als kind voetballen bij Stiphout Vooruit. Hij was centrale verdediger, zijn spelinzicht was 1 van zijn sterke kanten. De Ruijter voetbalde kort in het eerste elftal totdat hij vanwege zijn studie zijn vleugels uitsloeg. Lambert Kreekels, topscoorder aller tijden bij Helmond Sport, was zijn coach die hem reeds op 16-jarige leeftijd liet debuteren.

Al op jonge leeftijd was de oud-algemeen manager van Helmond Sport bestuurslid bij BC Moons. Deze Helmondse basketbalclub was zijn tijd ver vooruit en hierin had de Stiphoutenaar zeker een groot aandeel. Zo deed men reeds aan merchandising, had de club een eigen kledinglijn, gaf het clinics en de club had een Amerikaanse coach. Kortom, een amateurclub op professionele leest geschoeid. Een aantal jaar terug was De Ruijter nog algemeen manager bij Heroes Den Bosch, deze profclub was voorheen bekend als Nashua Den Bosch.

Bij Helmond Sport werd Gijs in 1992 de opvolger van Rini van Loon. Deze was 24 jaar lang manager bij de club geweest en de jonge Gijs dacht bij zichzelf: “als zijn opvolger het net zolang volhoudt moet ik nog 24 jaar wachten. Dus moet ik nu maar vast solliciteren.” De jongeman deed dit op goed geluk en… bleek de uitverkorene te zijn. Hij werd met zijn 26 jaar de jongste algemeen manager ooit in het Nederlandse betaald voetbal. Een record dat nog steeds niet gebroken lijkt te zijn.

De Ruijter studeerde Technische Bedrijfskunde op de Technische Universiteit in Eindhoven en is analytisch sterk. Ook zat hij in Boston op de Harvard Summer School en daarna in de Verenigde Staten een stage voltooid bij het Nederlandse Stork Screens. In Amerika leerde hij op eigen benen te staan en het gaf hem internationale levenservaring.
Hij liep stage bij Philips Corporate Marketing Communications met als afstudeeropdracht het meten van de effectiviteit van de sponsoring van het WK 1990 in Italië. Tot slot mag zijn voetbalkennis niet vergeten worden. Zo heeft De Ruijter een olifantengeheugen voor voetbaluitslagen, kent vele namen van voetballers uit het verleden en ook andere voetbalfeitjes. Kortom, het was niet zo gek dat de 26-jarige de functie bij Helmond Sport toegewezen kreeg.

Bij Helmond Sport heeft hij zich ingezet voor de nieuwe tribune aan de Oostzijde. De oude was niet veilig want die was onder andere zeer brandgevaarlijk. Onder voorzitterschap van Wim Kuypers werd deze gebouwd waar ook plaats gemaakt werd voor een Businessclub en restaurant. Dat was een flink stap vooruit in die periode. Hierin was Helmond Sport 1 van de trendsetters. De rood/zwarten werden destijds nog genomineerd als Club van het Jaar, maar Feyenoord kreeg dat jaar die eer.
Gijs juicht de bouw van Sport- en Beleefcampus De Braak met een stadion van Helmond Sport toe. “Waarschijnlijk wordt de toekomst van Helmond Sport dan stabieler en is er financieel meer mogelijk. Daardoor kunnen de prestaties met een uitgekiend sportief beleid op het veld beter worden. Helmond Sport is toch een van de visitekaartjes van Helmond.”

Met de Stiphoutenaar kun je ook lachen. Zo vertelt hij de anekdote dat Helmond Sport eens veel geblesseerden en geschorsten had. Men hoopte dat het voetbal dat weekend afgelast zou worden maar daar zag het niet naar uit. Hierop besloot de club om in de nacht de sproeiers aan te laten staan zodat het veld onbespeelbaar zou worden. Het resultaat werd bereikt, de enige match binnen het betaald voetbal die dat weekend werd afgelast. Hiep, hiep, hoera! Waar een regeninstallatie groot in kan zijn.

Na zijn Helmond Sport-periode heeft Gijs onder meer nog gewerkt bij een sportmarktetingbureau en als voetbalmakelaar. Dat laatste was in die tijd nog vrij zeldzaam. Hij was de zeventiende in Nederland die de licentie kreeg. Hij werkte samen met Willy van Neerven, oud-technisch manager van Helmond Sport maar ook met oud-PSV’er Ralf Edström. Deze attendeerde De Ruijter nog op de toen 17-jarige Zlatan Ibrahimovic. Dat had echter geen kans van slagen, velen zaten al achter hem aan. Gijs werkt tegenwoordig als financieel manager bij Pitcher in Den Bosch.

Theo Manders, lijsttrekker van VVD Helmond, merkte de ambities van de Stiphoutenaar op en vroeg of Gijs iets voor zijn partij wou betekenen. Het enthousiasme van de lijsttrekker overtuigde De Ruijter. Gijs is voor de gemeenteraadsverkiezingen volgende week op nummer 8 binnengekomen op de verkiezingslijst van de VVD. “Hopelijk kom ik door voorkeurstemmen in de gemeenteraad.”
Gijs wil zich dan onder andere inzetten voor het midden- en kleinbedrijf. Hij is zelf nog ondernemer geweest en weet hoe moeilijk de vele regelgeving en aanvragen van vergunningen hierin kunnen zijn. Zo heeft hij zelf nog eens plannen gehad voor een Bed & Breakfast in Helmond maar liep hierbij tegen veel bureaucratie en andere moeilijkheden aan. Dat vindt hij vreselijk. Gijs wil zich sterk maken voor minder regelgeving en een lokaal loket met 1 aanspreekpunt. Deze is bedoeld om ondernemers vooruit te helpen en ze zo de ruimte te geven om goed te kunnen ondernemen.

Ook de sport heeft nog een speciaal plekje in zijn hart. Voorheen zat hij in het jeugdbestuur van Stiphout Vooruit maar toen zijn zoon ging tennissen nam hij zitting in het bestuur van Tennisvereniging Carolus. Deze club werd in 2017 uit 2700 tennisverenigingen gekozen tot beste tennisvereniging van Nederland.
Gijs wil in de politiek dan ook beslist iets op sportgebied voor Helmond betekenen. Hij zit in de Commissie Lokaal Sportakkoord. Uit statistieken blijkt dat in gemeente Helmond minder voldaan wordt aan de beweegnorm dan in de rest van Nederland. Het is een gegeven dat dit gevolgen heeft voor de levensverwachting en gezondheid van diens inwoners. “Daar moet verandering in komen. Dat geldt voor zowel ouderen als jongeren.” Zo vindt De Ruijter The Daily Mile in Engeland een eenvoudig en effectief initiatief. “Hierin lopen de kinderen gezamenlijk dagelijks 15 tot 20 minuten. De positieve impact hiervan is enorm. In Engeland nemen er al 7000 scholen aan deel. Maar er zijn ook andere initiatieven te bedenken die nog effectiever zijn maar wel meer vragen van de gemeente en scholen.”

Onlangs woonde Gijs een presentatie over de laatste ontwikkelingen bij Hockeyclub Helmond bij. Die club wil een nieuw energieneutraal clubhuis bouwen met een nieuwe ingang voor de club. Hierin wordt meegenomen dat men het parkeerprobleem en de overlast in de wijk aan wil pakken. Gijs vindt het tijd worden dat dit langlopend vraagstuk voor de betrokkenen wordt opgelost.

Gijs zelf doet aan padel bij TPC Espendonk in Brouwhuis. Deze tussenvorm van squash en tennis wordt steeds populairder in Nederland. De Ruijter kwam 8 jaar geleden met de sport in aanraking tijdens een trainingskamp met het tennisteam van zijn zoon. De Stiphoutenaar was direct verkocht.
In Helmond zijn er maar weinig padelbanen terwijl er wel veel vraag is van zowel beoefenaars, clubs en investeerders. De Ruijter wil dan ook dat er meer padelbanen komen. “Dit zou goed zijn om de Helmonders aan het sporten te krijgen en/of te houden.” Zal Gijs op dit vlak weer een vooruitziende blik hebben? Dat kan zomaar eens waar zijn. In Spanje is padel al populairder dan tennis. Een apart verhaal zeker gezien het feit dat de Spanjaard Rafael Nadal 1 van de beste tennissers ter wereld is.

Zal de visie en het enthousiasme van Gijs de Ruijter met betrekking tot de sport en het ondernemen aanslaan in Helmond? Mogelijk weten de Helmonders na 16 maart meer.

8 reacties:

Nooit geweten dat Helmond Sport zo’n jong menneke als manager had. Skôn interview.

Beantwoorden

Wat een super leuk artikel!

Beantwoorden

Ik stem eigenlijk altijd op Rieter van Helder Helmond, maar als we die oud-manager ook in de gemeenteraad krijgen dan zit het helemaal goed met het nieuwe Helmond Sport-stadion. Want mensen, de strijd daarvoor is zeer zeker nog niet gestreden!!!

Beantwoorden

Nou Gijs mijn stem heb je zeker niet. Sport hoort niet in het teken te staan van €.
Sporten doe je lekker voor je lekker samen voor je plezier. Ik krijg de indruk dat jij het toch vooral ziet als een bron van inkomsten. Zulke mensen hebben we al genoeg in de politiek. Ik wens je dan ook veel succes buiten de politiek.

Beantwoorden

Als ik dat CV lees, dan klinkt het vooral leuk, maar de resultaten en feiten spreken ook klare taal.
Echt VVD om hiermee te komen.
Maar eerlijk is eerlijk, slechter dan CDA of D66 is het zeker niet. En mocht meneer met boirkeurstemmen gekozen worden, eenstemeer proficiat.

Beantwoorden

Gijs is een genereuze goeie gast met een sociaal en warm hart. Ik heb met hem heel fijn én professioneel samengewerkt bij BC Moons. Ook heb ik ervaren hoe onbaatzuchtig hii mensen heeft geholpen die in moeilijkheden waren gekomen. Ik ben geen VVD-stemmer maar ik ervaar het als een groot winstpunt dat mensen als Gijs het politieke klimaat in Helmond gaan innoveren.

Beantwoorden

@stadskunstenaar…kijk daar hebben we wel wat aan. Serieus, ik waardeer het dat mensen zoiets persoonlijks met ons delen. Ik had al voordeel van twijfel gevoel, en dit is een mooie toevoeging.
Leuk als Gijs gekozen wordt, ik ga hem zeker volgen.

Beantwoorden

Dat wordt waarschijnlijk nog veel lezen de komende dagen. Immers, niet alleen de VVD zal hier ruimte voor krijgen op de weblog. Toch? Er zijn zoveel andere aspirant GR-leden die we hier nog niet gehoord hebben.

Beantwoorden
Frans Zanden van der

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *