4reacties

Stille kracht op De Braak

Het verhaal ‘Rachid Tijani’ is de geschiedenis over 1 van de vrijwilligers die zich belangeloos wegcijferen voor de maatschappij. Rachid mag je de stille kracht op De Braak noemen. Zowel bij de profs als bij de amateurs. Hij is een man van weinig woorden maar een gouwe voor de Helmondse voetbalwereld. Op een regenachtige maandag sprak de weblog met Tijani in de Business Club van Helmond Sport onder het genot van een bakkie koffie.

Tijani emigreerde 23 jaar geleden van Marokko naar Nederland. Hij zocht het avontuur en wilde de wereld gaan verkennen. Rachid kreeg via uitzendbureau Randstad werk bij de horecagroothandel Deli XL (dat inmiddels Bidfood heet). Hij begon er in de nachtdienst als productiemedewerker en heeft nu de leiding over het magazijn. Rachid heeft deze promotie mede te danken aan het feit dat hij heel adequaat kan reageren op onvoorziene omstandigheden en stressbestendig is. Verder kan hij goed met mensen opschieten.
Dit komt hem ook goed van pas bij zijn vrijwilligerswerk. Rachid begon als Helmond Sport-steward bij de ingang van de supportersvakken O en P. Sinds april 2021 is hij de supporterscoördinator of om in voetbaltermen te spreken Supporter Liaison Officer. Zijn voorganger Marius Joosten vroeg of hij zijn opvolger wilde worden. Ook hierbij speelden zijn sociale vaardigheden een grote rol. Voor dit soort werk moet je immers met mensen om kunnen gaan. Een kolfje naar zijn hand. Rachid doet er alles voor om het de fans naar hun zin te maken. Zo maakte hij met hun telefoons foto’s voor kinderen met de 16-jarige Tarik Essakkati na diens goede invalbeurt tegen NAC. Hij voelde hij zich ook niet te goed om de vuurwerkresten op te ruimen voor de match tegen MVV na een supporters-sfeeractie bij Helmond Sport. Maar het betekent ook dat hij het hele land doorreist om te vergaderen met de supporterscoördinatoren van andere clubs zodat de sfeer tijdens de wedstrijddagen voor de toeschouwers zo optimaal mogelijk is.

Naast Helmond Sport is de vrijwilliger van Marokkaanse komaf ook bij SV De Braak een zeer gewaardeerde kracht. Na de vrijdagavonden bij de rood/zwarten zijn de weekends bestemd voor de blauw/roden. Als er een karweitje is waar niemand voor te vinden is, dan knapt Rachid het op. Je mag hem met een gerust hart het manusje-van-alles binnen die club noemen.
Zo regelt Tijani voor het zaterdagavondteam de jaarlijkse barbecue en zijn dankzij hem de drankjes in de spelersbus altijd goed op voorraad. Rachid wil dat de mensen waar hij van houdt niets tekort komen. “Als mijn vrienden het goed maken, maak ik het ook goed.” Tijani is jeugdtrainer bij MULO geweest. Ook scheidsrechtert hij regelmatig en is hij grensrechter bij het zaterdagavondteam van SV De Braak. Hierin is zijn neef Jamel Tijani de rechtsback.

Bidfood geeft hem alle ruimte om zijn werkzaamheden bij de voetbalclubs goed te doen. Als hij vrij vraagt vanwege zijn vrijwilligerswerk, doet het bedrijf daar niet moeilijk over. Ook mag hij op tijd naar huis als de clubs hem nodig hebben. Rachid is inmiddels 46 jaar oud. De mensen mogen hem graag. Zo feliciteerden vele voetbalvrienden van Helmond Sport en SV De Braak hem het afgelopen jaar toen hij jarig was.

Hoe belangrijk voetbal in zijn leven is blijkt wel uit het feit dat hij enkele jaren terug met de auto vanuit Helmond naar Veendam reed om er De Langeleegte te gaan bezoeken. Een afstand van 250 kilometer hoewel er niet gevoetbald werd en ook nooit meer zou worden. SC Veendam ging namelijk in 2013 failliet. Rachid wilde het stadion echter eens gaan bekijken omdat Helmond Sport er in het verleden verscheidene wedstrijden speelde.

Als Helmond Sport-adept is Rachid ook nog eens van plan deel te gaan nemen aan de supportersuitwisselingen met de fans van het Engelse Burnley en Belgische RWDM Molenbeek. Beide fanclubs hebben namelijk een vriendschapsband met die van Helmond Sport. Rachid vindt het dan ook jammer dat Burnley in mei degradeerde uit de Premier League.

Verder hoopt hij dat Helmond Sport weer eens om het periodekampioenschap mee zal doen en volle stadions gaat trekken. Een eventuele promotie naar de eredivisie zou helemaal fantastisch zijn. Tijani juicht de ambitieuze toekomstplannen van Philippe van Esch dan ook ten zeerste toe.

Maar heeft liefhebber Rachid zelf ook een balletje getrapt? Jazeker! Zijn voetballoopbaan begon in Marokko. Tijani speelde centraal op het middenveld. In Helmond pakte Rachid de draad weer op bij PVV en vertrok later naar MULO omdat hij in Helmond Noord woont. Tijani speelde veelal in de lagere elftallen. Als voetballer was hij geen hoogvlieger maar een gouwe voor zijn team. Ook in het veld was hij namelijk de harde werker die zich wegcijferde voor de ploeg. Karakter verloochent zich niet!

De foto´s zijn gemaakt door Tom Pennings.