Buiten is het 13 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.412 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

24reacties

En dan nu: een antiheld. Een antiheld kan ooit een held zijn geweest, maar waar een held steeds hoger boven zichzelf uitstijgt, zakt een antiheld steeds dieper in zichzelf weg, totdat hij zijn eigen karikatuur wordt. Van de vele antihelden die ik uit Helmond ken was de meest Helmondse: Heintje Fentener van Vlissingen (1921 – ’94).
Heintje was wat je noemt een type. Onder zijn jagershoedje, dat laag op zijn voorhoofd stond, puilde een woeste, bijna gezichtsbedekkende snorrebaard uit. Zelf heb ik aan de hand hiervan een wet ontdekt. Ik was erbij toen hij, puffend vanwege het warme weer, even zijn hoedje oplichtte om over zijn schedel te kunnen strijken – ineens zag ik de top van een bruin ei! Sindsdien weet ik dat als je een man met een woeste snorrebaard en een hoed tegenkomt, je mag concluderen dat er onder die hoed een gladde schedel zucht.
Misschien zijn met Heintjes kaalheid ook wel alle problemen begonnen. Hij was in zijn jeugd een knappe jongen. Over zijn ogen zei iemand eens dat alleen paarden mooiere ogen bezitten. Hij zal zich uitermate geliefd hebben gevoeld, en dan ineens die verrekte kaalheid. Heintje had hier slechts een antwoord op: permanente camouflage. Toen hij bij de Vlisco ging werken, bedong hij zelfs dat hij op kantoor steeds een pet mocht dragen, min of meer een recept voor eigenaardigheid.
Zijn werkzaamheden voor het familiebedrijf duurden dan ook niet lang. Samen met zijn vader ondernam hij een couppoging, die weliswaar mislukte maar hem veel geld bezorgde. Dit leerde hem iets anders: met een contra-actie resultaat boeken. Door voortdurend relletjes te creëren raakte hij zelfs landelijk bekend. Hij voerde een eindeloze strijd met Zwitserse autoriteiten over zijn villa aan het Meer van Genève, die al dan niet veertig centimeter te hoog zou zijn. Hij kreeg in Helmond ruzie met de politiek, die niets voor het gewone volk zou ondernemen. En diverse notabelen schold hij uit voor rijke stinkerd, wat hijzelf was. Hierbij echter tegelijkertijd: een supercharmant optreden, inclusief bloemrijke taal, waarvan snordragers zich vaker bedienen.
Van zichzelf beweerde Heintje dat hij een communist zonder communisme was (of andersom, want dat kon ook volgens hem). In de jaren zestig en zeventig waren dergelijke praatjes niet ongebruikelijk, dus hij paste wel in de tijd. Het verhaal wil dat hij in Helmond zelfs een vergadering van Maoïsten (die er dus kennelijk zijn geweest!) bezocht. Als ieder ander wilde hij aan de beraadslagingen deelnemen, maar de voorzitter hamerde hem af: ‘Meneer Hein, het is vanwege mensen als u dat wij het Maoïsme aanhangen.’
Door het bord voor zijn kop zag hij ook niet in dat hij zijn status nog voornamelijk dankte aan zijn komaf. De Fentener van Vlissingens waren jarenlang de deftigste familie van de stad, misschien wel de enige deftige familie, want zij mengden zich met niemand. Analoog aan het product dat hun fabriek maakte, tropische batikprints, deden ze zelfs een beetje koloniaal aan. De meeste Helmonders waren daarom benauwd voor hen en nu was Heintje de eerste van de familie die een handreiking deed, al was dat om meteen weer de vloer voor zichzelf op te eisen.
Gekke Heintje vermaakte wel. Hij had ook nergens anders kunnen floreren dan in een kleurrijk en oud fabrieksstadje. Volgens zijn biograaf Toon Kortooms was hij zelfs de verpersoonlijking ervan: Helmond wàs Hein, Hein wàs Helmond. En inderdaad: je hoefde in de wijde omtrek alleen zijn voornaam te noemen en men wist wie je bedoelde.

Aan het eind van zijn leven ging het bergafwaarts met hem (net als met de stad). Zijn vermogen verspeelde hij aan advocaten en ongelukkige beleggingen en hij bivakkeerde een tijdje in een oude Peugeot, samen met een hondje. In Zwitserland won hij zijn laatste rechtszaak, waardoor hij, inmiddels zwaar ziek, toch nog enige genoegdoening kreeg. Maar geen van zijn echtgenotes, minnaressen en kinderen zouden iets overhouden van de rijkdom die hem in de schoot was geworpen. Een communist die niet hoefde te delen en alleen nam.

Jef de Jager

24 reacties:

Jef, ik ben al heel lang uit Helmond weg,via omzwervingen duitsland, england en amerika in het belgische woonachtig.
Ik heb Heintje gekend en als jonge vent 15 of 16 zonder geld toen regelmatig een borrel met hem gedronken in de zuid op de steen weg, geld had ik niet nodig Hein betaalde alles voor iedereen,hij heeft eens gezegd, jongen er komt een tijd dat jij mij een borrel moet geven, ik herinner mij hem als een fantastische folosofische vent met een enorm gevoel voor humor en een geheugen als einstein, ik heb hem borrels gegeven toen ik hem in zwitserland tegenkwam op vacantie, en verdomd al was het jaren geleden, hij zei direct “he die snotneus uit de zuid” ik ben aan een borrel toe”
we hebben er toen velen genomen. hem uitgenodigd als hij eens in de buurt zou zijn, jammer genoeg nooit van gekomen
groet
Martin

Beantwoorden

Voor vrouwen zijn herinneringen aan “Heintje” toch altijd nèt even iets anders….

http://katskleuren.wordpress.com/2012/09/21/mannen-5/

Ik vind je slotzin geweldig!

Groet,
Ien

Beantwoorden

@Ien Smits op zaterdag 22 september 2012 om 10:04:

Mooie aanvulling op het verhaal van Jef de Jager.

Beantwoorden

@Ronald op maandag 24 september 2012 om 12:08:

Dankjewel!

Beantwoorden

Vandaag is het precies 20 jaar geleden dat Henri (Hein) Fentener van Vlissingen overleed. De Volkskrant en Trouw plaatsten op 25 augustus 1994 de onderstaande artikelen.

J.E. Mulder schreef in 1996 dit leeswaardige verhaal over zijn persoonlijke ervaringen met Heintje.

Beantwoorden

ik ben er een een van vlisco met de mann ie man met die grijze haren hij DHR de mann

Beantwoorden

Ik heb een brief die aan mijn schoonouders is geadresseerd. Uit 1973 . Ging over het huis in Zwitserland. Geheel in het Frans. In 1973 ben.ik 1x in dat huis geweest. Wat moet ik met de brief doen. Is er interesse in?

Beantwoorden

@Jeannette op maandag 5 februari 2018 om 12:42:

Als je een foto van die brief naar [email protected] mailt, dan zetten wij die er hier bij.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op donderdag 21 augustus 2014 om 11:09:

Op 9 november 1970 koopt Hein Fentener van Vlissingen op een veiling zijn eigen huis in Zwitserland terug. Links op de foto zijn advocaat Loeb.

Beantwoorden

Heb jij ook nog foto’s of krantenartikelen of …. van Heintje? Mail dat dan ook naar [email protected] (liefst met wat begeleidende tekst) en dan zetten wij dat er in een reactie bij. Weet je iets over de markante Helmonder dat je met de rest van Helmond wilt delen, leuk als je dat in een reactie hieronder typt. Reageren op de weblog kan (zoals altijd) zonder inloggen of zoiets.

Beantwoorden

Erg leuk om dit allemaal terug te lezen!

Ik heb een foto uit 1964 van een (of de?) carnavalsoptocht in Helmond. De achterste wagen ging over Heintje. In welke straat deze foto werd gemaakt weet ik helaas niet, ik herken dat straatbeeld niet.

Heintje speelde ook een bijrol in de film Dokter Vlimmen. Toen ik op Youtube keek stond de hele film daar. In minuut 35 zie je hem bij de dierenarts.

Beantwoorden

Heintje, Hondje, Hoedje. Markant figuur hier in Helmond. Skônnu mens ????

Beantwoorden

We hebben samen nog n pilske gedronken leuke man

Beantwoorden

J’ai bien connu Henri c’était un personnage
que personne ne connaissait vraiment car sa vie était théâtrale
C’était un gentleman

Beantwoorden

Nooit gekend, maar het boek met alle plezier gelezen.Wel heb ik zijn zoon leren kennen en samen mee gewerkt @ Muziekcafe Helmond midjaren 90.

Beantwoorden

Heintje , was geboren in Aarle-Rixtel ???? geen Hellimonder dus.

Beantwoorden

Heb Heintje nog ooit 5 gulden geleend om te tanken , ik stond in Beek en Donk bij tankstation Sterke , toen Hein daar stopte met zijn bekende Peugeot , hij had geen cent bij zich . Ik ,,schonk” hem natuurlijk deze 5 gulden en Hein kon weer blij zijn weg vervolgen.Hein is ook bekend als idee aangever voor het succes verhaal op T V van de familie Flodder en van zijn wereld reis op oliefanten samen met zijn vriend Piet van Rijdt, ze gingen echter net verder dan Geldrop daar stond de circus wagen en dat was het einde van zijn wereld reis per olifant . Hein deet alles voor de publisiteit.

Beantwoorden
Johan van der Vorst

@Johan van der Vorst op maandag 21 oktober 2019 om 10:16:

Dat van die 5 gulden op het eind van zijn leven kan ik me wel voorstellen. Zat hij de laatste jaren trouwens ook niet altijd op het terras bij dat restaurant tegenover kasteel Croy waar hij hoopte dat iemand hem een drankje aanbood?
Een prachtige mens trouwens, mooi dat er zo’n kleurrijke mensen op aarde rondlopen!

Beantwoorden

Kwam vaak in de Molenstraat bij de Herberg
Toen de Fam . Lenssen daar nog in zat !
Zelf was ik daar in dienst als hulpje in de huishouding

Beantwoorden

Geweldige man. Kwam regelmatig op bezoek en als kind was ik dan zo blij😀 heb veel van Hein geleerd!

Beantwoorden

ik johan bruijnseels zoon van johan en anna bruijnseels van kraai .in het jaar 1960 1961 hebben mijn ouders de stemming gewonnen van een huis op de aarlerixtelse weg wij hebben met heel veel plezier gewoond een rust in het leven van mijn ouders. heintje kwam er met regelmaat langs. graag zou ik nog eens een kranten knipsel willen zien van hoe wij daar woonde heeft iemand deze wij hebben er niets meer van kan niets terug vinden panorama heeft des tijds veel over geschreven heeft iemand hier nog wat van graag zoveel hoe mogelijk foto of krant matrialen bvd johan bruijnseels

Beantwoorden

Vrij makkelijk vond ik de volgende link:

https://pewahelmond.files.wordpress.com/2020/09/592-fvdd-aarle-rixtelseweg-heintje.jpg.

Op http://www.delpher.nl moet nog meer te vinden zijn.

VG,

Beantwoorden

Ik heb het boek,Heintje, hondje,hoedje, gesigneerd door kortooms en fentener. 1986.

Beantwoorden

Had hem graag gekend,lijkt mij een excentrieke man ,maar wel een hoop levenservaring.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *