Buiten is het 23 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.042 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
47reacties

logo of embleem van Helmondse HeldenEr bestaan maar liefst twee biografieën over Helmonds beroemdste voetballer Willy van der Kuijlen (1946).
Skiete Willy is van Jan Winkelmolen, een fan uit Gemert. Hij meldt oneindig veel feiten uit de loopbaan van Mister PSV. Slechts zijdelings komt ook diens armoedige jeugd aan het Sassenplein aan bod. Nog tot in de jaren vijftig, aldus de schrijver, werd in die buurt met Kerstmis bij menigeen gebraden kat geserveerd. Wie zei daar dat Helmonders geen Kattenmeppers waren?
Willy was de beste is van Rob van der Zanden, oud-hoofdredacteur van het tijdschrift Johan, gewijd aan Johan Cruyff.  Dit gegeven is pikant, omdat Willy van niemand zoveel last heeft gehad als van Mister Ajax. Van der Zanden schrijft ook uitvoerig over het Brabantse minderwaardigheidscomplex waaraan zowel PSV als Willy zouden hebben geleden. Ik wil best geloven dat die club last had van zo’n complex, maar voor Willy gold dat minder, want hij bezat van huis uit een Helmonds minderwaardigheidscomplex en dat was eigenlijk over toen hij in Eindhoven werd gevraagd. Helmonds was misschien wel dat hij vanaf dat moment weinig eisen meer stelde en zijn club trouw bleef terwijl hij jarenlang zuchtte onder een trainer die hem niet lag. En misschien net zo typisch: liever dan zich na zijn actieve carrière in Amerika financieel te laten vollopen dreef hij een bescheiden sportzaak op de Markt.
Willy van der Kuijlen HelmondZijn geboortestad moet ook wel een warm nest voor hem zijn geweest. Helmond had nog nooit een sterspeler voortgebracht en als hij in Eindhoven moest voetballen, namen honderden stadgenoten dezelfde (vroege) trein als hij. Op de perrons oefenden die fans alvast in koor: ‘Willy’, of eigenlijk: ‘Oe-Willy’, want zo klonk dat in het dialect.
Ook de Eindhovenaren waren gek met hem. Zodra hij in het veld bij een actie betrokken raakte, duwden zij elkaar van opwinding zowat van de tribunes af. Hij behoorde immers tot een categorie spelers waarvan elke lichting er slechts een paar kent: geen waterdragers of behendige artiesten, maar kunstenaars, die geniale momenten afwisselen met onopvallendheid. Hij kon ontzaglijk sloom kijken en zijn frêle gestalte en ravenzwarte haar gaven hem bepaald niet het voorkomen van een matchwinner; eenmaal aan de bal echter kapte hij moeiteloos de lompste tegenstanders uit, draaide dan weg en schoot op doel. En hoe hij dat deed! Tijdens een training, zo wil het verhaal, legde hij ooit negen van de tien ballen op de lat, om zijn trefzekerheid te checken. Hij kon – met rechts of links, dat maakte niet uit – spetters produceren maar ook ballen die met zichtbaar effect door de lucht zeilden. ‘Skiete Willy’ luidde zijn bijnaam èn de aanmoediging vanuit het publiek. Nu, vijfentwintig jaar na zijn afscheid, is hij nog steeds Neêrlands topscorer aller tijden.
Het is nooit een vraag geweest of Willy al dan niet in het Nederlands elftal thuishoorde. Toch zou hij slechts twintig keer voor Oranje uitkomen en tijdens het WK van 1974, toen hij op zijn top zat, bleef hij zelfs buiten de selectie. De directe aanleiding hiervan is bekend: de al te jeugdige aanvoerder Johan Cruyff kreeg bonje met de eigenzinnige PSV-keeper Jan van Beveren en Willy verklaarde zich solidair met zijn ploegmaat. Misschien speelde bij de laatste tevens dat zijn unieke kwaliteiten onvoldoende werden erkend, maar zijn reactie duidde in elk geval op stugge trots in plaats van slijmerige nederigheid.
Biograaf Rob van der Zanden stelt echter dat als Willy ietsje meer flair had gehad, hij een wereldster zou zijn geworden. Hier laat de oud-hoofdredacteur van Johan zijn partijdigheid zien. Twijfel over de flair van iemand die zo veelvuldig en makkelijk scoorde, is misplaatst. En als hij Willy’s verbale kwaliteiten bedoelt dan mag hij zich herinneren dat Cruyff in die tijd vragen van journalisten beantwoordde in zinnetjes van vijf woorden, met ‘dus’ aan het begin en het eind. Het punt is vooral geweest dat Cruyff niemand als gelijke kon velen en het al vervelend vond als een beduidend betere schutter dan hij geregeld de aandacht trok. Veel meer dan de kleinheid van Willy zien we hier ‘dus’ de kleinheid van Cruyff, die niet voor niets met Oranje geen enkele beker heeft gewonnen.
Het kost weinig verbeeldingskracht om de finale in München totaal anders te laten verlopen.
Willy van der Kuijlen krijgt daarbij voortdurend de bal toegespeeld, van Cruyff of iemand anders, dat doet er niet toe. Willy kapt zijn mannetjes uit, hij draait en …:
‘Oe-Willy!’

Jef de Jager

In de reacties hieronder staan updates.

47 reacties:

Met Jan van Beveren op Doel en Willy van der Kuijlen voorin was Nederland Wereld Kampioen geworden

Beantwoorden

Willy Simply the best!!!

Beantwoorden

Wat een lachwekkend slecht artikel over Willy van der Kuijlen. Wie er in slaagt om in een stuk over de Helmondse held van der Kuijlen met geen woord te reppen over HVV Helmond, slaat de plank volledig mis.
Maar de openingszin is na lezing ronduit lachwekkend. Zou ik de ‘auteur’ van dit ‘artikeltje’ mogen wijzen op het volgende. In 2011 is bij Uitgeverij Voetbal International Gouda de ultieme biografie verschenen van Willy van der Kuijlen, getiteld Onze Willy Voor altijd Mister PSV. Lijvig boekwerk (351blz) van de hand van vermaard sportjournalist Frans van den Nieuwenhof.
Bij deze een gele kaart voor de redactie, en direct rood voor ene mijnheer Jef de Jager.

Beantwoorden

@Jan Adriaans op maandag 29 december 2014 om 12:43:

Als redactie willen we graag proberen onder jouw gele kaart uit te komen door te vermelden dat het schrijfsel van Jef de Jager uit 2009 stamt en het door jou genoemde boek uit 2011. Hopelijk heeft de scheids clementie.

Beantwoorden

Ondergetekende heeft helaas de datering van het stuk over het hoofd gezien.
Daarom bij deze. Een gele kaart voor mezelf, de kaarten voor de redactie en de Jager worden geseponeerd.

Beantwoorden

@Jan Adriaans op maandag 29 december 2014 om 13:20:

Dank voor de clementie.

Beantwoorden

Vandaag is Wlly 69 jaar geworden.

Beantwoorden

De vlag hangt al uit bij ons in de straat!!

Beantwoorden

Proficiat Willie nog veel mooie jaren gewenst samen met je vrouwtje.

Beantwoorden

proficiat met je gezin

Beantwoorden
Lambert van Brussel

Update 1:
Helmondse Held Willy van der Kuijlen opgenomen in ziekenhuis
Willy van der Kuijlen, die zondag 69 jaar werd, is met een dubbele longontsteking opgenomen in het ziekenhuis. “Zijn situatie is stabiel, maar zijn gezondheid vraagt maximale aandacht.” Dat meldde PSV vandaag. Willy kampt al langer met gezondheidsklachten.
Onze Helmondse Held (zie hierboven) is lid van het scoutingteam van PSV en vertegenwoordigt als ‘Mister PSV’ de club geregeld bij officiële gelegenheden.

Beantwoorden

Van harte beterschap Willy.

Beantwoorden

Hopelijk valt het mee…

Het blijft een Helmondse volksheld!

Beantwoorden

Met recht gaat het hier om Willy, maar vergeet derhalve ook niet die andere twee ‘klasgenoten’, René en Willy v.d. Kerkhof die eveneens veel betekend hebben voor PSV en het Nederlands voetbal. Willy, snel beter en dat je een mooie kerst en een fantastisch 2016 moge hebben met je familie, in leve en welzijn……….

Beantwoorden

@Twan Peters op woensdag 9 december 2015 om 17:46:

Er zijn inderdaad meer Helmondse Helden en die worden niet vergeten. Jef de Jager heeft ook Willy en René van de Kerkhof benoemd als Helmondse Helden, zie https://www.deweblogvanhelmond.nl/helmondse_helden/helmondse-helden-willy-rene/
Maar hier gaat het over Willy van der Kuijlen die inderdaad ook die eer verdiend.

Beantwoorden

Willy van der Kuijlen van het (sassen-)pleintje…..Wie kent hem niet uit de jaren 50 en 60.

Beantwoorden
Lies Van de Westerlo

Vanuit Zwitserland.
Beterschap voor onze Helmonds Held.

Beantwoorden

Ooit nog plaatjes van hem opgehaald bij zijn vrouw toen ze op de Jasonstraat woonde in Eindhoven……wat was ik zenuwachtig….de held.

Beantwoorden

Update 2:
Helmondse Held Willy van der Kuijlen werd vandaag 70 jaar
Wilhelmus Martinus Leonardus Johannes van der Kuijlen zag vandaag precies 70 jaar geleden het levenslicht en is vandaag dus jarig. Met 311 doelpunten in de eredivisie is hij nog altijd de ongenaakbare topscorer aller tijden.
Na het bovenstaande schrijfsel van Jef de Jager over deze Helmondse Held, is het nu een mooi moment voor een portret door PSV TV.

Beantwoorden

Met Willy van der Kuijlen en Jan van Beveren in 1974
Waren we Wereldkampioen geworden

Beantwoorden

Update 3:
Willy van der Kuijlen is vandaag jarig en werd 73 jaar.

Beantwoorden

Skiete willie????

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op vrijdag 6 december 2019 om 19:43:

Gefeliciteerd met je verjaardag fijne dag nog sámen met je familie xxx

Beantwoorden

Hartelijk gefeliciteerd,

Beantwoorden

De nep Helmonder

Beantwoorden

van HARTE GEFELICITEERD. Voor mij/ons, opgegroeid op het Sassenpleintje waar jij ook heel erg vlakbij woonde, was je altijd “een held”.

Beantwoorden
Lies van de Westerlo

Gefeliciteerd????????

Beantwoorden

Gewoon een egte mens en blijft gewoon een egte mens gefeliciteerd Willy

Beantwoorden

Gefeliciteerd Willy

Beantwoorden

Skiete willie proficiat

Beantwoorden

Gefeliciteerd Willy nog vele jaren

Beantwoorden

Willy …ik denk dat ik namens velen spreek van mensen uit de Sassenstraat en plein enkel de bomen de Popeliers waren niet zo blij met jouw je schopte zo vreselijk hard
nog vele jaren Willy gewenst

Beantwoorden

Willie gefeliciteerd met je verjaardag

Beantwoorden

Beste NLse voetballer ooit

Beantwoorden

Beantwoorden
Wim van den Broek

Update 4:
Willy van der Kuijlen (1946-2021) is vanochtend op 74-jarige leeftijd overleden.

Beantwoorden

Iedereen die Willy kent STERKTE!

Beantwoorden

Veel sterkte voor de nabestaande en zijn vrienden

Beantwoorden

Familie heeeel veeel sterkte 🕊🕊🕊

Beantwoorden
Piet en corry van den elsen

Een fijnzinnige held uit de tijd dat voetbal nog geen decadente, hyperkapitalistische zooi was.

Beantwoorden

We gaan je veel te vroeg missen Willy 🙁

Beantwoorden

Rust zacht Mister PSV. ⚽️⚽️

Beantwoorden

@Rob op maandag 19 april 2021 om 11:25:

Prachtig filmpje over deze buitengewone Helmonder!

Beantwoorden

Wel teleurstellend. De grootste Helmondse voetballer aller tijden is vandaag overleden en geen artikel op de weblog van Helmond.
Een rode kaart voor de redactie.

Beantwoorden

Wat erg, gecondoleerd aan de familie, vrienden en de vele fans.

Beantwoorden

R.i.p Willy van der Kuijlen

Met Willy van der Kuijlen Jan van Beveren en Willy Dullens was Nederland Wereldkampioen geworden in 1974 1 van de weinige fouten die Johan Cruyff ooit heeft gemaakt

Beantwoorden

@Danny van Strien op woensdag 30 maart 2022 om 21:41:

Jammer inderdaad, hier schudden Willy en Johan elkaar nog de handen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *