Buiten is het 10 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 96.209 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
37reacties

Helmonders (en ook de rest van Nederland) kunnen woensdag 6 april naar de stembus. Tijdens een raadgevend referendum kan iedere stemgerechtigde zich uitspreken over 1 vraag: Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?
Volgende week ligt je stempas in de brievenbus. Neem die stempas én een geldig legitimatiebewijs mee naar 1 van de 29 stembureaus (pdf) in Helmond en ook jij kunt stemmen. Onze gemeente weet er meer van.
Associatieovereenkomst? Hoezo 300.000 en 30%? Goedkeuringswet, volmacht en kiezerspas? Wil je daarover net iets meer weten, lees en klik dan bijvoorbeeld eens hier of hier of hier.

In de reacties staat een update.

37 reacties:

En ook vooral even hier klikken: https://geenpeil.nl/missie/

Beantwoorden

• Er is bij dit referendum geen mobiel stembureau als stemlocatie.
• Er komen 11 groot formaat verkiezingsborden.
• Het presentiegeld voor de vergoeding van stembureauleden is 160 euro.

Op woensdag 18 maart 2015 waren de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen. Toen hadden we 33 stembureaus in Helmond, in april zullen er dat er dus 29 zijn.

Beantwoorden

Dan doet Helmond het prima in vergelijk met sommige gemeentes.
Maar we moeten wel met zijn allen GAAN stemmen, dit is belangrijker dan u misschien denkt! Er hangt veel vanaf! Laat u horen! Nu is de kans!

Beantwoorden

De rechter vindt minder stembureaus redelijk
De gemeente Oldenzaal besloot slechts 5 stembureaus in te stellen voor het referendum in april. Dit in plaats van de 17 bij de vorige verkiezingen. GeenPeil en een inwoner waren het daar niet mee eens en stapten naar de rechter. De rechter oordeelde dat de gemeente het besluit in redelijkheid heeft genomen.
Met de 4 (= 33 – 29) stembureaus minder in april, zal dat (naar verwachting) Helmond daarom ook niet worden aangerekend.

Beantwoorden

Nou helemaal top zoveel stembureau’s.
Maar het is van groot belang dat alle kiezers weten waarover het gaat dit referendum.
Het gaat om de handel (wat al in werking is sinds 1 januari j.l.) maar OOK om FINANCIËLE en MILITAIRE steun.
En dat is natuurlijk een heet hangijzer in een oorlogsgebied als de Oekraïne, alwaar corruptie en mensenhandel nog hevig tieren. Willen we wel met zo’n land in zee gaan?

Iedereen mag daar zijn gedachten over hebben zoals hij/zij wil. Maar de gemeente moet wel alles eerlijk vermelden in de begeleidende brief die bij de stempas zit. Daarin wordt niet gesproken over het militaire gedeelte.

Voor velen is het de ver van mijn bed show. Maar bedenk wel wat zo een overeenkomst zal gaan betekenen voor Nederland. Als je denkt dat er veel geld naar Griekenland is gegaan, ik vermoed dat dat in het niet valt bij wat er aan de Oekraïne besteed zal gaan worden.

Beantwoorden

.

Ere wie ere toekomt:
Arjen Vos was 39 maanden Chef redactie Helmond van het Eindhovens Dagblad.

Beantwoorden

Het is schandalig hoe de overheid bewust informatie over dit referendum achterhoudt en ongehoord stuurt naar een ja-stem. Alles wordt in het werk gesteld: minder stembureaus op veel plaatsen, begeleidende brieven bij de stempas die sturende informatie bevatten en (bewust?) erg weinig aandacht voor dit referendum. Hopelijk wordt de drempel ruim gehaald en laat men met een overduidelijke ‘nee’ zien dat we ons niet zo maar voor de gek laten houden.

Beantwoorden

Net als in de discussie over de “EU” en de “EURO” kunnen de Eurofielen geen enkel rationeel argument aandragen. Het is er niet er is geen voordeel te noemen. Anders dan uitbreiden EU en dus meer afdragen naar de EU, wat voor EUrofielen betekent meer mazzelbaantjes. Wist u dat EU-ambtenaren geen belastingen betalen zoals u? Regelen ze voor zichzelf!
Desgevraagd komen de eurofielen met allerlei doemscenario’s en angst aanjagende vooruitzichten….Nederland gaat af, de economie stort in…allemaal pertinente bewezen onzin…en tenslotte wordt de tegenstander dan amar zwart of belachelijk gemaakt…je zou Poetin schoothondje zijn extreemrechts, speelt Wilders in de kaart.
Nee, wanneer u zich als burger zorgen maakt over de oncontroleerbare , ondemocratische EU, en de kosten die dit met zich meebrengt, dan stemt u rustig NEE.

Beantwoorden

Eerste tussentijdse opkomstpercentage
Tot 11.00 uur is de opkomst in Helmond 6,3%. Dat meldde de gemeente zojuist. Dit eerste tussentijdse opkomstcijfer werd verkregen door een steekproef te nemen bij 10 van de 29 Helmondse stembureaus.
Lunchroom De Keyser maakte vanochtend al de lunchpakketten klaar voor alle medewerkers van die stembureaus.

Beantwoorden

Nu maar hopen dat de drempel gehaald wordt, ongeacht de uitslag. Overigens zelf “voor” gestemd. Want ja, het is een corrupte bende daar in Oekraine, maar dat los je niet op door je handen er vanaf te trekken en ze aan hun lot over te laten. Ze hebben daar een heel bewuste keus gemaakt om dat verdrag te tekenen, dreigementen van Rusland ten spijt. De economische schade nemen ze op de koop toe, om maar onder de invloed van Rusland uit te komen. En de reactie vanuit Rusland was er: annexeren van De Krim, destabiliseren van het oosten. Nu nog die uitgestoken hand richting Oekraine veranderen in een middelvinger is een keuze, maar niet de mijne.

Beantwoorden

@Michiel van Geel op woensdag 6 april 2016 om 12:02:

Die hoop heb ik ook en inderdaad, ongeacht de uitslag. Het overige is jou mening en daar heb je recht op. Ik heb ook mijn redenen en die vind ik beter, daarom stem ik NEE, NEE en NEE.

Beantwoorden

Dan hoop ik dat je twee volmachten had Frans, anders is ie ongeldig 😛

Ik heb ook nee gestemd. Hopelijk wordt de 30% drempel gehaald vandaag.

Beantwoorden

Tweede tussentijdse opkomstpercentage
Tot 14.00 uur was de opkomst in Helmond 11,1%. Ook dat percentage meldde de gemeente zojuist.
Vanochtend bracht burgemeester Elly Blanksma haar stem uit bij dit referendum.

Beantwoorden

Prima als drempel niet wordt gehaald. Heb als velen aan dit politieke spelletje belletjetrekken van wat publiciteitsgeile kleuters dat handenvol geld kost en het instituut referendum tot een lachertje maakt weinig behoefte.

Je voor 40 miljoen moeten uitspreken over het een (verdrag), terwijl het ander (Europa) beoogd wordt. Een wel heel erg duur speeltje voor wat in het normale leven misleiding of erger genoemd zou worden. Benieuwd hoe en waarmee volksverlakkers als Jan Roos en Thierry Baudet volgende keer de goegemeente weten te verneuken.

Beantwoorden

Volksverlakkers? Volgens mij is de aanvraag voor een referendum netjes volgens de regels verlopen en zijn er ruim meer dan het aantal benodigde handtekeningen binnen gehaald.
Daarnaast is het natuurlijk niet hun schuld dat er een wet is dat je een referendum aan mag vragen en dat daar kosten aan verbonden zijn.

Op welke manier maakt het ‘het instituut referendum’ precies tot een lachertje dan?

Beantwoorden

Ik heb, na lang twijfelen, toch de moeite genomen om te gaan stemmen. (JA)

Als de drempel niet gehaald word lijkt het me redelijk dat Jan en Thierry voor de kosten opdraaien.

Beantwoorden

Derde tussentijdse opkomstpercentage
Tot 16.30 uur was de opkomst in Helmond 15,97% meldde de gemeente zojuist op basis van een steekproef.

Beantwoorden

Helmond stemt TEGEN bij Oekraïne-referendum
De Helmondse voorlopige uitslagen van het raadgevend referendum over de associatieovereenkomst van de Europese Unie (EU) met Oekraïne:
Voor: 29,04%.
Tegen: 70,96%.
De opkomst (ook voorlopig) bij het referendum in Helmond bedroeg 26,41%.
De uitslagen worden vrijdag officieel vastgesteld.

Beantwoorden

SUPERBLIJ!!!!!!! Ik was de enige in Helmond die geflyert heeft voor GeenPeil. Het was onmogelijk om het door de hele stad te doen. Maar hell Helmonders trots ben ik op jullie en onze stad YES!

Beantwoorden
Marjo Van de Kimmenade

Go Helmond Go Helmond.

Beantwoorden
Marja Konings van Dooren

Jammer dat er niet meer mensen hebben gestemd… Hoop wel dat het kabinet de uitslag serieus neemt want ik denk als de opkomst 100% was geweest de uitslag niet veel anders was geworden

Beantwoorden

Jonge jonge. Wat een taalgebruik toch weer. Kun je niet zonder te schelden en vloeken je standpunt duidelijk maken? Zielig hoor. ..

Beantwoorden

Ik had de opkomst wel hoger verwacht gezien het redelijk druk was bij het stembureau toen ik ging stemmen.

Beantwoorden

Jammer van de opkomst

Beantwoorden

@Marjo Van de Kimmenade op woensdag 6 april 2016 om 22:53:

We hebben meer flyeraars in Helmond gehad hoor 😉 Rijpelberg en brouwhuis hebben er ook gehad.

Beantwoorden

Idd jammer maar ze doen toch wat ze zelf willen in den hagos volgend jaar zijn er vast meer stemmers als we rutten van de troon mogen gooien

Beantwoorden

Opmerkelijk dat de partijen die landelijk voor zijn (CDA, VVD, PvdA, D66, GroenLinks) zich in Helmond totaal niet hebben laten zien of horen. De verkiezingsborden waren vrijwel leeg. Waarom willen partijen duizenden euro’s uitgeven aan het uitzenden van vergaderingen als ze de gratis rn meest torgankelijke manieren van communicatie (flyeren, posters, kraamojes ip de markt en in wijkwinkelcentra) geheel ongebruikt laten? Nota bene de meest uitgesproken voor-stemmers van D66 hebben zich totaal niet geroerd. Omdat hun eigen plekje/salaris niet op het spel stond?

Beantwoorden

@Joyce Klumpers op donderdag 7 april 2016 om 01:41:

Zeker! Maar met zijn allen hebben we een mooi resultaat bereikt

Beantwoorden
Lianne van Luytelaar

@Joyce Klumpers op donderdag 7 april 2016 om 01:41:

Nou dat is mooi!, dat vind ik niet erg dat ik dus niet de enige was. Maar diegene was wel anoniem, en niet zichtbaar op de GeenPeil app. Wel flyermensen in Mierlo en Deurne. Ik vind het alleen maar prachtig, dan hebben we dus saampjes Helmond beflyert hahaha….en met succes !!!!!!!

Beantwoorden
Marjo Van de Kimmenade

vindt het wel fijn dat iedereen die nee gestemd heeft het met me eens zijn,

dat als A.Pechtholt ergens JA tegen zegt wij het beste NEE kunnen zeggen !!!

Beantwoorden

@Heuvel op donderdag 7 april 2016 om 07:42:

Het is vrijwilligerswerk. Uiteindelijk was het een referendum om des keizers baard. Dat er dan geen animo is om vrij te nemen van het werk of andere sociale verplichtingen vind ik niet zo raar.

Dat de verkiezingsborden ongebruikt zijn gebleven goldt volgens mij net zo goed voor het “tegen” kamp. De realiteit is dat 2/3 van de kiezers niet op is komen dagen. De realiteit is ook dat een deel van die kiezers die niet op zijn komen dagen voor-stemmers waren die strategisch thuis bleven omdat ze het liefst zagen dat de kiesdrempel niet gehaald werd.

Simpele rekensom:
Opkomst 33%
Verhouding 60-40 tegen-voor
percentage tegen: 19,8%
percentage voor: 13,2%

Dat betekent dat als 6,6% van de stemmers strategisch thuis gebleven is de stemming 50-50 was geweest indien er geen kiesdrempel was geweest. Die klinkende overwinning was dus eigenlijk een stuk nipter dan het nu lijkt.

Beantwoorden

@Michiel van Geel op vrijdag 8 april 2016 om 09:33:

Als dit, als dat….
Nu de uitslag voor jouw partij niet zo goed uitpakt, ga je lopen draaien en slechte uitvluchten zoeken. Misschien de D van Democraten van d666 maar aanpassen naar Draaikonten? 🙂
Pechtold heeft beloofd de uitslag te respecteren (net zoals hij dat destijds deed met het Grieks referendum van Tsipras). Toch raar dat bijna alle partijen die voor het verdrag waren (met d666 voorop uiteraard), dan nu gaan lopen zeiken over de opkomst (vergelijk het eens met de gemiddelde 35% opkomst van de laatste 5 Europese verkiezingen…daar hoor ik Draaikont66 niet over).

Iedereen heeft de kans gehad om zijn democratisch stemrecht te gebruiken, de drempel is gehaald, dus nu maar gewoon respecteren in plaats van zaniken. Kom op! Klein beetje ruggengraat tonen Michiel, net als met het afvallen 😉 Ge kent ut!

Om het weer even naar het Helmondse te trekken; onze burgemeester heeft beloofd wel te luisteren naar de bevolking (gisterenavond ook als mooi voorbeeld).
Bovendien: in Helmond heeft bijna 71% tegengestemd…..
Ik hoop voor jou, dat deze Helmonders, dit gedraai je partij niet gaan aanrekenen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen…..
(eerlijk gezegd, vind ik het prima als ze dat wel doen, als je toch niet wil luisteren naar de bevolking. Ik zal er maar bij zeggen dat dit een grapje is, anders staat oud-wethouder Van den heuvel dadelijk weer te stampvoeten 🙂 )

Beantwoorden
Officiële uitslag referendum Helmond Aantal Percentage
Voor 4.911…….. ….29,09%
Tegen 11.971…….. ….70,91%
Geldige stemmen 16.882……..
Blanco stemmen 135……..
Ongeldige stemmen 207……..
Opgeroepen 65.311……..
Opkomst 17.224……..
Opkomstpercentage ….26,37%

.
De uitslag van het referendum in Helmond per stemburo (pdf)

De Kiesraad (het centraal stembureau) stelt de officiële uitslag van het referendum vast in een openbare zitting op dinsdag 12 april.

Beantwoorden

@Michiel van Geel op vrijdag 8 april 2016 om 09:33:

Nog één gewoon omdat het kan 🙂 en aangezien jij wel houdt van goochelen met cijfers 🙂 http://www.deweblogvanhelmond.nl/nieuw-helmonds-nieuws/qa-brandbrief-stichting-vluchteling-als-naaste/#comment-96102

We haawen ut Hellemonds: Ik pak jouw rekenvoorbeeld voor Helmond, maar dan op bovenstaande uitslagen gepubliceerd door De Weblog:

Opkomst 26.37%
Verhouding 71-29 tegen-voor
percentage tegen: 18.7%
percentage voor: 7.6%
Dus dan zouden er 42% meer Helmondse stemmers moeten komen t.o.v. het huidige opkomst percentage…….(11.1% totaal kiesgerechtigden meer tov 26.37%)

Luchtkasteeltje lijkt me. Dromen66 🙂

Beantwoorden

@Michiel van Geel:
Kiezers die niet op komen dagen mogen ook niet meer meepraten. Punt.
Strategisch stemmen of thuisblijven is ook echt de grootste onzin die er bestaat. Als je ergens een mening over hebt dan laat je die horen, en ga je niet lafjes en lui thuis blijven.

Sowieso is stemmen een morele verplichting wat mij betreft, ongeacht welke verkiezing, want daar zijn 70 jaar geleden namelijk miljoenen mensen voor gestorven.
Als de geallieerden destijds dezelfde lafheid hadden als de niet stemmende thuisblijvers, dan hadden we hier nu allemaal blond haar, een blok snorretje en een stijve rechter arm.

Beantwoorden

Misschien is de feitelijke verdeling in Helmond wel:

18,7% tegen
15,2% voor (waarvan de helft “strategisch” thuis is gebleven)
66,1% geen mening

en is die 66,1% niet op komen dagen omdat “geen mening” nu eenmaal niet op het stembiljet voorkomt.

Er zijn ook andere mogelijkheden. De stembusuitslag zegt niets over de totale verdeling van voor- en tegenstanders, behalve dan dat minstens 18,7% tegen is, en minstens 7,6% voor.

Hoe dan ook, de stembusuitslag is gewoon “tegen”. Daar zal iedereen het mee moeten doen.

Beantwoorden

Erg jammer voor de lage opkomst, gelukkig wel een goede uitslag.

Niet alleen ons, maar uiteindelijk ook voor de Oekraïnse bevolking.
Het is toch absurd dat wij als Europa een verdrag gaan sluiten dat oa de corruptie in de Oekraïne tegen moet gaan met een regering die zelf zo corrupt is als wat.

Heel hun land gaat in de verkoop doordat ze maar blijven lenen bij het IMF, bedrijven als Shell en Monsanto maken daar gretig gebruik van door tegen spotprijzen grond en rechten te kopen.

Dan praat ik nog niet eens over onze politieke, financiele en militaire steun aan een land dat midden in een burgeroorlog zit.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *