26reacties

AFM: eigenaar De Vestelier weer in de fout

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 7 december een last onder dwangsom opgelegd aan financieel adviseur G.P. van der Leij uit Helmond. Dat maakte de waakhond op de financiële markt vandaag bekend.
Govert van der Leij handelt onder de naam De Vestelier financiële diensten en is ook bestuurder van Personal Service 4 U B.V. Hij voldoet onvoldoende aan informatieverzoeken van de AFM die deze informatie nodig heeft om vast te kunnen stellen of de wet wordt overtreden. In 2010 kreeg hij ook al een dwangsom opgelegd door hen.

Zowel De Vestelier als Personal Service 4 U zijn gevestigd aan Laan door de Veste 1 in Brandevoort. Zij hebben een vergunning van de AFM en mogen daarom bemiddelen en adviseren over financiële producten. De onafhankelijke toezichthouder heeft echter ‘signalen ontvangen’ dat de 2 bedrijven niet beschikken over een beheerste en integere bedrijfsvoering. “Deze feiten raken mogelijk ook de betrouwbaarheid van de heer Van der Leij die van beide ondernemingen beleidsbepaler is. Om deze tekortkomingen vast te kunnen stellen, heeft de AFM informatie opgevraagd” aldus de toezichthouder in een uitgebreide brief (pdf) met onder meer de correspondentie.
De gewenste informatie heeft de AFM nog steeds niet volledig ontvangen. Omdat Van der Leij niet alle informatie binnen de gestelde termijn heeft geleverd, is hij sinds 22 december 2016 verplicht de dwangsom te betalen aan de Autoriteit Financiële Markten. Iedere dag dat hij niet aan de opgelegde last voldoet, loopt de dwangsom op met 5.000 euro tot een maximum van 50.000 euro.

Het is niet de eerste keer dat hij een dwangsom van die instantie kreeg opgelegd. In 2010 kreeg De Vestelier een zelfde straf voor hetzelfde vergrijp opgelegd. Op zijn LinkedIn zegt Govert van der Leij over die periode: “Genoodzaakt om te stoppen wegens beschadiging van naam door opgelegde dwangsom door AFM. Door slechte keuze in bedrijfsovername, burn out, was de administratie niet op orde en kon niet aan de informatieplicht worden gedaan. Na zeer uitgebreid onderzoek door De AFM, heeft de AFM niets aangetroffen wat wijst op foutieve advisering naar mijn klanten. Hiermee is de integriteit en kwaliteit van de bedrijfsvoering aangetoond en bevestigd door de AFM, dwangsom n.a.v. deze bevindingen geseponeerd, wijze lessen geleerd, maar vooroordelen en snelle conclusies geboren. Weliswaar ervaar ik steeds meer deze geschiedenis niet meer als bedreiging, maar meer als een pre”

De website van De Vestelier is op dit moment uit de lucht. Het webadres van Personal Service 4 U linkt inmiddels automatisch door naar een andere handelsnaam van Van der Leij: De Nieuwe Financiële Wereld. Dat bedrijf (ook gevestigd aan Laan door de Veste 1 in Brandevoort) zegt een “geheel nieuwe en unieke manier van financiële dienstverlening” te bieden. “Banken en verzekeringsmaatschappijen zijn hierin louter en alleen leveranciers van de producten. Wij worden NIET door hen betaald. Ons belang is UW belang: de beste kwaliteit voor de laagste prijs voor uw producten en duidelijkheid scheppen in uw financiële risico’s. Nu en in de toekomst. We gaan de handen ineenslaan. Elk jaar opnieuw halen wij voor u de beste kwaliteit voor de laagste prijs uit de markt. Hierin onderscheiden wij ons van verzekeringsmaatschappijen, banken en tussenpersonen.”

In de reacties hieronder staan updates.