Buiten is het 23 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.467 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
1reactie

In 2011 en 2012 namen de gemeente en spoorbeheerder ProRail maatregelen tegen de geluidshinder bij ruim 450 woningen aan het spoor. Er werden geluidsaneringsschermen en geluidswallen aangelegd bij Helmond West, Mierlo-Hout en Helmond-Oost en raildempers aan de rails aangebracht. De vele protesten van de buurtbewoners tegen die schermen onder het motto ‘Eerst de Bron, Dus geen Beton’ bleken tevergeefs, zie bij deze Naw en Vruuger. Hun geluidshinder is met 5 tot 10 dB (decibel) verminderd, aldus de gemeente. Een mens ervaart een vermindering van 10 dB als een halvering van het geluid.
Destijds kwamen alleen Raillijstwoningen in aanmerking voor die maatregelen. Dat zijn woningen die in 1986 een hogere geluidsbelasting hadden dan 65 dB. Inmiddels heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu bepaald dat voortaan élke woningen met een geluidsbelasting van meer dan 70 dB daarvoor in aanmerking komt. Uit akoestisch onderzoek is gebleken dat ongeveer 100 woningen nu ook in aanmerking komen voor raildempers en/of geluidsschermen om de geluidshinder te verminderen.
Die 100 woningen staan in diezelfde wijken, plus op het industrieterrein en 1 in Brandevoort. Woningen die na die maatregelen een hogere geluidsbelasting hebben dan 63 dB kunnen in aanmerking komen voor gevelisolatie.
Ook ter hoogte van de Burgemeester Krollaan/Medevoort, de Burgemeester van Houtlaan en het Berkveld zullen raildempers worden aangebracht aan de rails. Om een zo goed mogelijke inpassing in de omgeving te realiseren, is er voor gekozen om de schermen zo laag mogelijk te houden en op een aantal locaties begroeiing aan te brengen tegen de buitenzijde van de schermen.
Het ministerie betaalt de kosten voor de schermen, raildempers en eventuele aanvullende gevelmaatregelen. Het beheer en onderhoud van de buitenzijde van de geluidsschermen (maximaal 20.000 euro per jaar) betaalt de gemeente.
Op www.helmond.nl/stillerspoor staat meer informatie over dit project “Stiller spoor fase II”. De circa 900 omwonenden aan het spoor hebben hierover deze week een nieuwsbrief van de gemeente gekregen. Vanaf begin 2014 hebben belanghebbenden inspraakmogelijkheden.

1 reactie:

Waarom niet meteen de Berlijnse muur hier neergezet??
De stad is nu helemaal verdeeld door die betonnen muur

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *