Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 97.209 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

19 reacties:

Update 1:
Ook de foto’s hieronder van het ongeval vanochtend werden door Harrie Grijseels gemaakt. Naar verluidt gaf de automobilist de fietsster geen voorrang.
Niet het eerste ongeluk op die kruising met de Reigerlaan/Korhoenderhof. Zo ook in mei dit jaar toen een vrouw per ambulance naar het ziekenhuis moest nadat zij daar door een auto was aangereden (zie de foto van Harrie Grijseels destijds).

Beantwoorden

Elke dag kunnen hier ongelukken gebeuren, net als bij de rotonde reigerlaan/nachtegaallaan. Daar stond gisteren 12-11 ook een politieauto. Er komt teveel fietsverkeer in twee richtingen. Nu vond het ongeluk plaats om half elf. Als de kinderen van basisschool de Rank opgehaald/afgezet worden, met het fietsverkeer van/naar de Knippenbergcollege, en basisschool de Toermalijn, dan is het een puinhoop rondom de Reigerlaan. Zowel met auto’s als fietsen, vrees dat er in de nabije toekomst nog ergere ongelukken zich voor zullen doen. Ik heb dit een jaar geleden doorgegeven aan de gemeente, ze moeten nog terug bellen.

Beantwoorden

Wat dachten jullie van het prutswerk dat geleverd is mbt verkeerssituatie op het ameideplein, dan hebben we het nog niet gehad over het belabberde tegel- en voegwerk. Dat hele project heeft bakken met geld gekost. Resultaat een drama. Ik weet niet wie er namens de gemeente verantwoordelijk is, en of die persoon trots is op zijn/haar werk. Ik zou me diep schamen. Afrekenen due handel.

Beantwoorden

En de heistraat met die heuvels er in
Als het vriest gaat men er gegarandeerd onderuit
Zeer gevaarlijk

Beantwoorden

Ameidewal is een drama maar het zijn toch de automobilisten die het vaak niet snappen.

Beantwoorden

@Eric, jouw reactie over de Heeklaan hebben we naar dit topic verplaatst omdat het daar nét even iets beter bijpast (denken wij).

Groetjes, De weblog van Helmond

Beantwoorden

Ben zelf fietser en passeer dagelijks het kruispunt Vinkelaan / Reigerlaan.
Het argument “er zijn teveel fietsers” is nonsens.
De uitspraak “Er zijn veel ouders die hun kinderen met de auto naar Rank/Tourmalijn brengen en hun auto’s overal en nergens parkeren” past beter bij het straatbeeld.

Voor het eerder genoemde kruispunt zijn drempels aangelegd en haaietanden aangebracht met het doel dat automobilsten afremmen, naar links en rechts kijken of er fietsers aankomen, en naargelang het fietspad vrij is, doorrrijden.
Dit geldt overigens ook voor de rotonde Nachtegaallaan /Reigerlaan.
Ofwel naast verkeersborden worden er diverse signalen afgegeven om te vertellen dat fietsers voorrang (zouden moeten) hebben.

De praktijk:
Er zijn regelmatig automobilisten die met hoge snelheid het kruispunt/rotonde naderen, amper afremmen, met kont van auto over wegdek/drempel schaven, en vervolgens met hoge snelheid verder rijden (… heb je haast … vertrek dan vijf minuten eerder van huis). Tja, en als er zo’n hork achter het stuur zit en jij denkt voorrang te hebben krijg je dus situaties zoals je op bovenstaande foto’s kunt zien.
Gelukkig zijn de automobilisten die zich achter het stuur normaal gedragen nog steeds in de meerderheid. Desondanks knijp ik zelf regelmatig in de remmen omdat ik niet kan inschatten of de aanrijdende automobilist wel of niet gaat remmen of, in sommige gevallen, op tijd is met remmen.

Beantwoorden

@stapper, niet teveel fietsers? Ze zouden op de scholen eens les moeten geven in verkeersregels. Het fietspad op de reigerlaan is in beide richtingen, maar voor de jeugd afkomstig van de scholen geldt de recht van de sterksten. Meestal met drie á vier naast elkaar, en geen oog voor mede-verkeersdeelnemers. In het verkeer geldt nog steeds de regel dat je geen voorrang mag nemen, dus moet je een beetje opletten ipv met je telefoon spelen, en maar denken dat iedereen wel rekening met je houdt. Een arm uitsteken wanneer je afslaat is al helemaal undone bij de jeugd. De jeugd die vanuit de knip, rechts naar de reigerlaan de rotonde opschiet, heeft maling aan een naderende auto. In het verleden stonden hier verkeerslichten, helaas weten ze op de knip niet het verschil te leren tussen rood en groen, en waarschijnlijk leren ze ook niet tellen, want met drieën naast elkaar is de norm. Dus wat horken betreft denk ik dat er meer te halen valt bij de niet oplettende fietsers.

Beantwoorden

@skruwlelik, Volgens mij heb je vroeger op school waarschijnlijk veel moeite gehad met begrijpend lezen en heb je nog steeds moeite met het lezen van verkeersborden. Zowel op de rotonde Nachtegaallaan/Reigerlaan als op het kruispunt Vinkelaan/Reigerlaan heeft de automobilist per definitie GEEN voorrang ten opzichte van de fietsers die op het fietspad rijden.

Beantwoorden

Ja, stapper dat klopt van die borden, maar als jij op de lagere school je fietsdiploma zou hebben gehaald ipv je brommercertificaat, dan zou je moeten weten dat je nooit voorrang mag NEMEN, maar dat je voorrang dient te krijgen. Dat had ik mijn vorig commentaar ook al vermeldt (over begrijpend lezen gesproken!!!). Dus ….. zowel fietsers als automobilisten moeten gewoon beter opletten in het verkeer, kunnen we daarover eens zijn????

Beantwoorden

skruwlelik,

Vermledt moet zonder “t”

Beantwoorden

@Olijk op zaterdag 16 november 2013 om 12:35:

Vermeldt moet zonder “t”

Beantwoorden

Dankjewel voor beide tips, ik ben blij dat het weblog een eigen spelcorrectie aan heeft genomen.

Beantwoorden

Update 2:
Gevaarlijk kruispunt Vinkelaan wordt niet aangepast
De gemeente heeft geen plannen de situatie op het bovengenoemde kruispunt met fietspad op de Vinkelaan te verbeteren. Dat liet een woordvoerder van de gemeente weten.
Eind 2009 of begin 2010 is dit kruispunt juist gerenoveerd met aandacht voor de fietsveiligheid, zo vervolgt de woordvoerder. “Zo zijn er in 2008 bijvoorbeeld nog 3 ongevallen geregistreerd op dit kruispunt. Sinds het kruispunt is aangepast zijn er tot 2013 geen ongevallen geregistreerd”. Het overzicht van de ongevallen in 2013 krijgt de gemeente pas in maart/april 2014.
De onderstaande foto’s zijn van de situatie voor en na de renovatie:

“De voorrangssituatie op het betreffende punt is helder weergegeven, met opvallende wegmarkering en een groot verkeersbord, waarop wordt aangegeven dat fietsers voorrang hebben. Het is een druk punt en verkeersveiligheid heeft ook te maken met het gedrag van weggebruikers. We kunnen als overheid niet alle ongevallen voorkomen” aldus de gemeente.
Maar hoe weet de gemeente eigenlijk waar in Helmond op welke datum welk ongeval plaatsvond? De politie blijkt daarvoor de belangrijkste informatiebron. Opmerkelijk is dat de politie niet elk ongeluk registreert (omdat zij er niet vanaf weten of omdat alles duidelijk is en er niet genoteerd hoeft te worden). En áls zij een ongeluk registeren, dan noteren zij alleen de straat waar het plaatsvond. De precieze plek in die straat blijft dan dus onbekend.
De politiewoordvoerder liet weten dat het bovenstaande ongeluk op 13 november door hen was geregistreerd als zijnde een ongeluk met letsel op de Vinkelaan. Hoewel de politie ook aanwezig was bij het ongeluk met letsel op 27 mei op de Vinkelaan, werd dat door hen niet geregistreerd. Het zou kunnen dat de verzekeringsmaatschappij dat ongeluk later nog meldt, liet de woordvoerder voorzichtig weten.

Beantwoorden

In mijn ogen heeft de gemeente gelijk, hoe duidelijk kan het zijn? Anders kun je de overgang van de bakelse dijk en de dierdonklaan ook wel gaan aanpassen.

Beantwoorden

Opmerkelijk indd, wat doet de politie eigenlijk wel..?

Beantwoorden

Jammer, hopelijk nu geen ongelukken meer.

Beantwoorden

Twee dagen geleden opnieuw ongeluk op dit kruispunt. Blijft een gevaarlijk en onoverzichtelijk punt. Fietser is na onderzoek van ambulancepersoneel met de schrik vrij gekomen. Politie neemt alleen schade op en onderneemt niks, vraag aan mensen uit Helmond of zij ook (bijna) ongelukken op dit punt hebben meegemaakt. Dan kan ik met de opmerkingen naar de gemeente die zal dan actie moeten ondernemen, bv extra drempel voor het kruispunt. Lijkt nu dat er eerst een groot ongeluk moet gebeuren voordat er actie ondernomen wordt. Dus reageer aub.

Beantwoorden

@skruwlelik op zaterdag 2 augustus 2014 om 10:51:

Wellicht heb je hier iets aan:
https://twitter.com/search?f=realtime&q=Vinkelaan%20&src=typd

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *