Buiten is het 8 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 93.222 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Nog 8 nachtjes slapen en dan krijgt het Helmondse GBO Design 4 Goed Industrieel Ontwerp (GIO) Awards. Met een kritisch oog beoordeelde de vakjury vormgeving, functionaliteit, ergonomie, respect en materiaalgebruik van de inzendingen. Met als resultaat maar liefst 4 awards voor hun recent ontworpen en in sommige gevallen zelfs compleet geleverde producten:

  • de Vitaallicht lamp; een ontwerp lichtarmatuur dat licht afgeeft in het natuurlijke ritme van de zon. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit een positieve invloed heeft op mensen.
  • de FreeForm Collectie van CyBe Construction; een collectie objecten, waaronder vazen uit 3D geprint beton. Die vazen zijn geprint met een mobiele 3D printer en specifieke betonmortel.
  • de Dubbele cabine (wand) van de Volkswagen T6 van Motexion; zorgt voor 3 comfortabele zitplaatsen achter de voorstoelen, extra opbergvakken en de mogelijkheid om lange(re) ladingen te vervoeren door die onder de bank te schuiven.
  • de Battery Operated Tensioner van Cordstrap; een elektrisch aangedreven apparaat waarmee op eenvoudige wijze omsnoeringsbanden (op de juiste spanning) kunnen worden aangebracht om lading te zekeren. Dit gebeurde voorheen met de hand.

GIO-prijzen pakken zit dit desingbureau in het bloed: de voorgaande 3 jaar wonnen ze er in totaal 18. De erkenning “Goed Industrieel Ontwerp” bestaat sinds 1986. De award-winnende producten worden tentoongesteld tijdens de Dutch Design Week (die zaterdag begint) in het Klokgebouw in Eindhoven. Maandagavond 19 oktober neemt GBO daar hun awards in ontvangst.
GBO (naar oprichters Gramser, Boes en Op ten Berg) werd in 1989 opgericht. 25 Jaar later zijn er 20 collega’s in een hoofdkantoor aan de Wethouder den Oudenstraat (Helmond West) en vestigingen in Antwerpen en Hong Kong.
In mei kwamen het bedrijf vrij prominent in het nieuws met de door hen ontworpen Oxboard. Dit nieuwe type transportmiddel is de Nederlandse ‘Segway zonder handgreep’, zie het filmpje. En ook de inmiddels in Helmond wijdverspreide kroonringen om lantaarnpalen waaraan je zakken met plastic afval kunt hangen, komen van GBO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *