Buiten is het 26 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 83.280 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
4reacties

sfeerbeeld CollectiefabriekHet idee om 7 Helmondse musea en collecties onder te brengen in de Vlisco-Graveerderij is door B&W afgeschoten. De verwachte jaarlijkse lasten van minimaal 1 miljoen euro per jaar zijn te hoog. 
In deze leegstaande fabriekshal (foto) aan de zijkant van het Vlisco-terrein aan de Groenewoud zou een Helmonds verzamelmuseum, de  Collectiefabriek, moeten komen. Voor mogelijke herhuisvesting daarin waren concreet in beeld de collecties van het EDAH Museum, Orgelmuseum, collectie accordeons Arie Willems, Stg. Fentener van Vlissingen (Vlisco), Industrieel Atrium (Stg. Industrieel Erfgoed Helmond), HomeComputerMuseum en de Helmondse archeologische collectie. Zie het daartoe opgestelde haalbaarheidsonderzoek (pdf).
Het idee was dat deze musea en collecties zelfstandig bleven en daarnaast onderdeel uitmaken van een totaalverhaal met als thema Helmond Maakstad. Inhoudelijk ziet B&W daarvan de meerwaarde, maar financieel niet. Als realistisch alternatief tegen aanzienlijk lagere kosten wordt een alternatief plan genoemd om het EDAH Museum, Orgelmuseum en accordeoncollectie te herhuisvesten in het voormalige Van Gend en Loos-gebouw (foto) langs het spoor. Die 3 moeten dit jaar verhuizen als gevolg van de ontwikkeling van de Oranjekade en De Waart. Dat betekent dat op korte termijn alternatieve huisvesting voor die collecties moet worden gevonden.
B&W: “Wij onderzoeken op dit moment de mogelijkheden van het voormalige Van Gend en Loos-gebouw nabij het station. Mogelijk is deze locatie passend en geschikt te maken voor beide collecties, waarbij de kosten naar verwachting aanzienlijk lager uitvallen dan bij het gebouw Graveerderij. Daarnaast heeft de vestiging van de musea een positieve invloed op de aantrekkelijkheid, de leefbaarheid en de levendigheid van het gebied tussen station en Cacaofabriek.”
Zowel het EDAH Museum als het Orgelmuseum staan positief ten opzichte van herhuisvesting op deze locatie. De eigenaar van de accordeons beraadt zich nog. Er wordt gestreefd om de herhuisvesting nog dit jaar te realiseren zodat geen tussentijdse opslag van collecties nodig is. Omdat er nog geen zekerheid is over dit plan bekijkt B&W tegelijk andere opties. De bedoeling is dat er na de zomer een compleet voorstel op tafel ligt. De andere collecties die betrokken waren bij het initiatief van de Collectiefabriek verhuizen voorlopig niet.

4 reacties:

Ja, wil je wat dan moet je er ook geld insteken. Dus lijkt mij de Vlisco-optie een goede keuze Maar B&W is blijkbaar op de centjes aan het letten. Ben benieuwd naar het complete voorstel.

Het gebouw van Van Gend & Loos lijkt me totaal geen alternatief. Daar zal toch ook flink aan gesleuteld dienen te worden, alvorens er een of ander museum van gemaakt kan worden.

Beantwoorden

1 miljoen per jaar?
Is de rekenmachine kapot?

Beantwoorden
Karin van der Werff

Kan men niet eens bekijken of dit alles in het voormalige bibliotheek op de markt ondergebracht worden dit pand staat ook al jaren leeg en is ook weer zonde, dan krijgt men iets leuks terug in het centrum en zeker ook iets leuks op de markt, wethouders van Helmond denk toch eens beter na …….

Beantwoorden

@Karin van der Werff op vrijdag 22 juni 2018 om 18:19:

Bij welke (gemeentelijke) overheidsinstelling is de rekenmachine eigenlijk niet kapot? Gelukkig ziet B & W Helmond de onzin te langen leste het project hiervan in. Vraagteken.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *