Buiten is het 3 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.838 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
16reacties

sfeerbeeld CollectiefabriekHet idee om 7 Helmondse musea en collecties onder te brengen in de Vlisco-Graveerderij is door B&W afgeschoten. De verwachte jaarlijkse lasten van minimaal 1 miljoen euro per jaar zijn te hoog. 
In deze leegstaande fabriekshal (foto) aan de zijkant van het Vlisco-terrein aan de Groenewoud zou een Helmonds verzamelmuseum, de  Collectiefabriek, moeten komen. Voor mogelijke herhuisvesting daarin waren concreet in beeld de collecties van het EDAH Museum, Orgelmuseum, collectie accordeons Arie Willems, Stg. Fentener van Vlissingen (Vlisco), Industrieel Atrium (Stg. Industrieel Erfgoed Helmond), HomeComputerMuseum en de Helmondse archeologische collectie. Zie het daartoe opgestelde haalbaarheidsonderzoek (pdf).
Het idee was dat deze musea en collecties zelfstandig bleven en daarnaast onderdeel uitmaken van een totaalverhaal met als thema Helmond Maakstad. Inhoudelijk ziet B&W daarvan de meerwaarde, maar financieel niet. Als realistisch alternatief tegen aanzienlijk lagere kosten wordt een alternatief plan genoemd om het EDAH Museum, Orgelmuseum en accordeoncollectie te herhuisvesten in het voormalige Van Gend en Loos-gebouw (foto) langs het spoor. Die 3 moeten dit jaar verhuizen als gevolg van de ontwikkeling van de Oranjekade en De Waart. Dat betekent dat op korte termijn alternatieve huisvesting voor die collecties moet worden gevonden.
B&W: “Wij onderzoeken op dit moment de mogelijkheden van het voormalige Van Gend en Loos-gebouw nabij het station. Mogelijk is deze locatie passend en geschikt te maken voor beide collecties, waarbij de kosten naar verwachting aanzienlijk lager uitvallen dan bij het gebouw Graveerderij. Daarnaast heeft de vestiging van de musea een positieve invloed op de aantrekkelijkheid, de leefbaarheid en de levendigheid van het gebied tussen station en Cacaofabriek.”
Zowel het EDAH Museum als het Orgelmuseum staan positief ten opzichte van herhuisvesting op deze locatie. De eigenaar van de accordeons beraadt zich nog. Er wordt gestreefd om de herhuisvesting nog dit jaar te realiseren zodat geen tussentijdse opslag van collecties nodig is. Omdat er nog geen zekerheid is over dit plan bekijkt B&W tegelijk andere opties. De bedoeling is dat er na de zomer een compleet voorstel op tafel ligt. De andere collecties die betrokken waren bij het initiatief van de Collectiefabriek verhuizen voorlopig niet.

In de reacties hieronder staat een update.

16 reacties:

Ja, wil je wat dan moet je er ook geld insteken. Dus lijkt mij de Vlisco-optie een goede keuze Maar B&W is blijkbaar op de centjes aan het letten. Ben benieuwd naar het complete voorstel.

Het gebouw van Van Gend & Loos lijkt me totaal geen alternatief. Daar zal toch ook flink aan gesleuteld dienen te worden, alvorens er een of ander museum van gemaakt kan worden.

Beantwoorden

1 miljoen per jaar?
Is de rekenmachine kapot?

Beantwoorden
Karin van der Werff

Kan men niet eens bekijken of dit alles in het voormalige bibliotheek op de markt ondergebracht worden dit pand staat ook al jaren leeg en is ook weer zonde, dan krijgt men iets leuks terug in het centrum en zeker ook iets leuks op de markt, wethouders van Helmond denk toch eens beter na …….

Beantwoorden

@Karin van der Werff op vrijdag 22 juni 2018 om 18:19:

Bij welke (gemeentelijke) overheidsinstelling is de rekenmachine eigenlijk niet kapot? Gelukkig ziet B & W Helmond de onzin te langen leste het project hiervan in. Vraagteken.

Beantwoorden

Update:
Ook het Van Gend en Loos-gebouw lijkt af te gaan vallen
Worden de EDAH- en draaiorgelcollectie gehuisvest in het Van Gend en Loos-gebouw bij het station? “Tot nu toe is het helaas niet gelukt om met de (beoogde) eigenaar van het pand tot overeenstemming te komen over de voorwaarden van huur of koop” meldt B&W vanmiddag. Er wordt tot 1 november onderhandeld maar ons stadsbestuur wil de onzekerheid voor de betrokken collectie-eigenaren niet lang meer laten duren. Daarom wordt parallel daaraan gezocht naar andere mogelijkheden, waarbij het voor B&W denkbaar is dat ze op 2 afzonderlijke locaties worden ondergebracht. De gemeente heeft een budget van 150 duizend euro per jaar beschikbaar voor deze huisvesting.
De afgelopen maanden bekeek de gemeente of die 2 musea (samen met een “markthal-initiatief) er een plek konden vinden. Eerder bleek de Graveerderij op het Vlisco-terrein financieel geen haalbare kaart en werd het Van Gend en Loos-gebouw genoemd als mogelijk alternatief (zie ons juni-bericht hierboven). In samenwerking met alle betrokken partijen werd een ontwerp gemaakt voor de indeling en noodzakelijke aanpassingen aan gebouw. De daarvoor noodzakelijke eenmalige verbouwingskosten bedragen circa 1 miljoen euro (exclusief BTW). Dat bedrag komt dan bovenop de huur of koopprijs voor (een gedeelte van) het gebouw. Zou het tot een overeenkomst komen dan wordt dit bedrag verdisconteerd in de huurprijs.
De tijd is kort want over 12 weken moeten die 2 hun huidige huisvesting verlaten. “Het college doet er alles aan om vóór die tijd te zorgen voor in ieder geval een tijdelijke oplossing. In het uiterste geval kan het daarbij ook gaan om opslag. Wij dragen de collecties een warm hart toe en willen deze graag een plaats geven, liefst op een centrale locatie in onze stad. Voor het eind van 2018 zullen wij u opnieuw op de hoogte brengen van de stand van zaken en mogelijke oplossingen” aldus B&W in haar brief aan de gemeenteraad. Het EDAH-Museum tussen Julianabrug en het tankstation sloot begin deze maand de deuren. In de hoop dat het tijdelijk is en in afwachting van een verhuizing.

Beantwoorden

ik hoop dat het niet woord afgebroken Gend en Loos-gebouw
het blijft een mooi gebouw ..we hebben al zo veel nieuwbouw in helmond !

Beantwoorden

@edwin op woensdag 10 oktober 2018 om 11:53:

Wil Klaus zijn gebouw omstoten als de deal met de gemeente niet doorgaat?

Beantwoorden

Zal jammer zijn als de draaiorgels en edha hun deuren moeten sluiten laat de draaiorgels toch zitten waar ze nu zijn ze hebben er zoveel aangedaan en ze organiseren zoveel waarom worden ze steeds maar weer verkast gemeente helmond maak toch niet alles kapot wat oud en mooi is in p onze stad

Beantwoorden

Er staat zoveel leeg in Helmond, GAK al zoveel jaar en belasting kantoor, de oude bibliotheek enz.

Beantwoorden

Ik vind dat de Gemeente Helmond zich niet erg inzet voor het onderbrengen van de draaiorgels en het EDAH-museum. Mag niets kosten. Het lijkt wel dat ze beide musea de nek willen omdraaien. Slechte zaak, alleen maar geneuzel en vertraging!!
Het EDAH-museum proberen onder te brengen in die oude en verrotte Van Gend & Loos bouwval, lijkt me al helemaal geen goed idee. Gelukkig ketst het af, zo lijkt het!

Plan het in, in het nog te bouwen Stadspark en haar omgeving. Dat zou de Gemeente Helmond sieren. Laat het in ieder geval niet verloren gaan.

Beantwoorden

Dat wordt bij bouwen lijkt me, want de EDAH heeft zo’n 1000-1500m2 nodig? De Orgels kunnen helemaal vergeten worden, tenzij het pand hoog genoeg is.

Waar vind je dat in Helmond Centrum? de oude Bieb daargelaten, maar die moet en zal verkocht/verhuurt worden voor te hoog bedrag. Dan toch maar terug naar de vorige centrum plan, meer winkel en woonruimte bij voorkeur betaalbaar, onbetaalbare ruimte is er al genoeg.

Tegenover de Computer museum in de Kluisstraat staat nog zo’n 1000+ m2 leeg (voormalige Bristol) a 30000 p/jr een stukje goedkoper dan de huur van bijv. voor de 2e verdieping van de Bieb (a 125000 per jaar voor zo’n 500m2) succes met de verhuur daarvan gem. Helmond.

En dat was het dan, meer ruimte is er niet wat groot genoeg of vrij is, tenzij ze uitwijken richting het industrieterrein.

Beantwoorden

Er staan wijkgebouwen leeg. De Kamenij en het gebouw naast de Terp.

Beantwoorden

Misschien toch gewoon onwil van de gemeente Helmond en het Helmondse Hart niet op de goede plaats!

Beantwoorden
Lies van de Westerlo

Helmond Helmond let op Uw zaak je wil prachtige gevels gaan afbreken Het Edah museum en deprachtige Gaviolizaal waar ieder weekend meer dan 200 binnenstad bewoners genieten van wat daar aan cultuur geboden wordt weg doen voor geld en projectontwikkelaars gebruik je verstand kijk in andere steden daar houden ze die mooie kleine theaters juist in de stad betrek ze bij de nieuwbouw en neem de veelal oudere bezoekers hun uitjes niet af dan hoef je ook geen geld te investeren voor het oplossen van eenzaamheid

Beantwoorden

Sorry hoor maar hier kun je echt geen museum in vestigen en al helemaal geen draaiorgelmuseum. Kom op zeg wel hebben toch zat leegstand gebouwen in Helmond?

Beantwoorden

Laat aub staan anders krijgen we n hoop herrie van alle treinen die aan komen stormen

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *