Buiten is het 11 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.191 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
29reacties

De herinrichting van Park Goorloop, het natuurgebied tussen de Warande en het Groot Goor, is nu afgerond. Zaterdag wordt dit ‘groene hart van Helmond’ officieel geopend. 
De realisatie van het park had veel voeten in de aarde. Al in 2008 is gestart met het ontwikkelen van de eerste plannen van dit bijna 17 miljoen euro kostende project. In 2013 meldde de gemeente dat het in 2015 gereed zou zijn. Dat werd dus niet gehaald, in dat jaar werd de eerste helft (Goorlooppark Noord) geopend en de foto rechtsboven gemaakt.
Nu, 10 jaar na de eerste plannen, is de herinrichting helemaal afgerond. “Het is een project van de lange adem geweest”, beaamt wethouder De Vries. “Maar dat is wel te verklaren. Voor de aanleg van dit groene hart van Helmond zijn onder andere een basisschool, dahliatuin én een volkstuinencomplex verhuisd. Daarnaast is het terrein van de voormalige houthandel Raaymakers aangekocht en zijn verschillende bedrijfshallen gesloopt. Ook heeft er een omvangrijke bodemsanering plaatsgevonden. Als laatste is Speeltuin Helmond West omgevormd tot een natuur- en waterspeeltuin, inclusief duurzaam paviljoen.”
In het gebied zelf zijn ook de nodige ingrepen gedaan. Zo zijn er in totaal 6 ecopassages langs de Goorloop onder de weg aangelegd, 2 nieuwe bruggen geplaatst, 10 poelen gecreëerd als leefgebied voor amfibieën, een waterrotonde aangelegd waar de Goorloop en Schootense Loop samen komen en zijn er nieuwe speelplekken en fiets- en wandelpaden gekomen. Het resultaat: een langgerekt park van 1,8 kilometer dat zich langs de beek de Goorloop uitstrekt in een breedte, variërend van 50 tot 200 meter. Deze kaarsrechte beek is omgevormd tot een licht slingerende beek met flauwe oevers, waarin lisdodden, kattenstaarten en riet groeien.
Onderdeel van het project is een zogenaamde ecologische verbindingszone. Deze verbindt natuurgebieden met elkaar, in dit geval de Warande en Groot Goor. “Er worden nu al ijsvogeltjes en zelfs reeën gespot, midden in onze stad”, aldus de wethouder. Ook kikkers, salamanders en kleine knaagdieren weten het Goorlooppark (zoals het park tot nu toe werd genoemd werd) al te vinden zo meldt de gemeente.
2013Bij de opening zaterdag om 10.30 uur zullen behalve de wethouders Erik de Vries (Natuur) en Gaby van den Waardenburg (Ruimtelijke Ordening), ook gedeputeerde Johan van Hout van de provincie en Peter van Dijk van waterschap Aa en Maas aanwezig zijn. Die laatste 2 waren ook bij het officiële startsein van dit project in 2013. Want behalve de gemeente en het Rijk, betaalde ook de provincie Noord-Brabant en het Waterschap Aa en Maas mee aan dit project.
Zaterdag kunnen geïnteresseerden onder begeleiding van gidsen van IVN een wandeling door het nieuwe park maken. En de speeltuin is ’s middags vrij toegankelijk.

In de reacties hieronder staan updates.

29 reacties:

Is niet niks

Beantwoorden

Nondeju nie mer… en al de onkruid en hekwerk langs de kasteelherenlaan …blie de stoan vur de geld????

Beantwoorden

“Ook kikkers, salamanders en kleine knaagdieren…” gespot. Da’s niet niks. Ik had laatst een egel in mijn tuin.. oh ja, en duiven, eksters en mussen.

Beantwoorden

Maar een miljoen per 100 meter mensen.

Beantwoorden

En ze helpen ook heel veel dieren ????

Beantwoorden
Peter van de Laarschot

prachtig stukje Helmond.

Beantwoorden
Margaret van der Leest

Ga van die 17miljoen andere dingen maken die nosig zijn!! En of mensen helpen die niks hebben

Beantwoorden

Update 1: (ter aanvulling)
Zoals bovenaan gemeld, werd deze herinrichting niet alleen door onze gemeente is betaald. De woordvoerster van de gemeente liet ons vanmiddag weten dat de provincie 5 miljoen euro heeft bijgedragen, het waterschap 3 miljoen, het Rijk driekwart miljoen en de rest, d.w.z. 7,75 miljoen is betaald door de gemeente. De realisatie van Park Goorloop heeft in totaal zo’n 16,5 miljoen euro gekost.

Beantwoorden

@Jamie Seelen op woensdag 5 september 2018 om 12:46:

daar hebben we het gebruikelijke gezeur weer. Wordt er eindelijk eens iets gedaan aan de verfraaiing van de stad, is er weer commentaar.

Beantwoorden

@jamie Seelen daar sluit ik mij helemaal bij aan. Altijd maar zeuren. Gebeurd er niks dan zeuren ze daar over. Gebeurd er wel wat dan zeuren over het kostenplaatje

Beantwoorden

Ik bedoem dus dat ik min aansluit bij de uitspraak van punt-uit.

Beantwoorden

Helaas kan je niet het hele park lopen zonder dat je om moet lopen omdat er geen doorgang is gemaakt over de europaweg

Beantwoorden

Dan wordt t ook wel is tijd dat al dat onkruid verdwijnt
Woon tegenover t park maar heb totaal geen mooi uitzicht
En dat noemen ze dan klaar voor de opening
Bah bah

Beantwoorden

En ik heb al grote struiken met Japanse duizendknoop gezien. Gemeente gewaarschuwd, maar die maalt er niet om. Op de kasteelherenlaan kijk je er recht op, groeit door t hekwerk heen. Succes bewoners daar, je huis is zojuist €30.000 euro minder waard geworden. Maar denk je dat de gemeente actie onderneemt? Nee, zelfs het maaiafval daarvan gaat op de gewone composthoop, zodat verspreiding nog makkelijker gaat.
Pff.
Vragen over Japanse duizendknoop? Google verteld alle verhalen. Groeit dwars door je fundering heen!

Beantwoorden

En ik al een jaar maar denken: wanneer maken ze dat park aan de kasteelherenlaan/arbergstraat nou eindelijk eens af? Het ziet er zo slordig, verpauperd en onverzorgd uit met al die wildgroei,onkruid en gebrek aan paden, voorzieningen en speeltoestellen. Blijkt het park al af te zijn en hoort dat allemaal zo te zijn. Lekker dan, je zou er maar aangrenzend wonen.

Beantwoorden

hahahahahah menen ze dit ????? Zat ik maar bij de gemeente.. jongens jongens ik had de ene financiele klapper na de andere in mijn broekzak :))))

Beantwoorden
rommelpark wanne skand

Was een mooi stuk grond geweest voor een buiten zwembad met alles erop en eraan!! Voor al die gespendeerde euro’s.help je heel veel HELMONDERS mee..Maar nee hoor, doe nog maar een park…wat een feest!!!! Pfffff

Beantwoorden

Update 2:
Zoals je helemaal bovenaan kon/kunt lezen, werd vanochtend Park Goorloop officieel geopend.

Beantwoorden

Daar staan ze dan lachend de criminelen in pak. Stelletje subsidie dieven , met je park van 16 miljoen euro. Stuk onkruid 16 miljoen!!!!!!! vooral die gozer met zijn grijze baard 2e van links.. Met je betonblokken plaatsen in het Haagje , ruim ns n keer op die rommel !! Huizen in het haagje zit vol schimmel en ellende daar word niet naar gekeken he blutskop.. nee wanneer pownd sensatie komt zoeken en Helmond op de tv komt dan slaat de paniek toe bij de criminelen in pak..afijn Daar staat ie dan glimlachend op de foto een stuk grond met onkruid 16 miljoen!!! vuile rat

Beantwoorden

@Anita op woensdag 5 september 2018 om 17:44:

Vanmiddag even wezen kijken. Mooi dat er zo’n park in Helmond is. Jammer inderdaad dat er nog heel veel onkruid staat en niet alleen aan de zijkant. Dat had voor de opening toch wel ff opgeruimd mogen worden. Daar hebben ze in die 10 jaar toch tijd genoeg voor gehad lijkt mij. 😉

Beantwoorden

Mooi stukje Helmond. Een aanwinst voor de buurt en Helmond.

Beantwoorden

17 miljoen vur nu slouwt ik denk meer als de helft bij de graaiers in zun tes

Beantwoorden
Willie van der Wijst

hoe krjijg je het verzonnen daar hebben ze lang over nagedacht

Beantwoorden

Beantwoorden

Update 3:
Vergeefse jacht zaterdag op de grote modderkruiper
Zaterdag was er een visexcursie in de Goorloop nabij het Groot Goor in Helmond. Vooral het deel tussen de Dahliatuin en ’t Goor kreeg bijzondere aandacht omdat uit DNA-proeven bleek dat daar de grote modderkruiper weer zou verblijven. Deze vrije zeldzame en bijzondere vis (ook wel ‘levend fossiel’ genoemd, zie archieffoto) werd helaas niet aangetroffen.
In tegenstelling tot de meeste vissen kan deze bodembewoner (die zo’n 30 cm lang kan worden) in zuurstofarm water overleven. In drooggevallen wateren kan de soort zelfs enige tijd ingegraven in de modder overleven door de levensfuncties tot een minimum te beperken en gebruik te maken van huidademhaling. Bij de herinrichting van de Goorloop zijn er specifieke maatregelen genomen voor de grote modderkruiper. Die zat daar in het verleden wel en is/was (?) verdwenen.
Stichting RAVON (Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland) en Waterschap Aa en Maas organiseerden deze visexcursie zaterdag. Zij lieten zien hoe zij onderzoek doen naar de visstand in sloten en beken Er werden onder meer zeelt, bermpjes, grondels, rietvoorn, snoek en de drie- en tiendoornige stekelbaars geschept. Dat liet Harry Kuypers weten die ook de foto’s maakte. Martijn Martijn Schiphouwer van RAVON vindt de herinrichting geslaagd.  “Hoewel op sommige plekken nogal rigoureus was geschoond was er ook heel veel vegetatieontwikkeling en ook wat meer variatie in diepte.”

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 15 oktober 2018 om 15:51:

Die ‘vergeefse jacht’ is verboden in Nederland!!! ????

Bron: Vissengids Sportviserij Nederland:

“Los van de hierboven genoemde, uit de Habitatrichtlijn voortvloeiende bescherming, is het verboden om de beekdonderpad, beekprik, elrits, Europese rivierkreeft, gestippelde alver, grote modderkruiper en kwabaal opzettelijk te vangen of te doden en de vaste voortplantings- of rustplaatsen van deze soorten opzettelijk te verstoren of te vernielen. Dit verbod is opgenomen in artikel 3.10 van de Wet natuurbescherming.”

Beantwoorden

Ik zie er anders drie op deze foto.

Beantwoorden

@Theo Heller op maandag 15 oktober 2018 om 16:25:

Beste Theo,
Geen zorg. Misschien was ‘zoektocht naar” een betere omschrijving geweest. Overigens : de wet kent regels over ontheffingen o.a. ivm onderzoek tbv instandhouding van de soort en dat werk is bij .Ravon en Waterschap prima ‘geborgd’. Ter verdere geruststelling: met de vissen wordt zeer zorgvuldig omgesprongen en herkrijgen na registratie natuurlijk weer de zwem-vrijheid in het natuurlijk beekje .

Beantwoorden

@H. Kuypers op dinsdag 16 oktober 2018 om 12:24:

Zoektocht of niet; het BLIJFT verboden volgens art 3.10 en ontheffing wordt alleen maar onder valse voorwendselen aangevraagd en te pas of onpas gebruikt om dit wettelijk verbod te omzeilen, door zgn wetenschappers.
Dus eens met Theo.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *