Buiten is het 27 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.821 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
20reacties

Het nieuwe NS-station van Helmond won vanmiddag de ‘Brunel Award 2014′ voor stationsarchitectuur. Ivo Bastiaansen is bij de uitreiking in de Zuiderkerk in Amsterdam aanwezig en fotografeerde die prestigieuze prijs:

Deze prijs voor het project ‘Stationsgebied Helmond’ werd uitgereikt aan de gemeente Helmond, de opdrachtgever van het project waarin zo’n 30 miljoen werd geïnvesteerd. Stationsgebied Helmond is een ontwerp van StudioSk en de afdeling Stedenbouw van de gemeente Helmond. Meer info en veel foto’s.
De Brunel Awards zijn internationale aanmoedigingsprijzen voor opdrachtgeverschap in spoorwegarchitectuur en design in de hele wereld. Zij zijn een belangrijke stimulans voor de esthetische kwaliteit, klantvriendelijkheid en duurzaamheid in de spoorwegarchitectuur. Ook Rotterdam viel dit jaar in de prijzen.
De Brunel Awards Competitie wordt eens per 3 jaar georganiseerd door de Watford Group en Union International de Chemin de Fer (UIC). ProRail, NS, Movares, Arcadis en Spoorbouwmeester ondersteunden deze editie vanwege het 175-jarig bestaan van het Nederlandse spoor en de 125e verjaardag van station Amsterdam Centraal. De juryvoorzitter van de Brunel Awards was dit jaar rijksbouwmeester Frits van Dongen. Volgens Van Dongen hebben de Brunel Awards grensoverschrijdende belang. “Het stimuleert de kwaliteit van alle vormen van spoorarchitectuur in de hele wereld.”
De Brunel Awards Competitie kent de categorieën stationsgebouwen, industrieel ontwerp, grafisch ontwerp en kunst, technische infrastructuur en omgeving en rijdend materieel. Er waren bijna 100 inzendingen ingestuurd uit 14 landen, niet alleen uit Europa, maar ook uit Japan en de Verenigde Staten.
De internationale prijzen zijn vernoemd naar Isambard Kingdom Brunel (1806 – 1859), een beroemde Britse spoorarchitect die de Great Western Railway heeft ontworpen en gebouwd.

20 reacties:

Tja, toch mooi om te horen!
Aanwinst en nieuw landmark/visitekaartje voor de stad, nou nog dat bordje of beeldje prominent neer hangen of zetten. (@helmondpromotion @pietervangeel)

Trots zijn is niks mis mee, straal het uit als stad!
Skon station hebben we!

Beantwoorden

Vooral als het donker is!!
Aankomst is een feest met hetgeen er eerder stond!!

Beantwoorden

Gefeliciteerd! Het kostte wat, maar dan heb je ook wat.

Beantwoorden

Hier ben ik als Hellemonder toch wel trots op hoor!!

Beantwoorden

Wel heb ik na een paar aankomsten in het donker bemerkt dat er niet optimaal gebruik wordt gemaakt van de verlichtingsmogelijkheden, waarbij deze soms gedeeltelijk uitgeschakeld was. Dit komt het veiligheidsgevoel bij aankomst niet ten goede. Buiten dat, zou dit met de LED verlichting geen probleem mogen zijn.
Juist met verlichting laat je zien wat voor aanwinst het is in de stad!!

Dus eigenlijk…let it shine en laat het vooral in het donker in volle glorie zien!!
Dan promoot je je stad pas echt!

Beantwoorden

De laatste video is gemaakt door Rolf van der Meulen.
Is er hier iemand die mij in contact kan brengen met hem, middels email of iets dergelijks. Dit m.b.t. een aanvraag aan hem.

Vriendelijk dank

Beantwoorden

Mooi om te horen dat “ons” nieuwe Helmonds station een internationale prijs heeft gewonnen. Terecht!!
Hoe negatief waren in het begin sommige reacties wel niet? Ik weet niet of dat nog in de herinnering ligt? Het ontwerp werd door menigeen tot de grond toe afgekraakt. Het zou een station worden waar we zeker niet trots op konden zijn!
Het kan verkeren………

Beantwoorden

Prachtig station, na Rotterdam het mooiste van het land. Maar die in Rotterdam is natuurlijk een andere categorie.
Wel jammer vind ik die UFO of Beam-me-up-Scotty voor het stationsgebouw. Het ding zelf vind ik al niet echt geweldig, maar dat is kunst denk ik dan maar. Maar bijna alle teksten in die cirkel zijn vreselijk. Kan dat niet veel beter en veel Helmondser? Bijvoorbeeld: Helmond: nobody likes us but we don’t care. Of op ….. is de burgemeester jarig of de stadsdichter of een speler van Helmond Sport of Berry van Aerle of het nieuwe station. Of een kort feitje over Helmond, inwonersaantal, aantal verenigingen of aantal kilometers naar andere wereldsteden. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

Beantwoorden

Op de foto het trotse ambtelijke team van de gemeente Helmond gisteren in Amsterdam. Van links naar rechts: Judith van Dijk (stedenbouwkundige) met de oorkonde, Jakob Baalman (projectleider) en Willem van Hal (strategisch adviseur). De man tweede van links wilde ook graag op de foto.

Beantwoorden

En nu die Award nog op een goed zichtbare plek in de hal van het nieuwe station ophangen!! Liefst achter (plexi-) glas of zoiets dergelijks, want er zijn altijd malloten die er zo nodig iets op moeten tekenen of de Award willen beschadigen!

Beantwoorden

En als het origineel niet kan worden opgehangen, maak dan maar een duplicaat. Ook goed, als het ding maar gezien wordt!

Beantwoorden

Ben het erg eens met Brombeer!!
Ophangen die Award, want die is uniek in de wereld en mag gezien worden!!
Hoe prominenter hoe beter op ons station!!

Beantwoorden

@Lieke op donderdag 16 oktober 2014 om 09:44:

Dagblad Trouw besteedt vandaag een artikel aan de bovenstaande erkenning die de stationsomgeving van Helmond kreeg. Wim Boevink ging gisteren speciaal naar Helmond voor een kort verslag. In zijn artikel ‘Kunst in Helmond’ ook aandacht voor het kunstwerk met de futuristische lichtkrant. Hij noteerde enkele regels:
‘Het is nooit te laat om te zijn wat je had kunnen zijn’
‘Je bent op je best als je bent wie je bent’
‘Het leven is een droom, maar dromen geen leven’
‘De droomboot vaart elke dag. Vertrek over 5 minuten’
‘Honing begreep hij en honing bood houvast. Al het andere was poëzie’
‘Laat je niet door een bever vertellen hoe je moet snorkelen’

Beantwoorden

We hebben gewoon een uniek station gekregen!!
Een parel voor de stad!
Zoals ooit het Speelhuis uniek was, is het nu ons station!!
Nu nog de naam aanpassen!!
Helmond CS!!

Beantwoorden

We zijn als buurt trots op ons nieuwe station, maar het kunstwerk de “futuristische lichtkrant” is wel heel vaak stuk of defect, meestal na zware regenval, kortsluiting in de grondcirkel en nu loopt hij constant door terwijl hij moet gaan lopen als er iemand in de cirkel komt. Jammer ….maar misschien dat de gemeente Helmond dit binnenkort onder controle krijgt.

Beantwoorden

Nominatie voor stationsomgeving voor Beste Openbare Ruimte
De omgeving van het nieuwe station is 1 van de 3 genomineerden voor de Falco Award Beste Openbare Ruimte. Een vakjury beoordeelde de inzendingen aan de hand van de criteria ‘gebruik’, ‘ruimte’, ‘betrokkenheid’, ‘plek’ en ‘beweeglijkheid’. Ook het Catharina Amalia park in Apeldoorn en het campusterrein van de Erasmus Universiteit in Rotterdam zijn genomineerd.
De genomineerden zullen zich op de eerste dag van het Landelijk Congres Openbare Ruimte, op 5 november in Almere, presenteren. Op dag 2 van het congres, op 10 december in Nijmegen, wordt de winnaar van de stalen bokaal van de door vakblad Stedelijk Interieur georganiseerde award bekendgemaakt
Eerder deze maand werd met hetzelfde stationsgebied al de bovenstaande ‘Brunel Award 2014′ voor stationsarchitectuur gewonnen.

Beantwoorden

Hoppa..en nog een prijs erbij!
Wat een aanwinst is het gebleken!!
Ik ben er wel trots op eigenlijk!!

Overdag is het al mooi, maar in het donker ziet het er helemaal geweldig uit!!

Beantwoorden

Onthulling plaquette Brunel Award in stationsgebouw Helmond
Vanochtend werd de hierboven genoemde en getoonde plaquette van de Brunel Award onthuld in het stationsgebouw. Deze prestigieuze award werd in oktober uitgereikt voor het beste spoor gerelateerde project: het nieuwe Helmondse Stationsgebied.
De onthulling om 9.30 uur gebeurde door de wethouders Frans Stienen en Erik de Vries, gedeputeerde Ruud van Heugten (provincie Noord-Brabant, 1 van de financiers van het project), regiodirecteur Inés Plasmans-Levert van ProRail en regiodirecteur Jeroen Alting von Geusau van de NS.


Vorige week liet de gemeente al weten dat het helaas niet mogelijk was gebleken om de eveneens gewonnen award voor het Schoonste Stationsgebied van Nederland op te hangen tegen de gevel in het stationsgebouw. Die award werd in november gewonnen en zou daar ook mooi gepast hebben. Op de bovenstaande foto die Cees van Dijk maakte, kun je die award wel zien.

Beantwoorden

Mooie plaquette!!
Jammer dat al die mensen er voor gaan staan, nou kan ik het niet goed zien.

Beantwoorden

Waarom kan die “bekroning” voor het Schoonste Stationsgebied van Nederland niet worden opgehangen. Is die zó groot?
Naast de bekroning van het stationsgebouw lijkt me best nog wel plek over! Is er in de hal van het station nergens anders een plaatsje te vinden dan?
Kom Gemeente, schouders er onder, wordt eindelijk eens vindingrijk!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *