Buiten is het 3 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.009 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
6reacties

Arie WillemsDiverse ‘Helmondse Helden’ worden geëerd met een eigen straatnaam. De in 2004 overleden accordeonist Arie Willems krijgt een hofje naar zich vernoemd. Dit in een nieuw te bouwen woonplein aan de Heistraat, gelegen op de plek naast en op zijn inmiddels gesloopte winkel. De hofjesnaam komt daar op verzoek van zijn erfgenamen, die nog altijd de winkel drijven. Arie Willems begon in de Heistraat een bekende platenzaak, die na een verhuizing naar het Binderseind in 2016 (met een gemoderniseerde formule), nog altijd bestaat.
Willems werd diverse malen Nederlands kampioen op het accordeon. Doordat hij jarenlang accordeondocent was op het conservatorium in Tilburg en Amsterdam zijn vele van de huidige accordeonisten door hem opgeleid. In 1951 richtte hij de nog altijd bestaande vereniging Accordeona op, waarvan hij zijn hele leven dirigent was. Van de muzikant en verzamelaar Willems is nog een tastbaar relikwie bewaard gebleven: zijn omvangrijke collectie accordeons en snaarinstrumenten staat in de Gaviolizaal uitgestald.
Op het terrein van de voormalige houthandel Raaymakers aan de Mierloseweg in Helmond West krijgen textielfabrikant Piet de Wit (de man van Anna de Wit) en oud-wethouder Fons Hardenberg een eigen straatnaam. De in 2004 overleden legendarische accordeonist en producer Addy Kleijngeld krijgt daar (zoals eerder bekend werd) zelfs een eigen plein, niet ver van zijn geboortegrond. Samen met Arie Willems zette hij onze stad muzikaal op de kaart als accordeonstad van Nederland.
In het wijkdeel Liverdonk in Brandevoort komen mindere goden aan de beurt. Met het achtervoegsel -donk worden daar deze families die rond 1900 in Helmond woonden, vernoemd in straatnamen. Martinali (o.a. kunstenaars), Zeeuwen (drukkers), Rikkers (onder meer een violist en een bakker), Coppes (een kabinetschef van burgemeester Van Elk en een bekende fotograaf) en de familie Van der Vleuten (waarvan Jos en Ferry bekendheid kregen als wielrenner). In Liverdonk werden 2 jaar geleden ook al 15 nieuwe straatnamen vastgesteld.
Voor het deelgebied Hazenwinkel in Brandevoort is door B&W op advies van de straatnamencommissie gekozen voor straatnamen eindigend op -hoek: Ansemhoek, Batehoek, Baldewinushoek, Beelkehoek, Celenhoek, Daamhoek, Engelbrechthoek, Ermgardhoek, Faassenhoek, Ghijbenhoek, Goderthoek, Gooswijnhoek, Hilwardhoek, Hubrechthoek, Lenderthoek, Lijskenhoek, Meeshoek, Neeskenhoek, Perijntjehoek, Rickaarthoek, Tielekenhoek en Trijntjehoek. Dit zijn oude (Helmondse) voornamen.

6 reacties:

En nu nog een Accordeonmuseum in Helmond West. Inclusief draaiorgels. Misschien in het Patronaat?

Beantwoorden

Ik snap relatie met het woord helden niet, wel dat het bekende hellemonders waren.

Beantwoorden

@karel op woensdag 9 augustus 2017 om 11:04:

Het gezegde “Eigen roem stinkt” is Helmonders vreemd.

Beantwoorden

@karel op woensdag 9 augustus 2017 om 11:04:

Als Arie Willems geen Helmondse held is, dan weet ik niet waar jij vroeger jouw LP’s en singeltjes kocht.

Beantwoorden

Ansemhoek, Batehoek, Baldewinushoek, Beelkehoek, Celenhoek, Daamhoek, Engelbrechthoek, Ermgardhoek, Faassenhoek, Ghijbenhoek, Goderthoek, Gooswijnhoek, Hilwardhoek, Hubrechthoek, Lenderthoek, Lijskenhoek, Meeshoek, Neeskenhoek, Perijntjehoek, Rickaarthoek, Tielekenhoek en Trijntjehoek.
Wat een haast onuitspreekbare namen heeft de gemeente nu toch gekozen voor die straten in Brandevoort. Leuk idee om oude voornamen te kiezen, maar zeer onpraktisch als je iemand moet zeggen in welke straat je woont.

Mia, Jan, Klaas en Trees zijn betere oude voornamen die gebruikt hadden kunnen worden. En in plaats van Tielekenhoek had Tinekehoek gekozen kunnen worden. Dat had ik om een persoonlijke reden veel beter gevonden. 😉

Beantwoorden

Ach, dat is geweldig nieuws: Addy Kleijngeld een eigen plein en Piet de Wit een eigen straat. Mijn twee grootste Helmondse Helden. De een was op zoek naar volkse harmonie, de ander naar onbereikbare allure.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *