Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.548 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
10reacties

Vlakbij de sportterreinen van Stiphout Vooruit en HAC komt een natuurpoort, een soort startpunt als je de Stiphoutse bossen ingaat. Een plek met een horecavoorziening (oppervlakte maximaal 500 m²) zal daar verrijzen met bijvoorbeeld een speeltuintje, dierenweide of touwparcours. Er zal informatie over de natuur en routes verkrijgbaar zijn en er wordt een openbare parkeergelegenheid voor zo’n 150 tot 170 auto’s aangelegd.
Vorige maand sloot de gemeente met het bedrijf Kero Bouw en Vastgoed uit Waalre een intentieovereenkomst voor de ontwikkeling van deze natuurpoort. Dit alles zal de gemeenschap geen cent gaan kosten, alles is voor rekening en op risico van dit familiebedrijf. De gehele ontwikkeling gebeurt met respect voor de natuur, zo laat de gemeente weten (pdf).
Bovenstaande uitgangspunten worden nu uitgewerkt in een concreet projectplan met bouwplan als basis is voor de planologische procedures (bestemmingsplan). De bouw start als alle procedures zijn doorlopen en de vergunning is verleend. Het streven is dat de Natuurpoort Stiphout eind 2015 klaar is.
Omwonenden en andere belanghebbenden worden op de hoogte gehouden van de ontwikkeling van de natuurpoort. Zo wordt er een informatiebijeenkomst georganiseerd als de eerste conceptplannen klaar zijn.
De provincie Noord-Brabant wees de Stiphoutse bossen aan als de plek in Helmond die kansrijk is voor natuurpoortontwikkeling. En daarmee krijgt ook Helmond een natuurpoort.

In de reacties hieronder updates.

10 reacties:

Ik snap niet dat de kantine van Stiphout Vooruit die functie zou kunnen uitvoeren, daar is alles, staat overdag leeg en in het weekend zou het er best bij kunnen.
Hoe dat bedrijf de exploitatie gaat runnen van dat nieuwe gebouw vraag ik me wel af. Besloten feestjes die ze er gaan geven? Ben benieuwd of de dure buurt dat zo leuk zal gaan vinden.

Beantwoorden

Das toch een behoorlijk perceel bos wat zal verdwijnen voor een parkeerplaats. benieuwd waar die gecompenseerd gaat worden…
Wel handig een extra parkeerplaats op de zaterdag en woensdag avond.

Beantwoorden

@Peer op maandag 7 april 2014 om 21:41:

Ach ja, zo lang ze het zelf betalen. Er verdwijnt een paar voetbalvelden bos, zo’n ramp is dat ook weer niet.

Beantwoorden

@Ron, Ach niemand betaald iets zelf. Is allemaal belastingsgeld. Of nu Helmond, Provincie of Rijk het betaald is allemaal ons geld.

Zeg niet dat een verkeerd idee is. Kunnen ze die maispercelen wel voor opkopen en aanplanten. Past beter in het geheel.

Beantwoorden

Integrale persbericht van de gemeente Helmond vanochtend:

Ontwerp natuurpoort Stiphoutse bossen klaar
De eerste schetsimpressies staan nu op papier. De natuurpoort in de Stiphoutse bossen (aan het Molenven ten noorden van Stiphout Vooruit) begint zo steeds meer vorm te krijgen. Afgelopen weken is met de omwonenden en andere belanghebbenden gesproken. Gisteren is de raadscommissie RF geïnformeerd. Kero Bouw en Vastgoed gaat de Natuurpoort bouwen. De heer Bernaards wordt de uitbater. Het streven is dat de Natuurpoort Stiphout eind 2015 open gaat.
Brabantse Natuurpoorten zijn hét startpunt om de natuur te ontdekken, te ontspannen of lekker actief buiten te zijn. De bezoeker vindt bij iedere Brabantse Natuurpoort een natuurgebied van allure, ruime parkeergelegenheid, een horecavoorziening en informatie over de natuur en routes. Alle Brabantse Natuurpoorten zijn onderdeel van het fiets- en wandelroutenetwerk. Op http://www.natuurpoorten.nl is meer info te vinden.
De architect heeft een gebouw geschetst dat gemaakt is van natuurlijke materialen. Het past zo uitstekend in het bos. Respect voor de natuur en de omgeving is belangrijk voor zowel de gemeente, ontwikkelaar als uitbater. Er komt een parkeergelegenheid tussen de bomen -tegenover het HAC-terrein- met tussen de 150 en 170 plaatsen. De invulling van de speel- en recreatievoorziening wordt later bepaald. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: een natuurlijke speeltuin of dierenweide. De horecagelegenheid van de Natuurpoort moet voldoen aan de regels zoals die gelden voor ‘horeca-buitengebied’. Het wordt dus uitdrukkelijk géén ‘Horeca II’, zoals die er is in het centrum van Helmond.
De bouw start als alle procedures zijn doorlopen en de vergunning is verleend. Het streven is dat de Natuurpoort Stiphout eind 2015 klaar is. Het plan van aanpak is op hoofdlijnen als volgt.
• Van schetsontwerp naar definitief ontwerp
• Verdere invulling zoals de vorm van dagrecreatie
• Bestemmingsplanprocedure (start 4e kwartaal 2014)
• Aanvraag Omgevingsvergunning
• Realisatie/bouw (start 2e helft 2015)
3 Schetsimpressies:

Beantwoorden

Hoezo natuurlijke materialen / duurzaam ingepast!
Dak zou minimaal als een “sedum-dak” moeten worden uitgevoerd. En wat betreft de gehoorde discussie over de sluitingstijden; hoe laat sluiten de kantines van HAC en Stiphout-Vooruit eigenlijk? Gr.

Beantwoorden

Natuurpoort Stiphout gaat in 2017 open
Als de nieuwe planning gehaald wordt, is de Natuurpoort Stiphout volgend jaar helemaal gereed. Dit jaar starten de procedures voor het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning. Daarna begint Kero (de projectontwikkelaar van de Natuurpoort) met de bouw van het horecagebouw en wordt de parkeerplaats aangelegd. Eerder was het de bedoeling (zie hierboven) om dit startpunt voor wandel- en fietsroutes in de Stiphoutse bossen eind 2015 te openen.
Donderdag 24 maart organiseren de gemeente Helmond en Kero een inloopavond waarbij wethouder Erik de Vries aanwezig is. Een ieder kan dan tussen 19.00 en 20.30 uur de kantine van voetbalvereniging Stiphout Vooruit binnenlopen. Er is geen vaste starttijd.
Tijdens die avond krijg je meer te horen over de ontwikkeling van de Natuurpoort in de Stiphoutse bossen. Er zijn 5 thematafels waarover informatie te krijgen is: de parkeervoorziening, het ontwerp van het gebouw, de horeca-opzet, ruimtelijke procedures en de ‘Brabantse natuurpoorten’. Met name het eerste thema zal voor leden en gasten van Stiphout Voorruit en de Helmondse Atletiek Club (HAC) interessant zijn. Want zij komen regelmatig parkeerplaatsen te kort.

Beantwoorden

Mooi dat het toch allemaal doorgaat. 🙂

Beantwoorden

en hoeveel bomen worden voor die parkeerplaats gekapt? Laat iedereen die van de natuur wil genieten lekker op de fiets komen.

Beantwoorden

Een wat frisser plaatje. 🙂

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *