Buiten is het 3 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 104.134 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
32reacties

Helder Helmond-raadslid Martijn Rieter is kandidaat-Kamerlid bij Code Oranje bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Dat laat lijsttrekker Richard de Mos van deze partij weten. Hij is blij met de steun uit Helmond, hij vindt het belangrijk als lokale politici de handen ineen slaan voor een stevig geluid in de Tweede Kamer. Op welke plek van de lijst Martijn komt is nog niet bekend, dat wordt later bekend gemaakt.
“De manier van politiek bedrijven van Helder Helmond heeft veel raakvlakken met hoe Code Oranje het wil gaan aanpakken. We willen niet over, maar mét de mensen praten: politiek van onderop. We noemen deze manier van politiek bedrijven de “andersom politiek”, door Code Oranje Ombudspolitiek genoemd”, aldus Rieter die wil dat inwoners meer inspraak krijgen. “Wij luisteren al naar de inwoners, door zichtbaar te zijn in de stad en het houden van buurtcafés in alle wijken van Helmond. Code Oranje met het bindend referendum, de gekozen burgemeester en burgertoppen”.
Zoals ook blijkt uit zijn columns op de weblog maakt Rieter zich zorgen over het tekort aan agenten, het schrappen van buslijnen en de groeiende afvalberg. “Allemaal ellende veroorzaakt door fout beleid in Den Haag”, aldus Rieter, die zich als politicus wil ontwikkelen. “De ervaring die ik nu opdoe bij Code Oranje wil ik ook weer benutten bij mijn werk als raadslid voor Helder Helmond”. 
Code Oranje wordt de laatste maanden gepeild op Kamerzetels. Volgens Maurice de Hond zo meldt het persbericht van de politieke partij, ligt er een groeipotentieel van tussen de 3 en de 19 zetels. Bij zijn laatste 3 peilingen scoorde de partij 0 of 1 zetels.

In de reacties hieronder staat een update.

32 reacties:

Toevallig is dat.

Vandaag de twee recentste podcasts beluister van Jan Roos met Richard de Mos en Mick De Vlieger.

Je krijgt daarbij een uitleg van de 11 partijstandpunten die ik niet verkeerd vind.

Het ministerie van efficiëntie en de onderbouwing hiervan vind ik een prima idee.

Ik was benieuwd naar welke lokale Helmondse partijen zich aansluiten bij Code Oranje.

Betekent dat Helder Helmond zich ook aansluit? En de andere lokale Helmondse partijen?

Bron podcasts o.a https://soundcloud.com/user-493146223 (maar ook te vinden op Spotify, Apple etc.)

Beantwoorden

Heel veel succes Martijn. Jammer als je Helmond voor Den Haag verruilt.

@Sjef jr: Als zijn partij zich aansluit bij Code Oranje is de oranjekleur van Helder Helmond en Code Oranje alvast geen twistpunt. 🙂

Beantwoorden

Peilingen zeggen niks. En vooral Maurice de hond iets zeg neem ik t al niet serieus. Succes Martijn 💪🏻

Beantwoorden
Jeffrey van haaren

Dag Martijn,

Hartelijk gefeliciteerd met de kans die je nu krijgt je nationaal te profileren. Ik vind het wel grappig dat ik in augustus 2019 al in mijn column ‘De ambities van een jong raadslid’ jouw drive om verder te komen dan Helmond noemde. Alleen toen ontkende je het nog. We zijn nu anderhalf jaar verder en je kiest nu voor openheid, voor helderheid. Prima! Dat waardeer ik. Je bent een buurtgenoot die zich positief ontwikkelt en dat verdient een groot compliment! Veel succes.

Hartelijk groet,
Hanneke Hegeman.

Beantwoorden

Top Martijn👍

#ombudspolitiek is nodig. Samen met de burgers ipv over de hoofden van!

Gefeliciteerd 🧡🧡

Beantwoorden
Martijn van Butselaar

Topper! Zet hem op!

Beantwoorden

Welkom bij Code Oranje, Martijn! 🧡

Beantwoorden

Leuk man!
Maak er een succes van

Beantwoorden

Succes Martijn en leuk dat je je aansluit bij Code Oranje! 🧡

Beantwoorden

Welkom Martijn!

Beantwoorden

Helemaal top Martijn! 💪🏻🧡

Beantwoorden

Goed verhaal Martijn. Brabant komt zo nog beter op de oranje kaart. We gaan er zeker een succes van maken.

Beantwoorden

Goed gedaan Martijn. Goede keuze. Als je de uitgangspunten leest en het gedachtegoed. Sta daar volledig achter

Beantwoorden

“Leuk, succes, top…..”

Ben er maar trots op. Geassocieerd worden met een politieke partij waarvan de voorman corruptie, meineed, schending van het ambtsgeheim en deelname aan een corrupte organisatie wordt verweten. Heel triest….

Beantwoorden

@F. van der Zanden op maandag 11 januari 2021 om 12:21:

Onschuldig, tenzij schuld bewezen wordt. U heeft uw oordeel snel klaar.

Beantwoorden

@F. van der Zanden op maandag 11 januari 2021 om 12:21:

Succes, Martijn, ik gun je het beste, maar ik kan me helemaal vinden in deze reactie. Richard de Mos lijkt me een schoolvoorbeeld van een fout mannetje, dat het niet zo nauw neemt met de regels. Een massa meelopers vinden dat prachtig (“Hij komt echt op voor de burger!”), tot blijkt dat niets klopt van wat hij zegt en tegen wetgeving in gehandeld wordt. In het klein wat Trump in de VS in het groot doet.
“Onschuldig, tenzij schuld bewezen wordt” is zeker waar, maar dat is al lang meerdere keren gebeurd. Lees verschillende media en raadsverslagen er op na (ja, ook de Telegraaf..) en je wordt een stuk wijzer. De Rijksrecherche komt bijvoorbeeld echt niet voor niets bij Jan-met-de-pet in actie.

Beantwoorden

@Job op maandag 11 januari 2021 om 16:37:

Zou jij mij direct naar de bronnen kunnen verwijzen? Want ik vind niets op “Richard De Mos veroordeeld” of “Richard De Mos schuldig” bijvoorbeeld.

Ik oordeel nog niet over Richard De Mos, daar ken ik hem niet genoeg voor. Dat schijn jij al wel te kunnen inclusief kwalificaties, dus moet je over meer informatie beschikken.

(Na het rapport “Ongekend Onrecht” is er wel meer fout in de politiek en rechtstaat… en dat is wel onomstotelijk bewezen. Het onderste is nog niet uit de kan.)

Beantwoorden

@Sjef Jr

Misschien wil ik Martijn wel waarschuwen. Waarschuwen voor het maken van een grote vergissing.

Het gaat hier om vertrouwen in de politiek en in de personen die hierin een rol spelen. Een groot goed waarvan we moeten constateren dat juist dit vertrouwen onder enorme druk staat. Ik hoef geen voorbeeld te noemen denk ik zo.

Op het moment dat de naam van een politicus in een adem wordt genoemd in relatie tot termen die ik in mijn eerste reactie heb genoemd, dan moet je gewaarschuwd zijn. Je kunt dan nog zo ambitieus zijn, zo welwillend en zoveel vertrouwen hebben, als je je in de politiek aansluit in een club met zo’n voorman, kan je dat nog lang aangerekend worden. Onverstandig. Niet goed voor jezelf maar zeker niet goed voor, in dit geval, de plaatselijke politiek.

Beantwoorden

@F. van der Zanden:

Uw reactie is nu een stuk genuanceerder.

Ik heb inderdaad weinig vertrouwen in de politiek. Helemaal wanneer je ziet dat D66, PvdA en GroenLinks helemaal woke en van de identiteitspolitiek zijn. (Wat polarisatie verder in de hand werkt.) VVD zou op verschillende dossiers nu écht een keer door de kiezer afgestraft moeten worden.

Er zijn drie mensen die ik hoog heb zitten: Omtzigt, Leijten en Van Kooten-Arissen, maar ik heb te weinig overeenkomsten met hun partijprogramma’s.

Bij voorbaat partijen uitsluiten, daar ben ik nu ook wel klaar mee.

Als ik me verdiep in Code Oranje, dan bevalt me de werkwijze, visie en de basis elf zeker. Geen links, recht, maar pragmatiek.

Het liefst zou ik een radicaal centristische partij willen zien zonder smet, waarin realisme en pragmatiek het boventij vieren. Idealisme en emotie ver op de achtergrond.
Helaas is er die partij niet. (Code Oranje komt wel in de buurt.) Zou deze er wel zijn, dan vind men nog altijd modder om te gooien.

Misschien neem ik dan uiteindelijk wel een risico om op Code Oranje te stemmen en dan gaat mijn stem naar Martijn Rieter. Net zoals Martijn wel het ingecalculeerde risico neemt, om zich aan te sluiten bij een partij met voorzitter die terecht of onterecht verdacht wordt van strafbare feiten.

Beantwoorden

@Sjef Jr:

Als je in willekeurige volgorde van deelname aan een criminele organisatie, schending van ambtsgeheim, meineed en corruptie wordt beschuldigd, is er sowieso vuur. Je eigen antenne voor het verschil tussen ‘fatsoen moet je doen’ en schimmigheid zou dan toch al moeten aanslaan.
Kijk eens op https://joop.bnnvara.nl/nieuws/recherche-doet-inval-bij-richard-de-mos-om-omkoping-en-corruptie of https://www.trouw.nl/nieuws/hoe-de-ombudspolitiek-van-richard-de-mos-tot-een-inval-leidde~b02fd1e7/ en je krijgt een aardig beeld.

Beantwoorden

@Job:

Het blijft vooral bij verdachtmakingen, maar ik heb nog geen veroordelingen gezien

Goed fatsoen is wat mij betreft de houding aan te nemen: onschuldig, tenzij schuld bewezen is.

Jouw oordeel is in ieder geval duidelijk. Ik laat het aan de rechtspraak over.

Tot die tijd lees ik de partijprogramma’s en baseer ik daar mijn keuze op. Tot dusver is Code Oranje bij mij kansrijk. Naast De Mos staan er ook andere capabele mensen op de lijst.

Als het komt tot een veroordeling van De Mos, dan stapt hij op. (Daar kunnen wat huidige zittende personen voorbeeld aan nemen.)

Beantwoorden

@Sjef Jr

Bijna had ik niet meer gereageerd, maar ik kan het niet laten. De opmerking ‘een voorbeeld nemen’ gaat me echter te ver. Een voorbeeld nemen, een poltiiek voorbeeld nemen, aan deze flagrante leugenaar, opportunist en partijshopper?! Never!

Beantwoorden

@F. van der Zanden:

Mis ik iets? Was de reactie voor mij bedoeld? Wie citeert u?

Fijn dat we zo zonder oordeel kunnen discussiëren, schreef ik cynish.

Beantwoorden

Ah, u bedoelde “een voorbeeld aan nemen”.

Dat was gericht en een cynische referentie aan de politieke consequentie die nu niet verbonden wordt aan het rapport “Ongekend Onrecht”. Ofwel de politieke verantwoordelijkheid die niet genomen wordt om af te treden na een vernietigend rapport.
Terwijl ik vind dat dit wel had moeten gebeuren.

Aan uw interpunctie gebruik is uw sentiment en oordeel overduidelijk.

Ik ben met open vizier nog altijd aan het oriënteren, maar het wordt onderhand kiezen uit “kwaden”.

Beantwoorden

@Sjef Jr op dinsdag 12 januari 2021 om 18:29:

Weet je wat het is, Sjef. Ik waardeer je poging om onbevooroordeeld te kijken naar waar je op wilt gaan stemmen. Niks mis mee.
Ik vind het echter zeer zorgelijk, dat – de situatie in Washington vorige week indachtig – steeds meer mensen (zoals naast de PVV, FvD nu zeker ook Oranje) fout gedrag vergoelijken, waardoor we een steeds meer asociale samenleving krijgen. Leugens en opportunisme vinden helaas steeds meer mensen geen enkel probleem als het maar in hun straatje past.
Het is triest dat veel laag opgeleide mensen (extreem) rechts stemmen, omdat een one-issuepartij ‘begrijpelijke taal gebruikt’. Dat veroordeel ik niet en kan ik soms best begrijpen, maar ik bekritiseer wél dat juist die partijen bonussen voor ondernemers toestaan, het minimumloon ongemoeid willen laten, klimaatverandering en Corona ontkennen en daarover zeer banale complottheorieën aanhangen. Concreet: ik denk dat juist het merendeel van deze stemmers juist door hun partij naar keuze stevig genaaid worden.

Politici moeten opstappen, als ze het te bont maken (zoals jij denk ik terecht bij de toeslagenaffaire probeert aan te halen).
Anders wordt het bij de door mij genoemde partijen: die vervallen steevast in termen als ‘heksenjacht’ en ‘demonisering’, als ze gewezen worden op hun verantwoordelijkheid.
Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar buitensluiten, schofferen van groepen en polariseren is gevaarlijk. Kijk naar Washington vorige week.
Hopelijk denken we hier met z’n allen goed na.

Beantwoorden

@Job:

Ik begrijp even niet waarom je Code Oranje als extreemrechts duidt. Uit niets blijkt dat. Men wil juist af van links en rechts.

Je vergelijk van Washington gaat wat mij betreft ook mank. Juist dat een-op-een kopiëren van de situatie in de VS en dat plotten op Nederland vind ik vreemd, omdat beide landen totaal verschillen.

Leugens en opportunisme is links ook niet vreemd, het is naïef om te stellen dat het op die flanken niet gebeurd.

En als je Washington noemt, dan moet je ook de BLM protesten noemen, voorbeelden CHOP of CHAZ. Ook daar vond (extreemlinkse) anarchie plaats met doden tot gevolg. En voor beide “kampen” geldt dat het gros vreedzaam en geweldloos is.

Ik maak me zorgen om het individu. Ik wil niet gereduceerd worden tot een groep. Ik heb niets met het polariserende en racistische identiteitsdenken wat helaas ook als trend vanuit de VS overwaait. Ik begrijp ook niet dat, dat niet wordt ingezien.
Gelijkwaardigheid wordt niet bereikt door kansongelijkheid te creëren door personen of groepen te bevooroordelen omdat ze een andere huidskleur of geslacht of genderidentiteit hebben.

Ik ben universitair opgeleid. Ik vertrouw de VVD totaal niet meer (niet alleen de toeslagenaffaire, maar ook in casu de dividendbelasting bijvoorbeeld). Ik heb in het verleden D66 en SP gestemd. D66 wil écht te veel overheidsbemoeienis en slaan de plank mis in hun strijd tegen nepnieuws. SP heb ik niet meer gestemd vanwege het te dure klimaatakkoord waar de multinationals het voor het zeggen hebben in mijn ogen. Bij de provinciale staten heb ik FvD gestemd, uit protest en hoop op democratische vernieuwing, helaas is die partij ook niet meer serieus te nemen. PVV sluit zichzelf nu totaal uit door het partijprogramma voor de aanstaande verkiezingen.

Ik hekel het feit dat er te pas en te onpas gestrooid wordt met de termen racist of fascist als je je rechts van het midden begeeft en een alternatief zoekt voor de VVD. Het is nooit goed… De termen racist en fascist verliezen zo hun betekenis en waarde.

Je kunt jezelf beter afvragen waarom er zoveel mensen hun heil op rechts zoeken in plaats van ze meteen als “laag opgeleid” te bestempelen. Want het zijn niet alleen laagopgeleiden die hun heil op rechts zoeken.

Eigenlijk wil ik helemaal af van dat denken in links en rechts, heb ik behoefte aan radicaal centrisme. Realisme in plaats van idealisme. Pragmatiek in plaats van gevoel.

Beantwoorden

@Sjef Jr op donderdag 14 januari 2021 om 01:03:

“Realisme in plaats van idealisme. Pragmatiek in plaats van gevoel.”

Politiek gaat over twee dingen: WAT je wilt bereiken of vasthouden, en HOE je dat in de weerbarstige werkelijkheid kunt aanpakken. Het “hoe” vraagt inderdaad om realisme/pragmatiek, maar bij het “wat” draait het toch echt om idealen en gevoelens.

Volgens de Engelse (ik zie geen Nederlandse) wikipedia-pagina over radicaal centrisme is een van de vele definities van dit concept “idealism without illusions”.

https://en.wikipedia.org/wiki/Radical_centrism

Ik denk dat iedere partij zich hierin herkent, en alleen bij andere partijen illusies weet te benoemen.

Ik heb mij niet in het programma van Code Oranje verdiept, maar uit jouw woorden begrijp ik dat deze partij zich alleen met het “hoe” bezighoudt, en af wil van discussies over het “wat”. Als dat zo is, lijkt het mij een kwestie van tijd voordat de verschillen van inzicht binnen Code Oranje net zo groot blijken te zijn als die tussen de gevestigde partijen.

Maar goed, misschien zie ik het verkeerd. Ik wens Martijn Rieter veel succes.

Beantwoorden

@Sander Lam op donderdag 14 januari 2021 om 17:37:

Zover ik kan beoordelen op basis van de basis elf, de agenda en de laatste 6 podcasts van Jan Roos “Echte Jan Radioshow” gaat het om pal staan voor de vrijheid van meningsuiting, meer inspraak voor de burger, problemen pragmatisch oplossen, niet in links of rechts denken en het positioneren van mensen met vakkennis en/of ervaring op de betreffende aandachtsgebieden zoals klimaat/milieu, MKB/ZZP, immigratie en rechtstaat.

Van wat ik uit de podcasts opmaak, zijn ze bewust van hun onderlinge verschillen. Zonder wrijving geen glans wordt benoemd. Of dat standhoudt, moet natuurlijk blijken, dus ik vind dat je dit duidt zeker niet onterecht.

(En nee, ik vind de “Echte Jan Radioshow” niet bijster goed, de items Lavie Jan Roos en Martin Simek kunnen mij gestolen worden, maar ik vind het wel prettig dat ik verschillende kandidaten op de lijst en hun visie uitgebreid heb kunnen horen.)

Nu ga ik me op de bank settelen en gaat Geenstijl op Youtube zo aan voor een aflevering van “Chips. Nootjes. Bier.” met Renske Leijten. 🙂

Beantwoorden

@JeffreyvanHaaren Ja klopt wat jij zegt die Maurice blaft maar wat in het rond. Lijkt mij wel een geknipte baan voor jou opiniepeiler. Zoals jij je hindernissen genomen hebt ben jij niet te stoppen. Daar kan zelfs Anky van Grunsven een puntje aan zuigen.

Beantwoorden

@Sjef Jr op zondag 10 januari 2021 om 12:49:
@Lieke op zondag 10 januari 2021 om 13:10:
@Jeffrey van haaren op zondag 10 januari 2021 om 13:53:
@Hanneke Hegeman op zondag 10 januari 2021 om 15:07:
@Martijn van Butselaar op zondag 10 januari 2021 om 16:06:
@Josette op zondag 10 januari 2021 om 16:13:
@Rogier op zondag 10 januari 2021 om 16:15:
@Niek Hendriks op zondag 10 januari 2021 om 16:15:
@Maarten op zondag 10 januari 2021 om 17:27:
@Rien Luijkx op zondag 10 januari 2021 om 18:47:
@Peter op zondag 10 januari 2021 om 19:05:
@Sander Lam op donderdag 14 januari 2021 om 17:37:

Bedankt voor het vertrouwen en voor de mooie steunbetuigingen, leuk!

Met vriendelijke groet,

Martijn Rieter

Beantwoorden

@RPL.

Ik moest wel even lachen hoor😃

Beantwoorden

Update:
Raadslid Martijn Rieter op plek 11 kandidatenlijst Code Oranje
Helder Helmond-raadslid Martijn Rieter staat op plek 11 bij Code Oranje. Deze partij met Richard de Mos als lijsttrekker doet in maart meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen.
Bert Blase, bestuursvoorzitter en oprichter van de vernieuwingsbeweging: “We zijn erg enthousiast over de deelname van Martijn. Hij vertegenwoordigt niet alleen de stad en de regio, maar ook nog eens het jonge geluid. Veel jongeren zien het nut niet om te gaan stemmen, maar Martijn laat zien dat je het ook kunt omdraaien: ga zelf meedoen, zodat je laat zien wat je belangrijk vindt.”

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *