Buiten is het 1 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 92.452 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
10reacties


.

Vrijdag 30 november

2 Helmonders aangehouden voor heling spelcomputers
De politie heeft donderdagavond 8 personen (waaronder 2 Helmonders) aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid van heling van spelcomputers. De verdachten zijn zes vrouwen in de leeftijd van 16 en 44 jaar en twee mannen van 19 en 39 jaar. De politie kwam hen op het spoor via een anonieme tip.
In eerste instantie heeft de politie 2 auto’s staande gehouden voor controle. Toen bleek dat in deze auto’s spelcomputers lagen die mogelijk van diefstal/heling afkomstig zijn, werden de inzittenden aangehouden. 1 Van die auto’s werd staande gehouden op de Provinciale weg in Veldhoven. De 39-jarige automobilist en zijn 16-jarige bijrijdster, beiden uit Helmond, werden daarop aangehouden. De andere auto werd op de N2 richting ‘s-Hertogenbosch staande gehouden. In het voertuig lagen meerdere spelcomputers. De inzittenden werden daarop aangehouden. Het gaat om een 19-jarige jongen uit Oudenbosch en een 23-jarige vrouw uit Breda.
Rond 20.30 uur verrichtte de politie een zoeking in 2 woningen aan de Ulricus Huberstraat in Eindhoven. In beide woningen werden spelcomputers aangetroffen die mogelijk van heling afkomstig zijn. Ook hier heeft de politie 4 verdachten aangehouden. In totaal gaat het om een tiental spelcomputers. In een schuur van 1 van de woningen trof de politie 3 scooters aan. Deze zijn mogelijk ook van diefstal/heling afkomstig. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en zijn in het belang van het onderzoek ingesloten.

Cindy Ras is de nieuwe directeur stadsmarketing
Per 1 december is drs. Cindy Ras de directeur stadsmarketing van de Stichting Stadspromotie Helmond.
Cindy Ras (geboren in 1975) is marketingstrateeg. Na haar studies Sociaal-Culturele Wetenschappen en HEAO heeft zij 15 jaar marketingervaring opgedaan in de zakelijke dienstverlening, fastmovingconsumergoods en de overheid. De laatste 5,5 jaar was zij eindverantwoordelijk voor de citymarketing in Leeuwarden. In deze periode heeft zij de citymarketingaanpak verder geprofessionaliseerd en uitgebouwd. Leeuwarden werd 2 keer tweede geworden bij de Nationale Citymarketing Trofee- verkiezing.
Naast haar werk promoveert Cindy aan de Rijksuniversiteit Groningen op de invloed van merken op sociaal gedrag van mannen en vrouwen.
Directeur Evenementen Peter-Paul zal zich voornamelijk op evenementen en operationele zaken gaan richten.
De city-marketinggedachte van Helmond rust op een viertal speerpunten: 2 regionale speerpunten: Wonen en Stadscentrum. En 2 economische speerpunten: Automotive en Food.

Officiële start nieuwbouw AFB en Benteler op AutomotiveCampusNL
Woensdag was de officiële start voor de nieuwbouw van de Automotive Facilities Brainport (AFB) en Benteler Engineering Services op de Helmondse AutomotiveCampusNL. Het eerste beton werd gestort door Ad Marneffe van AFB, Frans Lipman van Benteler Engineering Services en Frank van de Ven van Bouwbedrijf Van de Ven.

“We laten hiermee zien dat er ondanks de crisis volop wordt geïnvesteerd in innovatie“ aldus Fred Welschen van AutomotiveNL. Dit nieuw te bouwen complex voorziet in uitgebreide testfaciliteiten, kantoor- en werkruimtes. Het is deels een herontwikkeling van bestaande Benteler faciliteiten, die volledig geïntegreerd worden in een nieuw gebouw dat past bij de gewenste uitstraling van de Campus.
Het complete AFB-programma wordt in september 2013 opgeleverd. Bijzonder is dat het hierbij gaat om hoogwaardige test- en ontwikkelfaciliteiten waarvan ook het midden- en kleinbedrijf en startende ondernemers kunnen  profiteren. Dankzij het subsidiemodel van Automotive Facilities Brainport kunnen zij namelijk tegen een gereduceerd tarief gebruikmaken van deze topfaciliteiten. De AFB-faciliteiten komen tot stand door een samenwerkingsverband tussen een aantal bedrijven op de Campus zoals TNO, TASS, VDL, Benteler Engineering Services, Bouwbedrijf Van de Ven en de gemeente Helmond.

Stevig ongeluk tussen vrachtwagen en 2 personenauto’s
Op de Vossenbeemd op het industrieterrein vond vanochtend een ongeluk plaats tussen een vrachtwagen en 2 personenwagens. Tenminste 1 persoon raakte daarbij gewond en die is per ambulance met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd.
De brandweer, politie en ambulance werden om 10.15 uur gealarmeerd. De Vossenbeemd is nu afgesloten tussen de Lage Dijk en Churchilllaan, zo liet de politie weten.
Harrie Grijseels was ter plekke en maakte de onderstaande foto:

Het Verkeershandhavingsteam regiopolitie Brabant Zuid-Oost houdt regelmatig radarcontroles op de Vossenberg. Gisteren ook, toen bleek 24% van alle  gecontroleerde voertuigen op die 50 km-weg te hard te rijden. De hoogste gemeten snelheid was 82 km/u.
Update om 11.56 uur:
De Vossenbeemd is weer vrijgegeven, alles is opgeruimd. Dat liet wijkagent Maikel van Dijk zojuist weten.
Update met foto’s van Harrie Grijseels om 12.31 uur:

Ook gebouw Praktijkschool gesloten vanwege asbest
Bij een asbestinventarisatie is asbest aangetroffen in de Praktijkschool aan de Generaal Snijdersstraat 51 in Helmond. Het gaat om verweerde brandwerende board, welke onder meer bij de toegangsdeur tot de aula is gevonden. Conform de voorschriften is het gebouw direct ontruimd en afgesloten.
Directe sanering van het asbest blijkt noodzakelijk. Het schoolgebouw blijft daardoor zeker tot en met maandag 3 december gesloten. De leerlingen kunnen daarom op vrijdag 30 november en maandag 3 december niet naar school.
De leerlingen, leraren en ouders zijn op de hoogte gesteld. Willen zij meer info, dan kunnen zij contact opnemen met de GGD, tel. 0900-3686868.
In Nederland moeten alle schoolgebouwen, die zijn gebouwd voor 1994, worden gecontroleerd op de aanwezigheid van asbest. In Helmond zijn dat 34 gebouwen. De Praktijkschool is 1 van de laatste gebouwen die gecontroleerd wordt. Eerder werd bij nog enkele Helmondse scholen asbest aangetroffen, waarvoor het advies directe sanering gold. Dit zijn de Mariaschool, De Toermalijn, Silvester Bernadette, Carolus, De Zevensprong, Trudoschool, Jan van Brabant, Dr. Knippenbergcollege en het Vakcollege Helmond.
De besturen van de Helmondse scholen hebben de gemeente gevraagd om de controle op de aanwezigheid van asbest voor hen te organiseren. De gemeente heeft daarvoor een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld. Van elk schoolgebouw dat wordt gecontroleerd, wordt een rapport gemaakt waarin staat of er asbest is gevonden en of er sprake is van een gevaarlijke situatie. Asbest die geen gevaar oplevert wordt opgenomen in een beheerplan zodat bij toekomstige verbouwingen rekening wordt gehouden met de aanwezigheid van het asbest.

Donderdag 29 november

Dronken automobilist met Belgisch kenteken had 15 dagen cel tegoed
De politie hield vandaag in de Jozef Israelsstraat in Helmond-Noord een automobilist aan die met te veel drank achter het stuur zat. Toen de agenten zijn  persoonsgevens controleerden, bleek dat hij ook nog 15 dagen gevangenisstraf tegoed had. Deze Nederlander (die in een personenauto met Belgisch kenteken reed) werd meteen aangehouden en naar het politiebureau in Eindhoven gebracht. Dat liet wijkagent Jeroen Loohuis vanavond weten.

26-Jarige schennispleger aangehouden
Een 26-jarige Helmonder is donderdagochtend in zijn woning in het centrum aangehouden. Een getuige zag dat de man zich voor de raam van zijn woning stond te bevredigen en belde de politie.
De man werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Daar werd proces-verbaal opgemaakt.

“Enge man” valt jongedame lastig in de Rijpelberg
Vanmorgen om 8.10 uur werd een jongedame lastig gevallen door een “enge man”. Dat gebeurde op het fietspad Rijpelbergseweg nabij het Broedersbos in de Rijpelberg.
Deze man die zelf ook de fiets was, probeerde haar van de fiets te duwen en haar jaszak te openen. De jongedame is ongedeerd, maar erg geschrokken. Wijkagent Francisca Kamphuis meldde dit, naar zijn intenties kan zij slechts gissen.
Het signalement van de man: 40 tot 50 jaar, licht getint, stoppelbaard, donkerbruin lang haar tot op de schouders, spijkerbroek, werkschoenen, donkergrijze pet. Een getuige die hem 5 minuten eerder zag bij Berkendonk, omschreef hem als een “enge man”. De man spreekt Nederlands want hij riep de jongedame nog na “stomme trut.”
Heb je iets gezien of weet je meer, bel de politie op 0900-8844. Of spreek wijkagent Francisca Kamphuis (zie foto) aan als je haar ziet.
Update op vrijdag 30 november:
Vanochtend hield de politie een passantenonderzoek in de Rijpelberg naar aanleiding van dit voorval. Hij lijkt erop dat dezelfde man ook ruzie maakte met een paar kinderen die rondom hetzelfde tijdstip stonden te wachten bij de fietsbrug richting Helmond Oost. Wijkagent Francisca Kamphuis laat weten dat tips welkom blijven!

Meer geld voor Stichting Leergeld Helmond
De gemeente gaat nauw samenwerken met de Stichting Leergeld Helmond. Die stichting ondersteunt kinderen van 4 tot 18 jaar van ouders met een minimum inkomen. Met een bijdrage van de Stichting kunnen deze kinderen ook deelnemen aan sportieve, recreatieve, culturele en buitenschoolse activiteiten. Ook worden er bijdragen verstrekt voor de aanschaf van een computer of fiets voor kinderen in het voortgezet onderwijs.
Wethouder Margreet de Leeuw-Jongejans ondertekende vandaag in de Fonkel een samenwerkingsovereenkomst met de Stichting Leergeld. De stichting kan nu beschikken over het geld dat de gemeente beschikbaar heeft voor dit soort activiteiten in het kader van de Bijzondere Bijstand. Dat betekent een flinke verhoging van het te besteden budget en niet meer vast zitten aan het budget dat ze op basis van een gemeentelijke subsidie en eigen teruglopende verworven fondsen en sponsoring heeft.
In het kader van Bijzondere Bijstand heeft ieder kind uit een minimagezin recht op een bedrag van 200 euro per jaar voor sport, cultuur en schoolactiviteiten. De gemeente koos voor deze constructie omdat zij vindt dat de Stichting Leergeld de afgelopen jaren zeer goed werk heeft verricht. Verder hebben zij een netwerk in de stad opgebouwd en beschikken ze over een team gemotiveerde vrijwilligers.
Dit jaar zullen naar verwachting 900 kinderen worden ondersteund door de Stichting. De Stichting Leergeld Helmond garandeert dat alle ontvangen gelden ten volle aan de ondersteuning van deze kinderen wordt besteed. De Stichting Leergeld betaalt rechtstreeks aan de vereniging of instelling waar het kind als deelnemer wordt ingeschreven.

100 Apen voor kinderafdeling Elkerliek
Niet 5, 10 of 20, maar zeker 100 vrolijke knuffelapen fleuren sinds gisteren de Kinderafdeling van het Elkerliek ziekenhuis op. Dit dankzij een actie van Abab Adviseurs en Accountants, die een forse donatie deed aan de Nederlandse Cistic Fibrosis Stichting voor onderzoek naar deze slopende ziekte.
In ruil voor die donatie ontvangt Abab knuffelapen en die worden vervolgens aan ziekenhuizen in de buurt van een Abab-vestiging geschonken. In 17 ziekenhuizen in Nederland slingeren deze apen nu rond, ook in Helmond dus. “De kinderen op de afdeling zijn er natuurlijk maar wàt blij mee!” laat het Elkerliek weten.

Man (29) aangehouden voor diefstal daklood
De politie heeft donderdagochtend rond 0.20 uur op een parkeerplaats aan de Professor Schermerhornlaan een 29-jarige man uit Helmond aangehouden.
Agenten kregen kort daarvoor een melding dat een man op het dak van een garage bij een woning aan de Doctor Dreeslaan zou staan. Hij zou lood van het dak aan het verwijderen zijn. Onderweg naar de melding kwam de politie de verdachte op zijn fiets tegen. Hij fietste daarop weg, maar reed een doodlopend stukje bij de parkeerplaats in, waardoor agenten hem snel konden aanhouden. Bij hem werd een tas aangetroffen met ongeveer 50 kilo lood. De man wordt er verder van verdacht kort daarvoor ook lood te hebben gestolen bij een andere woning aan de Doctor Dreeslaan. Hij is meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek.

Werkzaamheden in natuurgebied Groot Goor
Komende winter worden er diverse werkzaamheden uitgevoerd in het natuurgebied Groot Goor bij de Heeklaan. Het gebied wordt natter gemaakt en een aantal bosranden wordt gedund. Het doel hiervan is de natuurwaarde van het gebied te verhogen.
Uit onderzoek is gebleken dat in het Groot Goor sprake is van kalkrijk en ijzerrijk water in de grond. Door een aantal duikers en slootbodems op te hogen, komt dit water meer in het gebied terecht. Hierdoor wordt het gebied natter.
Op plekken waar dit mogelijk is, worden aan de bosranden bomen gekapt om meer licht te brengen op de bosbodem. Dit wordt vooral gedaan om het gebied geschikt te maken voor de kleine ijsvogelvlinder. Dit is een zeer bedreigd vlindertje. De markante bomen aan de bosranden blijven staan. In plaats van de bomen die gekapt worden, komen struiken zoals de hazelaar, meidoorn, hondsroos en Gelderse roos. Deze struiken zorgen voor meer variatie in de overgang van het bos naar de weilanden in het gebied. Meer variatie betekent meer soorten planten en dieren in het gebied, zoals kleine zoogdieren, vogels, insecten en paddenstoelen.
Op dit moment zijn de bomen die gekapt worden al ‘geblest’. Dit betekent dat deze bomen zijn gemarkeerd als teken dat ze gekapt worden.

Woensdag 28 november

Inbreker aangehouden dankzij DNA-hit
Een 21-jarige Helmonder werd woensdagmorgen rond 8.00 uur door de politie in zijn woning aangehouden. Hij wordt verdacht van een woninginbraak aan de W. Prinzenstraat, gepleegd tussen 15 en 21 juli.
Uit de woning zijn onder andere weggenomen sieraden, een computer en een autosleutel. De politie kwam de verdachte op het spoor dankzij een DNA-hit. Hij is ingesloten voor verder onderzoek.

Dinsdag 27 november

Gemeentelijke infopagina’s voortaan in weekkrant De Loop
De gemeentelijke informatiepagina van de gemeente Helmond verschijnen vanaf  1 januari voortaan in weekkrant De Loop.
Sinds 2002 wordt de gemeentelijke informatiepagina wekelijks gepubliceerd in weekblad De Trompetter. Op 31 december 2012 loopt het contract met De Trompetter af. Er is daarom een nieuwe aanbesteding uitgeschreven, waarbij weekblad De Trompetter, weekkrant Traverse en weekkrant De Loop een offerte
uitbrachten.
Daaruit is weekkrant De Loop verkozen als huis-aan-huisblad waarin de gemeentelijke informatiepagina vanaf 1 januari 2013 gepubliceerd wordt. Er is een contract van 1 jaar afgesloten met De Loop met de mogelijkheid om dit contract 2 keer met een jaar te verlengen (2014 en 2015).
In tegenstelling tot De Trompetter (woensdag), verschijnt De Loop wekelijks op vrijdag. Dit betekent dat de serviceberichten, aankondigingen van raads- en commissievergaderingen en de officiële bekendmakingen in 2013 wekelijks op vrijdag gepubliceerd worden in plaats van op woensdag.
Op woensdag 19 december verschijnt de gemeentelijke informatiepagina voor de laatste keer in De Trompetter en op vrijdag 4 januari de eerste keer in De Loop.

De ondertekening van het contract vandaag

Bromfietser na eenzijdig ongeval niet aanspreekbaar
Bij de kruising van de Deurneseweg, De weg door de Rijpel en de Deltaweg was een bromfietser niet meer aanspreekbaar vanmiddag na een eenzijdig ongeval. De hulpdiensten werden om 14.56 uur gealarmeerd voor dit ongeval in de Rijpelberg. Dat lieten de hulpdiensten weten. Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance afgevoerd.

Fietsster van 60 gewond bij verkeersongeval
Een 60-jarige vrouw uit Helmond is maandag rond 15.45 uur gewond geraakt op de Vossenbeemd op het industrieterrein bij een verkeersongeval.
Een 27-jarige Helmonder kwam in zijn bestelbus vanaf een parkeerplaats de Vossenbeemd ter hoogte van Van Oorschot Aluminium Constructies oprijden. Hij stak daarbij het fietspad over en zag de vrouw uit Helmond, die daar fietste, over het hoofd. De bestelauto en fietser botsten tegen elkaar. De vrouw is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Kuijpers verwerft grote renovatie-opdracht hoofdkantoor ASR
Bouwcombinatie Archimedes vof, bestaande uit Kuijpers Centrale Projecten en Ballast Nedam, kreeg de opdracht voor de grootschalige renovatie van het hoofdkantoor van verzekeraar ASR in Utrecht. Zij tekenden gisteren de aannemingsovereenkomst.

Deze renovatie is een complex en integraal project omdat grote delen van het pand tijdens de renovatie in gebruik blijven. Ook stelt ASR hoge eisen ten aanzien van de duurzaamheid van het pand waardoor 1 van de grootste kantoorgebouwen in Nederland na de renovatie zal voldoen aan de voorwaarden van Het Nieuwe Werken. Het hernieuwde kantoor telt dan 2.800 werkplekken voor 4.000 FTE. De bouwwerkzaamheden starten eind dit jaar. De oplevering is naar verwachting eind 2015.
Deze bouwcombinatie was al betrokken bij het tot stand komen van het definitief ontwerp. Op basis hiervan zal de bouwcombinatie het ontwerp verder uitwerken. Ballast Nedam verzorgt het bouwkundige deel. Kuijpers Centrale Projecten is onder andere verantwoordelijk voor de klimaatplafonds met sprinklerinstallaties en een duurzame energievoorziening in combinatie met elektrotechnische- en zwakstroominstallaties.
Kuijpers en Ballast Nedam werkten eerder samen aan het nieuwe Stadshuis van Nieuwegein. Het Helmondse bedrijf Kuijpers is een technisch dienstverlener met 800 medewerkers en een omzet van 160 miljoen euro. Kuijpers verzorgt technische installaties in zowel gebouwen als industrie én zorgt voor het onderhoud daarvan. Dit vierde generatie-familiebedrijf heeft inmiddels vestigingen in Arnhem, Den Haag, Helmond, Den Bosch, Roosendaal, Tilburg en Utrecht.

Deurnenaar komt stelen bij de Aldi in Mierlo-Hout
Een 43-jarige man uit Deurne pleegde gisteren een winkeldiefstal bij de Aldi in de Walvisstraat in Mierlo-Hout. De man is door de politie aangehouden en verhoord. Daarna is hij meteen weer heengezonden met een proces-verbaal op zak.

Geen treinverkeer tussen Helmond en Eindhoven
Tussen Eindhoven en Helmond rijden deze ochtendspits geen treinen door een aanrijding met een persoon. De extra reistijd bedraagt meer dan 60 minuten. De verstoring is naar verwachting rond 10.00 uur verholpen, zo liet de NS om 07.25 uur weten. De aanrijding werd om 06.41 uur bij de hulpdiensten gemeld.
Update om 8.03 uur:
De NS heeft inmiddels bussen ingezet tussen Helmond en Eindhoven. Een enorme drukte op het busstation (dat een flinke verbouwing ondergaat) tot gevolg.
Een treinreiziger die in de trein zat die de aanrijding met de persoon had, liet weten dat zijn trein inmiddels terug naar Helmond is gereden en alle passagiers uit de trein konden.
Update om 9.29 uur:
De NS laat weten dat je nog rekening moet houden met een extra reistijd van 30 tot 60 minuten. De verstoring is naar verwachting rond 10.00 uur verholpen.
De aanrijding vond plaats tussen tussen Mierlo-Hout en Brandevoort aldus Mariska Kollee. Vico Hoozemans zag dat de intercity op zo’n 100 meter voor de overweg Cortenbachstraat stilstond.
Door de aanrijding in onder meer Helmond is in een groot deel van het land het treinverkeer vertraagd. Onderstaande foto’s van respectievelijk Brenda van den Broek en Jeffrey werden gemaakt van de drukte bij de bussen:

Update om 09.54 uur:
De beperkingen tussen Eindhoven en Helmond als gevolg van de aanrijding met een persoon zijn voorbij. Precies volgens de planning die de NS om 07.25 uur gaf. Er rijden stopbussen tussen Eindhoven en Helmond.
Je moet nog wel rekening houden met een langere reistijd.

Maandag 26 november

Charles Kazlauskas verlengt contract bij Helmond Sport
Charles Kazlauskas heeft zijn contract bij Helmond Sport met twee jaar verlengd. De verdediger annex middenvelder staat nu tot de zomer van 2015 op de loonlijst bij Helmond Sport. De 30-jarige Amerikaan speelde tot nu toe 259 wedstrijden in het Betaalde Voetbal, voor onder meer NEC, Fortuna Sittard en Top Oss. In de zomer van 2009 maakte hij de overstap naar Helmond. In totaal kwam hij al 110 wedstrijden in actie voor Helmond Sport.
Algemeen directeur Mario Captein: “We zijn blij dat we Charles langer aan Helmond Sport hebben kunnen binden. Hij is een speler die al vier seizoenen bij ons actief is en heeft veel ervaring in de Jupiler League. Charles is ook nog eens een speler die op meerdere posities uit de voeten kan.”
Charles Kazlauskas: “Ik ben erg tevreden dat we een nieuw contract zijn overeengekomen, want ik heb een heel goed gevoel bij Helmond Sport. Het was voor mij geen moeilijke beslissing, want Helmond Sport draait al jaren mee in de top van de Jupiler League. Dit komt onder andere doordat de randvoorwaarden prima in orde zijn. Ik pas goed bij de club en andersom past Helmond Sport ook goed bij mij. Ik voel me echt op mijn plek in Helmond.”
Vandaag werd ook bekend dat Pim Francke de groepstraining bij Helmond Sport heeft hervat. De voetballer was lang uit de roulatie vanwege een knieblessure. Francke (19) hoopt na de winterstop volledig fit te zijn en voor een basisplaats te kunnen gaan. Francke werd aan het begin van dit seizoen toegevoegd aan de selectie van Helmond Sport. Hij werd overgeheveld uit de gecombineerde VVV/Helmond Sport A1, maar kwam nog niet aan spelen toe vanwege een kijkoperatie aan zijn knie. In juni werd daarbij zacht kraakbeen en een gekneusd kniebot geconstateerd. Daarvan is de Zeeuwse voetballer nu hersteld.

Gewonde op straat leidt politie naar zijn hennepkwekerij
De politie heeft zondagmiddag om 17 uur een hennepkwekerij aangetroffen in een woning aan de Anjerstraat in Helmond-Oost.
Er kwam bij de Gemeenschappelijke Meldkamer een melding binnen dat er een gewonde man met een bebloed hoofd op straat zou staan in de Anjerstraat. De politie trof daar inderdaad een man aan, 50 jaar uit en bewoner van het pand. Hij was zodanig gewond dat hij door een ambulance naar het ziekenhuis werd vervoerd. De agenten stelden een onderzoek in de woning in. Daar troffen ze een hennepkwekerij aan en enkele bloedsporen in de woning.
Ook is de kwekerij geruimd. Er bleek sprake te zijn van diefstal van stroom en het elektriciteitsbedrijf heeft de stroom afgesloten. Terwijl de agenten daar nog bezig waren kwam de bewoner van het pand weer terug bij zijn huis nadat hij behandeld was in het ziekenhuis, Hij was kwaad dat de agenten zomaar in zijn woning liepen. Hij werd aangehouden en naar het bureau gebracht. Vooralsnog gaf hij geen openheid van zaken wat er in de woning voorgevallen is. De politie onderzoekt de zaak verder.

Man trekt een mes op een feestje
Een 23-jarige Helmonder trok zaterdagmiddag zijn mes tijdens een feestje in een woning aan de Helmstraat in ’t Haagje. Met dat mes bedreigde hij een 20-jarige eveneens uit Helmond. Die werd door de dader ook meerdere malen geslagen en geschopt. Deze mishandeling leidde tot ‘slechts’ een kneuzing en een schaafwond. Dat liet wijkagent Henri van Vonderen de weblog weten.
De verdachte werd door de politie aangehouden en ingesloten. Na onderzoek en verhoor werd hij zondag heengezonden.

Vrijdag 23 november

Brand in leegstaande GAK-gebouw
Om 22.58 uur werd de brandweer gealarmeerd voor een brand bij het station. Die brand was in het leegstaande gebouw van het GAK. De brandweer rukte meteen uit met 3 brandweerwagens. De brand lijkt inmiddels onder controle.
Bij de melding stond in eerste instantie dat de brand bij de belastingdienst was. Dat is echter niet het geval, het betreft het voormalige districtskantoor van het GAK ernaast of er tegenover.
Onderstaande foto werd gemaakt door Harrie Grijseels.

Update om 23.50 uur:
De Officier van Dienst van de brandweer ter plekke liet weten dat de brand was aangestoken. Nadat enkele ruiten waren ingeslagen, is een brandbare iets (al dan al meteen brandend) naar binnen gegooid. Gordijnen (die in het verder vrijwel lege  gebouw hingen) en wat spul op de grond vlogen in brand. Inmiddels is de brand gedoofd.
Update zaterdag om 00.45 uur:
3 extra foto’s die natuurlijk ook weer werden gemaakt door Harrie Grijseels.

Kasteel van Sinterklaas gaat de 200.000ste bezoeker verwelkomen
Dit Sinterklaasseizoen verwelkomt Het Kasteel van Sinterklaas de 200.000ste bezoeker. Omdat er steeds afgepaste groepen naar binnen gaan, kon de Rekenpiet al uitrekenen dat die bezoeker vrijdagmiddag 30 november komt.
Het Kasteel van Sinterklaas beleeft dit jaar het achtste seizoen en kon vrijwel vanaf het begin rekenen op jaarlijks ruim 25.000 bezoekers. Meer bezoekers zijn niet mogelijk in de korte periode dat Sinterklaas in Helmond is. Kinderen en hun ouders, maar ook scholen, komen van heinde en verre, sommigen zelfs van over de landsgrenzen naar het Sinterklaaskasteel.
De 200.000ste bezoeker zal in de werk- en slaapkamer van Sinterklaas te horen krijgen dat hij of zij de gelukkige is. De Telpiet houdt het bezoekersaantal nauwkeurig bij en seint Sinterklaas in om wie het gaat. Die bezoeker wordt dan natuurlijk in het zonnetje gezet. Want er is een heerlijke taart van tante Fatima, een cadeaupakket uit het winkeltje van Het Kasteel van Sinterklaas en hij of zij wordt door een professionele fotograaf samen met de Sint geportretteerd. Die  portretfoto komt in het programmaboekje van volgend jaar. Tenslotte mag deze bezoeker Sinterklaas interviewen.
Kijk hieronder (op donderdag en dinsdag) voor veel foto’s en video’s van de Sint.
Update om 10.45 uur:
Wim van den Broek mailde ons zojuist zijn foto’s van de 100.000ste bezoeker. Want op 19 november 2009 bleek de 6-jarige Sanna Nanhekhan van basisschool Den Bongerd de gelukkige:

Update zaterdag 1 december:
Zoals aangekondigd kreeg het Kasteel van Sinterklaas gisteren de 200.000ste bezoeker. Dat bleek de 7-jarige Sven Hendriks uit Schaijk te zijn. Wim van de Broek maakte ook deze foto:


Donderdag 22 november

Kinderafdeling Elkerliek live in contact met Sinterklaas
Deze week is een bijzondere week voor de kinderen op de Kinderafdeling van het Elkerliek ziekenhuis. Op verschillende momenten is er namelijk contact met het Kasteel van Sinterklaas en – het hoogtepunt – met de Sint zelf. Via een cameraverbinding kunnen de kinderen vanuit de speelkamer in het ziekenhuis rechtstreeks een kijkje nemen in het Kasteel. Ze zien de Pieten pepernoten bakken, de Pieten op de Pietenschool en ze kunnen een praatje maken met Sinterklaas. Spannend natuurlijk, je staat niet iedere dag rechtstreeks in verbinding met de Sint.

“De kinderen vonden het erg leuk om vragen te stellen aan Sinterklaas. Het ziek zijn of het verblijf in het ziekenhuis kwam zo even op de achtergrond”, vertelt Nicole Michiels, pedagogisch medewerker op de Kinderafdeling. “Het is heel fijn dat Sinterklaas ook aan de kinderen denkt die in het ziekenhuis zijn en niet naar het Kasteel kunnen komen. Vorig jaar deed hij dat ook al en we hopen dat hij dat nog even volhoudt.”

Sinterklaas had na afloop natuurlijk een cadeautje voor de kinderen speciaal uit het kasteel. Verder mogen de kinderen ook hun schoen nog zetten. Zo leven ze toch toe naar ‘heerlijk avondje’
Hieronder (op dinsdag) meer foto’s en een video van het Kasteel van Sinterklaas.

President Slowakije bezoekt AutomotiveCampusNL
President Ivan Gašparovič van Slowakije kwam vandaag per Koninklijke trein naar Helmond. Na aankomst in Brandevoort, bracht hij samen met een Slowaakse delegatie een bezoek aan AutomotiveCampusNL. Die campus biedt ruimte aan bedrijven, kennisinstituten, onderwijsinstellingen en private en publieke onderzoeks- en testcentra op het gebied van voertuigtechnologie en slimme mobiliteit. De auto-industrie vormt de belangrijkste pijler van de Slowaakse economie. Per hoofd van de bevolking wordt hier het grootste aantal auto’s ter wereld geproduceerd.
Het bezoek aan Brainport Regio Eindhoven wordt later vandaag, in gezelschap van Koningin Beatrix, voortgezet op High Tech Campus Eindhoven en vervolgens gaat hij weer huiswaarts.
Op onderstaande foto zie je van links naar rechts de vrouw van, de president zelf, commissaris van de koningin Wim van de Donk en onze burgemeester. Deze foto werd in Brandevoort gemaakt door Comee.nl

 In aanloop van het hoge bezoek maakte Arjen Appels onderstaande foto.

Weverspark nieuwe naam voor buurtpark in Weverspoort
De naam Weverspark werd het vaakst gekozen tijdens een verkiezing op de website van de Helmondse Binnenstad. De gemeente Helmond en de betrokken partners vonden het belangrijk dat Helmonders hun zegje konden doen over de naam van dit park. De straatnamencommissie had uit de vele suggesties die binnen gekomen waren na een eerste oproep, de volgende 4 namen geselecteerd waaruit gekozen kon worden: Binnenpark, Fonkelpark, Heipark en Weverspark. Elke Helmonder kon vervolgens op www.binnenstadhelmond.nl/buurtpark zijn favoriete naam aanvinken, 114 Helmonders namen de moeite. De naam met de meeste stemmen zou als definitieve naam gekozen worden. Uiteindelijk bleken 55 mensen te hebben op Weverspark gestemd, 41 op Fonkelpark, 10 op Binnenpark en 8 op Heipark.
Het Weverspark komt midden in de Weverspoort in de Helmondse Binnenstad te liggen. Het park wordt 1,5 hectare groot; ongeveer even groot als 2 voetbalvelden. De aanleg is inmiddels gestart. Het park is volgens planning in 2013 klaar. Op www.virtueelhelmond.nl kun je kijken waar het buurtpark komt te liggen en hoe het eruit komt te zien.

Woensdag 21 november

Feestelijke opening vernieuwd Combicentrum
De afgelopen maanden is er hard gewerkt om de openbare ruimte bij het Combicentrum aan de Mierloseweg in Helmond West te vernieuwen. Het wegdek en de parkeervakken zijn van nieuwe bestrating voorzien, evenals de trottoirs. Ook zijn er nieuwe fietsrekken, afvalbakken, bankjes en bomen geplaatst. Hierdoor ziet het Combicentrum er als nieuw uit en is het klaar voor de toekomst.
Op zaterdag 24 november vindt de feestelijke heropening van het Combicentrum plaats. Sinterklaas en zijn zwarte pieten komen het winkelcentrum die dag bezoeken. De winkeliers delen tassen met kortingsbonnen uit en de gemeente geeft een bijzonder geschenk cadeau aan de bewoners, waardoor zij herkenbaar zijn als bewoner van Helmond West. Een zwarte pietenband zorgt voor een stukje muziek.

Dinsdag 20 november

Foto’s van de eerste dag dat kinderen de Sint in het kasteel bezoeken Sinds zondag logeert de Sint weer 2 weken in het kasteel. Sinds vandaag kunnen alle kinderen hem daar weer bezoeken. Wim van den Broek ging er meteen naar toe om de eerste foto’s te maken.


Update woensdag:

Hennepkwekerijtje in garage opgerold
Zaterdag werd in een garage op de Burgemeester van Houtlaan 3 hennepkasten, 8 planten, 30 stekjes, 56 armaturen en 63 lampen in beslag genomen door de politie. Ter plaatse werden verklaringen opgenomen van de aanwezige personen. Tegen de huurder van de garage wordt proces-verbaal opgemaakt. Dat meldde Johan Meeuwsen, wijkagent Helmond Oud-Oost.

Getuigenoproep voor doorrijden na aanrijding Bakelsedijk
De politie is op zoek naar mogelijke getuigen van een aanrijding tussen een snorfiets en een personenwagen op de kruising van de Bakelsedijk en de Uithoornseweg. De aanrijding vond al plaats op woensdag 24 oktober rond 21.00 uur ’s avonds.
Op dat tijdstip reed een 40-jarige vrouw uit Helmond op haar snorfiets over de Bakelsedijk in de richting van de Tolpost. Tegelijkertijd reed ook een personenauto, komende vanaf de Tolpost, over de Bakelsedijk. Deze auto sloeg linksaf richting de Uithoornseweg op het moment dat de snorfietster de kruising passeerde en op dat moment ontstond een aanrijding. De snorfietster kwam daarbij ten val en raakte ernstig gewond aan haar been. Vlak na de aanrijding stopte de personenauto en drie mannen stapten uit. Even later stopte ook een tweede auto bij de aanrijding en daaruit stapten twee mannen. Zij overlegden even met elkaar in een onbekende buitenlandse taal en vervolgens gingen beide auto’s er vandoor, het slachtoffer daarbij hulpeloos achterlatend. Zij is later door andere passanten geholpen en uiteindelijk naar het ziekenhuis gebracht voor verdere behandeling. De politie heeft een summier signalement van beide auto’s:
1) De auto die betrokken was bij de aanrijding: zou gaan om een grote (gezins)auto, 5-deurs. De auto was licht van kleur.
2) De tweede auto was een kleine bordeauxrode wagen.
De politie is op zoek naar getuigen van de aanrijding of mensen die er mogelijk meer van weten. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844.

Vakcollege Helmond dicht vanwege de vondst asbest
Het schoolgebouw van het Vakcollege Helmond aan de Ruusbroeclaan is vanaf vandaag dicht vanwege de vondst van asbest. Dat asbest zal direct worden verwijderd. Dat maakte de school bekend.
Vandaag vervallen alle lessen voor de leerlingen. Vanaf morgen krijgen zij les op een andere locatie van de school. De komende dagen is het hele schoolgebouw gesloten voor nadere controle en het verwijderen van het asbest.
Het asbest werd gistermiddag gevonden tijdens de door de overheid verplichte controle op scholen. Daar werd dat asbest gevonden op de tweede verdieping van het gebouw voor de onderbouw in een afgesloten cv-ruimte en de ruimte ervoor. Vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s heeft de school de verdieping direct afgesloten. Het Vakcollege Helmond is een school voor vmbo.
Aanvulling van de gemeente dinsdag om 15.14 uur:
Bij een asbestinventarisatie is asbest aangetroffen in en nabij de cv ruimte op de tweede etage van het Vakcollege Helmond aan de Ruusbroeclaan 149. Om elk mogelijk risico uit te sluiten is de tweede verdieping van het gebouw direct ontruimd en afgesloten. Aanvullend onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat er verdere controle en directe sanering noodzakelijk is, waardoor het betreffende schoolgebouw afgesloten is.
Op dinsdag 20 november vervallen hierdoor alle lessen en toetsen. De school gaat de ongeveer 350 leerlingen vanaf woensdag onderbrengen in locatie Keizerin Marialaan. De leerlingen, leraren en ouders zijn per mail/brief op de hoogte gesteld. Daarin is ook het nummer vermeld van de GGD, mocht er behoefte zijn aan meer achtergrond informatie over eventuele gezondheidsrisico’s.
In Nederland moeten alle schoolgebouwen die zijn gebouwd tot en met 1993 worden gecontroleerd op de aanwezigheid van asbest. In Helmond betreft het 34 gebouwen, waarvan er momenteel nog enkele geïnventariseerd dienen te worden.
Tot nu toe is er op enkele Helmondse scholen asbest aangetroffen, waarvoor het advies directe sanering gold. Dat zijn onder meer de Mariaschool, de Toermalijn, de Silvester Bernadette, het Carolus, de Zevensprong, de Trudoschool, de Jan van Brabant, het Dr. Knippenbergcollege en dan nu het Vakcollege Helmond. Deze laatste locatie wordt waarschijnlijk nog deze week gesaneerd zodat de school maandag 26 november weer gebruikt kan worden.
De besturen van de Helmondse scholen hebben de gemeente gevraagd om deze controle voor hen te organiseren. De gemeente heeft daarvoor een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld . Van elk schoolgebouw dat wordt gecontroleerd, wordt een rapport gemaakt waarin staat of er asbest is gevonden en of er sprake is van een gevaarlijke situatie. Asbest die geen gevaar oplevert wordt opgenomen in een beheerplan zodat bij toekomstige verbouwingen rekening wordt gehouden met de aanwezigheid van de asbest.
Als een situatie wordt aangetroffen die mogelijk gevaar oplevert, volgt een directe sanering. Deze sanering mag uitsluitend worden uitgevoerd door daarvoor gecertificeerde bedrijven, en volgens geldende wet- en regelgeving.
Update van Vakcollege Helmond op woensdag:
Er zijn tot en met vrijdag 23 november geen gewone lessen, alleen proefwerken. het toetsprogramma van woensdag tot en met vrijdag gaat gewoon door op de locatie op Keizerin Marialaan 4.
“Leerlingen van de Ruusbroeclaan melden zich voor 11.00 uur bij de ingang van het gebouw aan de Keizerin Marialaan bij de mentor. De mentor neemt de leerlingen mee naar het lokaal om de toetsen af te nemen. Daarna zijn de leerlingen rond 13.30 uur weer vrij. Er kan sprake zijn van enige uitloop” aldus de schoolleiding. Het gebouw van het Vakcollege aan de Ruusbroeclaan zal in ieder geval tot en met vrijdag 23 november gesloten zijn.

Maandag 19 november

Controleactie Helmond Interventie Team
Het Helmond Interventie Team (HIT) heeft vrijdag 16 november een controle gehouden op diverse adressen in de stad. Hierbij werden meerdere overtredingen geconstateerd. Tegen alle overtredingen is actief opgetreden.
Doel van het HIT-Team is om ernstige leefbaarheids- en veiligheidsproblemen aan te pakken en op te lossen. In het Helmond Interventie Team (HIT) werken onder meer diverse afdelingen van de gemeente, Politie, Vreemdelingenpolitie, Belastingdienst, Milieudienst, Brandweer, Arbeidsinspectie en de Voedsel en Warenautoriteit nauw met elkaar samen.
Overtredingen
Bij de actie zijn 7 horecagelegenheden en 4 woningen gecontroleerd.
Resultaten:
– 2 keer boekhouding niet op orde;
– 3 keer adresfraude;
– 1 keer teveel bewoners, kamerverhuurvergunning nodig;
– 5 keer niet voldaan aan de brandveiligheidseisen, waarvan 1 spoedeisend;
– 3 keer bijstandsfraude;
– 1 keer niet voldaan aan de inrichtingseisen;
– 2 keer vergunning niet op orde;
– 3 keer overtreding i.v.m. kansspelautomaten;
– 2 keer roken in horeca;
– 1 keer onveilige bouwactiviteiten;
Verder zijn een aantal zaken geconstateerd die in het belang van het verdere onderzoek nu niet bekend gemaakt worden.
Bijzonderheden:
– In 1 pand werd spoedeisende bestuursdwang toegepast in verband met onveilige woonsituatie.

Zondag 18 november

Hulpdiensten bevrijden bewoonster uit de meterput
Een bewoonster in de Willem Prinzenstraat moest vanavond door de hulpdiensten uit de meterput worden bevrijd.
Zij was blijven hangen toen zij zelf de waterstand wilde opnemen. Omdat zij er op eigen kracht niet meer uit kon komen, riep zij om hulp. De buren die thuis kwamen hoorden hulpgeroep en sloegen om 20.32 uur alarm bij 112. De hulpdiensten hebben de vrouw vervolgens uit haar benarde positie bevrijd. Zij liep geen verwondingen op. Hoe lang de vrouw vast heeft gezeten is ons onbekend.

De Sint is er weer
Vandaag rond 13.00 uur zette Sint Nicolaas weer voet op Helmondse bodem. Routine voor de Goedheiligman, want dat doet hij dat al sinds mensenheugenis. Voor onze nieuwe burgemeester is het echter de eerste keer dat zij hem officieel welkom mag heten. Spannend dus! Maar van de PersPiet (ook wel PP genoemd) vernamen wij zojuist dat zij dat heel goed deed. Burgemeester Elly Blanksma had ook de eer de Sint de sleutel van het kasteel te overhandigen. Samen met zijn pieten verblijft hij daar de komende weken, alweer voor de achtste keer.

Onderstaande foto’s werden door Wim van de Broek (de fotograaf op de bovenste foto) gemaakt.

6 Hennepkwekers aangehouden
De politie heeft zaterdag op twee locaties ontdekt dat er hennep werd gekweekt. Daarbij werd in allebei de gevallen gebruik gemaakt van kweekkasten. Er werden zes mensen aangehouden.
In een garagebox aan de Burgemeester van Houtlaan troffen agenten rond 13.00 uur in drie kweekkasten totaal 8 planten en 30 stekken aan. Verder stonden in de garagebox diverse spullen die gebruikt worden bij hennepteelt, zoals enkele tientallen kweeklampen en armaturen. Vier Helmonders (19, 19, 34 en 40 jaar) werden aangehouden. De hennep en de goederen zijn in beslag genomen en afgevoerd. Er was geen sprake van diefstal van stroom. De vier mannen werden later in de middag na verhoor weer in vrijheid gesteld.
Op de zolder van een woning aan het Betuwehof in de Rijpelberg vond de politie een plantage, waarbij in een kweekkast 22 hennepplanten stonden. De 33-jarige bewoner en zijn 27-jarige vriendin werden aangehouden. De politie kwam de kwekerij op het spoor toen ze het tweetal op de Mierloseweg hadden gecontroleerd toen ze hennepafval probeerden te dumpen. De bewoners werden gehoord en daarna weer vrijgelaten. Alle goederen werden in beslag genomen. De stroom voor de kweekkast werd op legale wijze verkregen.

Donderdag 15 november

18 Kapotte ‘bloempotten’ Traversebrug worden gemaakt
De verlichting en de bodem van 18 van de in totaal 27 bloempot-boombakken op de Traversebrug zijn kapot. De gemeente heeft met de leverancier een oplossing gevonden voor dit probleem.
Vandaag zijn de defecte boombakken (in de vorm van grote bloempotten) weggehaald om hersteld te worden. De bakken worden uiterlijk 30 november weer teruggeplaatst.
Onderstaande foto maakte Wim van den Broek

Bewoner aangehouden voor brandstichting Annabuurt
De politie heeft woensdagmiddag rond 17.30 uur een 60-jarige Helmonder aangehouden op het politiebureau aan de Kasteel-Traverse.
De man wordt ervan verdacht dat hij eerder op de dag had geprobeerd zijn woning aan de Norbertijnenstraat in brand te zetten. Zie het bericht van gisteren. Buurtbewoners hoorden rond 14.00 uur ’s middags een knal en zagen vervolgens rook uit de woning komen. De gealarmeerde brandweer kon het vuur snel blussen. In de woning bleek na het blussen niemand aanwezig te zijn. De 60-jarige verdachte meldde zichzelf later die dag aan het politiebureau. Hij is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.
Miranda meldde vanochtend dat de politie op dat moment onderzoek deed in die woning in de Annabuurt.

Woensdag 14 november

De vermiste Byondry Varlack na 1,5 jaar terecht
De sinds 19 juni 2011 Byondry Kendrik Heinrich Varlack is weer terecht. Dat maakte het Landelijk bureau vermiste personen (KLPD) vanavond bekend.
De destijds 15-jarige 1,90 lange jongen verdween uit een instelling in Helmond waar hij verbleef.

 

Helmonder niet aansprakelijk voor miljoenentekort Easy Life
De veroordeelde commercieel manager Frits Rijnaard uit Helmond is niet aansprakelijk voor het miljoenentekort bij het failliet verklaarde Helmondse beleggingskantoor Easy Life. De civiele rechter in Den Bosch heeft dat woensdag bepaald in een zaak die de curator tegen hem voerde.
Op 26 april werd hij met 3 anderen van Easy Life veroordeeld voor oplichting en deelname aan een criminele organisatie. Hun straffen varieerde van 4,5 tot 1 jaar. De nu 60-jarige Frits Rijnaard kreeg daarbij de laagste celrstraf.
Zo’n 500 beleggers staken 42 miljoen euro in Easy Life, maar het bedrijf investeerde slechts 9 miljoen daarvan in Amerikaanse levenspolissen. Volgens justitie gingen de overige miljoenen op aan de extravagante levensstijl van de directeuren. De zaak Easy Life begon in 2008 toen justitie invallen deed bij het bedrijf en de woningen van de directeuren.
De curator beschuldigde Frits Rijnaard onder meer van wanbestuur, onrechtmatig handelen en bevorderen van een piramidespel. Maar de rechter is er niet van overtuigd dat hij de leiding had bij Easy Life of een wanprestatie heeft geleverd. Het beslag op een beleggingsrekening van de Helmonder is opgeheven. De curator ging bij hem op zoek naar geld omdat de hoofdverdachten John Wolbers en Frans Oosterbosch persoonlijk failliet zijn verklaard.

Helmondse Stadsvisie 2030
Het document ‘Helmond werkt; visie op de toekomst van Helmond’ is  gepresenteerd. In deze stadsvisie 2030 wordt een globale koers geschetst met perspectief en ambitie. Het college van burgemeester en wethouders beperkt zich daarin tot een perspectiefrijke schets, die nader moet worden ingevuld en uitgewerkt.
In gesprekken met de afzonderlijke raadsfracties is begin 2012 verkend hoe de fracties de toekomst van Helmond zien. Gebruikmakend van de daarbij opgedane informatie (en geïnspireerd door de ideeën uit de stad) benoemde het college 7 factoren die van kritisch belang zijn voor een succesvolle ontwikkeling van Helmond richting 2030:
* Iedereen komt aan het werk, dankzij uitstekend ondernemersklimaat en innovatieve economie.
* Centrum van Helmond is levendig en aantrekkelijk; met regionale functie en een eigen sfeer.
* Kwaliteitswijken: in alle wijken is het goed wonen en leven.
* Sport, cultuur en recreatie zijn belangrijk aangezien zij zorgen voor verbinding en een aantrekkelijke stad.
* In Helmond werken we aan slimme en goede bereikbaarheid; we zijn Driven.
* Samenwerking in de regio is vanzelfsprekend, waarbij gemeentes elkaar aanvullen en versterken.
* De gemeente regisseert en maakt mogelijk, maar Helmond maken we vooral samen.
Wie de hele Stadsvisie 2030 wil lezen, klikt hier (pdf). Wie het liever bekijkt:

Uitslaande brand in woning in de Annabuurt
Vanmiddag was er een uitslaande brand in een slaapkamer in de woning aan de Norbertijnenstraat 15 in de Annabuurt.
De brandweer kreeg om 14.02 uur de brandmelding. De brandweer, die de voordeur moest forceren om binnen te komen, doofden het vuur al snel. Wat de oorzaak van de brand is geweest is nog onbekend. Wijkagent Marco van Bree liet weten dat er mogelijk een hennepkwekerij zat.

Wethouder Stienen is de nieuwe NVM-columnist
Wethouder Frans Stienen en zijn Haagse collega zijn de nieuwe dubbel columnisten van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Helmondse schopt en bijt agenten in Eindhoven
Een Helmondse vrouw van 35 jaar werd gistermiddag opgepakt nadat ze in een restaurant op de Markt in Eindhoven had voorgedrongen en helemaal door het lint is gegaan. Daarbij zijn verschillende politieagenten mishandeld.
De vrouw en 2 andere vrouwen werden in het restaurant aangesproken door personeelsleden omdat ze hadden voorgedrongen. Tijdens dit gesprek sloeg zij 1 van de medewerkers in het gezicht. Toen de vrouwen bij het vertrek ook door medewerkers van de stadswacht werden aangesproken, sloeg de Helmondse ook 1 van hen. Op het moment dat gewaarschuwde politiemensen de vrouw arresteerden, begon ze zich hevig te verzetten waardoor ze met moeite kon worden geboeid. Ze schopte een agent tegen de knie toen hij de vrouw in de politieauto plaatste. In de auto zag ze ook nog kans een andere agent te bijten. Ze werd uiteindelijk pas weer rustig toen ze werd ingesloten. Zowel de restaurantmedewerker als de beide politiemensen deden aangifte tegen de vrouw.
Bericht binnengekomen via onze collega’s van Eindhoven Dichtbij.

Dinsdag 13 november

Zoon (27) beet zijn moeder en haar vriend en sloeg hem met de fles
Een 27-jarige Helmonder is dinsdagochtend in zijn woonplaats aangehouden. Hij wordt er van verdacht op zondag 14 oktober zijn 48-jarige moeder en haar 52-jarige vriend in hun woning in Helmond mishandeld te hebben.
Hij zou de vrouw in een vinger hebben gebeten en haar vriend met een fles tegen het hoofd geslagen hebben. De verdachte zou de man ook geduwd en in een vinger gebeten hebben. De verdachte is de cel ingegaan voor verder onderzoek.

Maandag 12 november

105 Hardrijders vandaag betrapt op de Engelseweg
Op de Engelseweg op het industrieterrein reden vandaag 105 van de 1052 passanten te hard. Op die 50 km-weg hield het Verkeershandhavingsteam regiopolitie Brabant Zuid-Oost een radarcontrole. Tevens werd er 8 keer proces-verbaal opgemaakt voor het niet handsfree bellen.
Donderdag was er op het industrieterrein ook al een radarcontrole, toen waren 147 van de 1206 passanten te pineut (zie hieronder).

Helmonder aangehouden in verband met knippen hennepplanten
De politie heeft maandagochtend rond 7.15 uur bij een woning aan de Orpheuslaan in Eindhoven acht personen aangehouden in verband met het knippen van hennepplanten.
Op het adres werd een sterke henneplucht geroken. In de schuur achter de woning werd een achttal personen aangetroffen die bezig waren met het knippen van hennepplanten. Naast de 50-jarige bewoner gaat het om vijf vrouwen in de leeftijd van 19 tot 47 jaar uit Eindhoven en Waalre. Verder werden een 56-jarige man uit Helmond en een man van 46 uit Waalre gearresteerd. De 188 aangetroffen hennepplanten zijn in beslag genomen en vernietigd. De verdachten zijn meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek.

Geen discriminatie: doegroeppeuter mag voor nietdoelgroeppeuter
De Stichting Peuterspeelzalen Spring maakte geen verboden onderscheid op grond van ras bij het aanbieden van goederen of diensten. Dat oordeelde de Commissie Gelijke Behandeling naar aanleiding van een klacht van een ouder over de Helmondse voorrangsregels voor doelgroeppeuters. Hij vond dat zijn zoon van 2 jaar als nietdoelgroeppeuter daardoor benadeeld werd. Want die kwam een maand op een wachtlijst en kon daarna pas 2 dagdelen per week op de peuterspeelzaal terecht. Als alternatief kon hij circa 3 km verderop meteen naar een peuterzaal.
Helmond heeft 22 peuterspeelzalen die onder Peuterspeelzalen Spring vallen. Deze worden bijna volledig gesubsidieerd door de gemeente, de ouderbijdragen zijn hun enige eigen inkomsten.
Voor de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) is er in Helmond een doelgroepdefinitie bedoeld voor kinderen van ouders met een lage opleiding, kinderen met een (risico op) (ontwikkelings)achterstand en kinderen waarbij de thuistaal geen Nederlands is. Deze doelgroepkinderen krijgen 4 dagdelen per week VVE in een peuterspeelzaal. Doel is om hen zonder achterstand te laten instromen in groep 3 van de basisschool.
Omdat Helmond het belangrijk vindt dat deze doelgroepkinderen ook daadwerkelijk aanbod komen, krijgen zij voorrang bij de plaatsing in de peuterspeelzaal. Consequentie kan zijn dat een nietdoelgroepkind hierdoor op de wachtlijst komt voor de peuterspeelzaal van eerste keuze. Maar zij krijgen altijd een plaats op een andere peuterspeelzaal in de buurt aangeboden.
De Commissie Gelijke Behandeling bestudeerde de zaak en hield op 7 juni een hoorzitting in Utrecht. Op 14 september oordeelde zij als hier beschreven.

Woningbrand in Helmond-Noord
In een woning aan de Karekietstraat 23 in de Vogelbuurt in Helmond-Noord.was vanochtend brand. De brandweer kreeg om 9.14 uur melding van die brand. Zij waren snel ter plaatse en hadden de situatie snel onder controle.
De bewoner raakte lichtgewond aan zijn hand. Hij werd door het aanwezige ambulancepersoneel behandeld en hoefde niet mee naar het ziekenhuis.
De brand woedde in een slaapkamer op de bovenverdiepingen, hoe die was ontstaan is niet bekend.
De onderstaande foto’s werden gemaakt door Harrie Grijseels.

Zondag 11 november

De Cacaofabriek begint in voormalig Edah-gebouw
Het Helmondse kunstenaarsinitiatief DE nederlandsche CACAOFABRIEK opent zondag 18 november om 15.00 uur officieel haar deuren in het voormalige Edah-gebouw. Daar aan de Kanaaldijk Noord-Oost 82 (1 hoog) kunnen bezoekers dan zien hoe een oude kantoorverdieping werd getransformeerd tot een werk- en expositieruimte.
Op de begane grond in het zelfde gebouw zitten SMO, de Ruilwinkel en Super Sociaal. De Cacaofabriek komt in dit tijdelijk onderkomen omdat hun oude plek volledig verbouwd wordt tot de nieuwe Cacaofabriek, Helmonds nieuwe culturele hotspot waarin onder meer ook Poppodium Lakei, Filmhuis en Omroep Helmond zullen komen.
De opening volgende week zondag wordt ingeluid door Space, Time and Ping-pong, een performance van Leonie Kuipers die zij samen met Lotte Wijers uitvoert. Verder zullen onder andere de volgende beeldend kunstenaars hun werk tonen: Strijbos & Van Rijswijk (de winnaars van de Prins Bernhard Cultuurprijs), Sarina Missot, Martin van de Laar, Tineke Schuurmans, Adria Ceelen en Peer Metselaar.

Duel HVV gestaakt na overlijden bestuurslid
De amateurwedstrijd tussen TOP 1 – HVV Helmond 1 is zondagmiddag in de rust gestaakt. De reden dat die wedstrijd in Oss werd gestaakt, was het overlijden van bestuurslid Hans Kuilder van TOP.

Eerste wijkbezoek van de nieuwe burgemeester
Gisteren bezocht onze nieuwe burgemeester Elly Blanksma met 4 van haar 5 wethouders de wijk Centrum. Bij deze wijk hoort ook de Annawijk en Suytkade.  Tijdens een collegeperiode bezoekt een brede vertegenwoordiging van het Helmondse college van burgemeester elke wijk 1 keer. Eerder waren dat in juni Brouwhuis en Brandevoort. Dit keer dus de wijk Centrum die daarmee een uniek wijkbezoek had omdat die wijk de eer had om haar als eerste in de wijk rond te mogen leiden, zoals loco-burgemeester en wethouder Frans Stienen het aan het begin van het bezoek verwoordde.
Na afloop twitterde de burgemeester “Overweldigend, warm, betrokken, echt. Zo heeft het “centrum” van Helmond mijn eerste wijkbezoek als burgemeester ingekleurd. Ik ben trots.”
Wim van den Broek maakte de onderstaande foto’s, de video werd gemaakt door Helmondtv.

2 Auto-inbrekers aangehouden in Helmond-Oost
Vanochtend heeft de politie 2 personen aangehouden voor inbraak in auto’s. In het voertuig waarin zij zich bevonden, trof de politie onder andere meerdere navigatiesystemen aan.
De politie controleerde hun voertuig in de omgeving van de Bernadettestraat in Helmond-Oost omdat zij de situatie als verdacht beoordeelden. De laatste tijd zijn in die buurt veel inbraken in auto’s geweest waarbij vaak navigatiesystemen werden gestolen

Zaterdag 10 november

Helmonder zwaargewond na wilde achtervolging over grens
Een 25-jarige Helmonder is vrijdagmiddag zwaargewond geraakt tijdens een achtervolging door de politie over de Duitse grens heen. Dat maakte de Duitse politie vandaag bekend.
Volgens de Nederlandse politie was de man en een 24-jarige medeverdachte uit Sittard betrapt bij een metaaldiefstal uit een woning in Ohé en Laak in Limburg. In Sittard kwam een patrouille de auto met de verdachten op het spoor en begon een achtervolging. Daarbij kwam het tot een botsing tussen de politieauto en de auto van de verdachten, die vervolgens doorreden.
De verdachten vluchtten de grens over en hun auto botste bij de Duitse grensplaats Tüddern opnieuw op de politieauto. Daarbij verloor de bestuurder van de vluchtauto de macht over het stuur. De auto sloeg enkele malen over de kop en belandde ondersteboven in een akker. Daarbij raakte de Helmondenaar volgens de Duitse politie zwaar gewond. De hulpdiensten zetten een traumahelikopter in, die de zwaargewonde naar het academisch ziekenhuis in Maastricht vloog. De 24-jarige bijrijder uit Sittard raakte licht gewond. Hij werd naar het Orbis-ziekenhuis in Sittard-Geleen gebracht.
De Nederlandse politie had zaterdag een iets andere lezing. Volgens een woordvoerster vielen de verwondingen van beide inzittenden wel mee. Een van de verdachten is inmiddels uit het ziekenhuis weggelopen en sindsdien spoorloos. Om welke verdachte en om welk ziekenhuis het daarbij gaat, kon zij niet zeggen.

Vrijdag 9 november

Hogeschool De Kempel begint Academische Pabo
Hogeschool De Kempel start in augustus 2013 met een academische pabo in samenwerking met de Open Universiteit. Daarmee is de eerste Brabantse Academische Pabo een feit.
De academische pabo is bedoeld om te voorzien in een groeiende behoefte aan universitair opgeleide leerkrachten. De opleiding werd ooit bedacht door de Utrechtse hoogleraar onderwijskunde Theo Wubbels. Hij zag dat op de pabo steeds minder vwo’ers instroomden. Volgens Wubbels omdat de pabo te weinig uitdaging biedt voor studenten die wat meer aankunnen. Tegelijkertijd zag hij dat er op basisscholen behoefte is aan leerkrachten met  onderzoeksvaardigheden.
In 2008 startte de Universiteit Utrecht in samenwerking met de Hogeschool van Utrecht de eerste academische pabo van Nederland. Daarna zijn er vele initiatieven gevolgd, maar niet in Brabant. De Open Universiteit (een instelling die universitair afstandsonderwijs biedt) is inmiddels met een aantal reguliere pabo’s een samenwerking voor een academische pabo begonnen.
Hogeschool de Kempel aan de Deurneseweg heeft heeft zo’n 850 studenten die de opleiding tot leraar basisonderwijs volgen. Zij behoort al jarenlang tot Nederlands beste lerarenopleidingen en staat sinds 1995 steeds in de top 5 van de keuzegids hoger onderwijs, dit jaar op de derde plaats.

Wijzigingen in data wegafsluitingen Brandevoort
Vanwege de werkzaamheden van energienetwerkbeheerder TenneT aan de hoogspanningsleidingen in Brandevoort worden komende tijd enkele wegen afgesloten. Door wijzigingen in het werkschema zijn enkele data van wegafsluitingen veranderd. Hieronder de wijzigingen ten opzichte van het bericht hieronder op vrijdag 2 november.
– De Brandevoortse Dreef tussen Geldropseweg en de Voort zal op op 27 en 28 november en op 4 en 5 december gesloten worden i.p.v . 8, 9,15 en 16 november.
– De Voort tussen de Blaakbeemden en Besselhoeve wordt een extra dag afgesloten. Dus: op zondag 11, zaterdag 17 en zondag 18 november 2012 wordt dit deel van de Voort volledig afgesloten voor verkeer.
Het bovenstaande wordt ook vermeld op de gele omleidingsborden. De omleidingsgroute blijft hetzelfde.

Schootense Dreef: 1 op de 3 reed te hard
Bij een radarcontrole op de Schootense Dreef in Stiphout reden gisteren 167 van de 469 passanten te hard. Dat is dus 36% van de gecontroleerde voertuigen.
De hoogst gemeten snelheid op deze 50 km-weg bij het bedrijventerrein Groot Schooten bedroeg 91 km per uur, zo liet het Verkeershandhavingsteam regiopolitie Brabant Zuid-Oost weten.

Donderdag 8 november

147 Hardrijders vandaag op het industrieterrein
Bij een radarcontrole op het industrieterrein vandaag reden 147 van de 1206 passanten te hard. De hoogst gemeten snelheid op deze 50 km-weg bedroeg 80 km per uur. Dat liet het Verkeershandhavingsteam regiopolitie Brabant Zuid-Oost weten. Die flitser, een zwarte Volkswagen Caddy stond op de Lagedijk ter hoogte van Franke, zoals we vanmiddag ook op Twitter en Facebook doorgaven.

Wethouder Yvonne van Mierlo zat bij Pauw & Witteman
Gisteravond was wethouder Yvonne van Mierlo te gast bij het tv-programma Pauw & Witteman. Onderwerp was de onrust binnen de VVD. Daar keken al 1.082.000 Nederlanders naar en de herhaling ’s nachts had ook nog eens 137.000 kijkers. De uitzending kun je hier terugkijken.
Andere gasten aan de tafel waren Ed Nijpels, Jarico Vos, Frits Huffnagel, Hans van Baalen en Frits Wester.

Succesvolle demonstratie fietsersairbag in Helmond

’t aankomende slachtoffer vanochtend

Vanochtend werd op de Automotive Campus in Helmond een succesvolle demonstratie gegeven van een speciale fietsersairbag. Deze airbag is het resultaat van een TNO-onderzoek in opdracht van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en de Fietsersbond naar de verbetering van de verkeersveiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals fietsers en voetgangers.
Onder belangstelling van een internationaal publiek, waaronder verschillende autofabrikanten en de nationale en internationale pers, werd een dummy op een fiets met 40 km per uur aangereden door een personenwagen uitgerust met de airbag. De airbag activeerde succesvol zodat het hoofd en bovenlijf van de dummy goed opgevangen werden.
De laatste jaren overleden jaarlijks gemiddeld bijna 100 fietsers en 50 voetgangers als gevolg van een ongeluk waarbij een auto betrokken was. Het onderzoek toont aan dat met een combinatie van automatisch remmen en de airbag ongeveer 70 fietsers en 30 voetgangers per jaar het ongeluk had kunnen overleven. Bij het aantal ernstig gewonden worden soortgelijke resultaten verwacht.
Deze kennis wordt nu beschikbaar gesteld aan de auto-industrie. Het zal waarschijnlijk nog zo’n 5 jaar duren voordat auto’s te koop zijn waar dit systeem ingebouwd kan worden. Het ministerie stelde ruim 2 miljoen euro beschikbaar om zo’n fietsersairbag te ontwikkelen. Ook de Zweedse overheid droeg 3 ton bij.
Hieronder een Engelstalige video:

Woensdag 7 november

Oplevering eerste huurwoningen Heiakker in Brouwhuis
Maandag zijn de eerste sociale huurwoningen in het project Heiakker opgeleverd.
‘We mogen met z’n allen oprecht trots zijn op het fantastische resultaat van deze nieuwe wijk op het voormalige sportpark in Brouwhuis’, aldus Woningbouwvereniging Compaen en Van Wanrooij Projectontwikkeling. Waar eind 2011 het startschot werd gegeven voor de bouw van deze woningen, reikte wethouder Frans Stienen (Stedelijke Ontwikkeling) de symbolische sleutel uit aan mevrouw Boetzkes, 1 van de toekomstige huurders van de multifunctionele huurwoningen.
Heiakker bestaat zowel uit koop- als huurwoningen. Het deel ten noorden van de verlengde Trambaan sluit qua karakter en beeld aan bij de bestaande wijk, met zowel twee onder één kap woningen als rijwoningen. Het deel ten zuiden van de verlengde Trambaan heef een heel eigen karakter; modern met een warme uitstraling. Hier zijn, naast twee-onder-een-kapwoningen, ook specifiek woningen voor senioren gerealiseerd.

Impressie van Heiakker in vogelvlucht


Geen 2 miljoen euro voor de gemeente

De gemeente krijgt geen 2 miljoen euro voor de overschrijding in 2010 van het budget voor de Wet Werk en Bijstand. Het verzoek dat de gemeente daartoe deed werd in december 2011 afgewezen en het ingestelde beroep werd vorige maand ongegrond verklaard. De motivatie van dat bezwaar lag met name in het feit dat de aanvraag voor een Incidentele Aanvullende Uitkering 2009 wel was toegekend, terwijl de arbeidsmarkt naar de mening van het college onveranderd was.
Maar de Toetsingscommissie besloot anders dan gewenst met als reden dat Helmond niet kon aantonen dat er sprake was van een uitzonderlijke situatie op de arbeidsmarkt. Dat werd onderbouwd door de resultaten die behaald werden in 2010. De Toetsingscommissie constateerde dat de gemeente Helmond dat jaar een meer dan gemiddelde uitstroom heeft gerealiseerd (122%) ten opzichte van het gemiddelde in Nederland (101%).
De gemeente beraadt zich of zij beroep aantekent tegen deze uitspraak.

Dinsdag 6 november

Eerste prijs voor verkeersveiligheidproject in Helmond
Veilig Verkeer Nederland afdeling Helmond heeft samen met het platform verkeersveiligheid Helmond de eerste prijs gewonnen met de actie ‘Scholieren voeren zelf snelheidscontroles uit’. De prijs werd uitgereikt door gedeputeerde Ruud van Heugten in het kader van de actiedag van de provinciale campagne ‘Help Brabant op weg naar nul verkeersdoden’. De prijs is de kroon op het werk van de jubilerende VVN Helmond, die dit jaar 75 jaar bestaat.
Uit de Veiligheidmonitor blijkt dat te hard rijden in wijken de grootste ergernis is van de inwoners in Helmond. Daarom bedacht VVN Helmond samen met haar partners binnen het platform verkeersveiligheid Helmond een actie waarbij scholieren en wijkbewoners met een zogenaamde ‘lasergun’ zelf de snelheid van voorbijkomende voertuigen meten. Bij overtreding van de maximum snelheid rondom de scholen werden ludieke ‘waarschuwingsbonnen’ in de vorm van kindertekeningen uitgedeeld en in de wijken deelden wijkbewoners waarschuwingen uit.
Momenteel is het platform verkeersveiligheid Helmond, samen met bewoners en het wijkbeheer in de Binnenstad, bezig met een project om het probleem hard rijden in wijken -buiten de snelheidsmetingen en het aanspreken- nog beter in de grip te kunnen krijgen. Het meten van de snelheid en aanspreken blijft wel onderdeel van de totaalaanpak om het gedrag te veranderen en daarmee de veiligheid in de Helmondse wijken te verbeteren.
Op de foto hieronder gedeputeerde Ruud van Heugten (4e van links) en uiterst links de heren Tiny Kuijpers en Alex van de Westerlo van VVN Helmond.

Win een iPad bij digitale gemeentelijke belastingaanslag
In januari krijgt elk huishouden in Helmond per post weer een aanslag van de gemeentelijke belastingen. Dat kan voortaan ook digitaal via financiële inbox (FINBOX) via internetbankieren.
Dit biedt voordelen, is gratis, bespaart de gemeente kosten én je kunt een iPad winnen! Geen nota’s meer kwijtraken, overzicht van alle rekeningen, geen acceptgiro’s meer overtypen en betalen met een paar muisklikken.
Via FiNBOX kun je dus ook de gemeentelijke belastingaanslag van gemeente Helmond ontvangen. Dat zijn de OZB, rioolheffing, afvalstoffenheffing, hondenbelasting, parkeerbelasting, marktgelden, precariobelasting en reclamebelasting. Aanmelden kan via internetbankieren van Rabobank, ABN Amro en ING. De andere banken bieden deze dienst (nog) niet aan.
Meld je aan vóór 1 januari 2013 en maak kans op een gratis iPad. Elke 1.000ste inschrijver wint een iPad. Het gaat dus om inschrijver 1.000, 2.000, 3.000, enz.
Is je interesse gewekt: kijk hier voor alle info.

Maandag 5 november

Project inzet zorgsite CVA-ketenzorg wint innovatieprijs
Het inzetten van de zorgsite bij de (na)zorg van een CVA-cliënt heeft de landelijke George Beusmans CVA innovatieprijs 2012 gewonnen, een initiatief van Stichting Kennisnetwerk CVA NL. Cerebrovasculair accident (CVA) is de medische term voor een beroerte.
Inzet van de zorgsite is onderdeel van de (na)zorg bij CVA, een ketenzorgproject van Quartz (transmuraal centrum regio Helmond). De ketenzorg is gericht op het versterken van zelfmanagement van de CVA-cliënt, zijn naaste en/of mantelzorger. De prijs, bestaande uit een beeld, is vrijdag uitgereikt door naamgever George Beusmans, tijdens een landelijk symposium.
Quartz-projectleider Joke Driessen en verpleegkundig expert Ruth Kempers van de Zorgboog presenteerden tijdens dit symposium de zorginnovatieposter waarop het project visueel in kaart is gebracht. De zorgsite, die binnen de keten Helmond wordt aangeboden door zorgorganisaties de Zorgboog en Savant Zorg en de gemeente Helmond, kan als aanvullend instrument worden ingezet bij het organiseren van de zorg rondom de CVA-cliënt. Joke Driessen: ”De website wordt door de cliënt en zijn naaste en/of mantelzorger zelf ingericht en beheerd. Via de zorgsite kan de (mantel)zorg voor de cliënt worden georganiseerd, met medewerking van personen die de gebruiker van de site daarvoor zelf uitnodigt. Ook kan nuttige informatie geplaatst worden, zoals over het Café Brein of het vermelden van websites van voorzieningen. Dit sluit naadloos aan bij de nazorgfase van de CVA-cliënt. CVA-ketenzorg probeert namelijk de verbinding te leggen met voorzieningen in de eigen leefomgeving van de cliënt.” De mantelzorger is hierbij een cruciale speler, omdat bij cliënten die een beroerte hebben gehad cognitieve problemen kunnen bestaan.

Zondag 4 november

Molenstraat-kruispunt wordt veiliger voor fietsers
Op maandag 12 november wordt gestart met wegwerkzaamheden op het
kruispunt Molenstraat / Pastoor van Leeuwenstraat / Penningstraat. Op deze kruising worden diverse aanpassingen gedaan, zodat de situatie voor fietsers overzichtelijker en veiliger wordt. Met enige regelmaat noemen Helmonders dat kruispunt voor fietsers een onveilige verkeerssituatie.
Zo wordt onder meer de drempel wat steiler gemaakt voor automobilisten. Om het kruispunt overzichtelijker te maken, worden verkeersborden en een boom verplaatst en komt er 1 kleur bestrating op de drempel.
De werkzaamheden duren tot begin december. Verkeer wordt omgeleid met de gebruikelijke gele borden.

Zaterdag 3 november

Auto in brand op het industrieterrein
Op de Vossenbeemd ter hoogte van Nico Berkers Kantoorefficiency op het industriegebied staat een personenauto in brand. De brandweer is inmiddels met 2 brandweerwagens aanwezig. Zij werden om 14.05 uur gealarmeerd.
De politie heeft de weg ter plekke afgesloten. Er zouden flinke witte rookpluimen te zien zijn en “het stonk echt heel erg” aldus een omstander.

Vrijdag 2 november

Peelregio slaat handen ineen op sociaal domein
De 6 gemeenten in de Peelregio hebben de intentie uitgesproken om met elkaar te gaan samenwerken op het terrein van de Wmo, Jeugd(zorg) en Werk & Inkomen. Op 11 oktober 2012 ondertekenden de gemeenten gezamenlijk de Intentieverklaring, zo laten zij weten. De samenwerking leidt tot bereikbare, betaalbare en adequate zorg en ondersteuning voor inwoners van de Peelregio.
De gemeenten Helmond, Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren hebben de ambitie om de veranderingen op de gebieden Wmo, Jeugdzorg en Werk & Inkomen samen aan te pakken. Binnen het sociale domein komen er veel nieuwe taken op de gemeenten af. Dit biedt gemeenten de kans om een kwaliteitsslag te maken. Tegelijkertijd brengen deze nieuwe taken ook financiële consequenties en risico’s met zich mee. De Peelgemeenten zijn van mening dat de samenwerking er voor zorgt dat hun inwoners bereikbare, betaalbare en adequate zorg en ondersteuning blijven ontvangen.
De samenwerking richt zich in eerste instantie op de uitvoering van de taken op het gebied van de Wmo en Jeugdzorg. De intentie is om deze samenwerking in de toekomst ook te gaan uitbreiden naar het terrein van Werk & Inkomen.
Het grootste deel van de Wmo-begeleiding is bedoeld voor mensen die als gevolg van een fysieke, psychiatrische, psychosociale en/of verstandelijke beperking, ondersteuning nodig hebben bij het invullen van hun dagelijkse leven, bijvoorbeeld via dagbesteding of via een aantal uren individuele begeleiding. Door het overhevelen van de begeleiding vanuit de AWBZ naar de Wmo krijgen gemeenten een beter instrumentarium om thuiswonende mensen met beperkingen te ondersteunen. Hierdoor wordt de ondersteuning niet meer ingevuld als zorg gericht op de beperking, maar als een manier om mensen beter te laten participeren, aansluitend bij wat zij juist wèl kunnen, hun specifieke mogelijkheden en eigen kracht.
Op het terrein van de Jeugdzorg wordt een stelselwijziging voorbereid, waarbij gemeenten ervoor verantwoordelijk worden om jongeren en hun opvoeders ondersteuning en zorg op maat te bieden. De bedoeling is om hierbij zo vroeg mogelijk te signaleren wanneer er problemen zijn rondom het opgroeien en de opvoeding en hier dan zo snel mogelijk ondersteuning bij te bieden. Uiteindelijk moeten jeugdigen minder snel terecht komen in de zware jeugdzorg, doordat zij –en hun ouders- vroegtijdig ondersteuning hebben gekregen. Ook hierbij is het versterken van de eigen kracht van ouders en jeugdigen het uitgangspunt. Door deze transitie worden gemeenten verantwoordelijk voor zowel de preventie, als de lichte én zware jeugdzorg.

Onder meer de Brandevoortsedreef 4 dagen afgesloten
De werkzaamheden van energienetwerkbeheerder TenneT aan de hoogspanningsleidingen in Brandevoort zijn in volle gang. Vanwege deze klus worden komende tijd enkele wegen afgesloten. Verkeer wordt via de bekende gele borden omgeleid.
De Voort tussen de Biezenlaan en de Laathoeve is van 5 tot en met 23 november dicht. Voor fietsers vanuit de Stepekolkhoeve en Laathoeve richting de Veste en vice versa blijft een deel van de rotonde open. Lijnbus 52 gaat via de Besselhoeve / Nollekenshoeve / Truienhoeve / Schrijvershoeve rijden. Er komt een tijdelijke bushalte op de Schrijvershoeve.
De Voort tussen de Blaakbeemden en Besselhoeve wordt op zondagen 11 en 18 november volledig afgesloten voor verkeer. Weggebruikers worden via de Brandevoortdreef / Stepekolk- Oost omgeleid.
De Brandevoortdreef, tussen de Geldropseweg en de Voort, gaat op woensdag 7, donderdag 8, donderdag 15 en vrijdag 16 november ook volledig dicht. Verkeer vanuit de Europaweg wordt via de Hoofdstraat omgeleid om naar de Geldropseweg.

Donderdag 1 november

3 Inbrekers bij hennepkwekerij op de Rijpelberg gepakt
Donderdag rond 10.20 uur zijn op en in de omgeving van de Drenthehof in de Rijpelberg drie verdachten aangehouden. Het gaat om een 24-jarige, een 25-jarige en een 27-jarige Helmonder. De drie worden er van verdacht ingebroken te hebben bij een woning op de Drenthehof. De drie zijn meegenomen maar het politiebureau en ingesloten voor verder onderzoek.
Bij de politie kwam de melding binnen dat drie personen zich verdacht ophielden bij de woning en probeerden in te breken. In de buurt van de woning zagen de agenten twee mannen lopen die aan het signalement voldeden. De derde verdachte werd in de woning aangehouden. In de woning vonden agenten een hennepkwekerij met 164 planten. De planten en materialen voor de kwekerij zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

Ge

Venlo-Eindhoven
Dinsdag 27 November 09:53

Oorzaak

De beperkingen tussen Eindhoven en Helmond als gevolg van een aanrijding met een persoon zijn voorbij.
Er rijden stopbussen tussen Eindhoven en Helmond.

Verwachting

Houdt u nog rekening met een langere reistijd.

Dronken automobilist met Belgisch kenteken had 15 dagen cel tegoed
De politie hield vandaag in de Jozef Israelsstraat in Helmond-Noord een automobilist aan die met te veel drank achter het stuur zat. Toen de agenten zijn  persoonsgevens controleerden, bleek dat hij ook nog 15 dagen gevangenisstraf tegoed had. Deze Nederlander (die in een personenauto met Belgisch kenteken reed) werd meteen aangehouden en naar het politiebureau in Eindhoven gebracht. Dat liet wijkagent Jeroen Loohuis vanavond weten.

10 reacties:

haha dat laatste bericht, politie vond in de woning ook een hennepkwekerij. geweldig, twee vliegen in 1 klap!

Er word nu onderzoek gedaan door politie in de woning aan de Norbertijnenstraat waar gisteren een brand woedde…

wat een knappe zwarte piet op de 2e foto,ik kan me niet herinneren dat ik die vroeger gezien heb,die sinterklaas is toch wel ’n mazzelpik.

Misschien leuk om te melden bij het nieuws.. Vandaag is de 400ste leerling verwelkomt op OBS ’t Hout. ivm privacy van mn kids zet ik deze keer niet mijn naam bij dit bericht. 😉

wieplanten in de Anjerstraat,??Leliestraat zul je bedoelen

de bebloede man met de wietplanten in huis is in de leliestraat aldus twitter van Johan Meeuwsen

@webblog foutje op maandag 26 november 2012 om 18:45:

Altijd fijn als lezers meedenken. We baseerden ons bij het bericht “Gewonde op straat leidt politie naar zijn hennepkwekerij” op het persbericht van de politie. Uit de tweet van wijkagent Johan Meeuwsen haalden we het feit dat de gewonde man een bebloed hoofd had.
We zagen dat er 2 verschillende straatnamen werden genoemd en hielden ons aan de straat in het persbericht.

inderdaad je kunt hier 2 kanten mee op,maar is het nu de leliestraat of anjerstraat waar de woning zich bevind.

bij van stokkum in de anjerstraat dus.

@wietplanten op donderdag 29 november 2012 om 15:14:

Bedankt voor de opheldering. Het persbericht van de politie had het dus bij het rechte eind.