Buiten is het 15 graden, binnen zit al 15 jaar ūüėĽ

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.015 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
5reactiesZaterdag 31 maart

Automobilist na inbraak in garagebox aangehouden
De politie heeft vrijdagavond rond 21.10 uur op de Willem Prinzenstraat een 26-jarige automobilist uit Helmond aangehouden als verdachte van een inbraak in een garagebox aan de Jan van der Spekstraat.
De huurder van de garagebox, een 40-jarige man uit Helmond, arriveerde rond 20.15 uur met zijn auto bij zijn garagebox. Hij zag dat een bestelbus voor zijn garagebox geparkeerd stond en dat de garagebox openstond. Een voor hem onbekende man kwam met spullen waaronder een trapje uit de garage gelopen om deze vervolgens in de bestelbus te leggen. De verbaasde huurder van de garagebox zag dat er ook ander spullen van hem (steigermateriaal) in de bestelbus van de andere man liggen. Hij sprak de voor hem onbekende man aan en vroeg wat hij daar deed. Deze antwoordde dat hij van iemand iets moest ophalen.
Vervolgens stapte de man in zijn voertuig en reed hard weg. Aan de hand van een goed signalement van zowel de bestelbus als de persoon, zag de politie kans de vermeende inbreker aan te houden. De 40-jarige huurder van de Garagebox heeft inmiddels aangifte gedaan. Een deel van zijn spullen zijn nog niet terecht. De verdachte is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Man gaat ondanks politie door met mishandelen vriendin
De politie betrapte zaterdagmorgen rond 1.55 uur op de Veestraat een 22-jarige Helmonder toen hij zijn 21-jarige vriendin uit Helmond mishandelde. Hij had haar de keel dichtgeknepen, aan haar haren getrokken en in een hoek gedrukt.
Toen de politie hem toeriep hiermee te stoppen weigerde hij. Vervolgens greep de politie in en kon de vrouw uit zijn greep worden bevrijd. De verdachte werd overgebracht en ingesloten op het politiebureau voor verder onderzoek.

Gewonde ruitenvernieler snel gepakt dankzij een getuige
Voor het vernielen van twee autospiegels en de ruiten van een voordeur van een woning aan de Hollandhof (in de Rijpelberg) werd zaterdagmorgen even voor 4.00 uur een 30-jarige Helmonder aangehouden. De man kon worden aangehouden dankzij een alerte getuige die de politie waarschuwde.
Aan de hand van een signalement kon de man kort na de melding in de bewuste straat worden aangehouden. Een van zijn handen had een diepe snee en bloedde hevig. Van een nabij gelegen woning was de voordeur vernield en lagen de ruiten eruit. Er waren ook bloedsporen aangetroffen op de vernielde ruiten. Hij is daarop aangehouden. Na verzorging in het ziekenhuis aan zijn verwonding werd hij op het politiebureau ingesloten voor verder onderzoek.

Haw ut Hellemonds bestaat 5 jaar
5 Jaar geleden richtte een aantal fanatieke Helmonders Haw ut Hellemonds op. Gisteravond werd dat in de Fonkel gevierd met een speciaal programma.

Haw ut Hellemonds wil het Helmonds dialect vastleggen, koesteren en behouden. Dit doen zij onder meer door het jaarlijkse Hellemonds Diktee en eens per kwartaal houden zij een Zeeverkaffee waar iets verteld wordt in natuurlijk het Hellemonds en waar ook gewoon gezeverd mag worden.
Wim van den Broek maakte bovenstaande foto.

Vrijdag 30 maart

Jan Drouen krijgt de Stadspenning
De heer J.J.W.M. Drouen kreeg zojuist de Stadspenning van de gemeente Helmond. De uitreiking door burgemeester Fons Jacobs vond om 16.30 uur in de Brandevoortse Hoeve plaats.
Jan Drouen is 40 jaar actief op de St. Odulphusschool.¬†Hij ontving deze bijzondere penning als blijk van waardering voor zijn inzet in het onderwijs en vooral voor het vele vrijwilligerswerk in Mierlo-Hout en Brandevoort. ‚ÄúDaarmee is Helmond zeer gediend‚ÄĚ aldus de burgemeester.

21 Bestuurders uit  Brabant Zuid-Oost een alcoholslotprogramma
Sinds de start van het alcoholslotprogramma (ASP) op 1 december 2011 kregen in nog geen 3 maanden 21 mensen uit de politieregio Brabant Zuid-Oost de maatregel opgelegd (landelijk gezien meer dan 800 mensen). Het ASP is bedoeld om de hardleerse automobilist die te veel dronken, effectief aan te pakken. Het ASP behelst een 2 jaar durend programma waarbij is inbegrepen een startonderbreker in de auto. Deze zorgt ervoor dat de motor pas start als de blaastest uitwijst dat de bestuurder geen alcohol op heeft. Onderzoek wijst uit dat de maatregel 5 à 6 doden en 50 tot 60 ziekenhuisgewonden kan schelen.
Iedereen die 1,3 promille alcohol of meer in zijn bloed heeft komt in aanmerking voor de ASP. Voor beginnend bestuurders is dat al vanaf 1 promille alcohol. Voor hen die vaker in de fout gaan, liggen de limieten lager.
De maatregel duurt minstens 2 jaar en bestaat uit een cursus en inbouw van een alcoholslot in het voertuig van de ASP-bestuurder. De kosten bedragen zo’n 2000 euro en zijn voor de automobilist. De ASP-bestuurder levert zijn originele rijbewijs in en ontvangt een tijdelijk rijbewijs met een speciale code erop zodat de politie bij een controle kan zien dat het iemand is die meedoet aan het ASP.
Een ASP-bestuurder moet eerst in een alcoholtester blazen, die is verbonden met de startonderbreker, alvorens de motor start. Vanaf 0,2 promillage alcohol of meer start de motor niet. Ook tijdens de rit wordt van de automobilist ge√ęist dat hij op willekeurige momenten blaast, een hertest geheten. Het is niet zo dat de motor onmiddellijk afslaat, wanneer er bij een hertest niet direct geblazen wordt; dat zou onveilig zijn. Er is dus enig respijt maar alles wordt vastgelegd en een hertest overslaan heeft onmiddellijk gevolgen. In een door de RDW erkend uitleesstation worden de blaasgegevens elke 6 weken uitgelezen. Komt een ASP-automobilist niet op de afspraak, dan heeft dat onmiddellijk consequenties voor zijn rijbewijs.

Donderdag 29 maart

Onderzoek naa de campagne “Helmond, Goed op weg” (pdf)

foto van YOU-Q

Helmondse elektrische rolstoel mag niet Beatle heten
Elektrische rolstoelen mogen niet Beatle heten. De Helmondse fabrikant zou daarmee dan te veel profiteren van de bekendheid van de voormalige wereldberoemde Britse popgroep (The) Beatles (een merk van Apple Corps). Dat is het oordeel van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg vandaag.
De rechters gaven het bedrijf You-Q (voorheen Handicare Holding) in Helmond ongelijk. Die onderneming had geklaagd over het besluit van het Europese merkenbureau BHIM. Die wezen registratie van de naam Beatle voor hun electrische rolstoelen (nu nog Beatle geheten) af.
BHIM en nu ook de rechters wijzen op de “voortdurende aantrekkingskracht van de merken Beatles en The Beatles. Verder is een deel van het publiek dat de popgroep kent, ook de potenti√ęle klantenkring voor de rolstoelen. Apple Corps, dat door de Beatles is opgericht, vreesde dat aan de namen afbreuk zou worden gedaan.

Moeder verklikt haar zoon
De politie heeft woensdagmiddag om 15.00 uur een 19-jarige man aangehouden op het Beugelsplein. Surveillerende agenten controleerden de 19-jarige man daar op zijn identiteitspapieren en werden aangesproken door de moeder van de man. Deze vertelde dat haar zoon in het bezit was van diverse luxe goederen (sieraden, telefoon). Hij zou haar hebben verteld dat hij het geld voor die goederen had verkregen door een beroving te plegen. De man is vervolgens door de politie aangehouden en voor verder onderzoek in verzekering gesteld.

Helmondse werkbus betrokken bij zwaar ongeluk
Twee mannen zijn vanochtend rond 7.20 uur gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de Middenpeelweg ter hoogte van Odiliapeel. De werkbus waarin zij zaten botste frontaal tegen een boom. Op die bus staat Helmond.
De brandweer van Zeeland was snel ter plaatse. De twee mannen zijn met ambulances overgebracht naar ziekenhuizen in Nijmegen en Veghel. De traumahelikopter was ter plaatse voor assitentie. De politie doet nog onderzoek naar de toedracht van het eenzijdige ongeval. De N277 tussen Venhorst/Landhorst en Odiliapeel moest tijdelijk afgesloten worden.
De foto’s van de hulpverlening en de ravage na het ongeluk staan hier.

Boete voor verlichte vrachtwagen op nationale tv
De boete die vrijwilliger Peer Vrijsen kreeg toen hij naar huis reed van de Wooden Light Parade in Mierlo-Hout kwam vanochtend bij het WNL-ochtendprogramma Vandaag de Dag op Nederland 1.
Hij had te veel licht op zijn vrachtwagen en kreeg daarvoor een bon van 120 euro. Theo van Mullekom liet daarover zijn mening horen.
Het item begint na de reclame vanaf 15.08 minuten.

 Mocht je het filmpje niet kunnen zien, download dan Microsoft Silverlight 5.

Woensdag 28 maart

Helmonder mishandelt werknemer Eindhovens restaurant
De politie heeft woensdagochtend twee mannen aangehouden nadat ze een personeelslid van een restaurant aan de Dommelstraat in Eindhoven hadden mishandeld.
Surveillerende agenten kregen rond 1.00 uur een melding van een getuige dat er in de zaak werd gevochten. Toen ze binnen kwamen, bleek één van de twee verdachten het personeelslid geslagen te hebben. Ook had hij spullen van het restaurant op de grond gegooid. Dat was gebeurd nadat het personeelslid tegen de mannen had gezegd dat ze moesten stoppen met het lastigvallen van twee vrouwelijke klanten. De agenten hebben de mannen aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verder onderzoek. Het gaat om een 35-jarige Eindhovenaar en een 34-jarige Helmonder. Het slachtoffer liep door de klappen wondjes op aan zijn hoofd en gezicht.

Dinsdag 27 maart

Inbraak in winkelpand aan de Kerkstraat Zuid
In een winkelpand aan de Kerkstraat Zuid vond vanavond een inbraak plaats. Het glas van de toegangsdeur werd daarbij vernield. Het pand wordt gebruikt als etalage. De politie was inmiddels ter plaatse. Dat werd ons zojuist om 11 uur gemeld door Tim Frenken die ook de onderstaande foto maakte.

Inbraak Kerkstraat Zuid

Fietser gewond bij ongeluk in de Rijpelberg
In de Rijpelberg vond een aanrijding met letsel plaats. Op de kruising van de Betuwehof en de Weg door de Rijpel kwam vanmiddag kort na 4 uur een vrouwelijke bestuurster van een auto in botsing met een fietser. De fietser (een wat oudere man) is met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd. De automobiliste kwam met de schrik vrij. De eerste 2 foto’s werden gemaakt door Jan ter Horst. De 2 foto’s daaronder werden gemaakt door¬†Harrie Grijseels.

Aanvulling op bovenstaand bericht een dag later:
Bij deze aanrijding op de Betuwehof bleek de fietser een man van 84 jaar te zijn. Hij is met 6 gebroken ribben en gebroken duim opgenomen in een ziekenhuis.
De automobiliste was een 48-jarige vrouw uit Helmond, zij raakte niet gewond. De politie onderzoekt de toedracht van de aanrijding.

Maandag 26 maart

Kleine brand bij loods tegenover de Tango
De brand vond plaats in een leegstaande loods aan de Kanaaldijk N-O tegenover het Tango-benzinestation (bij de AH XL). Het pand wordt nu veel gebruikt als slaapplaats door zwervers, zij waren tijdens de brand niet in de loods.
De brand zat in de oude motafzuiging van een voormalige houtbewerkingsbedrijf Stiho. In die afzuiging hingen nog zakken met wat zaagsel die ging smeulen. Er is geen doorslag naar binnen geweest. De brandweer heeft met een slijptol een gat in het apparaat gemaakt om beter te kunnen werken. Het brandje was daardoor snel geblust. Hoe de brand precies ontstond is niet bekend. De¬†foto’s werden gemaakt door¬†Harrie Grijseels.

Hoog bezoek op de Automotive Campus 
Eurocommissaris Neelie Kroes en prins Constantijn¬†bezochten vanmiddag de Automotive Campus NL in Helmond. Daar presenteerden de bedrijven TomTom en TNO diverse lopende projecten en werden zij ge√Įinformeerd over de ontwikkelingen op de Automotive Campus.
Ook werd de A270 Control Room bezocht. Hier vanuit worden proeven gecoördineerd op de A270 waarbij auto’s met elkaar en met systemen naast de weg communiceren. Tot slot was er een demonstratie over een project in Helmond dat zich richt op betere verkeersdoorstroming en brandstofbesparing van vrachtwagens.
Op de High Tech Automotive Campus werken bedrijven, onderzoeksinstellingen en onderwijs samen aan slimme mobiliteitsoplossingen. De Automotive Campus is toonaangevend als het gaat om het ontwikkelen en testen van nieuwe systemen binnen de automobiel industrie.
Op de eerste foto (door HTACampus Helmond) van links naar rechts zie je burgemeester Fons Jacobs, Neelie Kroes, prins Constantijn,wethouder Yvonne van Mierlo¬†en europarlementari√ęr¬†Toine Manders.

Onderstaande foto werd gemaakt door PressVisuals.com

Zondag 25 maart

WEER een straatroof, jongen van 15 aangehouden
Na een straatroof en mishandeling heeft de politie zaterdagavond een 15-jarige jongen uit Helmond aangehouden.
Rond 21.15 uur was hij samen met twee andere jongens bij een groepje jongeren komen staan. Dat was op een pleintje tussen de Welpenstraat en de Molenstraat. Het drietal sloeg vervolgens twee van de jongeren tegen hun hoofd en pakte de mobiele telefoon van één van de jongeren af. Daarna gingen ze er vandoor. De jongeren hebben de politie gewaarschuwd. Agenten zijn in de omgeving gaan zoeken en troffen de 15-jarige verdachte aan in een tuin aan de Molenstraat. Hij is aangehouden en ingesloten voor verder onderzoek. De twee andere verdachten zijn nog spoorloos.

Vrijdag 23 maart

Camper in brand in de Rijpelberg
Rond 22.05 uur brak er brand uit op het bedrijventerrein aan de Rakthof in de Rijpelberg. De brandweer rukte uit met een hoogwerker en 2 bluswagens.
De flinke uitslaande brand betrof een camper die tussen 2 bedrijfshallen stond. In het linker pand zitten 3 bedrijfjes. Door de brand zijn beide bedrijfshallen aan de gevel beschadigd en liepen zij rook- en waterschade op. De camper brandde helemaal uit. Hoe de brand in de camper is ontstaan is onbekend. Er was niemand meer in de panden aanwezig.
De eerste foto werd gemaakt door Eline van der Lee, de 5 andere onderstaande foto’s werden gemaakt door Harrie Grijseels.

De nieuwe afslag A270/Brandevoort gaat open
De nieuwe afslag op de A270 richting Brandevoort en Gulbergen gaat vanaf woensdag 28 maart open voor verkeer. Tegelijkertijd wordt de maximumsnelheid van het stuk A270-autoweg van deze nieuwe afslag tot aan de bebouwde kom van Helmond verlaagd. SRE-bestuurder Jacobs, wethouders Pero en Jansen van Nuenen, gedeputeerde Van Heugten en de Helmondse wethouders Peter Tielemans en Frans Stienen zette woensdag om 17.00 uur officieel de nieuwe verkeerslichten aan.

Europese conferentie in Helmond over slimme mobiliteit
Helmond is dinsdag en woensdag het decor voor een grote Europese conferentie over slimme mobiliteit. De grote spelers uit alle hoeken van Europa komen tijdens het EUROCITIES Mobility Forum Meeting in Helmond samen om kennis te delen en te discussi√ęren over Intelligente Transport Systemen die er voor moeten zorgen dat wij ons in de toekomst slimmer, sneller, veiliger en schoner kunnen verplaatsen.
Naast de interessante discussies die worden gevoerd, krijgen de leden van EUROCITIES deze twee dagen met eigen ogen te zien wat er gebeurt op de Automotive Campus in Helmond.
Helmond is een voorloper op het gebied van slimme mobiliteit. Op de Automotive Campus werken bedrijven, onderzoeksinstellingen en onderwijs samen aan slimme mobiliteitsoplossingen. In tal van andere steden in Europa wordt ook gewerkt aan de mobiliteit van morgen. Deze steden zijn verenigd in EUROCITIES en organiseren eens per half jaar een conferentie. Ditmaal is Helmond de trotse gastheer.

City parkeergarage voortaan vroeger gesloten
De City parkeergarage onder de City sporthal wordt in de avonduren nauwelijks gebruikt. De gemeente heeft daarom besloten om deze parkeergarage in het centrum, met ingang van maandag 2 april, dagelijks eerder te sluiten. Een uur na de sluitingstijd van de winkels in het centrum is deze parkeergarage gesloten.
Dat betekent vanaf maandag 2 april de volgende openingstijden: nog steeds geopend om 08.00 uur en maandag tot en met donderdag sluiting om 19.00 uur, vrijdags om 22.00 uur en zaterdag om 18.00 uur. Tijdens evenementen zijn er andere openingstijden.
De abonnementhouders en overige gebruikers van de parkeergarage zijn deze week over de gewijzigde openingstijden ge√Įnformeerd.¬†Indien zij langer willen parkeren, kunnen zij terecht in de parkeergarage Doorneind aan de Molenstraat.

Donderdag 22 maart

Politie zoekt getuigen van vernieling beelden Kasteeltuin
Donderdagochtend zagen surveillerende agenten dat in de kasteeltuin twee beelden waren vernield. De beelden zijn om ver geduwd of – getrokken en lagen vanochtend op de grond.
De politie heeft het vermoeden dat dit mogelijk tussen woensdagavond 21.00 uur en donderdagochtend 02.00 uur gebeurd kan zijn. De beelden zijn inmiddels veiliggesteld en van de grond afgehaald. Mensen die hiervan iets hebben gezien of gehoord of mogelijk meer informatie hebben, kunnen contact opnemen met de politie in Helmond via 0900 – 8844.

Easy Life: opmerkelijke uitspraken op procesdag 3
Vandaag de derde procesdag in Den Bosch in de strafzaak tegen de 2 directeuren van Helmondse beleggingsbedrijf Easy Life. Dat zijn John Wolbers (37) die vertegenwoordigd wordt door advocaat mr. Marcel van Gessel en de Helmonder Frans Oosterbosch (53). Zij werden in 2008 gearresteerd omdat slechts 9 miljoen ge√Įnvesteerd bleek¬†van de 42 miljoen euro die de plusminus 500 beleggers hadden ingelegd. Oplichting, verduistering en deelname aan een criminele organisatie is waarvan zij beschuldigd worden.
Wil je alles over de voorgeschiedenis weten, kijk dan op Wikipedia.
Zonder volledig te willen zijn een aantal opmerkelijke uitspraken van vandaag. Uitspraken van de advocaat van John Wolbers:

 • John Wolbers is geen crimineel die samen met zijn miljoenen naar een wit palmenstrand wilde gaan. Hij is ook gewoon een slachtoffer van wat er is gebeurd. Zijn leven is door het Openbaar Ministerie stuk gemaakt, ook financieel.
 • Het bewijs dat hij het geld opmaakte is niet geleverd. Het vele geld dat hij uit zou hebben gegeven, verdiende hij via zijn (inmiddels failliet gegane) bedrijf¬†Liocorno. Het was mede-directeur Frans Oosterbosch die met geld smeet voor onder meer auto’s en¬†sieraden.
 • John Wolbers wist niet dat er¬†in de balans van Easy Life¬†een gat van miljoenen zat. Daar kwam hij te laat achter, toen ze ineens aan het rekenen sloegen. Hij probeerde toen juist met ruim 1,5 miljoen euro Easy Life te redden.¬†Maar dat ging niet meer omdat de FIOD/ECD ingrepen.
 • Hij zegt altijd zelf gewoon dom en na√Įef te zijn geweest, hij wist niets van de bestaande misstanden toen hij bij Easy Life begon.
 • Juist het belang van de beleggers stond bij hem altijd voorop.
 • John Wolbers zou zogenaamd 2 miljoen euro van het Easy Life geld uitgegeven hebben aan auto’s, sieraden, wijn en een hus. Niets is minder waar: hij heeft nog bijna een ton aan salaris en provisie te goed van Easy Life.
 • Kortom: er moet juist vrijspraak voor John Wolbers volgen!

Een zeer¬†emotionele¬†John Wolbers krijgt en neemt het laatste woord. Hij wist niet dat Frans¬†Oosterbosch geld aan Easy Life onttrok. Ze hebben me blijkbaar bewust overal buiten gehouden. Ik ben onschuldig, maar blijkbaar is het hebben van een duur huis en dure auto’s tegenwoordig een strafbaar feit, aldus John Wolbers die de officier van justitie als de kwade genius beschouwt.

De raad overhandigt profielschets nieuwe burgemeester
De gemeenteraad van Helmond houdt op woensdag 28 maart een extra raadsvergadering. De raad biedt dan de profielschets van de nieuwe burgemeester aan de commissaris van de koningin aan. Helmond krijgt een nieuwe burgemeester, omdat burgemeester Jacobs zijn functie vanaf 1 november neerlegt. De extra raadsvergadering die openbaar is, begint om 20.00 uur en vindt plaats in de raadzaal in Boscotondo.
– Update op woensdag 28 maart:
Commissaris van de koningin Wim van de Donk kreeg zojuist van vice-voorzitter van de gemeenteraad Jan Roefs de profielschets van de nieuwe burgemeester. De foto werd gemaakt door Mohammed Chahim.

2 Scooterrijders gepakt na flinke achtervolging
De politie heeft woensdag twee Helmonders (16 en 18 jaar) aangehouden, nadat zij ’s middags rond 13.20 uur verschillende keren een stopteken hadden genegeerd en er beiden op √©√©n scooter van door gingen.
Agenten zagen de scooter, bestuurder en een passagier, rijden op de Kasteel Traverse. Korte tijd later zagen zij de scooter opnieuw rijden op de Molenstraat. De bestuurder en de passagier hadden van plaats gewisseld. De bestuurder negeerde het stopteken van de agenten en ging er van met hoge snelheid door. Hierbij reden ze over een veldje richting de Burgemeester van Houtlaan. Op de Anjerstraat reden ze over het trottoir. Hierdoor ontstond een gevaarlijke situatie. Toen de scooter opnieuw de weg op reed, ontstond een botsing met de politieauto, waardoor beide personen vielen en er direct te voet van door gingen. De 16-jarige Helmonder is op de Hindestraat aangehouden. De andere verdachte is later in een woning in Helmond aangehouden. De scooter is door de politie in beslag genomen en doet nog onderzoek naar de herkomst van het voertuig. Beide personen zijn op het politiebureau inmiddels in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Woensdag 21 maart

Helmondse airco-dief was er deze lente al vroeg bij
De politie heeft woensdagmorgen om 7.45 uur een 37-jarige Helmonder aangehouden in zijn woning. De man wordt ervan verdacht dat hij op 10 januari, op klaarlichte dag, twee mobiele airco’s heeft gestolen van het terrein van een bedrijf aan de Industrieweg in Hapert. Onderzoek van de politie leidde uiteindelijk tot de aanhouding van de verdachte. Hij is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

‘Park langs de Goorloop’
Er is een verder gevorderd plan van de gemeente voor een wandelpark langs het riviertje de Goorloop in Helmond West. Dat park zou beginnen bij de Warande en eindigen tot net over het spoor in Helmond West. Dat hoorden we een tijdje terug van een ingewijde, maar een bevestiging daarvan hebben niet kunnen krijgen.

Dinsdag 20 maart

2 Dronken automobilisten moeten rijbewijs inleveren
Vannacht heeft de politie 2 mannen aangehouden die verdacht werden van het drinken van te veel alcohol.
Omstreeks 1.12 uur werd de 37-jarige automobilist uit Helmond door de politie aangehouden. De overtreding vond plaats op de Rijnlaan. Hier werd bij een controle geconstateerd dat de man te veel alcohol had gedronken. Later op het politiebureau werd de bestuurder onderworpen aan een ademanalyse. De Helmonder bleek een promillage van bijna 1,8 te hebben. De politie heeft zijn rijbewijs ingevorderd.
Omstreeks 3.58 uur werd de tweede aangehouden, een  54-jarige automobilist uit Eindhoven. De overtreding vond plaats op de Wethouder Ebbenlaan. Hier werd bij een controle geconstateerd dat de man te veel alcohol had gedronken. Later op het politiebureau werd de bestuurder onderworpen aan een ademanalyse. De Eindhovenaar bleek een promillage van ruim 1,4 te hebben. De politie heeft ook zijn rijbewijs ingevorderd.

Maandag 19 maart

Autobrand in de Markiesstraat
In de Markiesstraat in Helmond-West stond aan het eind van de middag een auto in brand. Het gevolg was een flinke rookwolk boven deze wijk, zie de foto die Vico Hoozemans maakte.


Balie Theater ’t Speelhuis eindelijk geopend
“Onze week kon niet beter beginnen!” zo laat Marloes Hakvoort van ’t Speelhuis zojuist weten. Naast de online en telefonische verkoop is nu ook onze splinternieuwe balie in de bibliotheek aan de Watermolenwal geopend.
De afgelopen maanden is alles in het werk gesteld om het Speelhuisseizoen weer zo snel mogelijk operationeel te krijgen en inmiddels zijn alle voorstellingen verplaatst naar een andere locatie en/of datum.
De meeste voorstellingen zijn verplaatst naar de Scala- en Rabozaal in de Traverse aan Steenweg 17-19. De Scalazaal is onder de Speelhuisbezoeker al wat bekender omdat van die locatie al enkele jaren gebruik wordt.
Tenslotte, niet onbelangrijk, zijn de medewerkers van ’t Speelhuis al druk bezig met het volgend seizoen middels de programmering.
Gisteravond kwam ’t Speelhuis nog even aan bod ¬†op Nederland 1¬†bij een vraag in het tv-programma E√©n tegen 100. Vanaf minuut 19:46 kun je het hier terugkijken.

Getuige in Heeze grijpt Helmondse inbreker in de kraag
Een getuige heeft maandagochtend een woninginbreker in Heeze in de kraag gegrepen. De getuige droeg de verdachte over aan de politie.
De politie kreeg maandagochtend een melding van een inbraak in een woning aan de Hertog Janlaan in Heeze. De agenten gingen naar het betreffende pand. Daar troffen zij op straat een getuige met een verdachte aan. De verdachte, een 21-jarige man uit Helmond, was even voor 9.00 uur aangehouden door een burger. Deze zag drie personen bij de woning wegrennen en ging samen met een andere getuige achter hen aan. In een brandgang in de buurt van de woning zag hij kans om de 21-jarige verdachte in de kraag te grijpen. De andere twee mannen zagen kans om te ontkomen. De verdachte is overgedragen aan de politie en in verzekering gesteld voor verder onderzoek. De politie is nog op zoek naar de gevluchte mannen.
De politie bedankt de melder en de getuige die achter de verdachten aan zijn gegaan waardoor deze 21-jarige verdachte werd opgepakt.

Presentatie ontwerp starterswoningen aan de Hortsedijk
Aan de Hortsedijk in Stiphout waar vroeger de LTS stond, komen ruim 20 starterswoningen. Deze worden in collectief particulier opdrachtgeverschap gebouwd door de Startersgroep Stiphout.
De ontwerpen voor deze woningen zijn nu klaar. De startersgroep verwacht in het najaar met de bouw te kunnen beginnen. Lange tijd zag het er naar uit dat het plan voor betaalbare koopwoningen voor Stiphoutse jongeren geen doorgang zou vinden. Belangrijke reden waren 54 ingediende bezwaarschriften.
Wethouder Frans Stienen (Stedelijke Ontwikkeling) en de Startersgroep Stiphout presenteren donderdag de impressies van het ontwerp.
Update: donderdag 22 maart:
Een impressie van de Starterswoningen aan de Hortsedijk in vogelvlucht, architectuur De Bie + De Bie:

Gemeente Helmond doet het licht uit
Op zaterdag 31 maart organiseert het Wereld Natuur Fonds voor de zevende keer Earth Hour. Hierbij laten miljoenen mensen en duizenden organisaties over de hele wereld zien dat zij de toekomst van de aarde belangrijk vinden. Dit doen zij met 1 simpel gebaar: om 20.30 uur gedurende 1 uur het licht uitdoen.
Ook gemeente Helmond wil zich graag aan dit initiatief binden. De gemeente zal daarom de lichten bij het kasteel, de Veestraatbrug en de OLV kerk in dat uur doven. Ook zijn er een aantal grotere bedrijven in Helmond die bij dit initiatief aansluiten.
Vorig jaar deden over de hele wereld bijna een miljard mensen mee met Earth Hour. In Nederland sloten 51 gemeenten en 461 bedrijven aan. Gemeente Helmond roept inwoners op om ook mee te doen: doof op zaterdag om 20.30 uur alle niet-noodzakelijke verlichting en laat zien dat je de toekomst van de aarde belangrijk vindt.

Parkeerautomaat bij de HEMA ‘bewerkt’ door skimmers
Vrijdag rond 12.00 uur werd¬†ontdekt dat een betaalautomaat bij het parkeerterrein aan de Kegelbaan achter de HEMA was ‘bewerkt’ door skimmers.¬†Vermoedelijk is dat in de nacht van donderdag op vrijdag gebeurd. De automaat werd namelijk donderdag nog door een controleur bekeken die geen onregelmatigheden aantrof.
Vermoedelijk zijn wel enkele mensen slachtoffer geworden van de oplichting. Hen wordt geadviseerd direct contact op te nemen met hun bank. De politie in Helmond wil alle inwoners waarschuwen voor skimmen.
Skimmen (ook wel: skimming) is het op onrechtmatige wijze bemachtigen en kopi√ęren van pinpas- of creditcardgegevens. Meestal wordt voor dit doel een pinautomaat ‘bewerkt’ (met een ‘voorzetmondje’ bijvoorbeeld), zodat een argeloze klant niet merkt dat zijn gegevens gekopieerd worden. Zie hier voor meer info van de politie over skimmen.

Helmond met 400e starterslening koploper in Nederland
Na een trage start in 2006 ging de aantrekkelijke extra hypotheek die mensen helpt om hun eerste woning te kopen, in 2008 steeds beter lopen. De teller staat inmiddels al op 400. Zaterdag verstrekte wethouder Frans Stienen tijdens de NieuwBouwBeurs in het Evoluon in Eindhoven deze 400e starterslening aan de familie Mannens.
Circa 1/3 van het totale aantal woningen in Helmond wordt verkocht met een starterslening. Het gaat hier vooral om één- en tweepersoonshuishoudens. De starterslening is een (door de overheid verstrekte) aanvulling op de hypotheek die mensen voor hun eerste koophuis afsluiten. Voordeel van een starterslening is dat er de eerste 3 jaar geen rente betaald hoeft te worden en geen aflossing hoeft te worden gedaan. Woningen tot 265.000 euro (de grens voor de Nationale Hypotheekgarantie) komen daarrvoor in aanmerking.
In mei 2010 stopte de bijdrage van het rijk en in april 2011 die van de provincie. Sindsdien komen alle leningen voor de volle 100% ten laste van het gemeentelijke budget. De gemeente Helmond vond dat deze succesvolle stimuleringsmaatregel voortgezet moest worden. Helmond heeft daarop besloten om 8 miljoen euro extra beschikbaar te stellen om de starterslening veilig te stellen. Voor 2012 heeft de gemeente nogmaals 5 miljoen euro voor de starterslening gereserveerd. Het betreft hier budget voor leningen die op termijn (als het goed is) allemaal terugvloeien naar de gemeentekas.
Het beheer en het betalen van de startersleningen worden gedaan door een onafhankelijke financi√ęle partner (zonder winstoogmerk): het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Uit hun cijfers blijkt dat in Helmond (naar rato van het aantal inwoners) de meeste startersleningen zijn verstrekt.

Zondag 18 maart

Helmondse motorrijder raakt ernstig gewond in Venlo
Bij een ongeluk tussen een auto en een motor is vrijdag een 26-jarige motorrijder uit Helmond gewond geraakt. Het ongeval gebeurde omstreeks zeven uur op de Europaweg in Venlo. Het slachtoffer raakte ernstig gewond aan een voet. De politie onderzoekt de precieze toedracht. Dat maakte de Politie Limburg-Noord vanochtend bekend.

Zaterdag 17 maart

WEER een straatroof, dit keer op het Sjef de Kimpepad
De politie is op zoek naar mogelijke getuigen van een straatroof op het Sjef de Kimpepad op vrijdagavond rond 20.15 uur. Een 19-jarige Helmonder reed daar op zijn scooter over de fietsbrug, toen twee mannen op het fietspad sprongen. Het slachtoffer remde en kreeg vervolgens een klap met een stuk hout. Vervolgens eisten de daders geld. Toen het slachtoffers zijn portemonnee had afgegeven, renden de daders er vandoor in de richting van de Rijpelberg. Het slachtoffer raakte licht gewond en is door ambulancepersoneel onderzocht. Het signalement van de daders:

 1. Man, getinte huidskleur, ongeveer 1.85 meter groot, normaal postuur en 17-20 jaar oud. Hij droeg een donkere jas of vest, met gele strepen en een donkere spijkerbroek en donkere schoenen.
 2. Man, getinte huidskleur, ongeveer 1.80 meter groot, vadsig postuur en 17-20 jaar oud. Hij droeg een zwarte wollen jas, tot net boven de knie, een zwarte joggingbroek en donkere sportschoenen.

De politie is op zoek naar mogelijke getuigen of mensen die iets weten dat met dit incident te maken heeft. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Dronken man zonder rijbewijs stal auto van bekende
De politie heeft zaterdagmorgen rond 0.45 uur een 31-jarige Helmonder aangehouden op de Heistraat.
De man was eerder op de avond op bezoek bij bekenden. Toen hij vertrok had hij zonder medeweten van de eigenaar diens autosleutels meegenomen en de auto gepakt. De gealarmeerde politie zag de man later rijden op Heistraat. Bij het zien van de politie ging de bestuurder er vandoor. Na een kort moment stopte hij de auto echter en kon de politie hem aanhouden. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en bij een ademanalyse op het politiebureau bleek hij een promillage van ruim 1,15 te hebben. Hij is ingesloten voor verder onderzoek.

Helmondse zakenman voor de rechter vanwege autobranden 
Een zakenman (58) uit Helmond stond gisteren voor de rechter omdat hij wordt verdacht van het vernielen en¬†in brand steken van auto’s. Dat zou afgelopen jaar plaats gevonden hebben¬†in onder andere Veghel.
Samen met een Eindhovenaar zou hij 3 keer de banden hebben vernield van de auto van een curator. Deze curator was belast met een faillissement in Veghel. Of het daarbij ging om het voormalige assurantiekantoor van de Helmonder bleef onduidelijk.¬†Samen met weer een andere mededader zou de Helmonder bij de Veghelse McDonalds ook nog 3 auto’s in brand hebben gestoken.
Na deze informatie van de officier van justitie en het verweer van de verdachte besloot de rechter in Den Bosch dat de Helmonder in het huis van bewaring moet blijven. Begin mei wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

Vrijdag 16 maart

2¬†Servi√ęrs¬†gearresteerd¬†voor huisvredebreuk en heling
De politie heeft vrijdagochtend rond 11.00 uur twee mannen (24 en 39 jaar oud) uit Servi√ę aangehouden in een woning aan de Twijnsterhof (Rijpelberg).
De politie ging bij de woning kijken na vele meldingen uit de buurt. Ondanks het feit dat er officieel niemand meer in de huurwoning woonde, liepen er dagelijks mensen in en uit. Bij een controle van de politie werden in de woning twee mannen aangetroffen. Zij bleken geen recht te hebben om daar te verblijven. Verder trof de politie in de woning diverse goederen aan die vermoedelijk afkomstig zijn woninginbraken. Enkele goederen werden al herleid tot twee inbraken die in het weekend van 5 en 6 maart en de afgelopen week in de Rijpelberg werden gepleegd. De mannen zijn aangehouden en voor verder onderzoek in verzekering gesteld.
Update 21 maart:
Uit het politie-onderzoek is gebleken dat de aangetroffen goederen in de woning waren buitgemaakt bij 5 woninginbraken (waarvan 3 in de Rijpelberg). Sinds begin maart verbleven de 2 Servi√ęrs¬†onrechtmatig in de betreffende woning aan de¬†Twijnsterhof.¬†Dat liet¬†Francisca Kamphuis, buurtbrigadier in de Rijpelberg, weten.

Straatroof met grof geweld op 16-jarige jongen
De politie is op zoek naar mogelijke getuigen van een straatroof met grof geweld op de Zwanebloemsingel (Dierdonk) rond 21.00 uur op donderdagavond.
Een 16-jarige jongen fietste daar rond dat tijdstip over een fietsersbrug (de Bloemvelderbrug) richting Dierdonk. Op de brug stonden drie jongens. Op het moment dat de fietser hen passeerde werd er een vloeistof, vermoedelijk pepperspray, in zijn gezicht gespoten. Daarop moest de fietser stoppen en kreeg hij een trap waardoor hij tegen de grond viel. Liggend op de grond kreeg hij enkele klappen met een knuppel op het hoofd. De daders eisten geld en bedreigden het slachtoffer enkele malen met de dood. Toen bleek dat het slachtoffer geen geld bij zich had, renden de daders er vandoor in de richting van Helmond Noord. Het slachtoffer is in het ziekenhuis onderzocht en behandeld aan zijn verwondingen. Er is een summier signalement van de daders:

 1. Man, blank, 1.80-1.85 meter groot, normaal postuur, bruin haar met een opvallende kuif, 16-20 jaar oud. Deze man droeg een zwarte winterjas met een capuchon.
 2. Van de overige twee daders is een minder duidelijk en algemener signalement: Man, blank, 16-20 jaar oud. Ook zij droegen een zwarte jas.

De politie is op zoek naar mogelijke getuigen of mensen die iets weten dat met dit incident te maken heeft. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of anoniem: 0800-7000.

Blik op de Weg gisteravond over Helmond
Het AVRO tv-programma Blik op de Weg had gisteravond een item over Helmond dat de moeite waard is. Voor wie het gemist heeft, kijk vanaf 26.23 minuten.

Mocht je het filmpje niet kunnen zien, download dan Microsoft Silverlight 5.

Donderdag 15 maart

Elkerliek lanceert nieuwe website én kinderwebsite
Na ruim een jaar voorbereiding is de nieuwe website van het Elkerliek ziekenhuis vandaag online gegaan. De oude website dateerde uit 2003 en was niet meer van deze tijd. De website heeft een complete metamorfose ondergaan en is ingericht naar de wensen van bezoekers en pati√ęnten. Daartoe werd¬†informatie ingewonnen bij diverse externe partijen. Zo hebben de Cli√ęntenraad en het Cli√ęntenpanel meegedacht over de nieuwe site, maar is er ook onderzoek gedaan onder pati√ęnten.¬†Kijk en oordeel op¬†www.elkerliek.nl
Bij het maken van de nieuwe website van het Elkerliek ziekenhuis zijn ook de kleintjes niet vergeten. Zij hebben nu een eigen kinderwebsite, helemaal gericht op kinderen. De fleurige kleuren en de kindvriendelijke teksten sluiten helemaal aan bij hun belevingswereld. Hiervoor werd samengewerkt met studio Blooos en tekstbureau Comtext uit Helmond. Op de kindersite wordt gebruik gemaakt van fotoboeken. Via deze boeken zien kinderen en hun ouders wat ze kunnen verwachten in het ziekenhuis. Ook staan er kleurplaten en spelletjes op de site.

Offici√ęle ingebruikname socialsofa in de Groene Loper
Buurtbewoners in de nieuwe wijk De Groene Loper hebben samen een socialsofa gemoza√Įekt. De socialsofa is een bijzonder vormgegeven buitenbank ontworpen door Karin Bruers. Met deze openbare zitplek willen de initiatiefnemers een ontmoetingsplek binnen de wijk cre√ęren. De socialsofa is geplaatst op de brug die de deelgebieden Ruyschenberg en Berlaer met de Overhorst verbindt.
De gemeente Helmond en projectontwikkelaar Volker Wessels betaalden de socialsofa. Gisteren heeft wethouder Stienen (Stedelijke Ontwikkeling) samen met de wijkbewoners deze publieke bank officieel in gebruik genomen.
De moza√Įekers hebben er samen zo‚Äôn 200 uur in gestoken. Met elke socialsofa is er weer een plek waar mensen elkaar op een dagelijkse, spontane en onbevangen manier kunnen ontmoeten. (Foto door Cofoto, Mario Coolen)

Dinsdag 13 maart

Berkendonk mogelijk DICHT tijdens zwemseizoen
Het bedrijf Smals voert ontgrondingswerkzaamheden uit in en bij de recreatieplas Berkendonk. Zij heeft dat recht tot 31 december 2012. Volgens de provinciale vergunning mag Smals tussen 1 maart en 1 september geen werkzaamheden uitvoeren. Smals wil haar werkzaamheden graag zo snel mogelijk definitief afronden en diende een verzoek in om tot uiterlijk 31 maart 2012 door te werken. Dit houdt in dat zij na 1 september geen werkzaamheden meer hoeft uit te voeren rondom de recreatieplas en de recreatieplas op 31 maart wordt opgeleverd.
Op dit moment voert Smals egalisatiewerkzaamheden uit in en bij de plas Berkendonk. Hierdoor is het water sterk vertroebeld en is het de vraag of het vereiste doorzicht voor het openstellen voor het zwemseizoen tijdig wordt behaald. En dus is het de vraag of het recreatieseizoen niet of later van start kan gaan. Onvoldoende waterdoorzicht leidt tot een (tijdelijk) zwemverbod. Pas bij voldoende waterdoorzichtigheid gaat de plas open voor het publiek.
Afronding van de activiteiten voor 1 maart en vervolg in het najaar geeft geen garantie dat de plas dit jaar wel open kan en veroorzaakt mogelijk zelfs het risico dat de recreatieplas in 2013 niet open kan gaan.
Het college van burgemeester en wethouders √©n de provincie hebben gezamelijk besloten dat zij Smals tot uiterlijk 31 maart 2012 door laten werken. De redenen¬†daarvoor zijn dat de kans op sluiting van Berkendonk tijdens het zwemseizoen aanwezig is bij zowel be√ęindiging van hun werk per¬†1 maart als 31 maart. Dat liet het College gisteren aan de gemeenteraad weten.
Dit besluit zorgt dat in seizoen 2013 de plas in ieder geval zeker voor het publiek open kan. Als Smals op 1 maart moet stoppen en daarna weer verder moet, dan is het onzeker of het water niet te troebel is bij het begin van het zwemseizoen 2013. Er ontstaat een betere waterkwaliteit doordat het water niet nog langer troebel blijft.
Een (eventuele) sluiting van de recreatieplas zal zo snel en goed mogelijk aan de inwoners van Helmond en bezoekers van de recreatieplas bekend gemaakt worden. Naar verwachting is hier medio mei meer over bekend.

Overval woning in Helmond-Oost vanochtend vroeg
Vanochtend tussen 05.30 en 06.00 uur (heel vroeg dus) vond er een overval plaats in de woning aan de Anemoonstraat 9 in de Bloemenbuurt in Helmond-Oost. Na de overval vluchtte de dader (het betreft vooralsnog 1 mannelijke dader) via de voordeur aan de Anemoonstraat. Of bij deze overval gewonden zijn gevallen kon op dit moment (09.25 uur) in het kader van het onderzoek nog geen informatie worden verstrekt. Dat liet buurtbrigadier Johan Meeuwsen weten.
Als je iets of iemand vanochtend zag, bel dan 0900 – 8844 of anoniem doorgeven naar Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.
UPDATE om 12.07 uur:
De politie zoekt getuigen van een woninginbraak op de Annemoonstraat waarbij tegen de bewoonster geweld is gebruikt. Dinsdagochtend rond 05.00 uur schrikt een 85-jarige vrouw wakker als een inbreker haar om geld vraagt. Vervolgens wordt de bewoonster een aantal keer geslagen. Onder dreiging van een steekvoorwerp is de vrouw opgestaan en naar de gang gelopen. De vrouw zag kans de inbreker naar buiten te werken door hem een duw te geven en haar voordeur direct af te sluiten. Daarna belt zij de politie. De inbreker is er uiteindelijk met haar jas en handtas vandoor gegaan. Zowel de jas als de tas werden door de agenten verder op in de straat teruggevonden. De dader is er uiteindelijk vandoor gegaan met het contante geld uit haar portemonnee.

Maandag 12 maart

5 Miljoen voor aanpak taalachterstand jonge kinderen
Wethouders van de 37 grootste gemeenten (waaronder Helmond) en minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) bekrachtigen vandaag de gemaakte afspraken om taalachterstand bij jonge kinderen in een vroeg stadium aan te pakken.
De minister verdeelt de komende jaren extra geld over de G4 en G33 voor kwaliteitsverbetering en capaciteitsuitbreiding van voor- en vroegschoolse educatie (VVE), schakelklassen en zomerscholen: in 2012 gaat het in totaal om 70 miljoen en vanaf 2013 is dat 95 miljoen euro per jaar. Dit geld komt bovenop het bestaande budget van 261 miljoen euro dat jaarlijks al over alle onderwijsachterstandsgemeenten wordt verdeeld.
Concreet voor Helmond betekent dit over de periode 2012 tot en met 2015 een bijdrage van ruim 5 miljoen euro.
Helmond gaat vooral inzetten op de kwaliteit in de peuterspeelzalen. In 2015 moet in elke VVE-groep op de peuterspeelzalen een HBO-er en een MBO-er staan. Het taalniveau van de peuterspeelzaalleidsters wordt hoger: leidsters worden getoetst en degenen die het nodig hebben krijgen scholing. In Helmond gaat Spring kinderopvang dat voor 22 speelzalen verzorgen. Ook wordt veel ingezet op ouderbetrokkenheid. Het toetsen en volgen van de peuters en kleuters krijgt meer aandacht. Verder zal het aantal schakelklassen worden uitgebreid.

Politie houdt 1 van de 2 inbrekers aan
De politie heeft zondagavond rond 21.30 uur een 29-jarige man uit Grave aangehouden op de Zuidende.
Rond 21.00 uur kreeg de politie een melding van een getuige dat hij een man uit het raam van een bedrijfspand aan de Kanaaldijk Noordoost had zien klimmen. Deze man was, samen met een andere man die op hem stond te wachten weg gelopen. Aan de hand van het signalement kon de politie het tweetal achterhalen. Eén van hen wist te ontkomen, de andere man werd op de Zuidende aangehouden. Vlak bij de plek van de aanhouding werd computerapparatuur aangetroffen die vermoedelijk van de inbraak afkomstig is. De verdachte is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Zondag 11 maart

Uitgaansgeweld vannacht op de Steenweg
Een 20-jarige Helmonder die Frendz aan de Steenweg bezocht werd daar vannacht mishandeld. 2 Mannen van 18 jaar uit Aarle-Rixtel worden daarbij als de verdachten gezien. Het slachtoffer kende hen niet.
Het gevolg voor het slachtoffer: 1 van zijn wenkbrauwen opengeslagen, enkele bloedvaatjes in zijn oog gesprongen en een dik jukbeen. Het slachtoffer moest voor behandeling naar het Elkerliek ziekenhuis.
De 2 daders werden buiten de horecagelegenheid op de Steenweg aan de politie overgedragen. Zij zijn voor verhoor meegenomen naar het politiebureau.
“Laatste keer dat ik de komende tijd in Helmond opstap ben geweest” liet het slachtoffer vannacht weten.

Vrijdag 9 maart

150 Automobilisten gezocht voor slimme mobiliteitsoplossingen
Helmond is in feite een levend laboratorium voor mobiliteit. Begin april maakt TNO daarvan weer gebruik.
TNO start dan met een nieuwe project, genaamd Contrast. Daarvoor zijn ze op zoek naar vrijwilligers uit de regio Deurne/Helmond die regelmatig via de A270 richting Eindhoven rijden. Het doel hiervan is om via in-car aangeboden informatieprikkels het gedrag van reizigers te be√Įnvloeden zodat het verkeer vlotter, veiliger, schoner √©n comfortabeler wordt.
Voor deze experimenten worden in totaal 150 deelnemers gezocht met een rijbewijs, auto en minimaal 3 jaar rijervaring die regelmatig tussen Deurne (en omgeving) naar Eindhoven via de A270 rijden. Wil je ook meehelpen aan het ontwikkelen van oplossingen op het gebied van slimme mobiliteit? Kijk dan voor meer informatie op www.a270demo.nl. Daar kunt je je ook aanmelden.

Donderdag 8 maart

Promotie-actie van Stichting Impact
In het kader van de nieuwe aanpak van Impact hielden zij vanmiddag een ludieke actie bij het NS-station. Voorbijgangers werden daarbij gevraagd om op de foto te gaan. Die foto’s worden op de Facebook van Impact geplaatst met de bedoeling dat de mensen hun foto delen en ‘liken’ zodat er veel aandacht gegenereerd voor Impact en hun acties. Onder de mensen die aan deze actie meedoen wordt een VIP-arrangement verloot. (Foto’s gemaakt door Prinfoto)

2 Hennepkwekerijen in de Rijpelberg opgerold
Gisteren werden 2 hennepkwekerijen opgerold in de Rijpelberg. In een woning aan de Twentehof werden door de politie 179 planten aangetroffen en geruimd. In een woning aan de Hollandhof betrof het 8 planten. Dat liet buurtbrigadier Francisca Kamphuis in de Rijpelberg, weten.
Deze 2 acties waren onder regie van de Taskforce aanpak georganiseerde criminaliteit waarbij deze week op 19 locaties in 11 Brabantse gemeentes hennepacties werden uitgevoerd.

Dinsdag 6 maart

Meisje van 10 mishandeld door 2 meisjes en jongen
Gistermiddag werd een 10-jarig meisje mishandeld door 2 meisjes en een jongen. Dat vond plaats tussen 15:30 en 15.45 uur op de Jacob Catslaan (ter hoogte van huisnummer 43) in Helmond-Noord. Zij was achtervolgd vanaf de Bloemvelderbrug (fietsbrug).
Dat lieten de buurtbrigadiers Emeke Nagtegaal en Jeroen Loohuis vanochtend weten. Zij vragen getuigen van deze openlijke geweldpleging te bellen naar 0900 – 8844.
Update donderdag:
De daders van deze openlijke geweldpleging tegen het 10-jarig meisje zijn gisteren opgespoord. De 2 meisjes en een jongen bleken 11 en 12 jaar oud. Zij gaan naar HALT.
Dat is de hoogst mogelijke straf zegt buurtbrigadier Jeroen Loohuis desgevraagd. Een 12-jarige kan eigenlijk niet eens naar HALT, zij mogen namelijk niet werken voor straf.

Maandag 5 maart

Bewakingsbeelden tankstationovervallen
De zojuist vrijgegeven bewakingsbeelden van de 2 overvallen op tankstations in november kun je in het YouTube-filmpje zien.
Voor alle informatie over die overvallen, zie het uitvoerige item bij de berichten van donderdag 1 maart hieronder.

Michael Tans wordt vermist
Geboortedatum: 03-09-1973, Geslacht: Mannelijk
Lengte: 180 cm, haarkleur: peper en zout, oogkleur: blauw, Vermist sinds zondag 26 februari 2012
Laatst gezien in Helmond
Michael is omstreeks 12.00 uur zondags op zijn licht -en donkergrijze Batavus herenfiets vertrokken vanaf zijn woonadres in Helmond om naar familie in Brouwhuis te gaan, maar is daar niet aangekomen.
Hij heeft een normaal postuur. Op de dag van zijn verdwijning droeg hij een blauwe spijkerbroek, bruine sneakers, een parka model wollen jas met boord, rits en knopen, een grijze sjaal en een zwart/grijs mutsje. Zijn fiets is aan een zijde voorzien van een donkerrode fietstas.
Michael heeft op een van zijn ringvingers een ring getatoe√ęerd (tribal) en op dezelfde onderarm is een soort handtekening van zijn overleden vader getatoe√ęerd. Hij heeft ook littekens op 1 van zijn beide bovenbenen en op zijn rug een grote moedervlek.
Heb je informatie, neem contact op met Regiopolitie Brabant-Zuid-Oost, Bureau Helmond tel. 0800 – 6070 (gratis).

Renovatie verkeerslichten op 2 kruispunten Deurneseweg
De verkeerslichten op twee kruispunten van de Deurneseweg in Helmond worden gerenoveerd. Het gaat om de verkeersregelinstallaties bij de kruispunten met de Weg door de Rijpel / Rivierensingel en de Weg door de Rijpel / Deltaweg. Deze kruispunten liggen tussen Brouwhuis en Rijpelberg.
Tijdens de werkzaamheden wordt een nieuwe, moderne regelinstallatie ge√Įnstalleerd. Ook wordt de verlichting vervangen door duurzame LED-verlichting en worden de drukknoppen voor fietsers en voetgangers vervangen door elektrische drukknoppen.
De werkzaamheden bij het kruispunt Deurneseweg / Weg door de Rijpel / Rivierensingel zijn vandaag gestart en duren tot en met dinsdag 27 maart. Vervolgens wordt van woensdag 28 maart tot en met maandag 23 april gewerkt aan de verkeerslichten bij het kruispunt met de Deltaweg en Weg door de Rijpel.
Tijdens de werkzaamheden wordt het verkeer afgewikkeld met tijdelijke verkeerslichten. Deze verkeerslichten zijn niet aangesloten op het verkeersmanagementsysteem Utopia. Hierdoor kunnen de wachttijden op deze kruispunten wat langer zijn. Om de wegwerkers veilig te kunnen laten werken, worden enkele rijstroken voor korte tijd afgesloten. Bovendien geldt op de kruispunten een tijdelijke maximumsnelheid van 30km/h. De politie zal op snelheid controleren.

Elkerliek ziekenhuis koploper in de zorg bij migraine
De Consumentenbond heeft het Elkerliek ziekenhuis uitgeroepen tot 1 van de koplopers in de zorg rondom migraine. Het ziekenhuis heeft de zorg voor deze pati√ęnten geconcentreerd in een speciaal spreekuur. Naast medicatie staan ook leefregels centraal in de behandeling van de aandoening.
Voor pati√ęnten met hoofdpijn is een speciaal spreekuur op de polikliniek Neurologie. Neurologen die zich gespecialiseerd hebben in hoofdpijn proberen eerst te achterhalen welk soort hoofdpijn het betreft. Daarna wordt gestart met de behandeling.
De Consumentenbond onderzocht van alle ziekenhuizen het aanbod van mogelijkheden voor de behandeling van migraine. Artsen en voormalig pati√ęnten hebben bepaald wat van belang is bij de beoordeling van de kwaliteit van de behandeling.

Bosbeheer in Rijpelberg-bosjes en Stiphoutse Bossen
Gemeente Helmond voert dit jaar werkzaamheden uit in de Helmondse bosgebieden. In de kleine bosjes in de wijk Rijpelberg wordt vanaf deze week een beperkte dunning uitgevoerd. Zo kan er meer licht op de grond doordringen. Ook krijgen andere bomen meer ruimte voor hun ontwikkeling. Bovendien heeft dit een positief effect op de sociale veiligheid.
Ook in de Stiphoutse Bossen wordt gewerkt. Hier worden selectief bomen gekapt, die ongunstig staan, andere bomen in hun groei belemmeren of er niet goed aan toe zijn. De overige bomen krijgen hierdoor meer ruimte én meer licht om verder te groeien. Ook krijgen struiken de kans om wortel te schieten en zich verder te ontwikkelen. Hoveniersstudenten van De Groene Campus hebben eerder geholpen met het zagen van bomen in de Stiphoutse Bossen. Zij leerden hierdoor omgaan met een motorkettingzaag.
De dunning is een middel om een structuurrijk, gevarieerd en gemengd bos te cre√ęren en de natuurwaarde van de gebieden te laten toenemen. Na ongeveer vijf jaar zijn de bomen, die blijven staan, zoveel gegroeid, dat dan weer bekeken wordt of er opnieuw een dunning nodig is. Ook in Brouwhuis is gewerkt in de bossen. Hier zijn de werkzaamheden al afgerond.

Cijfers bevolkings- & woningbehoefteprognoses (pdf)

Zondag 4 maart

De Wesselmanlaan-villa overdag na de brand
De gevolgen van de uitslaande brand die de kapitale villa aan de Wesselmanlaan vannacht trof, zie je op onderstaande foto’s die vanmiddag van de zijkant en de achterkant werden gemaakt.Onderstaande foto‚Äôs werden vannacht gemaakt door Harrie Grijseels (2 maal) respectievelijk Chlo√ę Cremer.
Man met mes probeerde woning Sijzenstraat te overvallen
De politie is op zoek naar mensen die iets hebben gezien of gehoord van een poging tot het plegen van een woningoverval op de Sijzenstraat in Helmond Noord.
Zaterdagavond, rond 22.10 uur, werd bij de 32-jarige bewoner aangebeld. Hier stond een man met een mes die hem bedreigde. De bewoner schrok en sloot hierop zijn voordeur. Hierna alarmeerde de hij de politie. De overvaller is in onbekende richting weggerend.
Blanke man (opvallend bleke huidskleur), circa 1,75 meter, beginnende donkere gezichtsbeharing, capuchon over het hoofd, grijze jas (halflang model) – leeftijdsindicatie is niet bekend. De politie vraagt getuigen zich te melden bij de politie in Helmond via 0900-8844. Informatie anoniem doorgeven, kan door te bellen naar Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Zaterdag 3 maart

Fietsende schennispleger in het Warandepark gepakt
Een 46-jarige man uit Gemert is vrijdagmiddag rond 16.10 uur aangehouden in het Warandepark voor het plegen van schennis.
Een getuige belde kort daarvoor de politie en meldde dat een man al fietsend zichtbaar zijn geslachtsdeel in zijn hand had. Op dat moment waren meerdere mensen in het park. Agenten konden troffen de man daar in de buurt aan. Hij is aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Hier is een proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Dit wordt doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie.

Vrijdag 2 maart

Lunchroom Komma bij de bieb woensdag weer open
Lunchroom Komma gaat woensdag 7 maart om 10 uur weer open na noodgedwongen 2 maanden gesloten te zijn geweest. Dat liet Dani√ęlle Jordans van Komma vandaag weten.
Vanochtend kreeg zij te horen dat de hekken die de doorgang tussen de bibliotheek en ’t Speelhuis versperren dinsdag verplaatst worden. Daardoor is het zakelijk weer verantwoord om open te gaan. Alleen toegang via de bieb (en daarmee dus alleen een bibliotheekcaf√© te zijn) was te weinig.
De eetgelegenheid in de bibliotheek naast ’t Speelhuis werd gesloten na de grote brand op 29 december die het theater verwoestte.

Kwaliteitsimpuls Kasteellaan, Steenweg en omgeving
Maandag begint de gemeente met werkzaamheden aan de Kasteellaan, Havenweg, Steenweg en Kromme Steenweg. In deze straten wordt gewerkt aan de trottoirs, bomen en straatmeubilair. De werkzaamheden maken onderdeel uit van de kwaliteitsimpuls van het centrum van Helmond. Als de weersomstandigheden meezitten, is het werk eind april klaar. De winkels, horecazaken en woningen blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar.
In de Kasteellaan, tussen de Parkweg en de Veestraat, worden aan de zijde van het kanaal de fietsenrekken, de hagen en de natuursteenkeitjes verwijderd. Ook worden drie leiplatanen weg gehaald, zodat er een transparanter beeld ontstaat. Ter hoogte van de Parkweg, aan de zijde van het kanaal, worden 10 fietsenstallingen herplaatst. De natuursteenkeitjes onder de leibomen worden vervangen door tegels van natuursteen, vergelijkbaar met de tegels die in de Veestraat liggen. Verder komen er 4 trappen om de vlonder op het kanaal beter te kunnen bereiken. Tenslotte worden de straatlantaarns vervangen door hangverlichting. Door deze aanpassingen krijgen de horecazaken aan de Kasteellaan de mogelijkheid hun terrassen uit te breiden aan de kant van het kanaal.
In de Havenweg, tussen de Veestraat en Havenweg 6, worden eveneens de natuursteenkeitjes onder de leibomen vervangen door tegels van natuursteen. Ook hier worden 2 leiplatanen uitgenomen en worden de straatlantaarns vervangen door hangverlichting.
In de Steenweg worden, tussen de Kanaaldijk en de Kromme Steenweg, om en om de haagbeuken verwijderd. In totaal gaat het om 8 beuken. Ook gaan de palen van de leiconstructie weg. Hierdoor ontstaat een rustiger straatbeeld. Bovendien worden hierdoor de markante gevels van de panden aan de Steenweg beter zichtbaar.
Op het gedeelte van de Steenweg tussen de Kanaaldijk en de kruising met de Wilhelminalaan worden de natuursteenvlakken onder de bomen vervangen door gebakken klinkers. De trottoirs aan beide zijden van de straat worden opnieuw bestraat. Ook hier worden de straatlantaarns vervangen door hangverlichting. Dit gebeurt ook in de Kromme Steenweg, tussen de Steenweg en de Traversebrug.

Donderdag 1 maart

De 2 overvallen op tankstations bij Bureau Brabant
In november waren er 2 overvallen waarschijnlijk door dezelfde dader(s) op tankstations in Helmond. De eerste overval was op een Texaco tankstation aan de Engelseweg, de tweede op een Shell tankstation aan de Deurneseweg.
De eerste overval vond plaats op zaterdag 12 november 2011 rond de klok van 18.15 uur. Met een mes bedreigden de overvallers de vrouwelijke bediende die alleen aanwezig was. De overvallers zijn er met een onbekend geldbedrag vandoor gegaan op een scooter met een lichte kleur, in de richting van de kruising met de Lagedijk
Bij de tweede overval (op zondag 20 november 2011 rond 20.45 uur) maakten de overvallers ook een onbekend geldbedrag buit. Volgens de politie ging het om 2 licht getinte daders, van wie er 1 een bivakmuts droeg. Bij die overval bedreigden zij het personeelslid van het tankstation eveneens met een mes. Niemand raakte gewond.
In de uitzending van Bureau Brabant krijg je de bewakingsbeelden te zien.
De eerste uitzending van Bureau Brabant is op maandag 5 maart rond 18.10 uur op Omroep Brabant. Daarna wordt het programma ieder uur herhaald en de laatste uitzending is op dinsdag 6 maart 2012 rond 17.10 uur.
Aanvulling op 5 maart:

Meer kans op de arbeidsmarkt met startkwalificatie
In januari 2011 zijn 19 kandidaten gestart met de opleiding Procestechniek via het project ‚Äúkwalificeren van jeugdigen via uitzendorganisaties‚ÄĚ. Doel van dit project is om de kansen van werkende jongeren zonder startkwalificatie op de arbeidsmarkt te verbeteren.
10 Geslaagden ontvingen tijdens een bijeenkomst vanmiddag in de Vlisco (1 van de deelnemers) uit handen van wethouder Yvonne van Mierlo hun diploma’s en een bonuscheque van 500 euro. Deze cheque spaarden ze zelf bij elkaar door van elke schooldag 4 uur salaris opzij te zetten.
In het project ‚Äúkwalificeren van jeugdigen via uitzendorganisaties‚ÄĚ krijgen jongeren tussen 18 en 27 jaar zonder startkwalificatie (diploma op mbo-2 niveau) een contract bij Randstad of Tempo Team. Tijdens de contractduur gaan de jongeren een leerkwerktraject in: 4 dagen per week werken en de andere dag naar school. Randstad en Tempo Team zorgen voor de leerwerkplekken bij de bedrijven, de opleiding wordt gevolgd bij het ROC Eindhoven.
Het project bestaat uit 3 deelprojecten: logistiek medewerker, mechatronica monteur en operator procestechniek. In mei 2011 haalden al 13 jongeren een diploma logistiek medewerker. De opleiding mechatronica monteur wordt later dit jaar afgerond.

Verdachte van zware mishandeling in december gepakt
De politie heeft woensdagavond rond 18.15 uur op het politiebureau aan de Kasteel Traverse een 24-jarige man uit Helmond buiten heterdaad aangehouden. Hij wordt verdacht van mishandeling van een 15-jarige jongen uit Helmond.
De jongen, inmiddels 16 jaar, zou op 27 december 2011 op de Kasteellaan zonder enige aanleiding klappen hebben gekregen van de verdachte. De jongen werd daarbij meerdere malen in het gezicht geslagen. Hij liep hierdoor een gebroken kaak op. Het slachtoffer deed hiervan aangifte. De verdachte is voor verder onderzoek ingesloten.

Dieven van sleutels van kostbare auto’s opgepakt
Met de aanhouding van vier verdachten heeft de politie mogelijk enkele tientallen woninginbraken in de regio Brabant Zuid-Oost opgelost.
Het viertal werd woensdag 29 februari gearresteerd. Het gaat om twee mannen uit Nuenen (19 en 23 jaar), een 16-jarig meisje uit Nuenen en een 40-jarige Eindhovenaar. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij enkele tientallen woninginbraken die sinds begin september vorig jaar werden gepleegd in onder meer Helmond, Nuenen en Veldhoven. Bij vrijwel alle inbraken werden autosleutels buitgemaakt, waarna de bij de woning geparkeerde auto werd meegenomen. Het ging over het algemeen om kostbare voertuigen van de merken Mercedes, Porsche, Volvo en Audi.
De aanleiding voor het onderzoek was een fors aantal woninginbraken in Nuenen in september waarbij auto’s werden weggehaald. De politieafdeling Geldrop-Mierlo-Nuenen, en dan met name de buurtbrigadiers, heeft daar in eerste instantie zelf onderzoek naar gedaan. Vervolgens zijn ook de Gezamenlijke Recherche Valkenswaard en het Woning Inbraken Team De Kempen bij het onderzoek betrokken geraakt.
Het onderzoek leidde woensdagochtend tot de vier aanhoudingen. Het meisje en de 19-jarige man werden in hun woningen in Nuenen gearresteerd, de twee andere mannen in een pand in Eindhoven-Tongelre. Bij doorzoekingen van woningen en panden van de verdachten nam de politie onder meer drie vuurwapens, inbrekersgereedschap en administratie in beslag. Op enkele voertuigen van de verdachten werd beslag gelegd. Het viertal is in verzekering gesteld. De politie sluit meer aanhoudingen in deze zaak niet uit.
In januari dit jaar werd in Nuenen zo’n twintig keer ingebroken en dat was een verontrustend hoog aantal. De politie sluit niet uit dat een deel daarvan is gepleegd door de woensdag aangehouden verdachten. Naar aanleiding van de inbraken in januari heeft de politie in Nuenen begin februari actie ondernomen. In enkele wijken werden bewonersbrieven met waarschuwingen en preventietips verspreid, er werd meer in de woonwijken gesurveilleerd en er zijn speciale ‘controlediensten woninginbraken’ ingesteld. Het aantal inbraken in Nuenen in de maand februari is gedaald tot zes; mogelijk is dat het gevolg van de acties door de politie.

2 Zatte Helmonders gooien 5 winkelruiten in de Molenstraat in
Twee Helmonders van 21 en 27 jaar konden donderdagmorgen rond 3.00 uur op de Molenstraat door de politie worden aangehouden nadat ze hier verschillende vernielingen hadden aangericht.
Een getuige alarmeerde de politie dat twee mannen meerdere ruiten in de straat aan het ingooien waren. Ook zouden ze een fiets vernield hebben en een vuilcontainer op de grond gegooid. De politie zag de verdachten lopen en heeft ze aangehouden. De mannen waren onder invloed van drank en vertoonden lichte verwondingen aan hun handen. Tot zover bekend moesten vijf winkelruiten het ontgelden. Ze werden ingesloten voor verder onderzoek.

Helmondse inbreker in Someren aangehouden
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag, kort na middernacht, twee inbrekers aangehouden op de Kanaalstraat in Someren. Het gaat om een 24-jarige Eindhovenaar en een 25-jarige Helmonder. De politie ontving meerdere meldingen dat er door twee mannen met bivakmuts op aan het inbreken waren op een bedrijventerrein aan de Kanaalstraat, ter hoogte van het Half Elfje.
Volgens de getuigen waren ze met een auto gekomen die daar ook stond geparkeerd. De politie ging op onderzoek uit en trof de auto aan. Vervolgens werd het op het bewuste bedrijfsterrein in een pand inbrekersgereedschap aangetroffen. Hierna werd besloten de omliggende bedrijfsterreinen en tuinen uit te kammen. Na ongeveer anderhalf uur zag de politie twee mannen uit een tuin aan de Kanaalstraat komen lopen en werden onmiddellijk aangehouden. De aangehouden Eindhovenaar blijkt de eigenaar van de auto te zijn. In de auto trof de politie eveneens inbrekersgereedschap aan. Beide verdachten zijn ingesloten voor verder onderzoek.

5 reacties:

Eigenlijk zou je aan dat wat (jonge) mensen dagelijks overkomt een blog kunnen wijden:

Wat de reeks straatroven betreft van de laatste tijd in Helmond, zou ik maar √©√©n keer kunnen zeggen in deze steeds meer verloederde maatschappij: Aan alle mensen die het overkomen is en aan de 19 jarige jongeman die van zijn scooter is geknuppelt voor een paar centen. Breng maar eens op woensdagavond vanaf 20.00 uur een bezoek aan onze sportavond in de ITTERSESTRAAT van de TROUBADOUR, (Helmond-West) waar in besloten kring zelfverdediging wordt gegeven. Het is vooral goed voor (jonge) mensen die hun halve leven worden gepest, gekoejeneerd, geslagen of van welke orde dan ook. Mensen die te maken hebben gehad zoals deze jongeman met een (straat) roof of overval. Ook vooral heel effectief voor meisjes/ vrouwen die helaas al eens te maken hebben gehad met een aanval i.v.m verkrachting of dergelijke. Het is zeker aan te raden voor mensen die weing zelfvertrouwen hadden of hebben gekregen doordat ze iets ernstig is overkomen. Ik kan je garanderen dat als je alvast √©√©n jaar meeloopt op onze school en je kan tegen een beetje goede aanpak, dan pakt jou over pakweg √©√©n jaar al niemand meer aan. Vaak moet er met mensen iets of teveel gebeuren alvorens men besluit er wat tegen te ondernemen. Ik zelf was ook zo iemand die zacht gezegd geen leven had tegen een steeds meer verharderde maatschappij en dat begon al op school. Als je dit herkent en je wil er iets tegen doen, je wil investeren in jezelf om vooral meer zelfverouwen op te bouwen, kom dan maar eens kletsen en vooral kijken. Je mag zelfs een aantal keren ter introductie gratis meedoen. De contributie is 10 euro per maand, dus daar hoef je het niet voor te laten. Het belangrijkste in de zelfverdeding op woensdagavonmd is dat je geleerd wordt, respect te hebben voor elkaar en zeker in datgene waar je mee bezig bent. Mijn eigen ervaring na 20 jaar zelfverdeding is dat uitstraling vaak al meer dan voldoende is, om een ander die je iets aan wil doen te overuigen in woorden dat ie dat maar beter kan laten. Mij is gelukkig in de 20 jaar dat ik dit doe nooit meer iets overkomen. Wat je √≥√≥k geleerd wordt en dat is zeker zo belangrijk: dat je zelf nooit, maar dan ook nooit iets op zoekt! Het heet niet voor niets: ZELFVERDEDIGING. Daarin gaat het erom dat je het er zelf ten aller tijden goed vanaf brengt met zo min mogelijke schade, voor je tegenstander en vooral voor je zelf. Interesse………………………??? Kom maar eens kijken, dat kost helemaal niets

Beantwoorden

want de buurt is heet

Beantwoorden

Schrijf dan niets Helmond, deze onzin begrijpt niemand

Beantwoorden

de buurt is heet met die k. wouten

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *