Buiten is het 1 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.792 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

Onze gemeente bestrijdt al jaren de overlast die door eikenprocessierupsen wordt veroorzaakt. Ook dit jaar worden alle eikenbomen preventief bespoten. Omdat de plaag vorig jaar groot was, bestrijden ze nu meer bomen. Op dit moment is nog niet precies aan te geven wanneer de preventieve bestrijdingen plaatsvinden. Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Zodra de preventieve bestrijdingsdata bekend zijn, wordt dat bekend gemaakt op deze pagina, daar staan ook plattegronden met de locaties waar die preventieve bestrijdingen plaatsvinden.
De eikenbomen worden 1 keer preventief besproeid met een biologisch bestrijdingsmiddel, dat alleen schadelijk is voor de rupsen. Er wordt zoveel mogelijk binnen de bebouwde kom ’s avonds en ’s nachts gewerkt om te zorgen dat de nevel niet op mensen terecht komt. Echter doordat ze meer bomen laten bespuiten, ontkomen ze er niet aan dat ze ook overdag moeten werken. Dit is anders dan andere jaren. Er wordt gewerkt met een grote tractor met spuitcombinatie. Dit geeft geluidsoverlast. De medewerkers van de aannemer lopen in beschermende kleding en de tractor is voorzien van extra licht.
“Om het hoogste rendement te halen uit de preventieve bestrijding, zijn we van een aantal zaken afhankelijk. De eikenbomen mogen nog niet te veel blad hebben, de rupsen moeten actief zijn en al eikenbladeren eten, het moet windstil zijn en het liefst droog of een beetje motregen”. Dat meldt onze gemeente in haar persbericht. Door deze voorwaarden wordt vaak pas vlak van tevoren bekend wanneer de bespuiting van de eiken plaatsvindt. 
Om deze rupsen het leven ook zuur te maken, deelde de gemeente in november bijna 1000 zakjes bloembollenmix gratis uit. 
In het zomerseizoen worden de rupsen bestreden door ze te plukken of weg te zuigen. Dat gebeurt door een gespecialiseerd bedrijf. Nesten kunnen telefonisch worden gemeld bij de gemeente via telefoonnummer 14 0492 of via www.helmond.nl/meldpunt. Er wordt een onderscheid gemaakt hoe snel locaties worden bezocht om de nesten op te ruimen. De gemeente probeert gemelde nesten binnen een week te verwijderen. Maar dit kan oplopen als de plaag weer zo groot is als vorig jaar. Meldingen van eikenprocessierupsen bij speelplekken en scholen worden met spoed behandeld. Je kan de nesten zelf beter niet uit de boom halen, zo adviseert de gemeente.
Voor wie het nog niet wist: de eikenprocessierups komt alleen voor in eikenbomen. Voordat ze volgroeid zijn, ondergaan ze 5 vervellingen. Vanaf de derde vervelling krijgen de rupsen de eerste (voor mens en dier vervelende) brandharen. De nesten zijn herkenbaar aan het grijze spinsel dat eromheen gebouwd wordt. Hierin zitten de resten van de vervelling met de brandharen. Mensen moeten elk contact met de rupsen, en de resten ervan, vermijden. Het is raadzaam om hals, armen en benen te bedekken in een gebied waar veel eiken staan. De reacties verschillen van persoon tot persoon zeer sterk. Over het algemeen verdwijnen de klachten binnen 2 weken. Bij ernstige klachten is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts.

In de reacties hieronder staat een update.

9 reacties:

Zou leuk zijn als de gemeente bloembollen plant rond de bomen bij het kanaal

Beantwoorden

Déjá Vu momentje: 2 jaar geleden hadden Nederlanders een beetje last vd buxusrupsen, massaal gif tegen deze rupsen gekocht, alleen toen stierf ook 80% vd kool-en-pimpelmeesjes. En wat stond er op hun menu? juist de processierups. De rupsen gaan door het gif niet meteen dood, maar leven nog lang genoeg om een maatijdje te kunnen zijn voor de meesjes.

Beantwoorden

Minder eikenbomen is ook een prima doel op zich.

Beantwoorden

Flink spuiten! Die overlast van die haartjes, bij dit coronagedoe, is echt teveel

Beantwoorden

En veel koolmeeskastjes hangen. Op iedere boom minstens 1. In verschillende kleurtjes. Frist de boel ook meteen op.

Beantwoorden
Ingrid Rooderkerken

Update:
Repressieve bestrijding eikenprocessierupsen is gestart
Onze gemeente bestrijdt al jaren de overlast die door eikenprocessierupsen wordt veroorzaakt. Ook dit jaar, zie bovenaan hetgeen we daarover al eerder schreven. In april en begin mei was de preventieve bestrijding. Dat gebeurde middels besproeiing met een biologisch bestrijdingsmiddel dat alleen schadelijk is voor de rupsen. Zie http://www.helmond.nl/rupsen voor de bestrijdingsdata en plattegronden met de locaties waar die preventieve bestrijding heeft plaatsgevonden.
Sinds eind vorige week is een gespecialiseerd bedrijf gestart met de repressieve bestrijding van de eikenprocessierups; door ze te plukken of weg te zuigen. Een nest met eikenprocessierupsen kun je melden bij de gemeente via telefoonnummer 14 0492 of via hun meldpunt. De gemeente streeft ernaar de gemelde nesten binnen 1 week te verwijderen. Maar dit kan langer duren als de plaag weer zo groot wordt als vorig jaar. Meldingen van eikenprocessierupsen bij speelplekken en scholen worden met spoed behandeld, zo beloofd de gemeente.
Meer informatie over de eikenprocessierups en de bestrijdingsmethodes is te vinden op http://www.rupsen.info en http://www.rivm.nl/eikenprocessierups.
Voor gezondheidsvragen bel je de GGD op 0900 36 86 868.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 27 mei 2020 om 11:55:

Superfijn!

Beantwoorden

Eindelijk pfff hoop dat het dit jaar minder is

Beantwoorden

Mooi op tijd 😪

Beantwoorden
Irene Stoffels-Peters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *