Buiten is het -2 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.350 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
41reacties

Henriëtte Verouden van Lokaal sterk stelde vanochtend 11 schriftelijke vragen aan B&W omdat er op zaterdag 25 augustus én een watersportdag én Foutdoor Festival is op Berkendonk.
Hieronder haar raadsvragen (Questions) voorafgegaan door haar inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Uit uitingen in diverse media hebben wij begrepen dat op 25 augustus a.s. twee evenementen gepland zijn op Berkendonk. Het betreft een watersportdag voor de jeugd van 10:00 u tot 14:00 u georganiseerd door JIBB i.s.m. de kano- windsurf- en zeilvereniging en een festival genaamd Foutdoor van 12:00 u tot 00:00 u. De organisatie van Foutdoor is inmiddels op 4 juli jl. begonnen met de verkoop van tickets en volgens de website zijn de pre-sale tickets al uitverkocht, de verkoop van rest van de tickets is in volle gang.
Wij vinden een combinatie van deze twee festiviteiten op dezelfde dag en dezelfde plek niet gewenst en hebben daarom de volgende vragen voor u:

 1. Bent u op de hoogte van deze beide evenementen?
 2. Moeten beide organisaties een vergunning aanvragen of kunnen zij volstaan met een melding?
 3. Zo ja, wanneer hebben zij dit gedaan?
 4. Heeft u voor (een van) deze evenementen een vergunning afgegeven?
 5. Bent u het met ons eens dat het niet wenselijk is om deze beide evenementen tegelijkertijd op de zelfde locatie te laten plaats vinden?
 6. Indien er maar bij een van beide een vergunning aangevraagd dient te worden, hoe zorgt de gemeente er dan voor dat ze wel op de hoogte is wat erop Berkendonk gepland staat?
 7. Wanneer heeft de organisatie van Foutdoor de benodigde vergunningen aangevraagd?
 8. Wanneer heeft de gemeente aangegeven of deze vergunningen wel of niet verleend gaat worden?
 9. Wat heeft u als gemeente ondernomen richting de organisatie van Foutdoor of de verenigingen, om aan te geven dat de datumkeuze misschien niet zo geschikt is? Heeft u een alternatieve datum aangeboden? Heeft u beide organisaties met elkaar in contact gebracht zodat zij onderling afspraken konden maken?
 10. Gaat u in deze situatie stappen ondernemen om beide activiteiten niet gelijktijdig te laten plaatsvinden?
 11. Wat gaat u ondernemen om in de toekomst dit soort situaties te voorkomen?

In de reacties hieronder staan updates.

41 reacties:

Wel een beetje mosterd na de maaltijd…Duhhj

Beantwoorden

Dan de watersport dag naar zondag verplaatsen?

Beantwoorden

Is het überhaupt verstandig hier iets te organiseren met de Gen-X ellende?
Zie ook https://www.ed.nl/helmond/giftige-en-mogelijk-kankerverwekkende-stof-aangetroffen-in-recreatieplas-berkendonk-helmond~a3671b06/

Beantwoorden

Met de giftige stof die ontdekt is misschien geen watersportdag??

Beantwoorden

Vort echt saai in Helmond bahbah

Beantwoorden

Pas op 24 Juni is door Foutdoor een vergunning aangevraagd zie ik nu. Dat is best laat. In de bekendmakingen alsook de informatiepagina’s Traverse is er nog geen vergunning verleend.

Zeker leuk zo’n feestje, ik hoop alleen niet dat ze op de zaken vooruitgelopen zijn.

Beantwoorden

das dan jammer

Beantwoorden

dat vind ik dan weer lokaal zwak

Beantwoorden

Het festival en watersportdag staat los van elkaar.
Maar ind ik zou de watersportdag aflassen als het blijkt dat de stof er nog in zit ( extra laten controleren dus voor die tijd)

Beantwoorden
Jolanda van Oeffel

Jonge Jonge, leven en laten leven. Waarom zouden er geen 2 evenementen op dezelfde dag kunnen plaatsvinden?? Dit klinkt niet echt als Lokaal Sterk. Je kunt overal wel een probleem van maken????????

Beantwoorden

Tssss is ook. Als gemeente Helmond water plas beter zou controleren zou zon giftige stof niet moeten kunnen. Fout ligt trouwens bij de slimmerik die vergunningen heeft afgegeven. Nee maar festival gangers zullen wel weer moeten boeten daarvoor????????????????????????

Beantwoorden
Natasja schetselaar

Probeert Helmond aan een beter imago te komen, moet je zeker geen Foutdoor vergunning afgeven lijkt mij? en als het dan toch moet gewoon organiseren op de Waranda kunnen ze daar ook genieten van veel herrie en rotzooi.

Beantwoorden

Berkendonk heeft als bestemming zwemgelegenheid en natuurgebied.Het verleden heeft al geleerd dat een festival met veel en sterk geluid ernstige natuurschade veroorzaakt.Spaar dit gebied a..u.b.!!!!!!!!!!!!!!

Beantwoorden

@deweblogvanhelmond nog updates omtrent de gestelde vragen?

Beantwoorden

@Sjef Jr op woensdag 25 juli 2018 om 12:07:

Nope.
Normaal gesproken duurt de beantwoording door B&W zo’n 4 tot 6 weken.

Beantwoorden

Update 1:
Foutdoor Festival op Berkendonk gaat niet door
Het Foutdoor Festival dat zaterdag 25 augustus op Berkendonk zou plaatsvinden, gaat niet door. De gemeente wil geen vergunning afgeven.. Naar verluidt krijgen de personen die al een toegangskaartje hebben gekocht hun geld terug. Mogelijk is het verkleedfestival (naar eigen zeggen “Het grootste, foutste en meest aso verkleedfeest van Nederland!”) volgend jaar.
2 Weken geleden (zie helemaal bovenaan) stelde Lokaal sterk raadvragen over het feit dat er die zaterdag op Berkendonk ook een watersportdag voor de jeugd was georganiseerd door JIBB.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op donderdag 26 juli 2018 om 18:11:

Da’s wel balen zeg had er wel zin in
Ok nou dan wel blij dat we dan geen kaartjes hebben dan

Beantwoorden

Wat een bullshit

Beantwoorden

Fijn en waar moet je nou de kosten verhalen dan ……ook lekker vervelend van de gekochte outfit

Beantwoorden

Word er een keer iets georganiseerd….

Beantwoorden

Waar kan ik de kaartjes dan weer omwisselen ??

Beantwoorden

Waar kan ik mijn kaartjes dan omwisselen???

Beantwoorden

Weet iemand wie de organisator is? Want ik ben bang dat we achter het net gaan vissen. Er zou veel meer aan de hand zijn dan alleen die niet gekregen vergunning hoorde ik vorige week al. Via Facebook zeggen ze niks. GRRR

Beantwoorden

Ik ging er toch niet heen dus ben blij dat het niet doorgaat anders had ik misschien iets moois gemist achteraf????.

Beantwoorden

Frotters

Beantwoorden

Rotte gemeente die altijd alles tegenhoud

Beantwoorden

Hier het bericht van Foutdoor op facebook: https://www.facebook.com/245384982684584/posts/283963055493443/

Gemeente Helmond heeft een duidelijk protocol: https://www.helmond.nl/1/producten/Een-evenement-organiseren

De evenementenaanvraag is nog vóór de start van de kaartverkoop gedaan op 24 Juni. Zie bekendmakingen 4 Juli: https://www.helmond.nl/Media%20Helmond.nl/Documenten%20Helmond/Actueel/Nieuws/Informatiepagina's/2018/gemeentepagina%204%20juli%202018.pdf

Leg je de procedure en het moment van aanvraag naast elkaar neer, dan is men voor een festival van meer dan 250 man, veel te laat.

1 December van het vorig jaar moet het evenement bekend zijn. 16 Weken van te voren als het gaat om een evenement met politiecapaciteit.

Ik hoop niet dat Foutdoor met deze verklaring tegen het zere been van de gemeente en de politie heeft geschopt en daarmee het enthousiasme van de gemeente heeft getemperd, omdat ze in de aanloop zelf veel fouten gemaakt hebben, niet de gemeente, niet het gebrek aan politiecapaciteit.

Een doordacht marketingplan, dat kan het ook zijn!

Hoewel de aanpak niet zo slim is, juich ik zo’n feestje wel toe. Ik ben kritisch, dat geef ik toe, maar zal dan ook mans genoeg zijn om volgend jaar verkleed een pilsje te komen drinken.

Beantwoorden

❗️DATUM WIJZIGING ❗️

Met veel verdriet moeten we jullie meedelen dat we onze datum noodgedwongen moeten wijzigen. Reden hiervoor is het groot aantal tickets die in de eerste week verkocht zijn, in combinatie met de beschikbare politiecapaciteit. ???????? ????????

– BOVEN VERWACHTING –
Oorspronkelijk is het festival ontstaan vanuit het idee om een kleinschalig en gezellig verkleedfestival te organiseren. Compleet verrast toen de beschikbare tickets binnen de eerste dagen bijna volledig uitverkocht waren, hierop werd geanticipeerd om een nog grotere editie neer te zetten. ????

– POLITIE CAPACITEIT –
Omwille van deze reden, en het feit dat de vergunning al geruime tijd aangevraagd maar nog niet afgerond was, vond er afgelopen week een overleg plaats met gemeente, politie en GOR. Hierin werd helaas duidelijk dat de politie Peelland onvoldoende capaciteit heeft voor ons festival op 25 augustus. Wegens deze reden kon de politie geen gunstig advies afgeven m.b.t. de veiligheid. Voor een evenement van deze omvang te volbrengen, had de vergunning reeds in november aangevraagd moeten zijn, iets dat voor Foutdoor niet het geval was. ????????

– NIEUWE DATUM –
De gemeente Helmond is enthousiast over het concept “Foutdoor”, er is direct met de gemeente besloten dat dit festival in 2019 zeker zal plaatsvinden. De nieuwe conceptdatum -zaterdag 7 September 2019- is inmiddels met de gemeente Helmond, Politie en het GOR besproken en vastgelegd. ????

– TICKETS –
Omdat we het heel erg vinden voor jullie onze ” Foutdoor Festival -early adopters”, hebben we een oplossing waarbij jullie ruimschoots tegemoetgekomen wordt gekomen. ???????? ???????? ????????

De ticketeigenaars krijgen binnen 1 week het volledige aankoopbedrag + de administratiekosten teruggestort op hun bankrekening. Dit proces gebeurt automatisch, hierbij hoeven de ticketeigenaars zelf geen actie te ondernemen. Omdat de organisatie de verplaatsing uitermate vervelend vindt, voor alle ticketeigenaars van het eerste uur is besloten om hen allemaal 1 ticket voor de editie in 2019 te geven.

De kaartverkoop voor het evenement zal in oktober 2018 van start gaan. Na de start van de kaartverkoop krijgen alle ticketeigenaars automatisch een mail toegestuurd met hierin zijn of haar tickets voor de editie in 2019.

→ Ook zijn er 388 frikandellen beschikbaar om naar de organisatie te gooien. Want eerlijk is eerlijk, dit kan ECHT niet! ???? ????

We begrijpen jullie frustratie en hebben er alles aan gedaan! Hopelijk tot volgend jaar!

Beantwoorden

@Sjef Jenniskens op vrijdag 13 juli 2018 om 15:47:

Als ik dat zo teruglees had jij het dus al snel door dat er iets mis was met de vergunningaanvraag.

Beantwoorden

Op http://foutdoorfestival.nl/ staat nog steeds dat het op 25 augustus is en kun je nog steeds tickets boeken.
Over foute feestjes gesproken… 🙁 #FAIL

Beantwoorden

De antwoorden laten wel heel lang op zich wachten. Het gaat over komende zaterdag! Of laten ze die antwoord gewoon zitten omdat Foutdoorfestival dit jaar toch niet doorgaat?

Beantwoorden

Update 2:
In tegenstelling tot wat het afgelaste Foutdoor Festival zelf meldde, weigerde de gemeente de vergunning al op 10 juli.
Dat liet B&W weten op de schriftelijke vragen van Lokaal sterk. Hieronder staan de volledige antwoorden van het college.

 1. Vraag: Bent u op de hoogte van deze beide evenementen?
  Antwoord: Ja.
 2. Vraag: Moeten beide organisaties een vergunning aanvragen of kunnen zij volstaan met een melding?
  Antwoord: De JIBB gerelateerde activiteiten kunnen volstaan middels een melding. Voor het Foutdoor festival dient een evenementenvergunning te worden aangevraagd.
 3. Vraag: Zo ja, wanneer hebben zij dit gedaan?
  Antwoord: De vergunningsaanvrage voor het Foutdoor festival is op 24 juni 2018 ingediend. Voor de activiteit van JIBB geldt dat hiervoor geen vergunning nodig was.
 4. Vraag: Heeft u voor (een van) deze evenementen een vergunning afgegeven?
  Antwoord: Nee.
 5. Vraag: Bent u het met ons eens dat het niet wenselijk is om deze beide evenementen tegelijkertijd op de zelfde locatie te laten plaats vinden?
  Antwoord: Afhankelijk van de aard van de activiteiten wordt er gekeken of evenementen elkaar al dan niet kunnen versterken. Als dit het geval is, vinden wij twee evenementen tegelijkertijd geen probleem. Als we daarentegen zien dat evenementen kunnen conflicteren, bijvoorbeeld met het oog op de inzet van de politie, dan zullen we hier in ons toewijzingsbeleid op acteren.
 6. Vraag: Indien er maar bij een van beide een vergunning aangevraagd dient te worden, hoe zorgt de gemeente er dan voor dat ze wel op de hoogte is wat erop Berkendonk gepland staat?
  Antwoord: Alle geplande activiteiten (melding plichtig of vergunning plichtig) worden opgenomen in de evenementenkalender/het jaaroverzicht van de gemeente.
 7. Vraag: Wanneer heeft de organisatie van Foutdoor de benodigde vergunningen aangevraagd?
  Antwoord: Zie punt 3.
 8. Vraag: Wanneer heeft de gemeente aangegeven of deze vergunningen wel of niet verleend gaat worden?
  Antwoord: Op 10 juli 2018 is er in een persoonlijk gesprek met de organisatie van het Foutdoor festival aangegeven dat er geen vergunning wordt verleend.
 9. Vraag: Wat heeft u als gemeente ondernomen richting de organisatie van Foutdoor of de verenigingen, om aan te geven dat de datumkeuze misschien niet zo geschikt is? Heeft u een alternatieve datum aangeboden? Heeft u beide organisaties met elkaar in contact gebracht zodat zij onderling afspraken konden maken?
  Antwoord: (En antwoord punt 10). Wanneer de situatie zich voordoet dat er door meerdere organisatoren voor dezelfde datum en locatie een aanvrage wordt ingediend, worden de betrokken partijen uitgenodigd voor een vooroverleg. Als blijkt dat zaken niet te combineren zijn, wordt er sturing gegeven op een alternatieve datum of locatie. In dit specifieke geval is dit niet van toepassing geweest, gezien het feit dat er voor het Foutdoor festival geen vergunning is verleend.
 10. Vraag: Gaat u in deze situatie stappen ondernemen om beide activiteiten niet gelijktijdig te laten plaatsvinden?
 11. Vraag: Wat gaat u ondernemen om in de toekomst dit soort situaties te voorkomen?
  Antwoord: Alle geplande activiteiten(melding plichtig of vergunning plichtig) worden opgenomen in de evenementenkalender/het jaaroverzicht van de gemeente. Afhankelijk van de aard van de activiteiten wordt er gekeken of evenementen elkaar al dan niet kunnen versterken. (Zie punten 5 en 6).
Beantwoorden

@De weblog van Helmond op vrijdag 24 augustus 2018 om 14:41:

Rare organisatie dat Foutdoor. Weten niet dat ze op tijd een vergunning moeten aanvragen, liegen (of jokken) wanneer de vergunning geweigerd werd en op hun website http://foutdoorfestival.nl/ en https://www.facebook.com/events/242796166301740/ staat nog steeds dat het morgen is.
Fout-door doet zijn naam wel eer aan. Bah! Dat kan beter!

Ik had geen kaartjes gekocht want vond het blijtoe een beetje duur, maar ik hoop dat iedereen die dat wel deed zijn geld terug heeft.

Beantwoorden

Conform verwachting.

Ik ben benieuwd of de organisatie van Foutdoor nu haar eigen glazen heeft ingegooid met haar eerdere verklaring.

Beantwoorden

Ik ben wat te oud voor zo’n festival, maar als ik dit zo lees:
hopelijk is het allemaal dommigheid en amateurisme van de organisatie, maar het lijkt er heel erg op dat de gemeente een hoop mensen behoedt heeft voor oplichting. Ook ik klaag graag en soms te veel over de gemeente, maar dit hebben ze gewoon goed gedaan!

Beantwoorden

Da’s wel héél fout!

Beantwoorden

Altijd hetzelfde met de gemeente helmond die snappen niet dat er evenementen georganiseerd moeten worden om helmond wat aantrekkelijker te maken

Beantwoorden

90.000 duizend inwoners heeft Helmond ongeveer, maar met de hitte van laatst en in de toekomst kan je nergens lekker afkoelen, de potentie is er alleen de politiek verziekt ook dit!

Beantwoorden

Sven en pandora, even goed lezen en dan weer eens opnieuw oordelen.

Beantwoorden

leuk festival was ook perfect verlopen en super leuk…toch ging het niet meer door….de treinen van Eindhoven mogen niet stoppen in helmond…lijkt wel of ze alles waar de jeugd interesse in hebben willen boycotten…echt triest

Beantwoorden

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *