32reacties

Q&A: vervuiling van het Helmonds kanaal

Jan van Aert, Theo van Mullekom en Berry Smits van Helmond Aktief stelden vanavond schriftelijke vragen aan B&W over de vervuiling van het kanaal. In 2013 hadden we over die vervuiling in dat jaar dit topic met foto’s. Hieronder hun 4 vragen (Questions) voorafgegaan door hun volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Als fractie Helmond Aktief maken we ons zorgen over de Zuid Willemsvaart ! We bedoelen daarmee het gedeelte Zuid Willemsvaart of te wel ’t K’naal wat door het stedelijk gebied stroomt. Zorgen om ’t K’naal gezien de wijze hoe deze er met name in het stedelijk gebied bij ligt, gerekend vanaf de Insteekhaven bij Suijtkade tot aan gerenoveerde sluis 7.

We doelen hierbij o.a. op:
– De overdadige onderwater plantengroei, die zich al op vele plaatsen al aan het wateroppervlak manifesteert.
– De eendenkroos die zich jaarlijks meer en meer uitbreidt.
– De terugkerende vervuiling rondom Veestraatbrug en kanaal barrière nabij de Cacaofabriek.
– Signalen die worden opgevangen i.v.m. diepgang en afval.
Als fractie maken we ons oprecht zorgen over het beheer en onderhoud van dit kanaal gedeelte en voorzien zelfs over enkele jaren een stukje stedelijk wateroppervlak wat voor meer overlast dan genot gaat zorgen! We sluiten zelfs niet uit dat over enkele decennia, bij een onveranderd beheer, er zo mogelijk een totale verzanding ( dichtslibben ) gaat plaatsvinden.
Voor de goede orde, het plaatsen van de fonteinen heeft mogelijk voor de waterkwaliteit met name voor de helderheid wel een gunstige invloed, maar mogelijk zijn de bijverschijnselen ( zuurstofrijk water) weer heel nadelig. ( overdadige plantengroei )
Het is bekend dat de doorstroming vanwege de kanaal omleiding dusdanig is geminimaliseerd en hiermee mogelijk de gesignaleerde onvolkomenheden mede door zijn ontstaan. Natuurlijk maken de rest van de fauna waaronder bijv. de aanwezigheid van waterhoentjes en zwanen het geheel weer compleet.
Ook is de kwaliteit van het metselwerk ( kades en bruggenhoofden ) ons al jaren een doorn in het oog ( witte uitslag om het metselwerk ).
Goed naar onze inzichten diverse zaken en rand verschijnselen die ’t K’naal raken en naar onze fractie de nodig aandacht verdienen.
Dit brengt ons tot de volgende vragen;

  1. Herkent en erkent uw college bovenstaande op- en aanmerkingen?
  2. Is voor dit gedeelte oppervlakte water een afdoende beheerplan opgesteld, o.a. ter voorkoming overdadige plantengroei, verzanding, oeverbeplanting, vlonders etc.
  3. Is binnen de gemeentelijke dienst voldoende expertise aanwezig om bovengenoemde onderwerpen te beheren? Zo ja hoeveel tijd en middelen zijn hiervoor beschikbaar?
  4. Is het college bereid om een integrale visie op te stellen voor het beheer en onderhoud en (alternatief ) gebruik van dit stedelijk gedeelte oppervlakte water ? Zover bij ons bekend is er wel een beheervisie voor ( wijk) vijvers, fonteinen, stuwen en andere waterkundige kunstwerken ( bruggen ) aanwezig. Is dit een correcte constatering ?