Buiten is het 5 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.048 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
4reacties

Wethouder Frans Stienen (cultuur) en Jos Boetzkes onthullen vrijdag aan het Klaproosplein het kunstwerk Spons en Kram. Beeldend kunstenaar, PvdA-prominent en Helmonds wethouder Welzijn Jeugd Onderwijs Sport 2006-2010, Jos Boetzkes maakte dat kunstwerk circa 20 jaar geleden. Het werk stond voorheen in het Hortensiapark. Daar is het een aantal malen vernield, waardoor het beeld in de opslag terecht is gekomen. De kunstenaar heeft het werk hersteld en voorzien van een nieuwe sokkel. Het siert vanaf vrijdag weer in volle glorie de openbare ruimte.
Het is niet het eerste kunstwerk van Boetzkes wat vernield werd. Bij ‘t Speelhuis stond een door hem opgekalefaterd beeld wat de veelzeggende titel Vandalisme kreeg. Op het Klaproosplein in Helmond Oost stonden voorheen kleurige bloemen van zijn hand en ook die zijn verdwenen. Hij is niet de enige. Van de Fonkel tot het Lambertushof en verder op diverse plaatsen in Helmond zijn en worden beelden gestolen (zoals deze), vernield of verdwenen. Het budget van de gemeente voor herstel en herplaatsen van kunstwerken is zeer beperkt. Geen wonder dus dat reparaties erg lang duren…

4 reacties:

Het ziet er niet uit, zal weel 10000 euro hebben gekost van gemeenschapsgeld. Zonder dat kunnen die waardeloze kunstenaars niet overleven.

Beantwoorden

Vandaag hebben Jos Boetzkes en Frans Stienen het beeld onthuld
Vanmiddag werd dan het beeld Spons en Kram uitgepakt en onthuld. Jos Boetzkes over het ontstaan van Spons en kram: “Dit beeld was geïnspireerd door Helmond als Groeistad. Dat eindigde in 1993 met de oplevering van de 35.000e woning in onze stad door koningin Beatrix. Ik was behoorlijk politiek actief en probeerde kunst en politiek te mengen. Wat mij betreft is het beeld nog steeds actueel: expansie, groei (de spons), geremd door middelen en regels (de kram).”
De kunstenaar is blij dat een nieuwe locatie is gevonden. “Het beeld zat helemaal onder de graffiti. Ik heb over het hele beeld een laag afgebeiteld. Nu zit er een anti-graffiti-laag op. Samen met de gemeente is een keuze gemaakt voor het Klaproosplein, vlak bij mijn eigen huis. De sokkel moest duurzaam zijn en het beeld mocht geen onderhoud vergen. Ik ben blij dat het nu weer een mooi plekje buiten heeft gekregen. Ik hoop dat de mensen ervan genieten.”
Pressvisuals.com maakte onderstaande foto’s.

Beantwoorden

Wat een opkomst. Wat voor beeld?

Beantwoorden

Geweldig 8 toeschouwers 🙂

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *