Buiten is het 26 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.874 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
17reacties

De onderdoorgangen onder het spoor in Helmond krijgen de naam van een wereldburger. Het gaat om 4 bestaande onderdoorgangen en 2 die nog in aanbouw zijn. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten, op advies van de Straatnamencommissie.
De nieuwe onderdoorgang bij station Helmond, die na het weekend van 5 en 6 april open gaat, krijgt de naam Nelson Mandela. De spoorwegonderdoorgang Kasteelherenlaan bij Helmond West, waarvan de bouw in de zomer begint en die in 2016 klaar is, gaat Mahatma Gandhi heten. De spoorwegonderdoorgang Rivierensingel bij Brouwhuis (nabij gebouw De Koning) krijgt de naam Moeder Theresa. In Brandevoort gaat de onderdoorgang De Voort, Alfred Nobel heten en de Brandevoortsedreef Martin Luther King. De al bestaande naam Henri Dunanttunnel bij de Lagedijk wordt aangepast in Henri Dunant. Van een (donkere) tunnel is immers geen sprake; het gaat om een open onderdoorgang, zoals dat ook geldt voor de andere passages onder het spoor.
Frans Stienen, wethouder verkeer en tevens voorzitter van de Straatnamencommissie, legt uit hoe de naamgeving tot stand is gekomen: “De gemeenteraad heeft in januari een motie aangenomen om de naam Nelson Mandela te verbinden aan een markante plek in Helmond. In de straatnamencommissie heb ik die vraag van de raad breder getrokken en hebben we besloten om alle spooronderdoorgangen in Helmond een naam te geven van een wereldburger. Op die manier krijgen deze markante plekken in de stad nu ook een markante naam.”

17 reacties:

Mooi initiatief

Beantwoorden

Mooie verbinding!

Beantwoorden

Ik blijf de onderdoorgang bij het CS toch stug “Onderspoor” noemen. Straat erlangs heet Overspoor dus vond dat een leuke combi. Maar verder mooi bedacht hoor.

Beantwoorden

“Waar blijft dat Mandelaplein in Amsterdam? Wat Diemen, Alkmaar en Helmond lukt, lijkt hier een moeilijke zaak.” Dat twitterde dagblad Parool naar aanleiding van dit artikel vandaag in hun krant: http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3667469/2014/06/05/Waar-blijft-dat-Mandelaplein-in-Amsterdam.dhtml

Beantwoorden

En welke truc heeft Hans Klok vanmiddag laten zien?
Treinstel van rijdende trein spontaan laten ontkoppelen of … nog moeilijker … de treinen op tijd laten rijden!

Beantwoorden

Onthulling van de spooronderdoorgang Nelson Mandela
Het heeft even geduurd, maar maandagmiddag om 16.00 uur wordt de vermelding van de inmiddels overleden Zuid-Afrikaanse president en anti-apartheidsstrijder Nelson Mandela bij de onderdoorgang bij station Helmond onthuld. Dit gebeurt door wethouder Frans Stienen en initiatiefnemer Wim Raaijmakers. Zoals anderhalf jaar geleden gemeld, krijgen de Helmondse onderdoorgangen onder het spoor de naam van een wereldburger.
Na de onthulling van de onderdoorgang Nelson Mandela, zullen ook de vermeldingen bij de andere vier onderdoorgangen aangebracht worden. Deze zijn als volgt:
• Rivierensingel bij Brouwhuis: Moeder Teresa
• Brandevoortsedreef bij Brandevoort: Martin Luther King
• De Voort bij Brandevoort: Alfred Nobel
• Kasteelherenlaan bij Helmond West: Mahatma Gandhi
Die laatste is nog in aanbouw, de verwachting is dat deze onderdoorgang in juni 2016 klaar is. De 3 andere worden nog dit jaar aangebracht.

Beantwoorden

Ja als we geen zwarte Piet meer mogen dan ook geen donkere tunnels.
Helmond kan trots zijn op deze 5 beroemdheden.

Beantwoorden

Zoals aangekondigd werd vanmiddag de vermelding van Nelson Mandela bij de onderdoorgang bij station Helmond onthuld. Mohammed Chahim maakte onderstaande foto van de initiatiefnemers Josefien van Dijk en Wim Raaijmakers bij de handtekening van Mandela.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 12 oktober 2015 om 16:55:

Oh? Wist nie eens dat dat zou gebeuren. Was zeker weer een “ambtenaren ding”…..

Beantwoorden

@Mier Tje op maandag 12 oktober 2015 om 17:27:

Nee hoor, we hadden het woensdag toch keurig aangekondigd?

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 12 oktober 2015 om 17:29:

Aaaaaah ff gemist, excuses moi! T ziet er zo op foto iig wel mooi uit. Zal straks of morgen eens ff om de hoek gaan gluren ????

Beantwoorden

De nieuwe naam in volle glorie. Helemaal bovenaan zie je wethouder en voorzitter van de straatnamencommissie Frans Stienen en Wim Raaijmakers. Wim bracht de gemeente op het idee bracht om een plek in Helmond te vernoemen naar Nelson Mandela.

Beantwoorden

Waarom vernoemen wij tunnels en bruggen niet gewoon naar onze eigen beroemde burgers, we hebben meer met onze plaatselijke beroemdheden dan met iemand die nog nooit een stap hier gezet heeft

Beantwoorden

Tielemans-tunnel soms? Haha!!

Beantwoorden

Nu ook de handtekeningen van Martin Luther King en Alfred Nobel
Na die van Nelson Mandela (zie hierboven) zijn inmiddels ook de handtekeningen van Martin Luther King en Alfred Nobel gezet. Die sieren respectievelijk de spooronderdoorgangen Brandevoortsedreef en De Voort in Brandevoort.

Beantwoorden

De handtekening van Moeder Teresa prijkt nu bij de spooronderdoorgang van de Rivierensingel in Brouwhuis.

Beantwoorden

Die tunnels, die namen, eigenlijk vind ik het allemaal maar onnodig…????

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *