Buiten is het 15 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.540 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
6reacties

Stiphout is de elfde en laatste Helmondse wijk in de rij die een kunstwerk krijgt van de Stichting Carat. Op zondag 18 oktober wordt ‘Het vuur van Jan Baloys´, een kunstwerk van kunstenaar en Stiphoutenaar Willem van der Velden door burgemeester Elly Blanksma onthuld.

De Stichting Carat biedt dit kunstwerk aan Stiphout aan vanuit het wijkenproject ‘Carat houdt Helmond bij elkaar’, een initiatief om in in 5 jaar tijd in alle 11 Helmondse wijken in overleg met de bewoners een passend kunstwerk te plaatsen. In 2010 werd in Mierlo-Hout begonnen met ‘De Schaar’, daarna volgden onder meer de Fierljepper in Brandevoort, ‘t Bumke Rijpelberg’, het Weverslabyrint in de Binnenstad en ‘De Verbinding’ in het Centrum.
In de 23 jaar dat deze stichting (een afvaardiging van betrokken ondernemers) bestaat, realiseerde zij onder meer het Carat-paviljoen in stadspark De Warande, de Carat Cultuurprijs, de fonteinen en kerstbomen in het kanaal en enkele kunstwerken in het centrum van de stad.
In Stiphout werden 10 ideeën voor kunstwerken ingestuurd. Al die ideeën werden voor gelegd aan de wijkbewoners. Voorzitter van de wijkraad Stiphout-Warande Henk Vermeule: “Zo hebben de ideeën, uitgetekend door Renny van de Laar, in wijkblad de Lindenberg gestaan. Daarnaast zijn ze tentoongesteld in een lege etalage in het dorpshart. Het project leefde echt Stiphout.” Uiteindelijk kreeg het werk van de Stiphoutse kunstenaar Willem van der Velden de meeste stemmen.
“Ik heb ervoor gekozen om het verhaal van Jan Baloys uit te beelden,” vertelt Van der Velden. “Jan Baloys is een Stiphoutse boer uit de 14e eeuw die jarenlang aanbeden is om zijn heldhaftige daad: het redden van het heilige sacrament uit de brandende kerk van Stiphout. Na een blikseminslag midden in het dorp, stond de kerktoren in brand. Pastoor Jan Hokkaars schreeuwde het uit. Met name omdat het heilig sacrament (de kelk met hosties) nog in de kerk stond. Jan Baloys twijfelde geen moment en rende de kerk in. Hij wist het heilig sacrament uit de vlammenzee te redden. Toen hij na zijn heldhaftige daad terugkeerde naar zijn land, waren al zijn akkers omgeploegd. Na deze gebeurtenis werd de voormalige kerk een bedevaartsoord, waar vooral ‘door de duivel bezetenen’ hun toevlucht zochten.”
Van der Velden gaat verder: “Het is een verhaal dat tot de verbeelding spreekt en dat ook nog prachtig uit te beelden is. Ik heb ervoor gekozen om het cruciale moment uit deze gebeurtenis af te beelden: een rennende Jan Baloys, omgeven door een vlammenzee, met het heilig sacrament in zijn handen.”
Het wijkkunstwerk wordt op zondag 18 oktober onthuld. Om 12.30 uur is iedereen welkom bij café-zaal ‘t Aambeeld in Stiphout. Van daaruit lopen de aanwezigen naar de hoek Dorpsstraat-Stilpot. Fanfare De Vooruitgang zorgt voor muzikale omlijsting. Scouting Jan Baloys, vernoemd naar de Stiphoutse held, brengt een act met vuur. Burgemeester Elly Blanksma zal het kunstwerk onthullen. Afsluitend brengt Bert Kuijpers een toepasselijk gedicht ten gehore.
Daarmee komt een einde aan het project ‘Carat houdt Helmond bij elkaar’. “We zijn achter de schermen al bezig met een volgend project. Wat dat is, houden we nog even voor ons” aldus Jan van der Velden. “Wel kan ik zeggen dat het cultureel Helmond nóg meer op de kaart zal zetten.”

6 reacties:

Onthulling kunstwerk en stadspenning voor Carat
Stichting Carat kreeg vanmiddag de stadspenning van Helmond. De stichting ontving deze penning tijdens de onthulling van het Kunstwerk ‘Het vuur van Jan Baloys’ op de hoek Dorpsstraat/Stilpot in Stiphout (zie hierboven). Burgemeester Elly Blanksma reikte de stadspenning uit.
Vandaag werd met de oplevering van dit elfde kunstwerk in Stiphout het wijkenproject van de stichting Carat afgerond. In 5 jaar tijd schonk Carat aan elke wijk in Helmond een kunstwerk om kunst en cultuur zodoende zo dicht mogelijk bij de mensen te brengen. Voor het gemeentebestuur reden om Stichting Carat te bedanken voor hun bijdrage aan Helmond. “Een geweldig particulier initiatief wordt beloond” aldus de burgemeester.
Cees van Dijk maakte onderstaande foto.

Beantwoorden

Pressvisuals.com maakte gisteren de onderstaande foto.

Beantwoorden

Is dit beeld een vergelijking van Jan Baloys (1342) ? Want ik vind dit beeld verrekte veel lijken op Wim Daniëls…

Beantwoorden

Wonderen bestaan. Er was een prominente plaats gereserveerd voor
Peter Tielemans..

Beantwoorden

@Evert op woensdag 21 oktober 2015 om 16:14:

Nou… Je zou nog eens gelijk kunnen hebben, als je de oren vergelijkt 😉

Kunstenaars verwerken soms nog wel eens een grapje in hun werk, dus ik ben benieuwd wie oa de inspiratie bron was 😉 Maar geen kwaad woord over de kunstenaar zelf, Willem van der Velden, wat een meester, als je zijn portfolio bekijkt.

http://willemvandervelden-kunst.nl/portfolio/

Beantwoorden

@Patrick op woensdag 21 oktober 2015 om 16:21:

Over de kunstenaar alle lof. Zijn portfolio laat daarover geen twijfel bestaan.

Volgens het ED was naast de burgemeester ook oud-wethouder Peter Tielemans prominent aanwezig bij de onthulling van het kunstwerk.
Mevrouw Blanksma was ervan op de hoogte dat er aangifte van mogelijk strafbaar handelen door Tielemans was gedaan. SDOH deed eind 2014 aangifte en Blanksma werd geïnformeerd.
Daags na de feestelijke onthulling verdween Peter in de cel. Het kan verkeren.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *