Buiten is het 15 graden, binnen zit al 15 jaar šŸ˜»

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.702 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

De gemeente is op zoek naar een directeur die de leiding krijgt over zowel Theater Speelhuis als De Cacaofabriek. Eind 2013 (nog voor de opening van De Cacaofabriek en het pensioen van Speelhuis-directeur Theo Inniger) werd bekend dat die 2 culturele instellingen 1 directeur zouden krijgen. Een fusie van die 2 is namelijk een reƫle optie voor de toekomst. Een gedeelde aansturing door 1 directeur is een eerste stap naar vergaande samenwerking. Omdat een interne sollicitatieronde bij de gemeente blijkbaar geen geschikte kandidaat opleverde, staat de vacature nu open voor hij of zij die dat kan Ʃn wil. Paul van Oort bekleedt die functie nu, wie weet jij in juni.
Hieronder alle beschikbare informatie over de functie. Wil je meer weten over het werken bij de gemeente Helmond, kijk dan hier.


Functieprofiel directeur Theater Speelhuis en De Cacaofabriek
(1,0 fte / 36 uur) vacaturenummer 15.14

Algemeen
De stad Helmond biedt haar 90.000 inwoners en de regio een gevarieerd cultuuraanbod. Dit aanbod wordt verzorgd door een vijftal grote cultuurinstellingen in de stad en een grote diversiteit aan verenigingen, stichtingen en initiatieven. Twee van deze grote instellingen zijn de Cacaofabriek en theater Speelhuis, zij richten zich vooral op `presentatieĀ“. Theater Speelhuis is de stadsschouwburg, de Cacaofabriek is de culturele hotspot met een poppodium, filmhuis, horeca en kunstenaarsinitiatief.

Theater ā€™t Speelhuis (Piet Blom/Har Sanders (1977)) werd 29 december 2011 door brand verwoest. Theater Speelhuis is thans gevestigd in een hiervoor aangepaste neogotische kerk (rijksmonument). De komende jaren zal dit gebouw nog verder uitgebreid worden met foyer en theatercafĆ©, artiesten- en omkleedruimten, kassagebied en dergelijke. De architectenselectie is al in volle gang. Theater Speelhuis is onderdeel van de gemeentelijke organisatie.

De Cacaofabriek is gevestigd in een zorgvuldig gerestaureerde, gereconstrueerde fabriek. Vanaf maart 2014 biedt dit schitterende multifunctionele gebouw onderdak aan een filmhuis, poppodium en een kunstenaarsinitiatief, die verspreid door de stad gehuisvest waren. Daarnaast zijn er kantoor- en werkruimtes voor een 12-tal bedrijven in de creatieve sector. De Stichting Cultuurpromotie Helmond (SCH) voert het beheer over het gebouw en programmeert de pop- en filmzalen. De horeca en commerciƫle verhuur wordt uitbesteed aan een ondernemer. De procedure hiervoor is in volle gang.

De vernieuwde infrastructuur van zowel De Cacaofabriek als Theater Speelhuis biedt ongekende kansen om de cultuur in Helmond verder op de kaart te zetten. Een fusie van beide instellingen is een reƫle optie voor de toekomst. Een gedeelde aansturing door ƩƩn directeur is een eerste stap naar vergaande samenwerking.

Wij zoeken Ć©Ć©n directeur voor zowel De Cacaofabriek als voor Theater Speelhuis. De functie betreft een fulltime aanstelling.

De functie

 • Als gezicht van Theater Speelhuis en De Cacaofabriek bent u zowel een cultureel boegbeeld voor de stad en de regio als dĆ© inspirator voor de medewerkers en vrijwilligers.
 • U bent zowel verantwoordelijk voor het culturele en commerciĆ«le succes als voor de dagelijkse operationele aansturing. Met de focus op de ontwikkeling van het culturele aanbod en op een structureel financieel gezonde bedrijfsvoering, realiseert u culturele producten die toekomstbestendig zijn.
 • U geeft leiding in De Cacaofabriek aan circa 6 fte medewerkers en meer dan 100 vrijwillige medewerkers. In Theater Speelhuis geeft u leiding aan circa 11 fte medewerkers, 26 oproepkrachten en ca. 20 vrijwillige medewerkers. U rapporteert voor het onderdeel De Cacaofabriek aan het bestuur van de Stichting Cultuurpromotie Helmond, en voor het onderdeel Theater Speelhuis aan de directeur dienst Samenleving en Economie van de gemeente Helmond. Uw aanstelling is om praktische redenen ondergebracht bij de Stichting Cultuurpromotie Helmond.
 • De Cacaofabriek is een organisatie met weliswaar ervaren medewerkers; echter de organisatie bestaat in deze vorm pas kort en moet zich nog ā€˜zettenā€™. Daardoor is er een sturende directeur nodig. Theater Speelhuis is een al lang bestaande organisatie die in hoge mate ā€˜zelfsturendā€™ is, waardoor van de directeur een meer coƶrdinerende rol wordt gevraagd.
 • Voor beide organisaties heeft u contacten in Helmond en regio, zowel met de culturele instellingen als met het amateurveld en het bedrijfsleven. Daarnaast hebt u contacten met lokale, regionale en nationale subsidiĆ«rende instellingen als gemeente, provincie, fondsen, etc. Voor De Cacaofabriek onderhoudt u contacten met de culturele sectoren pop, film en beeldende kunst en voor Theater Speelhuis met gesubsidieerde gezelschappen en orkesten, impresariaten en theaters in de regio.

U beschikt over een door opleiding of werkervaring verkregen academisch denk- en werkniveau. Tevens hebt u minimaal vijf jaar ervaring in een relevante werkomgeving en/of functie. Aantoonbare positieve resultaten op cultureel en commercieel gebied en met fusietrajecten in de culturele sector, strekken tot aanbeveling.

U bent:

 • Een cultureel boegbeeld voor twee grote podia in Helmond.
 • Commercieel en ondernemend ingesteld, financieel en zakelijk goed onderlegd.
 • Een inspirator voor het personeel en de vrijwilligers en in staat om iedereen in zijn/haar kracht te zetten.
 • U weet mensen te verleiden tot samenwerken en weet ook een traject uit te werken dat leidt tot samenwerking tussen verschillende instellingen en te begeleiden.
 • In staat complexe processen te aan te sturen en verschillende bedrijfsculturen te combineren.
 • Ruim ervaren in het opereren in de spanningsvelden van instellingen en gemeenten.
 • Iemand met een inspirerende visie op cultuur in het algemeen en podiumkunsten in het bijzonder en u bent in staat dit te vertalen naar de Helmondse situatie.
 • Een actieve vertegenwoordiger in de wereld van (podium)kunst, beeldende kunst, film en cultuur, bekend met alle relevante netwerken, zowel nationaal als internationaal. Iemand die zich in Helmond thuis voelt en snel contacten kan leggen. U weet vrienden en sponsors te vinden en aan u te binden.

De aanstelling bij de Stichting Cultuurpromotie Helmond is voor de tijd van Ć©Ć©n jaar. Bij gebleken geschiktheid kan op termijn en vaste aanstelling volgen.

Van de kandidaat wordt verwacht dat hij/zij bereid is om zich in de regio te vestigen.

Salarisindicatie: het salaris is marktconform en in overeenstemming met de zwaarte en complexiteit van de functie.

Informatie over de functie kan worden verkregen bij de heer M. van den Berg, bestuursvoorzitter SCH (06-51988725), of bij mevrouw H. Thijs, directeur Dienst Samenleving en Economie van de Gemeente Helmond (0492-587300).
Voor informatie over de procedure kunt u terecht bij de heer R. Plantagie van de afdeling P&O van de Gemeente Helmond (0492-587414/[email protected]).

Uw reactie kunt u vĆ³Ć³r 6 mei 2015, o.v.v. vacaturenummer 15.14 toesturen aan [email protected] Wij streven er naar om de procedure in mei af te ronden.

Een assessment kan onderdeel uitmaken van de procedure.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *