6reacties

Brouwers: Helmond als maakstad

Afgelopen maandag hebben we de presentatie kunnen bijwonen over de nieuwe inrichting van het Stationskwartier. Het wordt een ontmoetingsplaats met veel groen, hoogbouw en het moet zorgen voor een natuurlijke ontsluiting met het centrum. Deze ontwikkelingen laten zien dat Helmond vooruit wil; we omarmen ons industriële verleden als maakstad door het door te zetten naar de 21e eeuw.

De ontwikkelingen gaan razendsnel. Artificial Intelligence is door ChatGPT al mijn klaslokaal ingeslopen. Zelf heb ik niet veel verstand van technologie, maar ik merk dat ik moet bijleren, wil ik meekunnen in de huidige maatschappij. Technische apparaten en AI zullen in ons persoonlijke én ons werkzame leven een steeds grotere rol spelen. Hier moeten we als stad op voorbereid zijn: iedereen moet meekunnen in deze ontwikkelingen. Elke Helmonder, ongeacht leeftijd, moet de mogelijkheid krijgen de benodigde vaardigheden op te kunnen doen. Of we het toejuichen of niet: technologie wordt in steeds grotere mate een onderdeel van ons leven.

De bibliotheek is al een plek waar mensen terecht kunnen voor hulp met ICT en geletterdheid. Wellicht kan dit, in combinatie met structureel budget, worden uitgebreid zodat mensen ook terecht kunnen voor technische kennisontwikkeling. Immers, in de toekomst wordt gebrek aan kennis van moderne technieken bijna net zo’n probleem als laaggeletterdheid. De drempels moeten omlaag zodat iedereen in aanraking kan komen met dergelijke kennis. Daarnaast zouden we een creatieve werkplaats kunnen realiseren, zoals nu het Walhallab voor jongeren, waar oude en nieuwe technieken kunnen worden gebruikt. Zo krijg je als inwoner de kans om te zien hoe die technieken in de praktijk worden toegepast en kom je op een laagdrempelige manier in aanraking met moderne technologieën.

Helmond is een echte mbo-stad. Helmond als epicentrum van de maakindustrie door onze mbo’s en mbo’ers ruimte te geven om hier te groeien en te vestigen. We hebben een sleutelpositie in de regio op het gebied van de maak- en foodindustrie, met veel bedrijven werkzaam in deze sector. Door samenwerking met scholen en bedrijfsleven kunnen beide floreren: de mbo’er is de maker van de toekomst.

We kunnen dus onze kennisontwikkeling stimuleren door Helmond aantrekkelijk te maken voor studenten, afstudeerders en startups. Hou mensen met kennis in de stad en zorg voor bijpassende faciliteiten. Zo kunnen we de maatschappij blijven doordrenken met kennis en creativiteit want die helpen onze stad vooruit: klaar voor de technologische uitdagingen van de 21e eeuw.

Marlotte Brouwers
Raadslid D66 Helmond